Papin paikka
Joitain vuosia sitten kysyin retkellä kahdelta pyhäkoulutytöltä, 5- ja 6-vuotiailta, ulkoilmakirkossa yhden kysymyksen: Missä on papin paikka? Tytöiltä tuli vastaus sillä sekunnilla yhtä aikaa, ja molemmat osoittivat kädellään samaan suuntaan: Tuolla!
Missä on papin paikka? Olen välillä kysynyt tätä kysymystä eri-ikäisiltä, mutta nuoremmat eivät oikein osaa vastata ja aikuisilla menee homma lähinnä pohdinnaksi, jopa kollegoillani. Lapsi tietää heti, mutta aikuinen tekee loppujen lopuksi yksinkertaisesta astiasta liian monimutkaisen. Missä siis on papin paikka?
-Alttarilla.
Kun mietin perustyötäni, se on alttaripalvelusta. Messuissa olen alttarilla, toimituksissa olen alttarilla, pappia pyydetään pitämään hartaus – siis jälleen alttarilla. Syntymäpäiväkäynneillä saattaa olla rukousta ja laulua, kuin myös sielunhoidollisissa keskusteluissa enimmäkseen myös – edelleen alttarilla. Kun pidän pyhäkouluja, olen alttarilla; rippikouluissa opetan Jumalasta ja Kristuksesta (alttaripalvelua sekin); vanhusten piirissä pidän hartauden ja opetan, aina samaa alttarilla oloa.
Kirkon tunnustuksen mukaisesti papintyö on sanan ja sakramenttien hoitamista, mikä merkitsee jumalanpalvelusta. Alttaripalvelusta on yhtälailla hoitaa sakramentteja ja johtaa liturgiaa, kuin myös saarnata.
Miksi siis kuvata papintyötä monisanaisesti, kun yksi sana jo antaa riittävän kuvauksen? Papin työ kun on alttaripalvelua ja papin paikka on alttarilla. Koska Jumalan läsnäolo ei ole sidottu mihinkään temppeleihin tai yksittäiseen paikkaan, niin eräässä mielessä pappi kantaa kirkkoa mukanaan. Minne hän menee, hän toimittaa alttaripalvelusta. Onhan kristityn ruumini pyhitetty Jumalan Hengen läsnäololla, jolloin Jumalan läsnäolo ”kulkee mukanani” ja pyhittää hetken.
Minut on erotettu seurakunnasta alttaripalvelua varten, ja kieltämättä se tehtävä ja vastuu pistää nöyräksi. En minä tehtävääni valinnut, vaan Jumala minut valitsi, ja työhönsä kutsui ja lähetti. Jotenkin ”arkistakin” papintyötä kannattaa katsoa alttaripalvelun perspektiivistä. Oli se hallintoa tai suunnittelua, tilastojen tekoa tai laskujen hyväksymistä, pitkiä kokousistuntoja tai esimiestyötä, se kaikki saa olla alttaripalvelua, kiitosuhria Jumalalle.
Siinä on rukouksen aihe papille kuin papille, ettei ainoastaan oma työ olisi alttarityötä, vaan myös arkinen elämä yhtälailla. Kunpa Jumala saisi senkin pyhittää mielensä mukaiseksi.
12 kommenttia
Kiitos Ville Hassiselle hyvästä, ajatuksia herättävästä blogista.
Jos minun pitäisi vastata siihen, missä on papin paikka, sanoisin: vierellä.
Papin tehtävä on ahdistava: puhua Jumalasta samalla ymmärtäen, että suu pitäisi pitää visusti kiinni.
”En minä tehtävääni valinnut, vaan Jumala minut valitsi, ja työhönsä kutsui ja lähetti.”
Miten perustelet valintasi Raamatulla?
Ilmoita asiaton kommentti