Teesi n:o 40 - Aamen tarkoittaa "asia on pihvi"
Raamattu melkein päättyy sanaan aamen. Toiseksi viimeisessä jakeessa sanotaan: Aamen Tule, herra Jeesus! Rukoukset on tapana päättää tuohon hepreankieliseen ilmaukseen, joka tarkoittaa nykysuomeksi jotakuinkin ”totisesti”, ”näin on”, ”Jumalan nimeen” tai ”asia on pihvi”. Aamen merkitsee asian fanittamista, samaa mieltä olemista. Aamenta käytetään vahvistussanana kaikkialla, missä tuntuu juutalais-kristillisen kulttuurin vaikutus.
Teologisessa tuijotuksessa aamen on ilmaus jumalallisesta vallasta ja vaikutuksesta. Matteuksen evankeliumissa itse Jeesus käyttää sanaa 30 kertaa. Ja muissa evankeliumeissa myös usein. Esiintyypä Raamatussa (Jes 65:16) myös ilmaisu ”aamenen Jumala”, joka tosin on käännetty” totiseksi Jumalaksi” ja nyttemmin ”oikeaksi Jumalaksi”. Älä siis turhaan lausu sanaa aamen, ellet tiedä mitä haluat sillä sanoa.
Ensi sunnuntaina [siis tänään] päättyy reformaation merkkivuosi. Sen anti on ollut monentahoinen. Armosta on puhuttu ja Lutherista on esitelmöity. Samalla tämä teesisarja loppuu tähän: Aamen!
*
Kotimaa julkaisi viikoittain yhden teesin reformaation merkkivuoden innostamana (5.11.2017 saakka). Kaikkiaan teesejä kertyi 49. Verkossa niitä on julkaistu 40 eli viinmeistä viedään. - Teesien kirjoittaja/kokoaja on Olli Seppälä. – Keskustelu sallittua, jopa toivottavaa.
5 kommenttia
Aamen on maailman lyhyin uskontunnustus. Eli kuten Lauri sanoi, kovin heppoisesti ei kannata aamenta huutaa, jos ei tarkoin tiedän mihin tunnukseen yhtyy.
Toki on muistettava, että aamenkin voidaan sanoa useilla erilaisilla tavoilla. On löysempää ja tiukempaa aamenta. Oma lukunsa on pidennetty ja painotettu ”aaa-men!”, jonka tarkoitus on korostaa edellä sanotun painavuutta. Varmaan eri suunnissakin painotetaan hieman eri tavalla aamenta, ainakin noin keskimäärin? Lienee löydettävissä korkeakirkollinen aamen, herätyskristillinen aamen, karismaattisesta aamenesta puhumattakaan?
Jos aamenen sisältö ja merkitys on kuin tyhjäksi puhallettu kananmuna ja färjätty pääsiäiseksi, niin sen merkitys on hukassa. Jos Raamatun loppuun joku voisi kirjoittaa: Asia on pihvi, pitäisi ensin lukea sen profetian sanat ja miettiä kannattaako.
Tuontapainen sanankäyttö tekee Jeesuksesta Jessen, joka on kaveri ja kaverin kanssa voidaan harrastaa yhtä ja toista, mutta pystyykö sellainen kaveri auttamaan todellisessa hädässä?
Ilmoita asiaton kommentti