Paavali ja jazzin syvin olemus

Paavalin kirjoitukset osoittavat, että hän tunsi aikansa urheilumeiningin. Kristityn tulee kilpailla jalo kilpailu ja juosta kohti voittopalkintoa. Omintakeista nyrkkeilytaktiikkaansakin hän esitteli.

Mitä Paavali olisi saanut irti jazz-klubeilta?

Paavali kirjoittaa seurakunnasta Kristuksen ruumiina kuvatessaan erilaisten yhteyttä. Huolimatta Paavalin ajatuksesta ja sanoista, tätä kuvaa on toisinaan pidetty monimuotoisuutta karsivana. Kristuksen ruumiin ykseys on tulkittu yhdenmukaisuudeksi ja vapauden rajoittamiseksi.

Jospa Paavalilla – ja kaikilla hänen kuulijoillaan ja lukijoillaan – olisi ollut kokemusmaailmassaan jazz-yhtye tai edes rumpali, jonka jokainen raaja tekee jotain oleellisesti toista kuin muut, ja juuri siitä syntyy pohja, jolle rakentuu ”se potku, se groove”.

Vuonna 2017 vietettävä reformaation merkkivuosi tekee näkyväksi kirkon monimuotoisuuden. Reformaatio on jakanut maailmanlaajuista Kristuksen kirkkoa monenlaisiin ja monen nimisiin osiin. Kirkosta on tullut yhä moniäänisempi ja monirytmisempi.

Vielä sata vuotta sitten reformaation merkkivuoden viettäminen nähtiin mielekkääksi vain osalle maailman monista kirkoista. Nyt se on merkittävä koko ruumiille. Kristityt yli kirkkokuntarajojen voivat muistella historiaa yhdessä ja etsiä niin yhteisiä aarteita kuin aiheita anteeksipyynnöille ja katumukselle.

Vuonna 2017 Kristuksen ruumiin eri raajat tekevät omia juttujaan, omilla vahvuuksillaan, mutta samoissa jameissa. Reformaation merkkivuosi haastaa etsimään kirkkojen monirytmisestä todellisuudesta yhteistä Kirkon Herran perussykettä. Kirkko on kutsuttu kohti erilaisten ykseyttä. Kohti groovea, josta maailma sen tunnistaa.

Haapiainen Timo-Matti
Haapiainen Timo-Matti
Olen nelikymppinen vantaalainen pappi ja ikiteekkari. Toimin projektisihteerinä kirkkohallituksessa.