Sadan prosentin korko?

Elämme vaikeita aikoja. Tuntuu kuin kaikki olisi pysähdyksissä, mutta sen täytyy olla harhaa, kun tänäkin vuonna bruttokansantuotteeseen tulee jotain. Ainakin vähän. Mistä ja miten on minulle eläkeläiselle mysteeri, kun on kehotus olla sisätiloissa ja tapaamatta ketään. No, sentään päivittäiset uhrimme saamme suorittaa marketin kassalle.

Varmaan Suomessa on ollut paljon ahkeria ja kohtuupalkkaa nauttivia ihmisiä, jotka ovat sairastuneet tai muuten menettäneet toimeentulonsa pääosan.  Näyttää siltä, että on sellainen osa, jonka täytyy saada määräosa aina ja sitten toinen osa, jonka ei tarvitse saada. Ihminen saattaa ottaa vastuita hyvänä päivänä ihan mukavasti ja asiat sujuvat siihen asti, kunnes joku tuki pettää. Menee terveys osittain ankaran puurtamisenkin seurauksena. Sanotaan : Sairasta rauhassa, kun se sairaus on meillä tullut.

Menee hetki, mutta ei kestä kauan, kun muodostetaan uusi osasto, jota jostain syytä ei tarvitakaan ja sairastunut löytää itsensä sen viemärin suulta, joka sopeuttaa asiat. Kuka sopeuttaa syntyneen ongelman? Vouti! Alkaa kyselemään ja saa mitä saa.  Jos tarvitsijoita on useampia, niin kaikille ei riitä. Ei hätää velathan vanhenevat! Vai vanhenevatko? Eivät vanhene, koska ne uusitaan aina hiukan ennen vanhenemista. Joku voi saada käteensä paperin, jossa sanotaan: Saatava  esim 1200 € korko 1170 € ynnä muita kuluja.

Miksi kaikki on halvinta ja joustavinta hänelle, jolla on valuuttaa, on elektroniikkaa ja taitoa näpylöidä niitä. Miksi kaikki on kalleinta hänelle, joka ei omista elektronisia laitteita eikä ole oppinut niitä käyttämään, mutta tunnollisena ihmisenä haluaa maksaa laskunsa ja kipittelee luvan saatuaan pankin kassalle ja maksaa 5-7 € joka ainoasta lapusta, jonka maksuun tuo. Ja kalleinta hänelle, joka on menettänyt elämänhallinnan myötä pankkitilinsä hallinnan ja tarvitsee osamaksuja ynnä muuta pikavippiä.

Miksi valtio, jolla menee huonosti, maksaa korkoa enemmän häntä, jolla varaa on. Olemmeko saalistusyhteiskunnassa. Kun Coronaleijona kaataa ison härän savannilla, niin kaikki kynnelle kykenevät tulevat saaliinjaolle. Yksi tauti kuulemma on, joka paranee sillä millä se on tullut ja se on krapula. Velallisen velat eivät vähene lisää velkaa ottamalla. Markkinajumala on ankara heikoille.

Jos meidän Herramme toimisi samalla tavalla, niin olisimme kaikki hukassa. Hän antaa itsensä toivottoman velallisen edestä ja ottaa entiset ja tulevatkin vastuulleen ja takaa sen, ettei elämisen mahdollisuudet pakene köyhintä ja sairaintakaan.

 

 1. Tein huvikseni KotimaaPro:ssa testin, mikä kirkon ammatti sopisi minulle parhaiten ja tulokseksi tuli:

  Tässä kolme sinulle sopivinta ammattia.
  Sopivin ammatti: TIEDOTTAJA
  Voisit pärjätä myös tässä ammatissa: SAIRAALASIELUNHOITAJA
  Voisit pärjätä myös tässä ammatissa: TALOUSJOHTAJA

  Kyllä, kaksi ensimmäistä ovat itsenikin mielestä minulle sopivia, ehkä tuo sairaalasielunhoitaja parhaiten (entinen ammatti sairaanhoitaja), mutta tuo talousjohtaja menee vaativuudessaan jo yli potentiaalin. 🙂

  ” Kun kysyin, mitä seurakuntalaiset voisivat konkreettisesti tehdä ja ottaa vastuulleen, työntekijä vastasi, että tätä kysymystä pitää pohtia ensin työntekijäporukalla, Thitz sanoo Kotimaa Pro:ssa.”

  No, siitä vaan pohtimaan. Testin mukaan maallikot sopivat moneen tehtävään 🙂

 2. Kotimaa Pro vahvistaa omalta osaltaan kirkon työtekijäkeskeisyyttä ja sisäpiiri-ulkopiiri-jakoa. On valitettavaa, jos kirkon yhteiseksi julkiseksi tiedotus- ja keskustelufoorumiksi muodostuu jatkossa yksille maksullinen ja toisille ilmainen foorumi.

  Kirkon yhteiselle tiedostus- ja keskustelufoorumille pääsyn pitäisi olla maksuton ja kaikille avoin. Kirkossa pitäisikin nyt ryhtyä aktiivisesti kehittämään omaa – vaikkapa Kirkon tiedostuskeskuksen sivustoa – avoimen tiedostus- ja keskustelufoorumin suuntaan.

  Samalla voitaisiin luopua seurakuntien maksamista Kotimaa-tilauksista. Jokainen maksakoon lehtensä itse. Esim. meidän perheessämme nykyinen tilanne johtaa siihen, että vain toinen aikuinen pääsee rekisteröitymään KotimaaProhon.

  Muutenkin Kotimaan ja kirkon omituista suhdetta olisi syytä pohtia avoimesti ja kriittisesti.

  • ”Muutenkin Kotimaan ja kirkon omituista suhdetta olisi syytä pohtia avoimesti ja kriittisesti.”

   Niin, onko Kotimaalla ”määräävä markkina-asema” kirkossamme?

 3. Seurakuntalaiset voisivat mieluusti ottaa vapaehtoistyönä ilmaiseksi hoitaakseen ns. tukitoiminnat, esimerkiksi taloudenhoidon ja kirjanpidon sekä vahtimestarin hommat, kuten muualla maailmassa on yleensä laita. Mutta että maallikko hoitaisi kirkon opetustyön, kuten rippikoulut, kastaisi lapset, toimittaisi jumalanpalvelukset ja saarnaisi kunkin sunnuntain tekstistä ilman teologista koulutusta? Taitaisi tulla hölmöläisten touhua koko asiasta ja kirkon loppu. Ei kannata verrata apostoleihin. He olivat saaneet kolme vuotta opetusta kirkon Herralta.

  • Osmo Kauppinen. En oiken usko että papin kasuaali tehtäviä siirretään ilman asianmukaista ornidaatiokoulutusta maalikoille, enkä hengellisen toiminnan vastuuta ja johtamista maallikoille, mitä nyt kirkkioneuvostossa niitä käsitellään, jos käsitellään.
   Lisäksi monien seurakuntien työn laajuus sekä raskaus asettavat siihen esteitä jo ihan luonnostaan. Mutta väljästi ottaen jotain voisi antaa myös eri hengellisten toimien, kuten seurojen, raanmattupiirien, sielunhoitoa jonkin asteista vastuuta ja jota jo onkin monissa seurakuntia.
   Näen niin, jos maallikovastuuta on millä seurakunnan toiminnan alueella tahansa on aina asianomainen työn/viranhaltia sen työn vastaava ja jonka kanssa on aina ensin neuvoteltava kun ryhdytään toimintaa suunnitelemaan, on muuten kokemusta ohituksista.
   Olen työurani tehnyt hautausmaan hoitaja ja seurakuntamestarina, viime mainitussa näki ja koki kyllä paljon.

 4. Kyllä, EU.n yksi suuri tarkoitus oli suojata ison rahan arvon säilyminen vaikkakin pienissä koroissa yksittäisten maitten devalvaatiota vastaan mitkä äkkiä vaikuttaisivat sijoitettuun pääomaan.

  Nyt on menty nollakoroissa pitkään mitä voi lainaksi ottaa Suomikin mutta elvytyspaketti on parempi maksaa yli kaksi jotta saat yhden yhden euron.

  Yhteismitalisuuteen ollaan menossa myös perustulossa automaation tullessa. Siitä äkkiä syntyy kymmenientuhansien työttömyysmäärä. Tekniikkahan on jo valmiina.

  Tulonjakounioni tarkoittaa juuri mitä sana kuvaa.

  Miten pitemmän päälle käy omistamallesi.

  Suomessa kysymys on ennen muuta puhtaasta vedestämme ja mineraaleistamme. Väkemme on pieni ja mopen osassa kun institutionaaliset rahamahdit tulevat neuvottelemaan.

  Kauanko skenaarioon on aikaa. Tämän vuosikymmenen jälkipuoliskolla uskoisin ryhtyvän jo tapahtumaan.

  • Yksittäiset päätökset EU.ssa yli kymmenen vuoden ajalta päättäjiltämme ovat kulloisenkin hallituksemme hyväksymiä.

   Nyt ei tosiaankaan tienata kuten vanhoista asioista Kreikan asiaan voi huomata.

   Kun EU.n yksittäiset päätökset laitetaan pyykkinarulle jonoon saa asiasta huomata enemmän. Näin suunnan ja tahtotilan näkeminen ei tulisi olla vaikeaa.

   Miksi muuten jo kahden vuoden aikana eivät luottoluokittajat ole tulleet julkisuuteen. Syy voi tietysti olla lomissa mutta epäilen syynä olevan instrumenttien puute katsoa velkaantuneita maita kuin samalla katsoa pankkien asemaa rahaa lainanneina.

   Nyt EKP.n ja rahoittajien suhde edelleen lainoittamisessa pitää pyörän pystyssä. EU.n lainapaketti auttaa hetkeksi mutta miten pitkäksi.

  • Eikö Saksan kieli olisi yhtä hyvä katsoa mistä käännetty vastikkeissa ja sanajärjestyksen huomaamisessa.

Kirjoittaja

Lahtinen Lauri
Lahtinen Laurihttps://laurileevi.wordpress.com/,%20Lauri%20Leevi%20Mikael%20Lahtinen%20youtube.com
Olen eläkkeellä sotilasammatista. Vanhemmiten ovat hengelliset asiat tulleet tärkeiksi. Olen tuottanut päivänsanakirjan: Muruja Herran pöydästä. Agape-kodin pastorina tuotan joka torstai klo 12.00 noin puolentunnin live-lähetyksen, Kun corona esti kokoontumisen...Olen jatkanut torstai juttuja otsikolla. Torstaihartaus.