Ristillä paljastunut Jumala
Ortodoksinen kirkko viettää syyskuussa suurta ristin juhlaa. Sitä on juhlittu jo 300-luvulta.
Tavallisessa kalenterissa se näkyi 1800-luvulle asti ristinpäivänä.
Juhlinnan alussa eräs Paavalin lause tarjoaa näyn kristinuskon perusasioihin.
Me julistamme Jumalan salaista, kätkettyä viisautta, jonka hän jo ennen aikojen alkua on määrännyt meidän kirkkaudeksemme.
Jumala haluaa meille hyvää, ennen kaikkea ja kaikesta huolimatta.
Lause tähdentää, että "Jumala on aina rakastanut meitä, ihan alusta saakka", toteaa Johannes Krysostomos.
Aikojen saatossa on toki sattunut ja tapahtunut. Paljon maailmassa on rikki. Kaikki alkoi mennä pieleen jo hämärässä muinaisuudessa. Usein puhutaan syntiinlankeemuksesta.
Krysostomos kuitenkin tähdentää, että Jumalan rakkaus on "tätäkin muinaisempaa" ja olemassa jo "ennen aikojen alkua".
Paavalin lause on ensimmäisestä korinttolaiskirjeestä. Tilanne Korintissa oli tuolloin aikamoinen. Kaupunki oli vauhdikas satamakaupunki.
Seurakunnassa oli riitoja, villiä menoa, elitismiä, viisastelua, kuppikuntia ja ties mitä.
Tässä tilanteessa Paavali yritti puhua Jeesuksesta ja hänen rististään.
"Ristin kautta paljastunut Jumala", on siis vastaus tähän kaikkeen, lainatakseni Gregorios Nyssalaisen sanoja.
Ihmisen muinainen hölmöily ei muuttanut mitään. Alkuperäinen jumalallinen aikomus pysyy myös voimassa.
Muutama kirkkoisä hyvällä tavalla jossitteli aiheesta.
Jumala oli, heidän mukaansa, jo alunperin päättänyt tulla luotujensa luokse. Tämä olisi tapahtunut riippumatta syntiinlankeemuksesta.
Ihmiseksi tuleminen ei ollut sattuma.
Tämä ei ole syntiinlankeemuksen vähättelyä, vaan Jumalan rakkauden korostamista.
Blogikirjoituksen taustalla on saarna Myllypuron ortodoksisessa kappelissa 12.9.2020. Paavalin lause on 1. Kor. 2:7. Johannes Krysostomoksen huomiot ovat kirjeen saarnasta. Gregorios Nyssalaisen ilmaisu on kirjoituksesta Eunomiosta vastaan.
24 kommenttia
Jeesus Kristuksena tuli kirkastamaan Isänsä sanaa.
Mutta Luomisen kahdeksannen päivän sillon Ihmisen kuudennen päivän anomalian diskontinuiteettiä Jumala kielsi. Kuudennen päivän Ihmisen anomaliaa Jumala käski kuten käski toisia luomiaan.
Miksi Jumalan suurenmoiset lahjat omassatunnossa ja valinnan mahdollisuuden sisätävissä vielä sillon orastavina kyvyissä pitää ymmärtää perisyntinä.
Eikö tarkoituksena ollut Ihmisen historiassaan kohoaminen hiljakselleen moraalisessa huomaamisessaan kohotakseen ajan mittaan henkisessä tasossaan.
Ja eikö tätä Jeesus juuri tullut kirkastamaan.
Toki nykyisellä opetuksella edellisestä ei ole huolta traditiossamme joten jatkamme kuten nyt hyvinä aikoina.
Tottelemattomuuden rangaistus oli tämä; ”Otsasi hiessä sinun pitää leipäsi syömän ja naisille, kivulla sinun pitää lapsesi synnyttämän. ”
Kun siirryttiin keräilytaloudesta, ( paratiisi ja hedelmät) ym. maanviljelykseen, se tarkoitti kovaa työtä, kuumassa ilmanalassa myös hikoilua. ’ Otsasi hiessä leipäsi syömän.’ Ennen maaviljelystä ei tietenkään ollut leipää, siihen tarvitaan jauhoja.
Salaisesta tiedosta Raamatullisesti : ”En ole minä puhunut salassa, en pimeässä maan paikassa; en ole sanonut Jaakobin jälkeläisille: etsikää minua tyhjyydestä. Minä Herra puhun vanhurskautta, ilmoitan, mikä oikein on. ” Jesaja
“Voidaan sanoa, että Jumala otti vastuulleen jo ennalta ihmisen mahdollisen lankeemuksen”
Hieno ajatus.
Jotenkin kuitenkin haluaisin välttää sanaa ”ennalta”, kun puhutaan ennaltamääräämisestä tai ennaltatietämisestä syystä, että se on ajallinen ilmaisu. Jumala kun on ajattomuudessa, niin ymmärtääkseni Hänestä ei voi oikein käyttää sanaa ”ennalta”. Puhuisin ehkä mieluummin ”näkemisestä”. Jumala varmaankin näkee sekä meidän aikaan kahlittujen menneisyyden että tulevaisuuden tavallaan yhtenä kokonaisuutena. Toki meidän näkökulmastamme näyttää, että asiat tapahtuivat ”ennalta”.
Eli Hän näki ihmiskunnan tulevaisuuden kokonaan ja silti loi ihmiset ja antoi heille vapauden. Suunniteltua tämä ”synkkä tulevaisuus” ei liene kuitenkaan ollut, vaikka Hän näki, että näin tulee tapahtumaan. Rakkaus antaa vapauden olla mitä on. Ihminen on halunnut elää ”omillaan” alusta lähtien ja silti Hän rakastaa meitä.
Saisinko kysyä blogiisi liittyen yhtä mielestäni kiinnostavaa yksityiskohtaa?
Siteerasit Korinttilaiskirjettä, jossa sanotaan, että ”Me julistamme Jumalan salaista, kätkettyä viisautta, jonka hän jo ennen aikojen alkua on määrännyt meidän kirkkaudeksemme.(1. Ko2:7) Totesit, että kyseinen ”lause tarjoaa näyn kristinuskon perusasioihin”. Olen tästä kanssasi ihan samaa mieltä.
Mitä sinun mielestäsi Jumala on ”määrännyt jo ennen aikojen alkua”? Tiesikö Kaikkivaltias etukäteen, että ensimmäinen ihmispari lankeaisi syntiin ja Jeesuksen sovitusuhria tullaan tarvitsemaan?
Ilmoita asiaton kommentti