Osuiko piispa tai Elokapina arkaan paikkaan?
Helsingin piispa moitti rokotuksista kieltäytyviä itsekkäiksi. Ehkä se osui arkaan paikkaan, sillä kommenttia seurasi someaggressioita ja taas piikki ylöspäin kirkosta eroamisissa. Vai johtuiko eropiikki Tampereen "surumarssista"?
Nuo ja muukin viime aikojen keskustelu herättää minussa kysymyksiä:
- Mikä on kirkkoon kuulumisen ja rokottamisen yhteys?
- Painottuuko rokotevastaisuus, ilmastonmuutoksen torjunnan vastustaminen ja ehkä vielä sukupuolivähemmistöjen vastustaminenkin samoihin piireihin? Jos, niin mikä on siinä yhdistävä tekijä?
- Miksi nuo edellä mainitut vastustusaiheet herättävät niin aggressiivisia tunteita?
- Millä perusteella ihmiset kuuluvat kirkkoon tai eroavat siitä?
Itse pidän luonnollisena kannattaa kristilliseltäkin pohjalta rokottamista = elämän ja lähimmäisten suojelemista.
Samalla tavalla on kristillistä pitää huolta ympäristöstä ja luonnosta, siihen huolenpitoon ilmastonmuutoksen torjuntakin kuuluu. Nurmijärven seurakunnassa on menossa ympäristödiplomin päivittäminen eli ympäristöohjelmaa on tehostettu entisestään.
Ja on puolustettava kaikkien ihmisten arvoa ihonväriin, sukupuoleen tai sukupuoliseen suuntautumiseen katsomatta.
****
Kirkkoon liittyminen lapsena kasteessa on lapsen vanhempien päätös. Kaste on elinikäinen, mutta tietysti kirkosta voi aikuisena erota, jos siltä tuntuu.
Eroan kirkosta! on haaste tai uhkaus, joka esitetään, kun on koettu pettymys tai kun joku kirkossa on tehnyt tai sanonut haastajan mielestä väärin.
Usein haasteen tarkoitus on saada jokin oma tavoite toteutumaan tai ainakin tuoda oma kanta esiin. ”Ellei tehdä niin tai näin, eroan kirkosta.”
Halutaan käydä ikään kuin kauppaa kirkon kanssa. Ajatellaan, että ”kirkko” tekee mitä vain saadakseen pitää jäsenen. Kirkko lainausmerkeissä, koska ei ole sellaista henkilöä kuin ”kirkko”. Edes piispa ei yksin edusta kirkkoa. Kirkko muodostuu meistä kaikista sen jäsenistä. Joutuu siis neuvottelemaan lähinnä itsensä kanssa, kuuluako vai ei.
Joskus myös kuulee, kuinka joku on vaihtanut uskontoa ja perustelee sitä. ”Tutkin monta uskontoa ja tämä tuntui omimmalta.” Ikään kuin uskonto käytäisiin ostamasta valintamyymälän hyllystä tai se valittaisiin vertailemalla samaan tapaan kuin autoa ostettaessa tai vaakuutusta ottamalla. Tai miten valitaan mukavin kuntosali. Tai mitä joku sanoo tai kirjoittaa.
Vielä 1800-luvulla oli pakko kuulua siihen kirkkoon, joka maassa oli. Uskonnonvapauslaki säädettiin vuonna 1923.
****
Minutkin on kastettu lapsena. Olen siis aina kuulunut kirkkoon, enkä ole harkinnut siitä eroamista. En ole myöskään kokenut suurta herätystä tai uudestisyntymistä, vaan koen jäsenyyden olevan olotilan. Toki suhteessani kirkkoon ja kristinuskoon on ollut erilaisia vaiheita. Usein olen halunnut, että kirkko olisi toisenlainen. Olen yrittänyt uudistaa kirkkoa luottamushenkilönä, en eroamalla siitä..
Ei se minusta tavatonta ole, jos haluaa erota kirkosta tai liittyä toiseen uskontokuntaan. Mutta ajattelen, että sen pitäisi olla pidemmän prosessin tulos, ei hetken mielijohde. Oma uskonto on olotila, jota ei voi nopeasti muuttaa.
57 kommenttia
Niin kauan kuin kirkon jäseninä on niitäkin, jotka eivät edes heiveröisestikään usko Jumalaan eroaminen jatkuu, toki vaihtelevalla nopeudella. Ymmärrettävää on huoli maksajien vähenemisestä, joka pakottaa priorisoimaan kirkon toimintoja resurssien pienetessä. Tämä harkinta on vielä paljolti tekemättä. Perustehtävästään, evankeliumin julistamisesta kirkon ei pidä missään oloissa tinkiä.
Trumpilla (”oranssilla”) ei ollut politiikkaa. Hän oli salaliittojen johtaja (kuten myös uhri). Hänen ”lääkkeensä” pandemiaan oli desinfiointiaine sisällisesti nautittuna, vaikka ei uskonutkaan coronaan, vaikka sairasti sen. Kuinkahan monta kuolemaa aiheutti ?
Kuten uskonto, myös politiikka on riitojen tyyssija. Eduskunnan työskentely on paikoin samanlaista riitelyä, mitä kirkon sisällä käyvät eri tavoin uskovat.
Eduskunnassa sentään on vielä pysytty kunnioittavassa asenteessa.
Sami ja Riitta. Pitäisi olla itsestään selvää ottaa rokote, jos ei ole lääketieteellisiä syitä olla ottamatta. Vapaaehtoisuus on tässä tapauksessa sitä, että suostuttelu ja omaan päättelykykyyn vetoaminen eli yksilön oman autonomian kunnioittaminen on järkevämpää kuin rahdata rokotevastaiset lähimmäiset käsiraudoissa ja mustassamaijassa rokotuspisteeseen.
Tämä blogi ja pari muuta kannanottoa myös hakevat syytä rokottamattomuuteen tavalla, joka pistää silmään. Haetaan jotain yhdistävää seikkaa millä saadaan koko ryhmä leimattua. Kun kerran kyse on vapaaehtoisuudesta, niin antakaa nyt ihmisten päättää rauhassa.
Ennen kaikkea on jaettava lääketieteellistä faktoihin perustuvaa tietoa ja hälvennettävä ihmisten pelkoja. Suomessa on töppäilty koronan kanssa. Esim. maskien käyttö ja tartuntojen liioittelu kevättalvella. Ihmisillä on myös tuoreessa muistissa ”sikapiikki” ja sen haittavaikutukset.
Riitta, olen joutunut seuraamaan läheltä, mitä tapahtuu silloin, kun tiiviissä kristityssä yhteisöissä esiintyy mm. rokotevastaisuutta ja vaaditaan olemaan piittaamatta terveysviranomaisten ja esivallan ohjeistuksesta. Jotkut ovat ihan oikeasti immuuneja asialliselle tiedolle silloin, kun itse valittu tai tunnustettu auktoriteetti ei sitä satu vahvistamaan tai hyväksymään. Sitä paitsi sama asenne näkyy tavallisesti myös muissa asioissa, joilla ei ulkonaisesti ole tekemistä toistensa kanssa. Olen joutunut vuosien varrella pohtimaan monta kertaa blogistin 1. ja 2. kysymyksiä. Oma arvioni on, että on kysymys dogmaattisesta ja autoritaarisesta kristillisyydestä yhdistyneenä tiiviiseen yhteisöllisyyteen ja alhaiseen koulutustasoon sekä (sosiaali)psykologiasta. Samalla juuri psykologia taitaa olla se tärkein, mutta ei siis ainoa selittävä tekijä. Ja se selittäisi, miksi konservatiivisestakaan kristillisestä uskosta ei ilman muuta seuraa esimerkiksi rokotusten vastustamista.
Laajasalon kirjoitus on sairas. Ei olisi kaveri ollut Bonhoefferin kanssa sellissä, jos olisi silloin ollut piispana siellä.
Pappejamme ja piispojamme moititaan usein siitä, että he saarnaavat pelkkää evankeliumia ja unohtavat lain. Nyt, kun yksi piipoista on saarnannut synnin synniksi, siitä nousee suuri haloo. Niinhän siinä käy, kun puututaan minun syntiini eikä niiden toisten.
Elokapina-yhteistyö tuotti noin 500 lisäeroa. Koronakirjoitus tuotti tai siis olisi tuottanut noin 200. Eroakirkosta.fi-onnistui puoliksi vahingossa moninkertaistamaan viimeksimainitun — tiedotimme eropiikistä, mutta tiedotteen kärki oli kehotus ottaa rokote.
Rokotteita otetaan keskimääräistä vähemmän PS:n ja Vihreiden kannattajien keskuudessa. Syy rokotevastisuudelle tuskin siis on kaikilla sama. Ero on kuitenkin lopulta aika pieni.
Jos korrelaatiota kirkon jäsenyyden ja rokotteen ottamisen välillä on, se on hyvin pientä.
Ja mitä tulee älä tapa -käskyyn, muistakaa myös rakentaa kaiteet katolle — siis, ei näytä Raamattu sanovan että riittää kun et tapa, vaan se vaatii myös aktiivisesti tekemään jotain.
”Mikä on kirkkoon kuulumisen ja rokottamisen yhteys? ”
Osa kastetuista pitää rokotusta todennäköisesti pedon merkkinä, ja he uskovat että heidät voidaan manipuloida rokotuksen välityksellä, orjuuttaa jollakin tavalla. (Vain minun oletus, koska luulen, että muitakin syitä eroamiselle on kuin rokotus.)
”Painottuuko rokotevastaisuus, ilmastonmuutoksen torjunnan vastustaminen ja ehkä vielä sukupuolivähemmistöjen vastustaminenkin samoihin piireihin? Jos, niin mikä on siinä yhdistävä tekijä? ”
Yhdistävä tekijä on tietenkin vastustus. Rokotevastaisuudesta jo kerroinkin, ja ilmastonmuutoksen torjunnan vastustaminen voisi johtua kastetuilla siitä, että uskovaisille on opetettu, että ei saa tehdä mitään, muuten armo jää osattomaksi, Jeesus pelastaa. Eli pitää olla helppoa, ei saa olla vaikeaa. Sukupuolivähemmistöjen vastustaminen on viimeinen oljenkorsi, jonka rinnalla voi kastettu mies kokea ylemmyyttä ja erinomaisena luomuksena olemista, koska hän osaa kylvää siemenensä oikeaan paikkaan ja taata näin ihmissuvun säilyminen ja jatkuvuus. Naisia ei taida kovin paljon kiinnostaa, he rakastavat aina lapsiaan olivat ne sitten jalattomia, kädettömiä, sokeita, tai kuuroja, sukupuolettomia, sukupuolisia tai vajaita.
”Miksi nuo edellä mainitut vastustusaiheet herättävät niin aggressiivisia tunteita? ”
Agressiiviset tunteet ovat kuin antiteesi teesille, ja siitä pitäisi syntyä lopulta synteesi. Jos olen oikein ymmärtänyt tämän Teesi-antiteesi-synteesi jatkumon.
” Millä perusteella ihmiset kuuluvat kirkkoon tai eroavat siitä? ”
Ne jotka eivät tiedä tarpeeksi kuuluvat kirkkoon tavan vuoksi, heitä ei kiinnosta onko kirkon puhe totta vai ei, ja ne jotka tietävät enemmän ja ovat lukeneet myös Raamattua, lähtevät pois, tekevät näin parannuksen itsessään. Kaikki ovat kastettuja, mutta eihän se kaste missäään näy, ei tavoissa, eikä teoissa, eikä varsinkaan puheissa. Ikuisuus ei voi alkaa mistään, kuten kasteesta.
Ilmoita asiaton kommentti