Paratiisista karkotus?

Veroparatiisi. Mikä teologisesti latautunut sana. Paratiisiin ei pitäisi olla synnintekijöillä asiaa ja laittomuuden omenaan kajoavien pitäisi lentää sieltä kaaressa ulos. Mutta päinvastoin kuin raamatullinen paratiisi, veroparatiisi onkin varta vasten suunniteltu väärintekijöitä varten. Heitä onkin jo keskustelussa osuvasti nimitetty parin kirjaimen paikkaa vaihtaen veroparasiiteiksi, veroloisiksi.

Veroparasiitit eivät useinkaan miellä olevansa kovin kummoisia rosvoja, kunhan purnaavat, että kotimaan verotus on liian ankaraa, vienpä rahani Sveitsiin, perustanpa firman Neitsytsaarille. Tajuamatta olevansa rikollisia. Tai tajuten sen ehkä hyvinkin. Myös mafiosot ja diktaattorit ovat aina ymmärtäneet sen, mikä arvo on Sveitsin alppilaaksojen hiljaisuudella.

Raja verokikkailusta veronkiertoon ja rahanpesuun on liukuva. Veroparatiisiyhtiöt ovat soluttautuneet kaikkialle. Saamme kuulla, että Suomen johto lentää ties minne rekisteröidyn firman lentokoneella. Itella, tuo joltain ravintolisäkkeeltä kuulostava entinen Posti, omistaa tytäryhtiön Brittiläisillä Neitsytsaarilla. Vakuuttaa nyt kyllä purkavansa sen ensi tilassa.

Paratiisien parasiitit ovat alkaneet paljastua. Ironiaa ei ole puuttunut ja pukkeja on ollut kaalimaan vartijoina. Ranskassa ministeri erosi sveitsiläisten tilien takia. Belgiassa kävi ilmi, että sodanjälkeistä valuuttasääntelyä ankarasti vahtinut pääministeri perusti itse firman Panamaan.

Euroopan maat ovat nyt ryhdistäytymässä veronkiertoa vastaan. Me kaikki veronmaksajat maksamme verot myös kiertäjien puolesta. Tosin oli ironista, että EU:n toimia yritti viimeiseen saakka jarruttaa rikas Itävalta, ei paljon parjattu Kypros. EU:lla on nyt tilaisuus näyttää, millainen voima se yksimielisenä voi olla.

4 kommenttia

 • Risto Ahti sanoo:

  Olisikohan nyt vihdoin viimein tapahtumassa sellainen ihme, että veroparatiisit alkavat purkautua ja saadaan keinottelijat kuriin ja jokainen maksamaan veroja ansioidensa mukaan. Se tietäisi tavallisen ihmisen elinolojen paranemista ja oikeudenmukaisuuden tasaantumista kaikkien kesken. Tietoa, taitoa ja järkeä kyllä tarvitaan kun on osannut käyttää hyväkseen näitä veroparatiiseja. Mutta nyt on EU:lla näytön paikka: saada jokainen maksamaan maalleen verot ja tietysti oikeudenmukaisesti. Mitrolle voimia paratiisista karkoittamisessa ja tietysti myös paratiisiin johdattamisessa raamatullisessa mielessä.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Päivi Huuhtanen-Somero sanoo:

  Ystäväni Mitro! Hauskaa oli lukea blogisi paratiisista. Käsittelin teemaa omassa blogissani 5.6. (Erilaiset paratiisit). Sain yhden kirjallisuushistoriallisen kamalan pitkän kommentin, joka kertoi (kuten itsekin tiesin kirjallisuudentutkijana, mutten maininnut) Raamatun paratiisimyytin juurista. Nyt kerrot paratiisi-sanan samasta nykyajan merkityksestä! Hieno täydennys teemaan, sana-assosiaatioihin, joita ”paratiisi” herättää. Juttusi, by the way, on täyttä asiaa!

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Otto Chrons sanoo:

  Veroparatiisihan on käännösvirhe. Alkuperäinen termi ”tax haven” tarkoittaa verojen turvasatamaa. Helppo ymmärtää, miten tuon joku on joskus lukenut ”tax heaven” ja repäissyt siitä paratiisisanan. Ainakin ruotsinkielessä on myös tällainen ”skatteparadis” termi.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Mitro Repo sanoo:

  Kiitos kommenteista! Liekö termin syntyhistoriaa tutkittu, mutta pikainen wikipediavierailu antaa tulokseksi mm. saksaksi Steueroase (verokeidas), ranskaksi paradis fiscal, espanjaksi paraíso fiscal, kreikaksi Φορολογικός παράδεισος (paratiisi siinäkin) jne. Ts. liekö englanti välttämättä termin alkukieli? Ehkä eri kielet vain ovat päätyneet eri ratkaisuihin, toiset paratiisiin, saksa tuohon keitaaseen ja vanhan merimahdin kieli englanti turvasatamaan?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Mitro Repo

  Olen ortodoksipappi ja toimin 2009-14 Euroopan parlamentin jäsenenä.