Santiagon tie

Vantaan Hakunilassa, 1. helmikuuta 2020

Ylhäällä oleva kuva on viime kevään vaellukselta vajaat 40 km ennen Santiagoa.

Nyt on sitten varattu lippu TAP:n lennolle perjantaina 28.2. Lissabonin kautta Sevillaan.  Buukkasin myös huoneen hotelli Alcántarasta.  Se on vain muutaman sadan metrin päässä katedraalista (Catedral de Santa María de la Sede), joka lienee Sevillan kuuluisin nähtävyys.  Katedraalin goottilainen osa rakennettiin 1400-1500-luvulla, ja sitä on sittemmin laajennettu aina 1900-luvulle asti.  Se on Vatikaanin Pietarinkirkon ja Lontoon St. Paulin katedraalin jälkeen maailman 3. suurin kirkkorakennus.  Mitat ovat huimaavat 126 x 83 m, korkeus 37 m.  Yritän saada katedraalilta pyhiinvaeltajan passiini 1. leiman, ennen kuin aloitan varsinaisen vaelluksen lauantaiaamuna 29.2.

Vaellukseni alkaa Andalusian maakunnasta, sitten seuraavat Extremadura ja Kastilia ja lopuksi Galicia, jossa Santiago de Compostela sijaitsee.  Opaskirjana minulla on viime keväänä Santiagosta ostamani Cordula Raben kirjoittama Via de la Plata (kustantanut Bergverlag Rother, München).  Siinä on yksityiskohtaiset kuvaukset koko reitiltä yöpymispaikkoineen ja karttoineen (mittakaava 1:100.000).  Opas on painettu 2015, mutta tiedot tuskin ovat vielä kovin pahasti vanhentuneita.  Laskin kirjasta reitin pituudeksi 988 km.

10 vuotta sitten Pohjois-Espanjan reitillä (Camino Frances) ei yöpymispaikkoja tarvinnut juurikaan miettiä.  Niiden väli oli yleensä alle 10 km (enimmillään muistaakseni 17 km).  Useimmissa reitin varren kylissä oli joko pyhiinvaeltajille tarkoitettu yömaja (”albergue” tai ”refugio”) tai hotelli/hostelli tai molemmat.  Nyt on toisin, sillä varsinkin Andalusian pohjoisosat ja Extremadura ovat erittäin autioita seutuja, missä saattaa joutua kävelemään jopa 30 km näkemättä yhtään kauppaa, baaria tai yöpymispaikkaa.  Teinkin alustavan vaellussuunnitelman, jossa päivämatkat vaihtelevat välillä 12 km (koska sitä seuraava majapaikka olisi vasta 28 km päässä, jolloin päivälle tulisi pituutta 40 km) ja 33 km.  Yli 30 km:n päiviä yritän kuitenkin välttää, jos mahdollista.  Matkaoppaassa ei ole välttämättä mainittu kaikkia mahdollisia majapaikkoja.

Tämä alustava suunnitelma, jota sitten joustavasti noudatan tai en, merkitsisi 44 vaelluspäivää.  Keskimäärin tästä tulee 22,5 km, mikä tuntuu täysin mahdolliselta.  Kunnostani en ole huolissani, vaan siitä, että matkasuunnitelman muutamat ylipitkät päivät saattavat rikkoa jalat, enkä tarkoita nyt pelkästään rakkoja.  Polvituet otan luonnollisesti mukaan.  Ne pelastivat viime kevään vaellukseni Portosta Santiagoon.

Suunnitelman toteutuessa tulisin Santiagoon pääsiäissunnuntaina 12.4.  Eräänlaisena takarajana on 19.4, muuten en ehdi seuraavaan kontrollikuvaukseeni Syöpäklinikalla 22.4.  Minulla on siis peräti 7 päivää varalla yllätyksiä varten.  Ja jos aika alkaa loppua, voin aina tulla takaisin Suomeen ja palata jatkamaan vaellusta esim. syksyllä.

Muitakin matkavalmisteluja olen tehnyt.  Olen käyttänyt ortepedisiä pohjallisia jo yli 20 vuotta.  Hankin ne aikoinaan, kun lonkkakivut alkoivat vaivata pitkillä vaelluksilla.  Pohjalliset on pitänyt uusia aika ajoin, ja joulukuussa fysioterapeutti lisäsi niihin vähän tuentaa.  Sen seurauksena oikea jalkaterä kipeytyi, mutta pahin tuntuisi olevan ohi, eli jalka ilmeisesti alkaa pikku hiljaa tottua.  Mikäli ongelma jatkuu, tuentaa voi vähentää.  Hampaatkin laitetaan kuntoon ennen matkaa, ja kuivasilmäisyyttä hoidetaan Eiran silmäklinikalla.

Joulukuussa hankin iPadin.  Yritän kirjoittaa blogiani vaelluksen aikana päivittäin.  iPadia on helpompi kantaa mukana kuin läppäriä.  Olen opiskellut sen käyttöä, mm. miten saan kuvat kamerastani iPadille ja siitä blogiin.  iPadillakin voisi kuvata, mutta Olympus-järjestelmäkamerallani toivon saavani parempia kuvia.  Kaikenlaista muutakin pientä rekvisiittaa on pitänyt hankkia.

Lopuksi vielä muistutan tähän blogiin liittyvistä hyväntekeväisyyslinkeistä, t.s.

Ja nämähän siis menevät lyhentämättöminä tarkoituksiinsa, koska maksan matkakustannukseni itse.

Terveisin

Teuvo

Neuvonen Teuvo
Neuvonen Teuvo
71 v, naimisissa, 4 lasta, 4 lastenlasta. Työurani tein ulkomaankaupassa, nyt eläkkeellä.