Ristikuulustelu

-Äiti, milloin ateismi syntyi?
-Eiköhän se ollut samoihin aikoihin kuin tieteellinen maailmankuva, siinä 1800-luvulla Darwinin evoluutioteorian aikoihin.
-Eivätkö tiede ja usko sitten sovi yhteen?
-Minun mielestäni sopivat oikein hyvin, ei siinä ole mitään ongelmaa. Järki on Jumalan lahja. Järkeä saa käyttää ja sitä pitää käyttää ihan niin pitkälle kuin järki riittää. Mutta ei se kuitenkaan kaikkialle yllä eikä kaikkea selitä. Aina jää jäljelle salaisuuksia ja kysymyksiä vaille vastauksia.
-Mutta meidänkin luokalla on kaksi ateistia, ja vain kaksi on minun lisäkseni sanonut uskovansa. Monet sanoivat, että joskus rukoilevat ja joskus käyvät joskus kirkossa, mutta tuntui että ei sillä tainnut olla heille paljon merkitystä.
-Harvoin kai se usko tulee kenellekään koulussa tärkeäksi. Uskonnollinen kasvatus on lapsen kasvattajien tehtävä. Jos lapsi saa hengittää uskon ilmaa, hän oppii pitämään yhteyttä Jumalaan. Yhteys pysyy paremmin auki koko elämän. Tai jos se sattuu menemään umpeen, niin avautuu taas helpommin.
-Miksi koulussa sitten opetetaan uskontoa?
-Yleissivistyksen takia, jotta opittaisiin perusasioita omasta ja toisten uskonnoista. Uskonnot vaikuttavat moniin asioihin, kuten tapoihin, juhliin ja taiteeseen. Uskonnot ovat usein myös erilaisten lakien ja ihmiskäsitysten taustalla.
-Oliko se niin, että aiemmin Suomessa uskottiin enemmän Jumalaan?
-Kyllä se taisi niin olla. Olen kuullut monien kertovan, että ainakin viime sotien aikaan kaikki rukoilivat ja pyysivät apua Jumalalta. Rukoilivat miehet rintamalla ja kotiväki kotona, rukoilivat rikkaat ja köyhät. Kun hätä oli suuri, silloin Jumala muistettiin ja Hänen apunsa kelpasi.
-Miksi nyt ei ole samalla tavalla?
-Minä vähän arvelen, että Suomessa asiat ovat olleet tavallaan liian hyvin liian pitkään. Kun maassa on rauha, ihmisten maha on täynnä ja elämä on viihtyisää, on helppoa unohtaa koko Jumala. Tulee tunne, että ihan itsehän tässä pärjätään. Ei nähdä, että kaikki nuo hyvät asiat ovat Jumalan suurta lahjaa, joista Häntä saisi kiittää.
-Äiti, tästä sinun pitää kirjoittaa kolumni!

27 kommenttia

 • ismo malinen sanoo:

  Ennen muuta annoin teille tiedoksi tämän, minkä itse olin saanut vastaanottaa: – Kristus kuoli meidän syntiemme vuoksi, niin kuin oli kirjoitettu, hänet haudattiin, hänet herätettiin kuolleista kolmantena päivänä, niin kuin oli kirjoitettu. 1. Kor. 15:3 – 4.

  Kirjoituksia on monenlaisia ja monet vetoavat niihin, minäkin olen saanut vastaanottaa tuon tiedon, josta Paavali puhuu.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • seppo heinola sanoo:

  On hienoa Ismo että uskallat tunnustaa sekä uskosi että sen,että se on juuri Sinun uskoasi etkä väitä voivasi todistaa muiden puolesta.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Ari Pasanen sanoo:

  Ismo Malinen:”Olin aikaisemmin itse ilman uskoa, mutta nyt uskon vakaasti Raamatun ilmoituksen ja olen saanut myös vahvan henkilökohtaisen todistuksen, että Jeesus on Elävä Jumala….”

  Edellä olevaa kun yrittää liittää luterilaisuuteen eli lapsikasteeseen niin eipä helpolla onnistu, eikö siis kasteessa saadakkaan kaikkea kun edellä olevan ”todistuksen” mukaan voi lapsikasteen saanut elää ilman uskoa?

  Toiseksi Jeesus selkeästi Sanoo että ”uutta viiniä ei voi laittaa vanhoihin leileihin” eli kun elää ilman uskoa ja tulee uskoon niin ei voi yrittää tätä uskoa ympätä mihinkään vanhaan (varsinkaan LAPSIKASTEESEEN).

  Ilmoita asiaton kommentti
 • ismo malinen sanoo:

  Arille täytyy aina vääntää rautalangasta, mutta ei se mitään. Ari, kuinka kukaan voi kääntyä Jumalan puoleen ilman, että uskoo siihen, että Jumala on ja voi auttaa?

  Eikö siis ole niin, että usko on ensin ja vasta sen jälkeen, voi kääntyä sen puoleen mihin uskoo?. Miten kukaan voi tietää Jumalasta mitään, jollei ketään ole lähetetty siitä kertomaan? Usko Jumalaan ei ole siis meistä itsestämme lähtöisin, eikä uskoa voi ottaa, se annetaan lahjaksi. Kuka uskoo Jumalaan, niin sille Jumala on ja sillä on myös kaikki Jumalan lupaukset. Usko on omituinen juttu.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Ari Pasanen sanoo:

  Ismo Malinen, aika kiemuralle jätit rautalangan, ei siitä löydy päätä ei häntää.

  Siis KUN Jumala vetää niin antaako Hän uskon TÄYSIN ilman ihmisen omaa ”suostumista”? Voiko siis ”kieltäytyä ” ottamasta uskoa?

  Entä mitä hyötyä on lapsikasteesta jos usko tulee myöhemmin eli Jumala ei annakkaan sitä kasteessa?

  Mitä sinulle merkitsee kaste?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Ari Pasanen sanoo:

  Blogista lainaus:”. Järki on Jumalan lahja. Järkeä saa käyttää ja sitä pitää käyttää ihan niin pitkälle kuin järki riittää. Mutta ei se kuitenkaan kaikkialle yllä eikä kaikkea selitä. Aina jää jäljelle salaisuuksia ja kysymyksiä vaille vastauksia.”

  Kun ajatellaan ”järkeä” niin onko se todella Jumalan ”lahja”, voiko ihminen luottaa järkeensä?

  Jeesus Sanoo evankeliumissa seuraavaa:

  Matt. 11:25 Siihen aikaan Jeesus johtui puhumaan sanoen: ”Minä ylistän sinua, Isä, taivaan ja maan Herra, että olet salannut nämä viisailta ja ymmärtäväisiltä ja ilmoittanut ne lapsenmielisille.

  Siis mitä ihmisen järki, viisaus tai ymmärrys auttaa kun Jumala salaa?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • ismo malinen sanoo:

  Ari, minkä Jumala on tehnyt mutkalle, niin kuka sen voi suoristaa?

  Seuraavassa Jeesus vastaa sinulle kysymykseesi: ”Voiko uskosta kieltäytyä” (Joka sinänsä on absurdi kysymys)

  ”Niin he sanoivat hänelle: ”Mitä meidän pitää tekemän, että me Jumalan tekoja tekisimme?” Jeesus vastasi ja sanoi heille: ”Se on Jumalan teko, että te uskotte häneen, jonka Jumala on lähettänyt”.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Ari Pasanen sanoo:

  Ismo Malinen, tuntuu että vain vahvistat sen että nämä asiat on salattu ”viisailta ja ymmärtäväisiltä”.

  Lueppa lainaamasi Johanneksen evankeliumin jatkoa:

  65 Ja hän sanoi: ”Sentähden minä olen sanonut teille, ettei kukaan voi TULLA minun tyköni, ellei minun Isäni sitä hänelle anna”. 66 Tämän tähden monet hänen opetuslapsistaan VETÄYTYIVÄT pois eivätkä enää vaeltaneet hänen kanssansa. 67 Niin Jeesus sanoi niille kahdelletoista: ”Tahdotteko tekin mennä pois?”

  Ilmoita asiaton kommentti
 • ismo malinen sanoo:

  Ari, oletko koskaan kuullut, että nälkäinen ja janoinen, miettisi söisinkö ja joisinko, kun tarjotaan? Joka sellaista väittää, ei ole koskaan ollut janoinen ja nälkäinen.

  Jeesus puhuu itsestään, kun sanoo:

  ”Minä olen elämän leipä. Teidän isänne söivät mannaa erämaassa, ja he kuolivat. Mutta tämä on se leipä, joka tulee alas taivaasta, että se, joka sitä syö, ei kuolisi.

  Minä olen se elävä leipä, joka on tullut alas taivaasta. Jos joku syö tätä leipää, hän elää iankaikkisesti. Ja se leipä, jonka minä annan, on minun lihani, maailman elämän puolesta.”

  Niin monet hänen opetuslapsistansa, sen kuultuaan, sanoivat: ”Tämä on kova puhe, kuka voi sitä kuulla?” Mutta kun Jeesus sydämessään tiesi, että hänen opetuslapsensa siitä nurisivat, sanoi hän heille: ”Loukkaako tämä teitä? Jeesus tiesi ne, jotka eivät usko.

  Ja hän sanoi: ”Sentähden minä olen sanonut teille, ettei kukaan voi tulla minun tyköni, ellei minun Isäni sitä hänelle anna”.

  Tämän tähden monet hänen opetuslapsistaan vetäytyivät pois eivätkä enää vaeltaneet hänen kanssansa. Niin Jeesus sanoi niille kahdelletoista: ”Tahdotteko tekin mennä pois?”

  Simon Pietari vastasi hänelle: ”Herra, kenen tykö me menisimme? Sinulla on iankaikkisen elämän sanat; ja me uskomme ja ymmärrämme, että sinä olet Jumalan Pyhä.” Joh.6

  Toisessa kohtaan Pietari tunnustaa Kristuksen. (Matt.16)

  Simon Pietari vastasi ja sanoi: ”Sinä olet Kristus, elävän Jumalan Poika”.

  Jeesus vastasi ja sanoi hänelle: ”Autuas olet sinä, Simon, Joonaan poika, sillä ei liha eikä veri ole sitä sinulle ilmoittanut, vaan minun Isäni, joka on taivaissa. Ja minä sanon sinulle: sinä olet Pietari, ja tälle kalliolle minä rakennan seurakuntani, ja tuonelan portit eivät sitä voita.

  Jumala perustaa siis seurakuntanansa tuolle Pyhälle Uskolle, (Perustus) joka tunnustaa Jeesuksen Kristukseksi, sitä ei voi kukaan lihassa ja veressä toiselle ilmoittaa, vaan sen antaa Jumala kenelle tahtoo.

  Loukkaako se Ari sinua? Etkö hyväksy sitä, että usko ei ole joka miehen? Eivät kaikki uskoneet silloin, eivätkä kaikki usko tänään. Mikään ei ole muuttunut. Jumala antaa edelleen uskon, oman Sanansa kautta ja pelastaa ne jotka uskovat. Niin se ei siis ole sen vallassa joka tahtoo, eikä sen joka valitsee, vaan sen jota Jumala Armahtaa.

  Kukaan ei siis voi tulla, jollei anneta, eikä kukaan voi vetäytyä pois, jolla on usko, vain ne vetäytyvät Jeesuksen luota, jotka eivät voi uskoa. Niistä minulla ei ole mitään sanottavaa. Ne taas, jotka uskovat, tietävät saaneensa syntinsä anteeksi Hänen Nimessään ja julistavat Evankeliumia Pojan mukaan.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Ari Pasanen sanoo:

  Ismo Malinen, ymmärrän että ”todistat” tulleesi aikuisena ”uskoon”, milloin uudestisynnyit, milloin sait Pyhän Hengen?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Minna Kettunen

  KIRKONRAKASTAJA. Kirjoittaja on vierastanut blogimaailmaa. Hän halusi kuitenkin ryhtyä blogistiksi, jotta voisi tälläkin tavalla osallistua keskusteluun kirkosta ja uskosta.

  Kirjoittajan viimeisimmät blogit

  Kirjoittajan luetuimmat blogit

  Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit