Siunauksen kolme koria
Olen Antti Raunion (Sateenkaariparien siunaamisessa kyse on siitä, miten ymmärrämme Jumalan rakkauden) kanssa samaa mieltä siitä, että avioliittoasiassa on jolllakin perustavalla tapaa myös kyse siitä, miten ymmärrämme siunaukse. Tällä hetkellä kirkkomme ei voi siunata kahden samaa sukupuolta olevan ihmisen liittoa, riippumatta sitä miten nämä ihmiset identifioivat itsensä seksuaalisesti. Pappina ajattelen, että voisin vihkiä/siunata keskenään miehen ja naisen jotka identifioituvat vastaavasti homoksi ja lesboksi, mutta en voisi siunata esimerkiksi kahta miestä jotka identifioituvat heteroiksi. Se, miksi tällaiset parit menisivät naimisiin ei muuta tätä asiaa.
Minusta on merkittävää, että kahden korin oppia uskalletaan arvioida kriittisesti. Sen käyttäminen teologisena ratkaisumallina on osoittautunut ongelmalliseksi. Mutta todennäköisesti sama tulee käymään kolmen siunauksen mallillekin. Molemmilla on sama ongelma. Ne eivät määrittele sitä, mikä niiden ekstensio on. Valinta sen suhteen mihin koriin tai mihin siunaukseen mikäkin kuuluu, tulee jakamaan mielipiteitä jatkossakin. Ei ole oikein olemassa validia keinoa jakaa asioita joko-tai.
Samaa sukupuolta olevien välillä on olemassa historiallinen siunaus. Ns. ystävyysliitto, veljesliitto -siunaus. Aiheesta on kirjoittanut viime aikoina mm. Claudia Rapp teoksessaan “Brother-Making in Late Antiquity and Byzantium”. Tällä ystävyysliitolla ei ole mitään tekemistä avioliiton kanssa, paitsi jos avioliitto käsitetään ystävyysliitoksi. Tapa on ollut käytössä vielä viime vuosisadalla.
Mutta kyseessä ei ole avioliiton siunaus. Raunion kommentit ja ja huomiot Lutherin sunauskäsityksestä siunauksesta ovat tietenkin huomionarvoisia, mutta jos siunaus kavennetaan pienimpään yhteiseen nimittäjään avioliiton siunauksen tapauksessa, niin avioliiton alkuperäinen funktio menettää kokonaan merkityksensä.
Luther kirjoitti Ison Katekismuksen kuudennen käskyn selityksessä:” Jo alussa hän on asettanut avioliiton kaiken muun edelle ja luonut miehen ja vaimon erilaisiksi juuri avioliittoa varten..”. Luther ei tietenkään ole keksinyt tätä itse, vaan on johdonmukainen VT:n, Jeesuksen ja Paavalin sanoille: ”Siksi mies jättää isänsä ja äitinsä ja liittyy vaimoonsa, niin että he tulevat yhdeksi lihaksi” (1 Moos 2:24, Mark 10:7 – 8 ja Ef. 5:31) (Sanottakoon että nämä kaikki kohdat eivät puhu avioerosta.)
Kristillisen avioliittokäsityksen (avioliitto on miehen ja naisen välinen liitto) pointti ei ole mollata kenenkään seksuaalisuutta. Sen pointti on miehen ja naisen välisen eron sinettinä toimiminen, eron ja yhteyden osoittaminen. Kristillisen avioliittokäsityksen pointti ei ole myöskään tasa-arvon latistaminen. Päinvastoin kristillinen avioliittokäsitys julistaa yhteyttä, jossa miehiä ja naisia on yhtä paljon, 50-50, jos prosenteista puhutaan. Toisin väittäminen on väärän todistuksen antamista.
Tätä ei voida kumota millään siunauksen ulottuvuudella. Kristillinen kirkko yrittää pitää tästä kiinni. Tässä ei ole kyse kirkon haraamisesta Jumalan tahtoa vastaan, vaan kirkon haraamisesta ihmisten mielipiteitä vastaan. Ymmärrän että se ei tunnu kaikista hyvältä. Jumalan tahto ei aina tunnu hyvältä. Se ei tarkoita sitä, että se ei ole oikein.
Joskus kohtaaminen on sitä, että sanotaan "Ei" ja jäädään rinnalle sen "Ei":n kanssa.
”Siksi mies jättää isänsä ja äitinsä ja liittyy vaimoonsa, niin että he tulevat yhdeksi lihaksi”
60 kommenttia
Kirkko hyvin voi ja saa pitää perinteisen aviomallinsa. Miksi kirkon vihkimisoikeudesta on sitten niin vaikea luopua. Näyttää kuin kirkon tulevaisuus olisi asiasta kiinni. Tokihan Ihmiset ajan kanssa ymmärtävät mitä samanarvoton kohtelu sukupuolen perusteella tarkottaa.
Vihkioikeudesta luopuminen tarkoittaisi sitten focuksen siirtymistä siihen mitä kukanenkin pappi katsoo voivansa siunata ja kenen puolesta rukoilla. Ei ole hääviä tämäkään. Miten voi olla mahdollista heivata tämän asian kanssa kuin se olisi kirkon asioissa tärkeimmästä päästä. Ei varmasti ole.
SR! Kun sanoit, että Jumala on siunannut jo kolmekymmentä vuotta, niin mieleeni nousi kysymys: Mitä lisää ihmisten siunaus siihen tuo ja miksi se on niin tärkeää?
Markku Virran bloggi on selvä ja loginen , vastakohtana puhtaalle tykkäämiselle.Siksi siitä voi myöskin keskustella tuomalla toisenlaisia näkökohtia samasta avioliiton oikeutus perusteluista lähtien.
Antiikin ystävyysliitto, joka oli sanktioitu ainakin Ateenassa, Spartassa ja Thebassa, ei todellakaan ollut avioliitto ,eikä sitä pidetty sen vastineenakaan.Näihin liittoihin kuului sekä mentori-oppilas suhde , menttori ja pederastinen oppilassuhde että homoseksuaalinen rakastaja- rakastaja suhde. En tunne asian sitä puolta jossa ystävyysliitto olisi ollut hyväksyttä missään kritillisessä kultuurissa homoseksuaalisena liittona. Sensijan tiedän, että ystävyysliittoja on erimuodoissa ollut juuri ystävyysliittona herraklubien tapaan.
Avainmerkitys Markku Virran tekstissä on tunnettu ja usein vedottu toteamus siitä , että miehen ja naisen avioliitto, joka on vahvivistettu tai täytetty sukupuoliyhdessä saa aikaan ”yksi liha” liiton. Väite on siis se ,että tämä ei olisi mahdollista homoseksuaalisessa suhteessa.
Yksiliha-ilmiössä on kaksi puolta. Fyysinen yhteys, jonka seurauksena syntyy lapsia . Lapsessa yhdistyvät miehen ja naisen perintötekijät (asiaa ei kyllä ymmärretty antiikin aikoihin jolloin käsite syntyi). Mutta on toinenkin tekijä joka tulisi ottaa huomioon.
Väitän ,että sekä hetero että homorakkaussuhteissa sukupuolihteydessä, tapahtuu psykologinen ”yhdeksi lihaksi”- tuleminen. Sukupuoliaktissa tapahtuu minärajojen heikentyminen. Tämä luo totaalisen tai osittaisen yhteensulautumiskokemuksen , aina hetkelliseen identiteetin menetykseen asti. Parhaassa tapauksessa akti huipentuu orgasmiin ja on mahdollista kokea ja koetaankin ilmiö jota kutsutaan ”pikkukuolemaksi”. Siis, se mikä hetkeksi kuolee, on oma minuus joka sulautuu partnerin minuuteen. Tullaan psyykkisesti ja jopa hengellisesti yhdeksi lihaksi. Kuulemani kommentti tällaisesta kokemuksesta oli sellainen ,että asianomaisen jälkitunne kokemuksen jälkeen että oli taas helpompi uskoakin.
Miksi yhdeksitulemisen psykologinen puoli olisi vähemmän merkityksellinen kun sen fyysinen puoli?Käytännössä meidän eroottinen halumme(seksuaalisuuden primus motor) on rakkauskohteen etsimistä ja yhdessä hänen kanssaan sellaisen (eroottisen) kokemuksen luomista joka pitää rakkausuhdetta sen kaikissa muodoissa elossa , syventäen sitä kohti elämäntoveruutta ,vaikka eroottinen jännitys vähenisi.
Raamatun ainoa (?)rakkausavioliitto oli Jakobin ja Lean välillä. David oli intohimonsa sokeuttama , intohimon joka teki hänestä murhaajan joka tapatti kilpailijansa ja nai uhrin puolison Batseban.Avioliittoa ei raamatussa perustella rakkaudella vaikka rakkaus katsotaan ihmisiä yhdistäväksi voimaksi.
Kysymys siitä, miten psykologinen yhdeksi lihaksi tuleminen on nähtävä avioliiton edellytyksenä, on epäselvä mutta selvästi huomioon otettava ongelma.
Jusu! Jumala on Kaikkivaltias, hän siunaa ketä siunaa ja kiroaa ketä kiroaa eli tuomitsee ja paaduttaa. Meillä ihmisillä ei ole siihen mitään sanomista. Emme edes opysty tutkimaan hänen salaisuuksiaan. Minä olen saanut sellaisen vaikutelman, että näyttäisi oleva jotain korkeampaa tietoa, jonka valossa Raamattu muuttuu salakieleksi, joka pitää avata jollain avaimella, jota kaikilla ei ole. Suoraan lukeminen ei siis antaisi oikeaa käsitystä.
Kun tämä tieto nayttäisi olevan henkilöillä, joista en tiedä muuta kuin mitä itse kertovat ja se ei ole vakuuttanut ainakaan minua lähimmäisen rakkaudesta, jonka ymmärrän yhdeksi kriteeriksi. En pysty omaksumaan uutta ajattelua ja olen siitä surullinen, jos uusi ajattelu onkin sitä, josta sanotaan: Jos mahdollista valitutkin eksytetään.
Sari ja kumppanit: Keskustelu minun kanssani tällä palstalla näyttää olevan vaikeata, koska joku ilmoittaa kaikki kommenttini asiattomiksi. Ilmeisesti ne eivät silloin näy teille muille kommentoijille. Vai miten mahtaa olla?
Markku, kiitos hyvästä kirjoituksesta. Kristuksen kirkko ei koskaan tule hyväksymään homoliittoja, eikä Pyhä Jumala koskaan siunaa syntiä.
Haluammeko kuulua Kristuksen kirkkoon vai luopio kirkkoon?
Ilmoita asiaton kommentti