Taivaasta
Pitää jatkaa bloggaamista, kun on alkuun päästy... Eiköhän tahti tästä rauhoitu... :)
Jokainen kokee varmasti ajoittain taivasikävää. Tarkoitan oikeasti että jokainen. Uskonnottomilla se ilmenee eri tavoin, mutta (arvaan ja huomaan) että jonkinlainen hahmotelma jokaisella tuntuu olevan "paremmasta maailmasta" tai jonkinlainen täydellisyyden idea, johon kaikkea verrataan, ja jota kohti pyritään, kukin sen mukaan mitä pitää oikeana ja tavoiteltavana. (Oikeastaan edes sanaa "täydellinen" ei olisi olemassa, jos tätä ideaa ja ajatusta kaiken vertailupohjana ei olisi.)
Tämän sisäisen kaipauksen voi selittää kukin tavallaan, mutta kristitylle taivas on kaikista erilaisista näkemyksistä huolimatta tila, jossa kaikki on viimein paikallaan ja oikein.
Toistakymmentä vuotta päiväkerhoja ja pyhäkouluja pidettyäni olen huomannut miten paljon helpompi sitä on hahmottaa kysymällä "Mitä siellä ei ole?" kuin "Millaista siellä on?" Paljon on kirjoitettu lauluja, joista suurinta kipeää kaipausta ja outoa väristystä on aiheuttanut laulu "Kerro mulle jossakin on taivas".
"Siell ei kukaan kysy papereita
eikä mihin kerhoon kuulutaan.
Siell ei tarvi enää laskelmoida
mitkä ihmissuhteet kannattaa.
Siell ei ole enää kyyneleitä
siell ei turvauduta valheisiin
Siellä on vain joukko eksyneitä
jotka takas kotiin noudettiin, noudettiin
Kerro mulle jossakin on taivas
Kerro siell ei ole kuolemaa
Kerro mulle jossakin on taivas
Kerro siellä Jeesus asustaa"
Kaikki taivaskuvaukset, poisnukkuneiden rakkaiden kohtaamisesta, Jeesuksen näkemisestä vihdoin, ylistyksestä ja puhtaasta luonnosta tuntuvat tietysti ihmeellisen hyvältä. Itselleni on jostain syystä merkinnyt aina todella paljon se, että taivaassa ei ole valheellisuutta. Totuus on aina ollut niin tärkeä asia, että kaikki nettipalstojen nimimerkkini ovat "Totuus" -sanan johdannaisia tai eri kieliversioita. (Pieni paljastus, jos joskus kohdataan toisissa piireissä, ja kommentit ja kirjoitustyyli vaikuttavat tutuilta :) )
Mutta tämä perinteisistä taivaskuvauksista. Minulla on kaiken edellämainitun lisäksi eräs ehkä hieman hupsu haave. Keskustelin siitä jälleen kerran isän kanssa vieraillessani entisessä kotikaupungissani vanhempien luona. Haluaisin päästä Luentotilaisuuteen, jossa perusteellisesti käytäisiin läpi maailmanhistoria ja kaikki mysteerit luomiseen ja elämän tarkoitukseen liittyvät asiat.
Oli tällä luennolla sitten powerpointia ja kuvamateriaalia tai ei, mutta ainakin vastaukset kaikkeen. Sitten voisi tyytyväisenä lähteä luontoon ja rakkaiden kanssa ikuisuutta viettämään.
Iskä sanoi että hän olisi mennyt metsään samoilemaan jo ajat sitten, eikä moinen luento kiinnostaisi. Mutta voisin kirjoittaa siitä uudenlaisen romaanin, joka poikkeaisi aiemmista. Vähän samantapaisen kuin C.S. Lewisin hieno klassikkoteos "Suuri avioero". (Ei paineita.) Nyt on muuta työn alla, ja aihe olisi ehkä minulle liian haastava, ja siinä ei voisi olla kantaaottamaton. Joten jää luultavasti spekulaation tasolle.
Mutta ajatus on kiehtova. Siitä luennosta siis :)
109 kommenttia
Wallentin.”Juu, meidän huushollin Perheraamatussa on kuviakin. Paljon näyttää olevan cumuluspilviä ja enkeleitä harppuineen. On siellä kuva jopa Jumalasta.” Ihmettelin jo vähän, mistä tämä harpputaivasajatus tuli. Nyt sekin selvisi. Muuten ehkä Raamatussa on aika vähän taivaskuvauksia siksi, että kyse lopulta on uskosta. Uskomme siis lujasti luottaen johonkin, mikä ei näy. Tämä ”kyky” uskoa on kyllä varsin ilonen asia.
Aloitan uuden vastauksen, kun tuli niin pitkä juttu;)
Tarkoitin, että yksilötason kertomukset eivät todista Raamatun (tai muiden uskontojen pyhien kirjoitusten) vakuuttavuudesta. Anekdootteja löytyy suuntaan ja toiseen. On myös paljon kertomuksia siitä, miten ennen vahvasti uskonnolliset ihmiset ovat todenneet, ettei uskomisessa lopulta ollutkaan heidän mielestään järkeä. Eivät nekään todista, että uskonnolliset tarinat olisivat vääriä, mutta ei niitä mikään havaittavissa oleva todista oikeiksikaan.
Mutta siis: yksilötasolla tapahtuu uskoihin ja uskoista pois kääntymisiä. Laajamittaisemmin uskontoihin käännytään vain aktiivisesti käännyttämällä (valitettavan usein painostamalla/pakottamalla), ei pyhien kirjoitusten uskottavuuden ansiosta. Uskonnoista pois kääntyminen toisaalta on monesti seurausta tutustumisesta muihin uskontoihin ja uskonnottomuuteen ja/tai vaikkapa tieteelliseen maailmankuvaan. Edellytyksenä on tietysti myös se, että uskonnon hylkääminen on ylipäätään sallittua ja turvallista.
”Tapahtuuko muissa uskonnoissa uudestisyntymisiä? Ihmisen persoonan ja olemuksen kokonaisvaltaisia muutoksia? Paranemista alkoholismista, väkivaltaisuudesta, huumeriippuvuudesta jne.”
Persoonan ja olemuksen muutoksia tapahtuu tunnetusti ja tutkitusti monen muun(kin) asian kuin uskon takia. Paranemisia sairauksista ja muista vaikeuksista tapahtuu esim. lääketieteen avustuksella (tai jopa ilman mitään apua) varsin rutiininomaisesti. Monien vaivojen syyt, seuraukset ja hoitomahdollisuudet tunnetaan hyvinkin tarkasti. Ihmeparantumisista on paljon tarinoita, mutta ei tutkittua tietoa eikä varmuutta. En usko, että mikään uskonto/uskomus itsessään parantaisi ainakaan enempää kuin hyvin tunnettu lumevaikutus.
Kuuluuhan usko ihan ruumiilliseenkin uudestisyntymiseen joihinkin uskontoihin. Oletan, että kristillisen uudestisyntymisen kaltainen oppi tunnetaan monissa muissakin uskonnoissa (onko se sama kuin tulo uskoon?). Mutta en osaa varmaksi sanoa, kun en ole tutustunut asiaan.
On paljonkin luotettavasti dokumentoituja esimerkkejä siitä, että uskomushoitoihin turvautuneet ihmiset ovat aiheuttaneet itselleen haittaa, jopa kuoleman. Monet heistäkin ovat onneksi saaneet apua, jos ovat ajoissa turvautuneet ihan tavalliseen lääketieteeseen.
”Gulshan oli joka tapauksessa liikuntakyvytön ennen kuin alkoi lukea Raamattua ja rukoilla Jeesusta. Toinen puoli hänen kehostaan oli halvaantunut ja surkastunut.”
Monista vaivoista, vaikeistakin, on mahdollista parantua. Mistä tiedämme, että kertomus on luotettava? Ja vaikka paraneminen olisi tapahtunut kerrotulla tavalla, miten voi olla varma siitä, että juuri Raamattu on syy? Hänhän olisi voinut parantua yhtä hyvin, vaikka olisi Raamatun sijasta lukenut jotain muuta. Jos paraneminen olisi tapahtunut Aku Ankan lukemisen yhteydessä, olisiko hän kiittänyt sitä?
Voi hyvin olla, että tarinan kertoja uskoo parantuneensa Raamatun ansiosta. Se ei kuitenkaan vielä todista mistään muusta kuin uskosta. Jos halutaan vakuuttaa muita kuin valmiiksi kristillisiin ihmeisiin uskovia, tarvitaan muita keinoja.
Huh kun on pitkää juttua, sano jos jokin kohta jäi vastaamatta:)
”… väitteeseen, että Raamattu ei saa muun uskonnon harjoittajia vakuuttumaan.”
Ei ollut tarkoitus noin sanoa, anteeksi että olen epäselvä. Väitän vain, että Raamattu ei ole mitenkään poikkeuksellinen muunuskoisten vakuuttamisessa. Raamatun lukeminen tai kristinuskon sanoma ei siis vakuuta yhtään enempää kuin muidenkaan uskontojen tai uskonnottomuuden. Yleisesti ottaen oma uskonto yleensä pidetään, vaikka olisi tietoa Raamatusta tai muusta vastaavasta.
SW: ”Mikäpä nyt mitään koskaan ihan aukottomasti todistaisi? 🙂 Kaiken voi aina selittää pois tai vähätellä.”
Noinkin voi ajatella, mutta keskustelun kannalta se on tuhoisaa. Ehdotan, että pyrimme vuorovaikutukseen ja omien kantojen perustelemiseen.
SW: ”Eli tulemme jälleen siihen että mikään ei koskaan todista lopulta mitään mihinkään suuntaan? :)”
Ei toki, monia asioita voi todistaa. Monia taas ei, esim. uskontojen oikeassa tai väärässä olemista. Eikä se siksi kiinnosta esim. tieteellistä tutkimusta.
SW: ”Jos Raamatun lukeminen saa jonkun kääntymään, ja jos näitä tapauksia on sen verran, niin silloin on kyseessä tosiasia, joka on huomionarvoinen ilmiö.”
On kyllä, mutta ei huomionarvoinen siinä mielessä, että se osoittaisi kristinuskon (uskottavuudeltaan/vakuuttavuudeltaan) poikkeavan muista uskonnoista.
SW: ”Mutta kuinka paljon on mielestäsi/käsityksesi mukaan tällä hetkellä uskovia, jotka uskovat jonkun pakottamana?”
Näkökulmakysymys. Tuskin kukaan uskova kokee pakkoa. Toisaalta esim. kristinuskon perusidea on se, että huonosti käy, ellei ole tätä oikeaa uskoa. Ja miten onnistuisi lähetystyö, jos kohteelle kerrottaisiin että meillä olisi tällainen vaihtoehtoinen uskonto, joka ei ole yhtään parempi kuin tuo sinun vanha, eikä ole mitään erityistä syytä vaihtaa?
Minulle ”tieteellinen maailmankuva” on esim. tiedon hankkimista ja pyrkimystä ymmärtää maailmaa tieteen keinoin. Se ei ole vaihtoehto millekään, eikä esim. mikään uskonto minusta voi olla vaihtoehto tieteelle (maailmankuvalle).
SW: ”MIllä tavalla tarkkaan ottaen tämä mainitsemasi “tieteellinen maailmankuva” tekisi uskomisen mahdottomaksi?”
Ei se teekään, onhan tiedeyhteisössäkin uskonnollisia ihmisiä. Heidän tieteellisessä työssään uskonto ei kuitenkaan ole väline (vaikka he niin kokisivatkin). Tutkimuskohdehan se toki voi olla. Tietääkseni tieteellisellä maailmankuvalla ja uskonnottomuudella on kylläkin vahva yhteys.
SW: ”Tarkkaan ottaen kysyin että tapahtuuko tätä muihin uskontoihin käännyttäessä.” SW: ”Että tapahtuuko VASTAAVANLAISIA persoonan ja elämänmuutoksia muihin uskontoihin käännyttäessä.”
En tiedä, enkä oikein usko, että tutkimustietoa tuosta olisi (voisi olla). Mutta jos jotain voi tapahtua kristinuskoon käännyttäessä, on perusteltua olettaa, että muissakin vastaavissa tilanteissa voi tapahtua niin.
Gulshan Esteristä voi varmasti tietää sen, että hän ilmeisesti kokee parantuneesna rukouksen avulla. Syyn varmistaminen lääketieteen keinoin vaatisi tutkimusta ja tietoa, jota ei kenties jälkikäteen olisi edes saatavissa. Selitykseksi ei varmasti kuitenkaan pääteltäisi rukouksen tai Jeesuksen vaikutusta.
Miksi ”selittämätön paraneminen” pitäisi selittää juuri ihmeellä? Vaikka paranemisen syy ei olisikaan tiedossa, ihmeen todennäköisyys on silti tieteellisessä mielessä käytännössä nolla ja muutenkin pienen pieni (valtaosa parantuneista ei koe ihmeparantuneensa). Ihmettä on sitäpaitsi mahdotonta tieteen keinoin tutkia.
Ihmeparantumisten todistelut ovat muuten usein tyypillisiä esimerkkejä aukkojen jumala -argumentista (argumentaatiovirheestä).
SW: ”Juu. Ei todista mitään tämäkään 🙂 Mutta ihan mielenkiinnosta on kysyttävä mitä mahdollisia muita keinoja tarkoitat? Esim. omalla kohdallasi.”
Ihan tavallisia, asiallisia todisteita jos saisi niin riittäisi minut vakuuttamaan. Esim. Skepsiksen haasteessa on säännöt, joita käytetään mikäli joku haluaa esittää jonkin selittämättämän ilmiön ja todistaa, että se on todellinen.
Rukouksesta muuten: luin joskus että amerikoissa sitä ainakin kerran tutkittiinkin, siis tieteellisin keinoin. Ei havaittu vaikutusta. Kiinnostus lienee sittemmin lopahtanut myös uskonnollisissa piireissä;)
Sinun blogisi, joten voinet päättää sopiiko keskustelumme tänne:)
SW: ”Mutta oikeasti ilmaisit asian siten, että muun uskonnon harjoittajat eivät ole siitä vakuuttuneet.”
Joo, olenkin sitä mieltä. Kristinuskon voi sanoa vakuuttavan toisin uskovia tai uskomattomia, mutta mikä saisi sen vakuuttamaan enemmän tai paremmin kuin muutkaan uskonnot? Mutta olen avoin myös vastakkaisille todisteille. Miten tällaista olettamusta voisi/pitäisi sinusta tutkia?
SW: ”Ja esitit joitakin asioita väitteinä.” Tarkoitukseni on esittää aina myös perustelut, miksi jotain väitän. Jos unohtuu, huomauta vaan:)
Torinon käärinliina onkin syy siihen, että aikoinani aloin täällä keskustella. Luin vuosia sitten paikallisesta sanomalehdestä raflaavan ja kritiikittömän jutun ja päättelin, että täältä voisi löytyä asiantuntemusta. Perehdyin siihen itsekin aika perusteellisesti. Tieteen osalta tapaus on ollut loppuun käsitelty jo pitkään, mutta pyhäinjäännöksenä se porskuttaa varmasti maailman tappiin;)
Olen samaa mieltä siitä, että Jeesuksen ylösnousemus voi olla kiinnostava tutkimuskohde. Itse ilmiötä ei voi (tieteellisesti) tutkia, mutta esim. siihen uskomista ja sen vaikutuksia varmasti tutkitaan paljon. Jeesushan ei muuten ole ensimmäinen, joka moisen tempun on kuulemma tehnyt. Monen jo ennen Jeesusta vaikuttaneen jumalolennon kerrotaan heränneen kuolleista.
SW: ”Eli onko tässä kohden todettava että mikään ei osoittaisi kristinuskon olevan mitenkään poikkeava sen osalta miten se vaikuttaa ihmisissä?”
Tieteen kannalta on juuri näin. Tiukasti ottaen uskokaan ei varmaan sovi tutkimuskohteeksi. Se on abstrakti, henkilökohtainen kokemus, joka ilmenee ihmisillä eri tavoin, eikä sitä saa kiinni tarkasteltavaksi;) Mutta esim. sitä voidaan tutkia, miten ihmiset kokevat uskon.
Tiede itsessään ei ole väline tarkoitushakuisuudelle, sillä ennalta päätetty tulos ei kuulu tieteelliseen menetelmään. Tutkimus voi olla tarkoitushakuista ja vääristelevää, mutta silloin on kyseessä menetelmän väärinkäyttö. Tieteen luonteeseen kuuluu tulosten alistaminen ulkopuoliselle tarkastelulle ja kritiikille, mikä lisää kiinnijäämisen riskiä.
SW: ”Tiede voi muuttua irvikuvakseen. Ja siitä tulee vallankäytön väline, samoin kuin uskontoja on käytetty läpi historian.”
Enpä usko, että niin voisi käydä, jos tiedeyhteisö saa toimia vapaasti ja omien sääntöjensä ja periaatteidensa mukaisesti. Pakottamalla, painostamalla tai huijaamalla on mahdollista saada vääristeltyjä tuloksia, mutta se ei ole tieteen vika (eikä ominaisuus).
Aloitan tästä uuden.
RK: ”Vielä lyhyesti liinasta. Harrastajablogit eivät ole tieteellistä tutkimusta liinasta. Jostain syystä sellaista ei myöskään halua tuottaa esim. herra Hiltunen (muistinko nimen oikein?), joka on sentään yliopistoihmisiä.” ———-
-Tässä kohden on jälleen korjattava pieni väärinkäsitys, joka saattoi syntyä ilmaisutavastani ja kommenttiin liittämistäni linkeistä. En esittänyt harrastajablogeja todisteina tai virallisina lähteinä. Lähteet on lueteltu Juha Hiltusen kirjassa ”Valokuva Jeesuksesta?”, ja ne tutkimukset joiden perusteella on tehty päätelmät, jotka luettelin numeroituina. Ruumiin erilaisista vammoista, niiden eksaktista sijainnista ja kehon reagoinnista niihin. Otin nuo blogit vain tueksi tässä, ja valokuvat siinä ovat kyllä aika selkeitä. Mielestäni mihin tahansa lähteeseen kannattaa tutustua ja arvioida sitä erikseen, eikä tyrmätä sitä siksi, että se on ”harrastajablogi”.
Sama koskee tuota eläköityneen ilmastotieteilijän blogia.
Tieteellistä tutkimusta liinasta on siis tehty PALJON radiohiiliajoituksen lisäksi ja sen jälkeen. Herra Hiltunen ei ole itse tehnyt tutkimusta, tietääkseni, vaan koonnut niitä kirjaansa. Tieto lähdeluetteloineen on saatavilla.
—— RK: ”Liinaa on tutkittu tieteellisin keinoin. Siitä ei löytynyt verta, vaikka tämä on suosittu väite. Liinalle tehtiin ajoitus, joka osoitti sen olevan vain muutama sata vuotta vanha. Kun väitetään, että ajoitus on virheellinen, todistustaakka on tämä väitteen esittäjillä. Luotettavia todisteita ajoituksen virheellisyydestä ei ole esitetty. Väitteet pysyvät hengissä salaliittoteorioina, koska liinan uusinta-ajoitusta ei sallita. (Uskon, että vaikka uusi ajoitus tehtäisiin, tulos olisi edelleen sama, ja edelleen sitä väitettäisiin vääräksi.)” —-
-Eli mitä vastaat verestä tehtyihin tutkimuksiin ja siihen mitä esim. veren koostumuksen perusteella on todettu. Entä siitepölytutkimus ja rahat vainajan silmillä? Niistä on skannaamalla saatu hämmästyttävän eksaktia tietoa niissä olleesta tekstistä ja lyömisen ajankohdasta.
Mielestäni näiden tutkimustulosten kumoamisessa todistustaakka on kriitikolla.
Lopulta sinäkin vain uskot että radiohiiliajoituksen tulos olisi sama vaikka liinasta otettaisiin pala sieltä missä keskiaikaista paikkausta ei ole tehty.
Mutta jälleen: tutkimuskohde on paljon laajempi.
——– RK: ”Mikään ei saa liinaan uskovia muuttamaan kantaansa. Silti heillä ei ole väitteidensä tueksi mitään tieteellisesti pätevää näyttöä. Tieteellinen näyttö osoittaa toistaiseksi erittäin luotettavasti, että liina ei voi olla aito. Jos lisätutkimuksia haluttaisiin tehdä, ainakaan tiedeyhteisö ei vastustaisi niitä.” ——
-Tietenkin on tieteellistä näyttöä. Ne on koottu esim. siihen Hiltusen kirjaan. Niihin ei ole nettilinkkiä mutta löytyvät kirjasta asianmukaisesti.
Ja tiedeyhteisöhän näitä tutkimuksia on tehnyt. Tarkoittaen siis niitä tutkimuksia, joita on voitu tehdä, leikkelemättä liinaa. Sinä et edelleenkään näe mitään muuta tapaa tutkia liinan alkuperää ja ajoitusta kuin tuo kangasmateriaaliin perehtyminen?
Ja kuten mainitsin, olin itse aiemmin skeptikko. Mutta minusta tuli ”liinauskovainen” 🙂 Huomionarvoista on myös, että monet ateistitutkijat pitävät liinaa aitona (vaikka eivät luonnollisestikaan usko ylösnousemukseen) ja monet uskovat taas ovat kriittisiä.
——– “Minun nähdäkseni Torinon liina voi olla ainakin spekulatiivisella tasolla yksi tapa, ehkä ainoa tieteellinen laboratoriossa toteutettava tapa, tutkia Jeesuksen (väitettyä) ylösnousemusta. Sitä tutkiessa ei tietenkään pidä etukäteen päättää että se on aito, mutta se on eräs konkreettinen objekti tällä tutkimusalueella.”
——- RK: ”Mitä tarkoitat spekulatiivisella tasolla tässä? Tuntuu, että vedät kiireellä mutkia suoriksi. Käärinliinan tiedetään tutkimusten perusteella olevan peräisin n. 1400-luvulta (muistaakseni, suuruusluokka ainakin on oikein). Jeesuksen väitetään kuolleen n. 2000 vuotta sitten. Ajoituksessa on puolentoista vuosituhannen ero, joten (liinaa koskevan) nykytiedon valossa ei voi päätellä mitään ylösnousemuksesta.” —-
-Edelleen ja jälleen. Sinulle ”tutkimus” tarkoittaa tässä tapauksessa vain ja ainoastaan kankaan materiaaliin perustuvaa tutkimusta. Epäilemättä paikkaus on peräisin juuri siltä ajalta.
Mutta ne MUUT tutkimukset? Uskomatonta, ettei tieteellisissä julkaisuissa ole tosiaankaan käsitelty muuta kuin radiohiiliajoitusta! Mikä syy on pimittää kaikki muu tutkimus?
—— RK: ”Sanot hyväksyväsi sen tieteellisen periaatteen, että tutkimuksen tulosta ei sovi määrätä etukäteen. Miksi käärinliinan tutkiminen olisi poikkeus? Liinan aitouden kannattajat eivät välitä tästä periaatteesta. He ovat selvästi päättäneet, että liina on aito, eivätkä hyväksy todisteita muusta. Samalla he kuitenkin vaativat, että heidän esittämänsä todisteet hyväksyttäisiin ilman mahdollisuutta kyseenalaistaa tai varmistaa niiden luotettavuutta.” —-
-Ei liina olekaan poikkeus, tietenkään. Ja monikin, minun lisäkseni on vaihtanut kantaansa epäilijästä aitouteen uskovaksi. Oletko tietoinen, että uskovat eivät mitenkään itsestäänselvästi ole liinan aitouden kannattajia, vaan suuri osa kritisoi sitä ”epäraamatullisena”?
http://www.kotipetripaavola.com/torinonkaarinliina.html
Oletko siis ihan varma siitä, että jokainen liinan aitouteen uskova on etukäteen päättänyt että se on aito eikä perehdy asiaan kunnolla? Minun tapauksessani kävi juuri päinvastoin.
Ja uskovat eivät tosiaan ole ainoita, jotka ovatkin alkaneet pitää liinaa aitona, tai ainakin kyseenalaistaneet aiemman tutkimuksen luotettavuuden:
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000000460848.html
Ja edelleen: ne muut tutkimukset? Niitä saa vapaasti kyseenalaistaa ja kritisoida. Mutta ensin niihin pitäisi perehtyä.
—- RK: ”Ristiriitaista siis on.”
-Mikä?
RK: ” Mutta jos liina kuitenkin todistettaisiin aidoksi, olisi taatusti Nobeleita luvassa, puhumattakaan muista vaikutuksista. Odotellaan siis, että joku tiedeihminen tarttuu haasteeseen;) Eikö sinusta ole kummallista, että kiinnostusta tuollaiseen tutkimukseen ei ole?” —-
-Tiedeihmiset ovat tarttuneet aiheeseen. Ja tutkimusta on tehty radiohiiliajoituksen jälkeen ja lisäksi vaikka kuinka paljon. Kukaan ei ole tietääkseni missään yhteydessä yrittänyt kumota siitepölyä, verta ja rahoja koskevia tutkimuksia, eikä monikaan edes tiedä niistä! Ethän sinäkään ilmeisesti tiennyt?
——— “Eikö tiedettä tehtäessä ole nimenomaan tärkeää ettei päätetä, ettei jotain kohdetta enää saisi/tarvitsisi tutkia? Uskomaton asenne noin fiksulta ihmiseltä! Eikö sinua kiinnosta edes se miksi ja miten se on aikaansaatu jos ei ole aito? Jos liina on väärennös, sen tekotapa ja tekomotiivi on kyllä elämää suurempi mysteeri itsessään.” ——
RK: ”Kiitos, että pidät minua fiksuna:)”
-Eipä kestä. Se ei ollut vain kohteliaisuus vaan vilpitön mielipide.
RK: ”Liinaahan on nimenomaan tutkittu tieteellisesti. Ja jos os lisätutkimusta tarvitaan, tiede ei taatusti ole este. Todellinen este on esimerkiksi se, että liinan omistaja eli katolinen kirkko ei enää salli näytteiden ottamista liinasta. (Tietääkseni, jos tämä on ihan viime aikona muuttunut niin hieno juttu!)” —-
-Edelleen ja jälleen: tieteellinen tutkimus käsittää muutakin kuin kankaan materiaaliin perehtymisen. Lisätutkimusta on tehty, eikä tiede ole ollut este. Tiedonkulku on ilmeisesti tökkinyt pahasti.
——— RK: ”Tieteellisillä ja taiteellisilla menetelmillä tutkimalla saatiin selville itse liinan ja lopputuloksen valmistustapa. Jopa itse liinan tekijä muistaakseni tunnusti, kun pappismies häntä asiasta kuulusteli. Tuloksista eri mieltä olevat voivat kaikin mokomin tutkia lisää, ja korjata mahdollisesti vääriä aikaisempia tuloksia. Rutiinimenettely tieteessä, mutta toistaiseksi ei ole muita tuloksia esitetty (tieteellisesti kelvollisia siis) (kylläpäs mä käytän paljon sulkuja;).” —–
-Tarkoitatko tätä? 🙂
https://yle.fi/uutiset/3-5893988
Uskomatonta että uskot tähän, mutta kaikkea muuta tutkimusta käsittelevää aineistoa et ole vilkaissutkaan. Tai siis et ole ilmeisesti tiennyt.
Tuohon voi ehkä uskoa, jos ei ota huomioon multimäärää kaikkea muuta tutkimusta mitä liinan iästä ja siinä olleesta ruumiista on tehty.
Liinassa on ollut kidutetun ihmisen ruumis! Jos liina on väärennös, kenen ruumis se on ollut? Ja veritutkimuksessa ei tosiaankaan riitä maininta, että se on ”oikeaa verta”. Tutkimuksissa on selvitetty veriryhmä ja myös havaittu veren koostumuksen muutosta kidutuksen seurauksena.
Ja kuka tämä ”tunnustanut tekijä” on?
—– RK: ”Eipä se motiivikaan kummoiselta mysteeriltä vaikuta. Pyhäinjäännökset ovat olleet jo ammoisista ajoista asti erittäin merkittävä kirkollinen tuoteryhmä. Käärinliinojakin taisi olla aikoinaan näytteillä useita yhtä aikaa ympäri Eurooppaa…” ——
-Ei se motiivi olisikaan kummoinen. Ellei väärennöksen valmistaminen edellyttäisi jonkun kiduttamista ja surmaamista.
Palaan vielä noihin kommentteihisi, mutta tänään ei enää ole aikaa. Minäkin kiitän sinua kohteliaasta keskustelusta. Joskus on väännetty tiukempaankin sävyyn täällä, mutta näin on parempi:)
Koska et aio lukea Hiltusen kirjaa, laitan tähän jotain rahoja koskevasta tutkimuksesta.
Valokuvista on selvästi nähtävissä, että suljetut silmät näyttävät ”tuijottavilta”, koska silmien kohdalla on pyöreät kuviot. On loogista todeta niiden olevan rahoja, ja tutkimuksissa on tullut esiin myös hämmästyttävän tarkkoja yksityiskohtia kolikoista.
Jo ensimmäiset tutkimukset herättivät epäilyn että ne olisivat ”leptoneita”. (kreikkalainen ja juutalainen rahayksikkö, jota lyötiin vuosina 103 – 76 jKr) Kuparia tai pronssia. Sama raha, johon Raamatussa viitattiin ”lesken ropona”.
Skannauskuvauksessa on rahan keskellä voitu erottaa heikosti sauvamainen kuvio. Mikä tarkensi rahan ”lituus lepotoniksi”. (Lituus: käyrä seremoniasauva, joka on vain Pontius Piltuksen vuosina 29-32 painattamissa rahoissa.)
Ensimmäisiä rahoja tutkineita oli tohtori Francis L. Filas vuonna 1979, useat muutkin tutkijat ovat tarkastelleet rahoja kuva-analysaattorilla. On saatu näkyviin jopa rahassa ollutta kirjoitusta UCAI. Pilatuksen leptoneita on ollut vertailevaa analyysia varten saatavilla. Koko teksti on TIBEPIOUKAISAPOS (Keisari Tiberius) Vertailtavat kolikot ovat saman kokoisia kuin pyörylät käärinliinan miehen silmillä.
Huomionarvoista on myös ”kirjoitusvirhe”, C kohdassa jossa pitäisi olla K. Keräilijöiltä on löytynyt kolikoita joissa on tekstin tämä versio. Eli rahaseppä ei ole ollut vahvasti luku- ja kirjoitustaitoinen.
Mielenkiintoista, vai mitä?
Muita huomionarvoisia seikkoja tutkimuksissa ovat käärinliinan miehen kehossa havaittavat ruhjeet, haavat ja vammat, esim. ruoskaniskujen jättämät. (Sanon tässä että blogi ei tietenkään ole yhtä kuin tieteellinen tutkimus, mutta niissä voidaan tuoda esiin tutkimustuloksia.) Kasvoissa on useita ruhjejälkiä ja haavojen kohdat niin tarkat, että on uskottavampaa että liinassa on ollut aito ruumis kuin että se olisi taiteilijan mielikuvituksen pohjalta maalattu.
Ranteissa on lisäksi neurologisia vääntymiä naulan sisäänmenoreiän kohdalla. (Keskiajalla oletettiin että Jeesus naulattiin kämmenistään, ei ranteistaan kiinni ristiin.)
RK: ”Jos nuo Hiltusen kokoamat jutut olisivat tieteellisesti mielenkiintoisia, niistä voisi tehdä myös oikeaa tutkimusta. Löisin aika ison vedon sen puolesta, että onnistuneesti tieteeksi tehtyinä ja julkaistuina tutkijoille lankeaisi Nobelin palkinto(ja). Koska niin ei ole katsottu tarpeelliseksi tehdä, jään odottelemaan.” ——
-MInä taas en löisi vetoa sen puolesta. Enkä käytä sitä argumenttina, että on tai ei ole jaettu Nobelin palkintoja. Kuin en myöskään mitään Skepsis-yhdistyksen lupaamia palkintoja. En ylipäätään käytä totuudenetsinnässä tuonkaltaisia mittareita.
Torinon käärinliinasta on sitä tutkijoiden taholta todettu, että jos kyseessä olisi kenen tahansa muun kuin Jeesuksen historiallinen reliikki, riittäisi vain murto-osa siitä tutkimuksesta mitä on tehty.
Onko Nobelin palkintoja jaettu uskonnollisten löytöjen ja minkään Raamattuun liittyvän kohteen tutkimuksen perusteella? En tarkoita tätä uhriutumiseksi, vaan ihan mielenkiinnosta aloin miettiä…
—— RK: ”Noista jutuista ei tule tieteellisesti päteviä sillä, että huudetaan kovaa ja uhriudutaan. Tekisivät kunnollista tutkimusta kun kerran tiedemiehiä ovat!!??” —-
-Itse uskon, että tutkimuksissa on pyritty mahdollisimman tarkkaan ja totuudelliseen tulokseen. Myös radiohiiliajoituksessa, jossa tehtiin näytepalan suhteen pahanlaatuinen ja ratkaiseva virhe.
———– RK: ”Jos muukin kuin Hiltusen selvitys kiinnostaa, Walter McCronen tutkimus on se Vatikaanin tilaama juttu, josta Hiltunen ja muut vetivät herneitä neniin. Tutkimusselostuskin löytyy pienellä googlailulla, mutta tässä herran tuoreempia kommentteja asiasta: http://www.mcri.org/v/293/the-latest-shroud-update” ——
-Kaikki kiinnostaa. 🙂 Kato minä olen sellainen, että etsin haasteita. Tapanani on sanoa että totuutta ei voi löytää jos ei koskaan kyseenalaista mitään. Haluan että näkemykseni, uskoni ja mielipiteeni haastetaan. Sen vuoksi jäinkin tänne väittelemään sinun kanssasi, kun https://uskojarukous.fi/ -foorumilla ei enää juuri ole ateisteja ja kriittinen osasto poistettiin 🙂
—— RK: ”Hyvä lähtökohta tutkimusmenetelmistä valittaville olisi osoittaa McCronen menetelmät ja/tai tutkimus virheelliseksi. Tämä pitäisi vielä jaksaa tehdä samoilla tieteen säännöillä, joita McCronekin noudatti. Mutta jostain syystä tämä ei maistu. Mieluummin huudetaan kovaa ja kehitellään mitä mielikuvituksellisempia selityksiä ja väitteitä.” —-
-Nyt sinun kommenttisi alkavat saada vähän kummallista sävyä… Alkaa mennä toisten motiivien tietämisen puolelle, spekuloinnin sijaan…
——– RK: ”Hiltusen siteerauksissa mainittiin kymmenien eri alojen tiedemiehiä. No, jos tiedemiehiä/naisia ovat, nuo kaverit kyllä tietävät, miten tiedettä tehdään. Vaan eipä näköjään hotsita;)” —-
-Sama tässä. Et kai ole ottanut mitään? 🙂
———- RK: ”Ja ennen kaikkea: menisivät Vatikaaniin huutamaan. Kun (vakuuttavat tieteentekijät) pyytäisivät paavilta nätisti, että saataisko kuitenkin tutkia itse liinaa vielä vähän, kun nyt me pystytään ihan supervarmasti todistamaan se aidoksi (tai ainakin oikean ikäiseksi)? Nyt liinatieteilijöiden nillitys seis ja oikeasti toimeen!” ———
-Jotenkin vähän ihmetyttää sekin kun tuo radiohiiliajoitus (ja siihen kuuluva liinan leikkely) katsotaan ”The Menetelmäksi” määrittää kankaan ikää. Eräs toinen on erään aiemmin vahvasti skeptisesti liinan aitouteen suhtautuneen kemistin, Raymond N. Rogersin tekemä tutkimus liinasta löytyneestä vanilliinista. Hän alkoi tutkia liinaa vuonna 2003 nimenomaan sillä asenteella, että se on väärennös. Hänen sisääntulorepliikkinsä tutkimuskentälle oli: ”Antakaa minulle klassinen tieteellinen metodi ja aikaa 20 minuuttia, niin ammun tämän asian täyteen reikiä.” Aivan ensiksi tämä skeptikko joutui kokeissaan toteamaan, että 1988 tehty radiohiiliajoitus ei ollut tieteellisesti pätevä.
Vanilliinia koskeva tutkimus taas osoitti, että kohdassa, josta radiohiili-näyte oli otettu, oli 37% vanilliinia. Tämä viittasi noin 700 vuoden ikään. (En ole kemisti, mutta kirjassa esitetty tieto on, että vanilliini vapautuu materiaalista ajan ja lämmön vaikutuksesta.) Kun taas pääosa kangasta sisälsi vanilliinia vain alle 5%. Vanilliinin poistumisnopeus on riippuvainen säilytysolosuhteiden lämpötiloista, ja näin suuri poistuma viittasi +/- kahdentuhannen vuoden ikään siinä tapauksessa jos säilytyslämpötila on ollut keskimäärin 23 celsiusastetta.
Tämänkin voinee jostain tarkistaa…
Jep, tieteen pointti on juuri se, että voi tarkistaa. Kaikella ystävyydellä, nuo Hiltusen sepustukset ovat niin ala-arvoista törkyä, että ei vaan kiinnosta. Mutta heti, kun tieteellistä näyttöä ilmaantuu, olen valmis muuttamaan kantani. Kiitän keskustelusta.
Minulle taivas merkitsee Jeesuksen ja Jumalan läsnäolon lisäksi sitä, että kaikki on vihdoin pelkkää puhdasta TOTUUTTA.
Ja eniten on ravistellut ne raamatunkohdat, joissa sanotaan ettei taivaaseen pääse ”valheen palvelijat”. On oma kysymyksensä mikä ulkopuolelle jääneiden kohtalo lopulta on. Kuten mainitsin C.S. Lewisilla oli kiinnostava näkemys helvetistä, kirjassaan ”Suuri avioero”. Kannattaa lukea, oli uskonnollinen tai uskonnoton.
Itse en pidä oleellisena ovatko taivaskuvaukset Raamatussa kirjaimellisesti tosia, kultakaupunki ym. Tai helvettikuvaukset. Ikuisuus Jumalan yhteydessä tai ikuinen ero Jumalasta on aivan riittävä kuvaus, mielestäni.
Ilmoita asiaton kommentti