Piispat tienasivat enemmän kuin työtön kapinapappi, koska eivät vihi homoja?

Täytyy myöntää, että koin suurta hämmennystä lukiessani eilen Ylen uutisen, joka käsittelee piispojen verotuloja. Uutinen on otsikoitu: Homopareja vihkinyt kapinapappi elää minituloilla – kirkon ylin johto tienasi reilusti yli 100 000 euroa.

Jutussa on listattu asiallisesti, mitä Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispat tai ortodoksikirkon johtaja tienasivat viime vuonna. Mikäpä siinä, julkista tietoa vakutusvaltaisten ihmisten tuloista.

Mutta sitten juttu saa oudon käänteen. Siinä kerrotaan, että viime syyskuussa homoparien vihkimisestä tuomiokapitulilta vakavan moitteen saaneen papin Kai Sadinmaan ansiotulot jäivät viime vuonna 8 600 euroon.  Tämän jälkeen jatketaan raportoimalla piispainkokouksen linjauksesta liittyen samaa sukupuolta olevien henkilöiden kirkolliseen vihkimiseen.

Miten ihmeessä tämä teema – joka oli nostettu jopa otsikkoon – liittyy millään tavalla jutun aiheeseen eli kirkon korkeassa asemassa olevien työntekijöiden viime vuoden verotietoihin? Mitä jutun toimittajat tässä nyt oikeastaan yrittivät sanoa? Oliko viesti se, että piispat tienaavat työtöntä pappia paremmin, koska eivät vihi samaa sukupuolta olevia pareja avioliittoon? Itse olen taipuvainen uskomaan, että piispat tienaavat joka tapauksessa enemmän kuin kuka tahansa tavallinen pappi, saati työtön pappi – aivan riippumatta siitä, kuka vihkii ja ketä.

Ymmärrän, jos jutuissa kritisoidaan joidenkin ihmisten tai ammattikuntien palkkatasoa suhteessa joidenkin toisten palkkatasoon. Sitä en ymmärrä, miten homoparien vihkiminen asiaan liittyy.

Jos taas piiloviesti jutussa on se, että Sadinmaa on vailla työtä ja toimeentuloa siksi, että vihkii samaa sukupuolta olevia, tämä viesti ei ole uskottava. Seurakunnissa työskentelee noin viitisenkymmentä  kuukausipalkkaista pappia, jotka ovat toimineet samoin kuin Sadinmaa: vihkineet ja siunanneet samaa sukupuolta olevia pareja.

Minusta on aina hienoa, jos toimittajat ottavat kantaa ja analysoivat sortavia rakenteita, valta-asetelmia, oikeudenmukaisuutta ja epäoikeudenmukaisuutta yhteiskunnassa tai kirkossa. Mutta sellainen analyysi pitää tehdä huolellisesti perustellen ja ajatukset kirkkaasti auki kirjoittaen. Kaikenlainen epämääräinen piiloviestintä ja vihjailu on uutistekstissä vastenmielistä.

Väkisin tulee mieleen, että jutulle on vain haluttu saada maksimaalinen määrä klikkauksia sijoittamalla otsikkoon väkisin homoparit ja kapinapappi. Onko tämä nykyaikana pätevä ja riittävä journalistinen peruste tehdä jutulle kärki?

  1. Teemu Kakkuri:”Minä en oikein usko klikkaussyyhyn, kun Ylellä ei ole mainosmyyntiä”.

    -Ylen otsikko oli: ”Homopareja vihkinyt kapinapappi elää minituloilla – kirkon ylin johto tienasi reilusti yli 100 000 euroa”.

    -Kotimaa 24 otsikko oli: ”Piispat tienasivat enemmän kuin työtön kapinapappi, koska eivät vihi homoja?”

    -Kumpi näistä oli enemmän klikkisyyhyyn kirjoittamista ?

    • Kotimaa 24:n otsikko on tyypillinen iltapäivälehtiotsikko (lööppiotsikko), jonka pelastaa vaheelliselta väittämältä ainoastaan perässä oleva kysymysmerkki.

    • Mun otsikkoni ei todellakaan ole tässä nyt uutisotsikko, vaan mielipiteellisen blogikirjoituksen otsikko.

Kirjoittaja

Emilia Karhu
Emilia Karhu
Olen Kotimaan toimittaja, joka palasi jälleen opintovapaalta töihin.