Sadan prosentin korko?

Elämme vaikeita aikoja. Tuntuu kuin kaikki olisi pysähdyksissä, mutta sen täytyy olla harhaa, kun tänäkin vuonna bruttokansantuotteeseen tulee jotain. Ainakin vähän. Mistä ja miten on minulle eläkeläiselle mysteeri, kun on kehotus olla sisätiloissa ja tapaamatta ketään. No, sentään päivittäiset uhrimme saamme suorittaa marketin kassalle.

Varmaan Suomessa on ollut paljon ahkeria ja kohtuupalkkaa nauttivia ihmisiä, jotka ovat sairastuneet tai muuten menettäneet toimeentulonsa pääosan.  Näyttää siltä, että on sellainen osa, jonka täytyy saada määräosa aina ja sitten toinen osa, jonka ei tarvitse saada. Ihminen saattaa ottaa vastuita hyvänä päivänä ihan mukavasti ja asiat sujuvat siihen asti, kunnes joku tuki pettää. Menee terveys osittain ankaran puurtamisenkin seurauksena. Sanotaan : Sairasta rauhassa, kun se sairaus on meillä tullut.

Menee hetki, mutta ei kestä kauan, kun muodostetaan uusi osasto, jota jostain syytä ei tarvitakaan ja sairastunut löytää itsensä sen viemärin suulta, joka sopeuttaa asiat. Kuka sopeuttaa syntyneen ongelman? Vouti! Alkaa kyselemään ja saa mitä saa.  Jos tarvitsijoita on useampia, niin kaikille ei riitä. Ei hätää velathan vanhenevat! Vai vanhenevatko? Eivät vanhene, koska ne uusitaan aina hiukan ennen vanhenemista. Joku voi saada käteensä paperin, jossa sanotaan: Saatava  esim 1200 € korko 1170 € ynnä muita kuluja.

Miksi kaikki on halvinta ja joustavinta hänelle, jolla on valuuttaa, on elektroniikkaa ja taitoa näpylöidä niitä. Miksi kaikki on kalleinta hänelle, joka ei omista elektronisia laitteita eikä ole oppinut niitä käyttämään, mutta tunnollisena ihmisenä haluaa maksaa laskunsa ja kipittelee luvan saatuaan pankin kassalle ja maksaa 5-7 € joka ainoasta lapusta, jonka maksuun tuo. Ja kalleinta hänelle, joka on menettänyt elämänhallinnan myötä pankkitilinsä hallinnan ja tarvitsee osamaksuja ynnä muuta pikavippiä.

Miksi valtio, jolla menee huonosti, maksaa korkoa enemmän häntä, jolla varaa on. Olemmeko saalistusyhteiskunnassa. Kun Coronaleijona kaataa ison härän savannilla, niin kaikki kynnelle kykenevät tulevat saaliinjaolle. Yksi tauti kuulemma on, joka paranee sillä millä se on tullut ja se on krapula. Velallisen velat eivät vähene lisää velkaa ottamalla. Markkinajumala on ankara heikoille.

Jos meidän Herramme toimisi samalla tavalla, niin olisimme kaikki hukassa. Hän antaa itsensä toivottoman velallisen edestä ja ottaa entiset ja tulevatkin vastuulleen ja takaa sen, ettei elämisen mahdollisuudet pakene köyhintä ja sairaintakaan.

 

8 kommenttia

 • Pekka Väisänen sanoo:

  Kyllä, EU.n yksi suuri tarkoitus oli suojata ison rahan arvon säilyminen vaikkakin pienissä koroissa yksittäisten maitten devalvaatiota vastaan mitkä äkkiä vaikuttaisivat sijoitettuun pääomaan.

  Nyt on menty nollakoroissa pitkään mitä voi lainaksi ottaa Suomikin mutta elvytyspaketti on parempi maksaa yli kaksi jotta saat yhden yhden euron.

  Yhteismitalisuuteen ollaan menossa myös perustulossa automaation tullessa. Siitä äkkiä syntyy kymmenientuhansien työttömyysmäärä. Tekniikkahan on jo valmiina.

  Tulonjakounioni tarkoittaa juuri mitä sana kuvaa.

  Miten pitemmän päälle käy omistamallesi.

  Suomessa kysymys on ennen muuta puhtaasta vedestämme ja mineraaleistamme. Väkemme on pieni ja mopen osassa kun institutionaaliset rahamahdit tulevat neuvottelemaan.

  Kauanko skenaarioon on aikaa. Tämän vuosikymmenen jälkipuoliskolla uskoisin ryhtyvän jo tapahtumaan.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Pekka Väisänen sanoo:

   Yksittäiset päätökset EU.ssa yli kymmenen vuoden ajalta päättäjiltämme ovat kulloisenkin hallituksemme hyväksymiä.

   Nyt ei tosiaankaan tienata kuten vanhoista asioista Kreikan asiaan voi huomata.

   Kun EU.n yksittäiset päätökset laitetaan pyykkinarulle jonoon saa asiasta huomata enemmän. Näin suunnan ja tahtotilan näkeminen ei tulisi olla vaikeaa.

   Miksi muuten jo kahden vuoden aikana eivät luottoluokittajat ole tulleet julkisuuteen. Syy voi tietysti olla lomissa mutta epäilen syynä olevan instrumenttien puute katsoa velkaantuneita maita kuin samalla katsoa pankkien asemaa rahaa lainanneina.

   Nyt EKP.n ja rahoittajien suhde edelleen lainoittamisessa pitää pyörän pystyssä. EU.n lainapaketti auttaa hetkeksi mutta miten pitkäksi.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Seija Rantanen sanoo:

  ’Pekka Väisäsen’ kommentit ovat käännöskoneella tehtyjä. Kukaan suomalainen ei tee tuollaisia virheitä.

  Tsekatkaapas kaikki venäjää osaavat ystävät. Niinpä niin, arvaattekin jo ’Pekan’ lähteen.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Väisänen sanoo:

  Raikas kommentti on tervetullut, kiitoksia.!

  Voisitteko viitsiessänne oikaista mistä kirjoitin väärin.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • En ymmärtänyt näistä kommenteista juuri mitään, mutta haitanneeko? Olen vain ollut havaitsevinani, että puolustuskyvytöntä saa kohdella miten haluaa. Jos on mennyt jotain ulosmittaukseen, se usein tarkoittaa, ettei rahaa ole. Kuitenkin sellaisissakin tapauksissa korkoa korolle juoksee vuodesta toiseen ja upottaa ihmisen syvemmin juoksuhiekkaan.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Lauri Lahtinen

  Olen eläkkeellä sotilasammatista. Vanhemmiten ovat hengelliset asiat tulleet tärkeiksi. Olen tuottanut päivänsanakirjan: Muruja Herran pöydästä. Agape-kodin pastorina tuotan joka torstai klo 12.00 noin puolentunnin live-lähetyksen, kun kokoontuminen ei nyyt onnistu kasvotusten.... Olen värkännyt tuubisivun ja siellä julkaisen viime vuosituhannen lopulta juttuja, kun Inkerin kirkon yhteydessä toimittiin. Lauri L Lahtinen youtube.com

  Kirjoittajan luetuimmat blogit

  Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit