Newton Jehovan todistajana ja autismin kirjossa
Sanovat Newtonin olleen kristitty ja että hänen työnsä nousi kristillisestä maailmankuvasta. Millainen kristitty Newton oli?
Kristityksi kelvannee se, joka allekirjoittaa (apostolisen) uskontunnustuksen ja on kastettu. Kaikki suuret kristilliset kirkot ja ryhmittymät lähtevät tästä.
Newton ei tunnustanut kolminaisuutta ja harrasti lopun aikojen laskentaa. Nykypäivän kristinuskon eri muunnelmista hän olisi kai tässä kohtaa lähimpänä Jehovan todistajia, joita puolestaan kammoaa koko muu kristillinen nykymaailma.
Lisäksi Newton harrasti muun muassa alkemiaa ja etsi intohimoisesti Raamattuun kätkettyjä viestejä. Nämä voi vielä yrittää kuitata heitoilla "aikansa lapsi" ja "toinen jalka vielä keskiajalla" tai muuta vastaavaa, mutta kolminaisuuden kieltäminen on jo todellinen ongelma kristityn määritelmää pohdittaessa, sillä kolminaisuus ja kristologia kun ovat oleellisesti toisissaan kiinni ja sitä myöten myös autuuden asia. Ja vielä kun kyse on Newtonin kohdalla sentään ajattelun ja pohdinnan kautta vakaumukselliseen heresiaan päätymisestä. Kadotukseen vievää, todetaan jo vanhoissa kirkolliskokouksissa. Vakaumuksellinen teisti Newton oli, mutta se ei kirkon tunnustusten näkökulmasta tee ihmistä vielä kristityksi. Hänen teisminsä innoitti häntä ajattelijana, mutta gravitaatioteoria avautuu katsomusvapaasti matemaattisin perustein eikä edellytä uskonnollista uskoa, näin olen asian käsittänyt.
Newtonin persoonaa on kiinnostava pohtia myös nykypäivän psykologian valossa. Newtonin oma mielen rakenne näyttäytyisi sijoittuvan nykydiagnostiikan valossa kai jonnekin autismin kirjon piiriin. Tästä juontuu mieleen kysymys: missä määrin ihmismielen poikkeava tai epätyypillinen rakenne tuottaa vahvaa maailmankuvallista ainesta? Gravitaatioteorioiden kahdesta tunnetuimmasta jättiläisestä (Newton ja Einstein) on molemmista tunnistettu jälkeenpäin autismin kirjon piirteitä. Oikeaa diagnoosia ei tietysti ole mahdollista tehdä eikä parane mennä tekemään heistä postuumisti. Sellainen ei olisi reilua peliä, ei. Mutta on niin, että erilaisuus tuottaa uutta ja luovaa, myös arvioivan ajattelun (lue: tieteen) ja mielikuvituksen alueilla. Einstein oli myös mielikuvituksen jättiläinen, ehta nero. On hienoa kuulua autismin kirjoon.
Newtonin -> uskonnollisuudesta
118 kommenttia
Lauri: ”“Meitä herjataan, mutta me siunaamme. Meitä vainotaan, mutta me kestämme. Meistä puhutaan pahaa, mutta me puhumme hyvää. Tähän päivään saakka olemme olleet koko maailman kaatopaikka, ihmiskunnan pohjasakkaa.””
Tästä todistajiin kohdistuvasta vainosta kuulisin mieluusti lisää. Nykyaikana sellaista kun on kovin vähän ja monissa paikoissa Jehovan todistajat nauttivat uskonnonvapauden tuomista eduista siinä missä muutkin. Meillä pääsevät vieläpä (eriarvoisesti) maanpuolustusvelvoitteesta ja siviilipalveluksesta, toisin kuin ketkään muut.
Mitä tulee avoimeen keskusteluun, ja Jehovan todistajien omista käytännöistä keskusteluun esimerkiksi netissä, niin sitä ei kai voi vainoksi laskea millään logiikalla. Olen toki sellaisiinkin väitteisiin törmännyt Jehovan todistajien taholta, mutta se menee jo marttyyroinnin puolelle.
Komppaan voimakkaasti blogistia. Useimmissa asioissa olen Raulin kanssa eri mieltä mutta hän on parhaita keskustelijoita täällä.
Juhani Ketomäki: ”Useimmissa asioissa olen Raulin kanssa eri mieltä mutta hän on parhaita keskustelijoita täällä.”
Olen samaa mieltä!
Tuula,
Kiitos kommenteistasi!
Jos suinkin mahdollista, älä vetäydy pois! Kommentoimistasi täällä tarvitaan. Täällä on lisäksi meitä joitakin ystäviäsi, jotka jäävät kovasti Sinua ja laajaa kokeneisuuttasi kaipaamaan!
Antero Lehtonn: ”Tästä todistajiin kohdistuvasta vainosta kuulisin mieluusti lisää. Nykyaikana sellaista kun on kovin vähän”.
Pieni vinkki. Lukaise kertauksen vuoksi omat kommenttisi. Siellä sitä vainoa kuulet runsasti!
Ai niin muuten: samaa mieltä kuin moni muukin: Arvostan suuresti Rauli Toivosen kommentointitapaa ja keskusteluun osallistumista.
Lauri Frosti,
Älä valita. Digilehden tilaukseni loppuu tänään, ja kun olet blogissasi sitä mieltä, että Newton ”olisi kai tässä kohtaa lähimpänä Jehovan todistajia, joita puolestaan kammoaa koko muu kristillinen nykymaailma.”, niin en ilmeisesti kuulu samaan maailmaan, koska en kammoa enkä ole koskaan kammonnut Jehovan todistajia, joille ovemme on ollut aina avoin.
Kanssasi ilmeisesti samaan ”kristilliseen nykymaailmaan” kuuluva luterilaisena pysyväksi ilmoittautunut Elias Tanni huokaili kommentissaan, että ”Vapaamuurareita ja gematriaa.. huoks.” puhumattakaan Lehtosen ”kuulustelusta”, joka oli mielestäni kovasti samantyyppinen, jonka kohteeksi jouduin, kun Joroisten seurakunnan ilmoituksessa toivottiin seurakuntaan valittavan papin olevan ”raamatuillinen” jne.
Joten jatkakaa vaan keskustelujanne. Enää ette kuule ainakaan tältä näppikseltä lähtevää tekstiä vapaamuurareista, yrittäjistä, maanpuolustajista, karjalaisista, Jehovan todistajista, raamatullinen-sanoista ym. ”kammoamistanne” asioista.
Ilmoita asiaton kommentti