Newton Jehovan todistajana ja autismin kirjossa

Sanovat Newtonin olleen kristitty ja että hänen työnsä nousi kristillisestä maailmankuvasta. Millainen kristitty Newton oli?

Kristityksi kelvannee se, joka allekirjoittaa (apostolisen) uskontunnustuksen ja on kastettu. Kaikki suuret kristilliset kirkot ja ryhmittymät lähtevät tästä.

Newton ei tunnustanut kolminaisuutta ja harrasti lopun aikojen laskentaa. Nykypäivän kristinuskon eri muunnelmista hän olisi kai tässä kohtaa lähimpänä Jehovan todistajia, joita puolestaan kammoaa koko muu kristillinen nykymaailma.

Lisäksi Newton harrasti muun muassa alkemiaa ja etsi intohimoisesti Raamattuun kätkettyjä viestejä. Nämä voi vielä yrittää kuitata heitoilla ”aikansa lapsi” ja ”toinen jalka vielä keskiajalla” tai muuta vastaavaa, mutta kolminaisuuden kieltäminen on jo todellinen ongelma kristityn määritelmää pohdittaessa, sillä kolminaisuus ja kristologia kun ovat oleellisesti toisissaan kiinni ja sitä myöten myös autuuden asia. Ja vielä kun kyse on Newtonin kohdalla sentään ajattelun ja pohdinnan kautta vakaumukselliseen heresiaan päätymisestä. Kadotukseen vievää, todetaan jo vanhoissa kirkolliskokouksissa. Vakaumuksellinen teisti Newton oli, mutta se ei kirkon tunnustusten näkökulmasta tee ihmistä vielä kristityksi. Hänen teisminsä innoitti häntä ajattelijana, mutta gravitaatioteoria avautuu katsomusvapaasti matemaattisin perustein eikä edellytä uskonnollista uskoa, näin olen asian käsittänyt.

Newtonin persoonaa on kiinnostava pohtia myös nykypäivän psykologian valossa. Newtonin oma mielen rakenne näyttäytyisi sijoittuvan nykydiagnostiikan valossa kai jonnekin autismin kirjon piiriin. Tästä juontuu mieleen kysymys: missä määrin ihmismielen poikkeava tai epätyypillinen rakenne tuottaa vahvaa maailmankuvallista ainesta? Gravitaatioteorioiden kahdesta tunnetuimmasta jättiläisestä (Newton ja Einstein) on molemmista tunnistettu jälkeenpäin autismin kirjon piirteitä. Oikeaa diagnoosia ei tietysti ole mahdollista tehdä eikä parane mennä tekemään heistä postuumisti. Sellainen ei olisi reilua peliä, ei. Mutta on niin, että erilaisuus tuottaa uutta ja luovaa, myös arvioivan ajattelun (lue: tieteen) ja mielikuvituksen alueilla. Einstein oli myös mielikuvituksen jättiläinen, ehta nero. On hienoa kuulua autismin kirjoon.

Newtonin -> uskonnollisuudesta

  1. Lauri Frosti,

    Älä valita. Digilehden tilaukseni loppuu tänään, ja kun olet blogissasi sitä mieltä, että Newton ”olisi kai tässä kohtaa lähimpänä Jehovan todistajia, joita puolestaan kammoaa koko muu kristillinen nykymaailma.”, niin en ilmeisesti kuulu samaan maailmaan, koska en kammoa enkä ole koskaan kammonnut Jehovan todistajia, joille ovemme on ollut aina avoin.

    Kanssasi ilmeisesti samaan ”kristilliseen nykymaailmaan” kuuluva luterilaisena pysyväksi ilmoittautunut Elias Tanni huokaili kommentissaan, että ”Vapaamuurareita ja gematriaa.. huoks.” puhumattakaan Lehtosen ”kuulustelusta”, joka oli mielestäni kovasti samantyyppinen, jonka kohteeksi jouduin, kun Joroisten seurakunnan ilmoituksessa toivottiin seurakuntaan valittavan papin olevan ”raamatuillinen” jne.

    Joten jatkakaa vaan keskustelujanne. Enää ette kuule ainakaan tältä näppikseltä lähtevää tekstiä vapaamuurareista, yrittäjistä, maanpuolustajista, karjalaisista, Jehovan todistajista, raamatullinen-sanoista ym. ”kammoamistanne” asioista.

    • Enkä minä ole ilmoittanut kammoavani Jehovan todistajia. Täysin käsittämätön ajatus ja johtopäätös. Totesin, että kristillinen nykymaailma kammoaa. Ja se on ilmeinen tosiasia ja näkyy täälläkin kommenteissa.

      Päinvastoin, olen jo yli kaksikymmentä vuotta kutsunut omille uskontotunneilleni vuotuisesti heidät kertomaan itse omasta uskonnostaan. Tulemme hyvin toimeen keskenämme eikä minulla ole mitään pahaa sanottavaa heistä. Jos kammoaisin, niin tuskinpa kutsuisin koulullemme. Ja paikallisilta eli Kouvolan seudun Jehovan todistajilta voi kysyä, miten he minut kokevat. Toki pidätän opettajana oikeuden käydä oppilaiden kanssa vierailun anti jälkeen päin läpi ja kerrata, mikä siis erottaa Jehovan todistajat muista kristinuskon muodoista ja keskustelemme myös, miten oppilaat vieraat kokivat.

      Mutta miksi Jehovan todistajia ylipäänsä kammotaan? Mieleen tulee useita syitä: Jehovan todistajien eristäytyminen, voimakas, muut katsomukset ja erityisesti kristinuskon muut muunnelmat ulkopuolelle sulkeva vakaumus, muutamat heidän Raamatusta löytämänsä käskyt ja kiellot, jotka vaikuttavat ulkopuolisista käsittämättömiltä.

      Mutta erityisesti kolminaisuuden kieltäminen ja erilainen käsitys Jeesuksesta ovat niitä kristinuskon ytimeen kuuluvia asioita, jotka erottavat heidät muusta porukasta. Ja tässä on myös muulle dogmatietoisemmalle kristikunnalle ahdistuksen paikka: Jehovan todistajat tuntevat ja lukevat Raamattunsa poikkeuksellisen hyvin -> Miten on mahdollista, että pyhän kirjan perusteella voi päätyä täysin erilaiseen ydinkysymysten tulkintaan?

      En myöskään ymmärrä Höltän kommentoinnin henkilökohtaista sävyä tyyliin ”Älä valita”. Mitä ihmeen keskustelua tämmöinen on? Eikä minua kiinnosta millään tavalla kommentoijan lähtö pois keskusteluareenalta. En ymmärrä miten tällaiset henkilökohtaisuudet liittyvät asiapohjaiseen keskusteluun.

    • Totta kai kuulun tähän nykymaailmaan. Olen syntynyt tiettynä vuonna, tietyssä kaupungissa, tiettyyn perheeseen. Ne hallitsevat sitä, mitä maailmasta havaitsen ja miten sen järjestän mielessäni merkityksiksi. Olisi käsittämätöntä itsen yliarviointia väittää itsestään muuta. Joihinkin kulttuuripiireihin toki kuuluu määritellä itsensä esoteerisesti ”Olen henki, joka liikkuu ajassa ja paikassa” sen sijaan, että tunnustaisi olevansa fyysisten rajoitteiden alainen muiden ihmisten tavoin ”Asun Ilomantsin Kivilahdessa vuonna 2016”.

  2. Lauri: ”“Meitä herjataan, mutta me siunaamme. Meitä vainotaan, mutta me kestämme. Meistä puhutaan pahaa, mutta me puhumme hyvää. Tähän päivään saakka olemme olleet koko maailman kaatopaikka, ihmiskunnan pohjasakkaa.””

    Tästä todistajiin kohdistuvasta vainosta kuulisin mieluusti lisää. Nykyaikana sellaista kun on kovin vähän ja monissa paikoissa Jehovan todistajat nauttivat uskonnonvapauden tuomista eduista siinä missä muutkin. Meillä pääsevät vieläpä (eriarvoisesti) maanpuolustusvelvoitteesta ja siviilipalveluksesta, toisin kuin ketkään muut.

    Mitä tulee avoimeen keskusteluun, ja Jehovan todistajien omista käytännöistä keskusteluun esimerkiksi netissä, niin sitä ei kai voi vainoksi laskea millään logiikalla. Olen toki sellaisiinkin väitteisiin törmännyt Jehovan todistajien taholta, mutta se menee jo marttyyroinnin puolelle.

    • Reino Marjakangas,

      Kiitos vieklä kerran kauniista sanoistasi. On sanottava, että ystävä- ja tuttavapiiriimme kuuluu niin monta erilaisen vakaumuksen omaavaa, ja kun puolisonikin on sanonut, että temperamenttini on sellainen, että jos joku on pudonnut avantoon ja huutaa apua –tai vaikka ei huutaisikaan, vaan kestää kärsimyksensä hiljaa, niin hyppään aina samaan avantoon ja alan huutaa apua, ja se on tehnyt tämän digilehden lukemisesta tuskallisempaa kuin lapsenlapsemme isoäidilleen taannoin langettama muurahaispesäjäähy. Tätä on jatkunut aivan liian kauan, kun alkuperäinen tarkoitukseni oli vain tulla vaientamaan puolisooni ja muihin vapaamuurareihin kohdistunut mielipidevaino, kun sain tietää, että ainakin yksi järjestön jäsenistä oli menehtynyt vainon aiheuttaman stressin vuoksi.

      Kiitetään ja ajatellaan Häntä, joka sanoi ”Älkää pelätkö” ja lupasi olla kanssamme joka päivä maailman loppuun asti. Ilman Häntä ”Meillä ovat niin katkerat kasvot, niin pelkojen täyttämät polut. Pitäisi aloittaa alusta, äitien iltarukous, isien vahva virsi, aivan alusta.” (Eeva Heilala)

    • Olet tainnut, Reino, ymmärtää totaalisen väärin mitä vainolla tarkoitetaan. Jos vainoksi laskettaisiin pelkkä arvostelu ja vapaa keskustelu, niin vainoa! -huudahduksia voisi päästellä ihan kaikki lafkat.

      Osaisitko perustella vielä mitä vainoa kirjoituksissani on?

      ”Vaino on Rooman perussäännöstössä määritelty rikos ihmisyyttä vastaan, joka tarkoittaa perusoikeuksien tahallista ja törkeää epäämistä kansainvälisen oikeuden vastaisesti ryhmän tai yhteisön ominaisuuksien vuoksi.” – Wikipedia

      Tämän perusteella Jehovan todistajat toteuttavat vainoa entisiä Jehovan todistajia kohtaan. Ja ihan sellaista aikuisten oikeaa vainoa, ei mitään leikkivainoa, kuten pelkkää vapaata keskustelua.

Kirjoittaja

Lauri Frosti
Lauri Frosti
Katsomusaineiden opettaja (UE/ET) Koulutus: Nuorisonohjaaja, TM, työnohjaaja. Harrastan lukemista ja katsomista.