Rakentavan politiikan, yhteistyön ja maltillisen kristillisyyden voitto!
Isänpäivän alla seurasimme jännityksellä Yhdysvaltain presidentinvaalien ääntenlaskentaa ja tuloksen muotoutumista. Juuri isänpäivän aattona, lauantai-iltana 7.11. selvisi, että demokraattien ehdokas, Joe Biden saavutti 279 valitsijaa ja otti näin vahvan otteen presidentinvirasta. Pian tuon jälkeen monet mediat kertoivat hänen voittaneen vaalit.
Kirjoitin aikaisemmin täällä blogissani ( https://www.kotimaa.fi/blogit/vaalit-2020-election2020-populismi-ja-kirkko/ )vaaleista, populismista ja kirkosta. Siinä arvioin, että vaalien tuloksella voi olla merkutystä myös laajemmin siihen, millaiseen suuntaan poliittinen kenttä ja varsinkin poliittinen toimintakulttuuri muotoutuu lähitulevaisuudessa.
Nyt ajattelen, että Joseph Robinette Biden Jr:n valinta merkitsee rakentavan politiikan, yhteistyön ja maltillisen kristillisyyden voittoa. Istuvan presidentin ja nyt vaaleissa hävinneen Donald Trumpin ympärille on ilmennyt melko erikoistakin hengellisyyttä protestanttisuuden puolelta. Ei ole syytä lausua arvioita hänen kristillisestä vakaumuksestaan, mutta jotenkin siihen liittyvät asiat ilmestyivät esille vasta hänen aikaisemman vaalikampanjansa ja presidenttiytensä myötä. Joe Bidenin tiedetään taas koko ikänsä olleen harras katolinen kristitty. Siten hämmästyttää, että tietyt kristilliset piirit ovat jopa hengelliseen hurmokseen saakka olleet tukemassa Trumpia.
Vaalien jälkeen tuloksen selvittyä Ylen kirjeenvaihtaja Mika Hentunen kuvaili tunnelmia vapautuneiksi:"Tuntuu että nyt voi taas hengittää ja ilmapiiri on todella vapautunut". Samaa ilmaisivat jotkin amerikkalaiset median kommentaattorit. Tulkitsen nämä lausunnot liittyvän Trumpin melko autoritääriseen johtamis- ja toimintakulttuuriin. Hän oli monille kaivattu "vahva johtaja", mutta samalla hän oli ainakin yhtä monille ahdistava toimija maailman vaikutusvaltaisimman viran hoitajana.
Bidenin valinta ja presidenttiys ei suinkaan poista USA:n ongelmia eikä maailman ongelmia. Hänen voitonpuheensa keskittyi kuitenkin siihen, että vastakkainasettelu ja toisten leimaaminen tulisi jättää ja pyrkiä löytämään yhteyttä. Hän ilmaisi koko kampanjansa aikana, että jos hänet valitaan hän haluaa olla kaikkien presidentti. Erityisesti hänen valinnasta ja varapresidentti Kamala Harrisin valinnasta iloitsevat vähemmistöjen edustajat.
Vielä yksinkertaistava analyysi meidän kristilliseen kenttäämme liittyen: Trump edustaa tietynlaista hengellistä kulttuuria, jossa korostuvat konservatiiviset arvot ja mustavalkoinen ajattelu. Siinä korostuu halu suojella tiettyjä perinteisiksi nähtyjä asioita ja pelko asioiden muuttumisesta. Biden edustaa sekä perinteistä kristillistä valtauomaa eli katolista kristillisyyttä ja samalla hän demokraattina edustaa suvaitsevaa ja ihmisten yhdenvertaisuutta korostavaa kristillisyyttä.
Meilläkin on syntynyt sekä poliittista että hengellistä polarisaatiota. Siinä on tarpeen toimia Bidenin viitoittamalla tiellä eli pyrkiä kuuntelmaan toista osapuolta ja etsimään yhteyttä. Jakolinjojen syveneminen ei tuo hyvää yhteiseen elämään!
Toivo Loikkanen
18 kommenttia
TT Veli-Matti Kärkkäinen kirjoittaa laajemmin samasta tematiikasta täällä: https://www.kotimaa.fi/blogit/veli-matti-karkkainen-kuinka-amerikkalainen-oikeistokristillisyys-moi-sielunsa-paholaiselle/
Oli vaalipäivänä hyvin kuvaavaa , kun nuorta rouvaa haastateltiin Usa::ssa ja hän sanoi ettei tykkää Trumpin tavasta ,käytöksestä, mutta hän äänestää Trumppia, koska on katolilainen ja nimenomaan aborttikysymyksen takia. Suomalaiset on paljolti median varassa ja on helppo lähteä Bidenin puolelle, koska hän on persoonana mielyttävämpi. Mielestäni kristityn täytyisi ennen arvioita kumpaa haluaa kannattaa ratkaista se kysymys, mikä on suhde miljooniin tapetteihin lapsiin, joita Usa:ssa tehdään. Toivottavasti Biden onnistuu paremmin kuin Obama.
Mauno Koivisto sanoi joskus vaalien jälkeen. ” Joka toista voi kadulla morjestaa.”
Biden on samassa tilanteessa. (Joka toisen äänestämä presidentti)
Saa nähdä lisääntyykö sekasorto Yhdysvalloissa? Kamalalta näyttää.
Blogisti peräänkuuluttaa maltillista kristillisyyttä. Mutta onko evankeliumien julistus sitä? Mielestäni ei. Jeesuksen opetukset ja sanoma olivat ja ovat edelleen radikaalia. Maltillinen kristillisyys tuo mieleen ajatuksen: sopivasti kristillisyyttä. Se on voimaton idän uskontojen ja islamin edessä. Soisin kirkkomme oivaltavan, kuinka radikaalin sanoman se omistaa.
Jos nyt tapahtuu Trumpin vastainen politiikka, niin Meksikon rajat ilmeisesti aukenevat ja kaikki halukkaat voivat sieltä tulla Yhdysvaltoihin, myös kaikki muut pakolaiset voivat muuttaa Yhdysvaltoihin kristillisen rakkauden saattelemina.
Jos tulee terrori-iskuja ja muutamat innokkaimmat lentävät lentokoneilla pilvenpiirtäjien seiniin, tuhansien menettäessä henkensä, sitä katsotaan kuin suurta näytelmää ja sanotaan vain, että voi voi, heillä on ollut ankara lapsuus. Meidän tulee ryhtyä kotouttamaan silkkihansikkain.
Eurooppa pääsee pakolaisista kun he saavat muuttaa Yhdysvaltoihin, se on Euroopan mielen mukaista yhteistyötä, johon Trump ei ollut oikein innostunut edellä mainituista syistä.
Kauppa ryhtyy kukoistamaan, kaikki ryntäävät kaupan tekoon Yhdysvaltojen kanssa, suuret markkinat siellä, ja tuotanto pelaa ja yritykset sijoittavat, ja kuluttajille ilmestyy kulutusvoimaa, kuin taivaasta, jätevuoret kasvavat ja kaatopaikat lisääntyvät, mutta hyvinvointi, se nousee kuin kuhisten. Tavaratalot ovat uusia paratiiseja, joista kaikki etsivät onnea tuottavaa klitterikamaa. Huulet tuvoksissa, naama venytettynä, ja pyllyt täytettyinä, naisvväki pyörii menemään pitkin tavaratalojen käytäviä, pyrkien etusivuille näyttämään kuinka hyvinvointi pelaa. Tavoittele sinäkin, on niin vapaata ja seksikästä.
Pohjois-Korean kanssa otetaan kova linja, ystävälliset välit ovat vain näyttelemistä ja teeskentelyä. Jos ei luovu ydinaseita, näytetään sille kaapin paikka, ammutaan ensin ja voitetaan.
Iranilta poistetaan pakotteet koska se on EU:n tahto, että Irania pitää suosia, he ovat hyvä kauppakumppani, ja johtaja on paavin hyvä ystävä, muutenkin hyvin kristillinen, siellä ei ole homoja, ja jos on, heidät eliminoidaan armotta, kuten myös erimieliset, koska yhteisön pitää olla yksimielinen, patriarkkaalinen ja papillinen, ja se toimii siellä.
Venäjästä tehdään suuri paha vihollinen, ja kaikki vaalit Venäjällä, Krimillä ja Ukrainassa tuomitaan aina vääriksi ja huijaukseksi, mutta USA.n vaalit, niissä ei voi olla mitään huijausta, koska Trump ei voittanut, jos olisi voittanut, niissä takuulla olisi ollut jotain vilunkia.
Näin se menee. Kauhuksi oli tämän saarnan aihe.
Ääniä vielä lasketaan. Lopputulos ei vielä ole selvä. Virallinen lopputulos saadaan aikanaan. Tällöin on selvillä molempien ehdokkaiden valitsijamiesten lukumäärä. Tammikuussa näkee kuka alkaa hoitaa presidentin virkaa.
Tässä vielä USAn vaaleja valvoneiden ja arvioineiden virallisten eri tahojen yhteinen lausuma ja tiedote, jonka kaksi pääsisältöä ovat: 1)vaalivilppiä ei ollut havaittu ja 2)vaalit olivat kautta aikojen turvallisimmat! https://www.cisa.gov/news/2020/11/12/joint-statement-elections-infrastructure-government-coordinating-council-election?fbclid=IwAR0sEE7X_ky5jHSB9XhbeDk4G9z5p-YiI-AgDhOjEP3N7zx5Sz0rpFEeeTM
https://www.kotimaa.fi/blogit/vaalit-2020-election2020-populismi-ja-kirkko/
Ilmoita asiaton kommentti