Pieni raamattuvisa

Myöhäisillan ratoksi pieni raamattuvisa. Ainakin yksi seuraavista ei kuulu Raamattuun. Mikä tai mitkä?

1) Autuaita olette te, kun teitä herjataan ja vainotaan ja kun teistä valheellisesti puhutaan kaikkea pahaa.

2) Kun rakennat uuden talon, varusta katto reunuksella. Ellet tee reunusta ja joku putoaa katolta, vastuu hänen verestään tulee sinun ja talosi kannettavaksi.

3) Jumala on taivaan ja maan valo. Hänen valonsa loistaa kuin lyhty ikkunasyvennyksessä. Lyhdyn lasi on kuin välkkyvä tähti, ja se on sytytetty siunatun öljypuun öljyllä, joka ei tule idästä eikä lännestäkään.

4) Totisesti minä sanon sinulle tänään: sinä tulet olemaan minun kanssani paratiisissa.

5) - - hänen mielensä paloi Egyptin himokkaisiin miehiin, joilla oli elin kuin aasilla ja jotka sinkosivat siementään kuin orhi.

6) Raha on kaiken pahan alkujuuri. Rahaa havitellessaan monet ovat eksyneet pois uskosta ja tuottaneet itselleen monenlaista kärsimystä.

7) Anna minulle tänä päivänä minun jokapäiväinen leipäni.

8) Rakkaat ystävät, älkää uskoko kaikkia. Koetelkaa heidät, tutkikaa, sillä maailmassa on liikkeellä monia jotka vain luulevat tietävänsä.

Kiitokset: JK, jonka kanssa keskustellessani sain idena kirjoitukseen.

18 kommenttia

 • Helena Paalanne sanoo:

  Tuo Hesekielin kohta (kohta 5) on kyllä sellaista ”khihihiii” -kamaa

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Matti Hernesaho sanoo:

  Numero viisi lienee rippikoululaisten lempikohta Raamatusta.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Jori Mäntysalo sanoo:

  Jatkokysymyksenä voi pohtia onko joidenkin jakeiden valinnalla tarkoitus. Kertooko puuttuva sana tai väärä pilkku jostain?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kari Roos sanoo:

  Vain 2 ja 5 ovat suoraan Raamatusta, eli ne jotka ehkä vähiten Raamatulta kuulostavat. Muissa on käytetty eri sanoja tai jotain puuttuu ja saattaapa tuo 3 tosiaan olla vaikka Koraanista.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Eija Moilanen sanoo:

  Yritän veikata. Voi johtua käännöksestäkin, mutta tuo kolmas kohta tuntuu vieraalta. En osaa kuvitella vertausta Jumalasta lamppuna ikkunasyvennyksessä, jollei se ole sitten Jobin kelvottomien ystävien tai muiden heidän kaltaisten juttuja. Ihmiseen tuollainen vertaus toki sopisi. Mietin kakkostakin, mutta ihan hyvin se voisi olla, jossain lakikohdassa kuitenkin. Vähän samoin kuin meillä lumen niskaan putoamien menee omistajan vastuulle. Viitonenkin sopisi Israeliin julmistuneen profeetan suuhun.

  Päädyin siis kolmannen kohdan olevan koraania. Siinä huokuu jotain niin muslimia, niin muslimia. Mutta voin olla hyvin väärässä, koska Koraanihan on muslimien mielestä oikeaksi korjattu heprealaisesta väännöksestä. Tällaisesta on vaikea erottaa tarkistamatta. Jos olisi suuremmat kokonaisuudet, niin homma olisi selkeämpi.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Eija Moilanen sanoo:

  Korjaan vielä, että hyvin mahdollinen on myös se, että on kokonaan koraania.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Osmo Kauppinen sanoo:

  Kaarinan kanssa samaa mieltä. Raha on vaihdon väline eikä Pyhä Raamattu sitä sellaisenaan vastusta. Jeesuskin kehotti antamaan verorahan keisarille. Mutta rahanhimo, se onkin eri juttu. Eikä se ole kovin vieras asia itseään hurskaina pitävillekään.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Matias Roto sanoo:

  Sain aikoinaan Itämaisen seuran kokouksessa kuulla Jaakko Hämeen-Anttilan kertomaa tekeillä ollevasta Koraanin käännöksestä. Tein muutamia pistokokeita todetakseni että hänen käännöksensä oli todella suuremmoinen. Sittemmin kirja julkaistiin. Se on korkalaatuinen.

  Jorin viittama lauselma ei ollut tuolloisessa kokouksessa esillä, mutta sekin kuvaa kääntäjän erinomaista tyyliä, missä arabian erityinen runollisuus on tullut myös kohdekieleen:

  ”Jumala on taivaan ja maan valo. Hänen valonsa loistaa kuin lyhty ikkunasyvennyksessä. Lyhdyn lasi on kuin välkkyvä tähti, ja se on sytytetty siunatun öljypuun öljyllä, joka ei tule idästä eikä lännestäkään.”

  24. Valon suura, jae 35

  Ilmoita asiaton kommentti