Tulkaa kaikki – yhden asian liike?
Tulkaa kaikki –liikettä on monesti syytetty homoliikkeeksi, joka ajaa vain yhtä ja samaa asiaa. Pohdiskelin asiaa vieraillessani toissa sunnuntaina San Franciscossa Glide-nimisessä metodistiseurakunnassa. San Francisco tunnetaan Yhdysvaltojen vapaamielisimpänä kaupunkina, erityisesti HLBT-yhteisön turvapaikkana.
Glide-seurakunnan kirkko sijaitsee Tenderloin-nimisellä alueella vain parin sadan metrin päässä Union Squaren keskusaukiosta ja sen hienoista hotelleista ja kaupoista. Tenderloinin on kuitenkin kaikkea muuta kuin suurkaupungin loistetta. Se on mustien, asunnottomien, prostituoitujen ja huumeidenkäyttäjien kaupunginosa, missä rääsyiset ihmiset kerjäävät ja hoippuvat kaduilla. Väkivalta on jatkuva uhka.
Filantrooppi Lizzie Gliden 1929 rakennutti Taylor ja Ellis –katujen kulmaukseen kirkon, joka oli aluksi konservatiivinen. Ajan myötä yhä harvempi löysi tiensä kirkkoon – kunnes musta pastori Cecil William herätti 1960-luvulla kirkon eloon. William päätti alkaa palvella kaupunginosan ihmisiä.
Gliden jumalanpalvelukset ovat erilaisuuden juhlaa. Mukana ei ole vain HLBT-väkeä, vaan kaikenlaisia ihmisiä: lapsia ja vanhuksia, mustia ja valkoisia, aasialaisia ja latinoita, huumehörhöisiä ja absolutisteja, kansalaisia ja paperittomia, sliipattuja juppeja ja asunnottomia, mielenterveyspotilaita ja uteliaita turisteja.
Itse sain istua penkin päässä ja tervehtiä vieressäni mustaa kääpiökokoista naista, joka istui sähköpyörätuolissa. Hän antoi kolehtikoriin 20 dollarin setelin, minä vain taskurahaa. Kaikki tunsivat olevansa tervetulleita ja saivat hyvää mieltä ja rohkeutta matkaansa.
Seksuaalinen suuntautuminen ei ole ainoa alue, jolla kristinuskoa on käytetty syrjintään. Sisällissotamme aikana kirkko käänsi selkänsä työväestölle. Apartheidin aikana Etelä-Afrikassa oli myös valkoisten kirkko. Oman osansa kristittyjen syrjinnästä ovat saaneet myös muun muassa vammaiset, romanit ja päihdeongelmaiset.
Tänä aikana kristinuskoa käytetään väärin homoseksuaalien syrjimisessä. Tämä ei valitettavasti tarkoita, että muu kristinuskon syrjinnät muodot olisivat kadonneet. Ne ovat vain piilossa ja valmiina nousemaan esiin, jos emme ole valppaita. Meitä uhkaa esimerkiksi muukalaisviha, ”vääräuskoisten” tuomitseminen ja köyhien syyllistäminen.
Kaikenlaista syrjintää yhdistää yksi ja sama ajatus: kaikki eivät ole samanarvoisia. Kun vastustamme kristinuskon nimissä syrjintää sen yhdessä muodossa, vastustamme sitä kaikissa muodoissa. Välitämme yleistä viestiä: ihmisarvo ja armo kuuluvat kaikille! Siksi liikkeemme nimi on Tulkaa kaikki.
Heikki Hiilamo
65 kommenttia
Jos se oli kerran heille tarkoitettu, miksi puhuttiin ja puhutaan satwenkaarimessusta. Miksei sanota suoraan että homomessu? Oletan että läheskään kaikki eivät t edä mitä sillä tarkoitetaan. Mainirsemiisi vanhusten messuihin tuskin nuoriso kovin suurena joukkona rynnistää.
Martti Pentti.
”On täysin oikein, että pappi kohdistaa sanansa messuun erikseen kutsutuille.” Minusta mihinkään messuun ei tule olla erikseen kutsuttuja mutta jos on, niin messun pitäisi olla kuitenkin kaikille, vaikka sattumoisin siihen tupsahtaneille, hiljentymisen mahdollisuus.
Valtioneuvostonkin jumalanpalveluksiin on varattu tila kutsukortittomille.
En ole havainnut, että pappi erityisesti puhuttelee maan päättäjiä messussa. Eli ”Tulkaa kaikki” mitenkään erottelematta.
Tuskin nuoret homomessujakin menevät. Siinä voi leimautua.
Juuri näin kuin Sari R-L kirjoittaa. Voin mennä vaikkapa erityisesti miehille tarkoitettuun messuun mutta en ikimaailmassa menisi sateenkaarimessuun. Ja juuri sen takia etten halua leimautua.
Voisiko joku viisaampi kertoa miksi käytetään termiä sateenkaarimessu vaikka on kysymys homomessusta. Itse keksin kaksi mahdollista syytä. Toinen on että halutaan hämätä ja toinen se että ollaan vaarassa joutua ongelmiin siitä että messuun osallistumista rajataan seksuaalisen suuntautunisen perusteella.
Homoleinan siitä saa. En ajatellut että kukaan erityisesti kyttää mutta aivan sattumalta joku voi nähdä. Oletko muuten itse osallistunut? Jos et ole niin mikset? En muistanut sanoa että tv-messu oli kuvattu niin että seurakuntalaisia ei jätetty kuin takaapäin. Mistähän se nähtiin johtua?
Tallinnan esimerkki on huono eikä liity mitenkään asiaan. Ei sinulla siellä mitään hätää ollut. Ihanko tosissasi ytrität antaa kuvan että urhoollisuuttasi otit jonkinlaisen riskin?
Ihan sama mitä lapsellisia määritelmiä esität avarakatseisesta ja suvaitsevaista ihmisestä. Minulla on joka tapauksessa oikeus olla ottamatta sellaisia leimoja mitä en halua. Miksi kukaan hetero kävisi homomessussa vain sen takia että saa sinulta sädekehän?
Christer Lindholm. Oletko sinä käynyt sateenkaarimessussa.? Jos et ole niin mikset?
En jaksa lakata ihmettelemätä miten ”suvaitsevat” yrittävät määrätä missä tilaisuuksissa kenenkin tulee käydä ja/tai mitkä ovat hyväksyttävät motiivit olla käymättä jossain. Jos antaisitte minun ihan itse päättää siitä?
Martti Pentti. Siis et ole käynyt homomessussa mutta minun pitäisi mennä. Jälleen hermostui kun jäit pussiin. Mihinkään et taaskaan kynnyt vastaamaan. Ei se niin ole että jos mielipiteet ovat muodin mukaisia niin niitä ei tarvitse perustella.
Olen jo vastannut. Tapasi mukaan jatkat jankuttamista kun asia-argumentit loppuvat.
”Homoleiman siitä saa. En ajatellut että kukaan erityisesti kyttää mutta aivan sattumalta joku voi nähdä.” Jatketaan sitten keskustelua tästä. Homoksi nimittely on minulle tuttua yläkoulun pihalta. Keskenkasvuisten kiusanteoksi se saisi jäädäkin. Murrosikäiset härnäävät toisiaan milloin milläkin ilkeyksillä. Mitä ’homoleima’ merkitsisi aikuisten maailmassa? Ketä edes kiinnostaisi kuulla, että joku Jussi on nähty kirkon ovella ja etää se siitä päätellen on jotain, uskovainen, homo tai mitä tahansa?
Katsoin kerran TV:stä ns sateenkaarimessua. Liturgi sanoi seurakunnalle: On monia ihmisiä jotka eivät hyväksy teidän rakkauttanne. Miksi hän olisi niin sanonut jos hän ei olisi tiennyt että messu on nimenomaan homoseksuaaleille tarkoitettu?
Ilmoita asiaton kommentti