Onko kirkkoon liittymisessä piikkejä?

Eroakirkosta.fi-palvelu tiedotti jälleen, siinä ei ole mitään uutta. Eropiikkien syistä ja rakenteesta tiedetään paljon. Miten on liittymisten suhteen?

Käsittääkseni kirkon nykyinen tietojärjestelmä osaa kertoa väliaikatuloksia, ja olen nähnytkin aiemmin tietoja esimerkiksi jonkin vuoden tammi-helmikuulta. Tänä vuonna en muista nähneeni mitään liittymislukua.

Kokonaismäärää enemmän kiinnostaisi esimerkiksi kuukausi- tai viikkokohtainen tilasto. Kun vaikkapa toiminta pakkopalautuksissa Afganistaniin sai aikaan eropiikin yhtäällä, näkyikö se myös liittymispiikkinä toisaalla? Sama luonnollisesti koskee erilaisia tasa-arvoisesta avioliitosta annettuja lausuntoja.

Jos tietoa ei ole saatavilla, jonkinlaista osviittaa voisi antaa liitykirkkoon.fi-sivuston kävijämäärä.

11 kommenttia

 • Yrjö Sahama sanoo:

  Miten kirkkoon liitytään, riippuu liityjästä. Jos on kyse aikuisesta, joka on kastettu ja konfirmoitu, on paluumuutto vain ilmoitusasia, siis suunnilleen yhtä helpo kuin eroaminenkin. Mutta jos ei ole käynyt rippikoulua on ilmoittauduttava aikuisrippikouluun ssihen seurakuntaan, jonka alueella asuu, ja kirkkoon liittäminen, joka on samalla konfirmaatio, tapahtuu vasta rippikoulun loppuunsuorittamisen jälkeen. Ja jos ei ole kastettukaan, on samoin ensin käytävä aikuisrippikoulu ja sen jälkeen tultava kasteelle. Alle 12-vuotiaat liittyvät vanhempien mukana, mutta heidätkin on kastettava elle ole pienenä kastettu. !2-15-vuotiaiden kohdalla voidaan näin menetellä vain jos lapsi itse siihen suostuu. 15-vuotiaana monet liittyvät kasteen kautta rippikoulun yhteydessä, rippikouluun kun otetaan myös kastetta harkitsevia.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Jori Mäntysalo sanoo:

   Aikuiskasteiden määrä on 400, kun kirkkoon liittyy yli 15000 vuodessa. Siksi riittää tarkastella “paluumuuttajia”.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Hannu Kuosmanen sanoo:

   MInusta on kunnioitettavaa, että nimenomaan Jori on huolissaan siitä, että kirkko ei osaa viestiä kirkkoon liittyvistä. Eikä osaa puhua nettomuutoksesta.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Jori Mäntysalo sanoo:

   Hannu, tokihan kirkkoon liittymisestä uutisointi lisäisi kirkosta eroamista. En minä tässä niin kiltti ole…

   Mutta asia kyllä kiinnostaisi. Ehkä Kotimaa24 voisi kysyä, kun ei muutenkaan vältä aiheita joista syntyy eropiikkejä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Teemu Kakkuri sanoo:

   Tuo Jorin logiikka on kuin Speden elokuvista. Kun tiedotetaan kirkkoon liittyneistä, se muistuttaa monia kirkosta eroamisesta, ja näin liittymisuutinen lisääkin eroamista. 😀

   Jos tärkein tavoite olisi hillitä kirkosta eroamista, pitäisi lopettaa kaikki uutisointi kirkosta.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Jori Mäntysalo sanoo:

   Noin se logiikka tosiaan menee. Liitykirkkoon.fi:n ja kuulukirkkoon.fi:n avaaminen lisäsi eroja.

   On vain niin valtava määrä kirkon jäseniä lähtökuopissa.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kari-Matti Laaksonen sanoo:

   Haastavaa tuo kirkollinen tiedottaminen: kun avaat suusi/teroitat kynäsi, jo eroakirkosta.fi:n käyrä nousee asteen pari. Pitäisikö vapaa-ajattelijoiden jotenkin tukea kirkon tiedottamista?Jakaa vapaaehtoisvoimin seurakunnallisia lehtisiä tms?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Henrik Sawela sanoo:

   Kyllä, noin se vaan menee;-)

   Vielä voimakkaamman impulssin irtaantua kirkon jäsenyydestä, antaisi pakolliset Raamatun lukuhetket. Nythän kansalle nostetaan vain ‘kivoja ja rakentavia’ kohtia. Jos ihmisille selviäisi mitä kaikkea kummaa sieltä löytyy, ei jälki olisi kirkon kannalta kovin mukavaa.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Nythän kansalle nostetaan vain ‘kivoja ja rakentavia’ kohtia. Jos ihmisille selviäisi mitä kaikkea kummaa sieltä löytyy, ei jälki olisi kirkon kannalta kovin mukavaa.

   Juurikin näin, tietyt raamatunkohdat jätetään aina saarnatekstien ulkopuolelle. Kuten monet Jehovan kaameat Vt: ssä ilmaistut raakuudet.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Raimo Turunen sanoo:

  Jori kysyy oikeaa asiaa. Kun kerran kirkossa ollaan kovin tilastouskovaisia (tilastoja olen minäkin työssäni hyödyntänyt), niin toivoisin rehellisyyttä viimeiseen eli viestintään asti Tiedän että Kirkon tutkimuskeskus kääntelee tilastoja mennen tullen. Miten kääntelyä hyödynnetään laajemmin?

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Tarja Aarnio sanoo:

   Tilastoja meikäläinenkin kaipailee. Tilinpäätöstiedot löytyvät selkeästi vuosilta 2014 ja 2015 ev.lut. fi:n sivuilta. Missähän ovat 2016 tiedot?

   Sivu näyttää tyhjää, kun vuotta 2016 olen metsästellyt. Ehkä joku kertoo linkin tilinpäätökseen, siis ihan vain numeroina. Ja mikä oli viime vuoden tulos?

   Ilmoita asiaton kommentti