Naisten pappeuden vastustamisen periaatteista ja käytännöstä
1) Periaatteellinen näkökulma. Kirkkolakiin tehtiin 1980-luvulla muutos, jonka mukaan papiksi voidaan vihkiä niin mies kuin nainenkin. Päätöksen yhteydessä hyväksyttiin ponsi, jolla haluttiin turvata toimintavapaus kirkossa myös naisten pappeuteen torjuvasti suhtautuville. Kuten kaikki tietävät, kaikki kirkon jäsenet eivät edelleenkään voi hyväksyä naisten pappeutta.
Turun tapaus on nostanut esille asiaan liittyviä periaatteellisia kysymyksiä, joita ovat esimerkiksi seuraavat: Mitkä täsmälleen ottaen ovat torjuvan kannan perustelut? Voivatko torjujat hyväksyä naisten pappeuden joiltakin osin, vaikka eivät pitäisikään sitä raamatullisena? Miten suuret torjujien keskinäiset näkemyserot ovat? Mitä torjuvasta kannasta teologisesti seuraa? Onko kirkko yhä kirkko? Ovatko sana ja sakramentit tarjolla jumalanpalveluksessa? Toteutuuko messuissa syntien anteeksiantamus? Mikä on ongelman painoarvo, velvoittaako /riittääkö se jakamaan kirkon?
2) Käytännöllinen näkökulma. Periaatteellisista kysymyksistä on usein vaikeaa päästä yksimielisyyteen, eikä se aina ole tarpeenkaan. Kirkon yhdessä pysymistä tukee, jos sen sisällä sallitaan - asioissa sun toisissa - erilaisia käytäntöjä, edellyttämättä periaatteiden ja käytännön fundamentalistista yhdenmukaisuutta. Niin lienee tässäkin asiassa.
Vesa Hirvonen
TT, dos.
23 kommenttia
Subjektiivinen mielipide nro 2:
On kiitettävä eilisen Pride-uutisen tv:stä katsoneena Priden ”haltuunsa” ottaneita yrityksiä siitä, että ne tällä teollaan eivät tehneet meidän Isämme ikuisten eettisten arvojen kodista taloudellinen- voittotavoite- edellä kulkevaa markkinahuonetta.
Hyvä kirjoitus, kiitos.
Tämä kirjoitus on nähdäkseni suunnattu ennen kaikkea niille naispappeuden torjuville tahoille jotka ovat hermostuneet Tapio Luoman linjauksesta koskien naispapit ulossulkevia messuja MN- festareilla (?). Kirjoituksen tarkoituksena näyttää mielestäni olevan sovinnollisen ja kompromissihakuisen viestin lähettäminen naispappeuden vastustajille: vaikka kirkon periaatteellisella/ virallisella tasolla naispappeus onkin hyväksytty niin naispappeuden torjujille toiminnanvapauden tarjoava ponsi on edelleen voimassa. Kaikki eivät edelleenkään hyväksy naisten pappeutta opillisin tai vakaumuksellisin perustein. Käytännön tasolla eri opillisia/vakaumuksellisia kantoja edustavat voivat edelleen toimia omien vakaumustensa ( esim naispappeuden vastustamisen) mukaisesti. Naispapit ulossulkeva jumalanpalveluselämä on edelleen mahdollista järjestöjen omissa tilaisuuksissa. Esim Turun Luther- kirkossa voisi MN- festareiden aikana ja osana järjestää naispapit ulossulkevan messun. Ev.lut.seurakunnat puolestaan järjestävät messuja joista ei suljeta ulos naispappeja.
Mielestäni edellä mainittu näkemys ( jos siis tulkitsin Vesa Hirvosta oikein?) tarkoittaa suopeutta sitä kohtaan, että naispapit ulossulkeva jumalanpalveluselämä voi edelleen jatkua osana kirkon rakennetta. Sley on paitsi herätysliike myös kirkon virallinen lähetysjärjestö. Se on osa kirkon rakennetta. Se toimii kirkon nimissä ja pitkälti myös kirkon rahoituksella. Joissain kirkon dokumenteissa sitä kutsutaan kirkon lähetystyön palvelujärjestöksi.
En itse hyväksy sitä että kirkossa on naisia syrjiviä rakenteita. En hyväksy vastaavia syrjiviä rakenteita myöskään muiden ihmisryhmien osalta. Kaikkialla siellä missä joidenkin ihmisryhmien syrjinnällä on pitkät perinteet ja joissa sitä on totuttu oikeuttamaan uskonnollisilla opeilla, kuten esim naisten syrjintää kirkossa, mustien syrjintää tietyissä reformoiduissa kirkoissa tai dalitien syrjintää hindulaisuudessa, syrjinnästä on hyvin vaikea päästä eroon. Silti syrjimättömyyttä on tavoiteltava. Syrjimättömyys, oikeudrnmukaisuus ja tasavertainen kohtelu eivät ole kohtuuttomia vaatimuksia sen enempää naisten, homojen, vammaisten, juutalaisten kuin muidenkaan osalta.
Sari on tietyllä tavalla oikeassa samoin Vesan mallitus antaa mahdollisuuden toimintavapaudelle. Riippuu miten määritellään syrjintä ja mikä sisältö sille annetaan. Erilaiset kontekstit tulisi ottaa huomioon. AIna ei mikään suoraviivainen syrjinnän määritelmä istu tai se on joka väärä. Joskus taas oikea tai oikean suuntainen. Laajat yleistykset ovat varmasti suuntaa-antavia ja tosia. Toisinaan täytyy ymmärtää muitakin rakenteita kuin yleiset periaatelausumat syrjinästä.
Sari, pyrkimykseni on ollut lähestyä asiaa seurakuntalaisten näkökulmasta, ei naisten pappeuden torjuvien pappien tai järjestöjen. Kirkossa on edelleen eri puolilla seurakuntalaisia, jotka tarvitsevat sakramentteja ja toimituksia mutta jäävät niitä ilman jolleivät voi saada niitä miespapeilta. Tämä on realiteetti huolimatta kirkon opetuksesta pappeudesta. Osa näistä seurakuntalaisista tukeutuu niiden kirkollisten järjestöjen palveluksiin, jotka sulkevat naispuoliset papit toiminnastaan. Järjestöjen ulossulkeva toiminta voidaan tulkita kirkon toiminnaksi, kuten sanot. Tämä tuntuu minustakin raskaalta. Hyvät neuvot ovat kalliit. Sielujen pelastuksen laki on korkein laki. Myös vanhavirkakantaisten sielujen pelastus. Ehkä se voisi oikeuttaa ristiriidan käytännöllisen kestämisen. Olen avoin keskustelulle, en ole ajatellut asiaa loppuun.
Sari kirjoittaa ” Syrjimättömyys, oikeudrnmukaisuus ja tasavertainen kohtelu eivät ole kohtuuttomia vaatimuksia sen enempää naisten, homojen, vammaisten, juutalaisten kuin muidenkaan osalta.”
Joidenkin kohdalla syrjimättömyys, oikeudenmukaisuus ja tasavertainen kohtelu ovat kuitenkin osoittautuneet kohtuuttomiksi vaatimuksiksi. Joitakuita on syrjitty epäoikeudenmukaisesti ja täysin epätasavertaisesti. Mielestäni näin tapahtui esim. Aki Ruotsalan kohdalla. Nopeampaa irtisanomiseen johtanutta someteloitusta ei ole aiemmin Suomessa nähty.
Mitä sinä Sari ajattelet mainisemastani esimerkistä?
Suomen kIrkon on varottava joutumasta lahkoksi. Kun valtaosa kristikuntaa vihkii papeiksi vain miehiä, katoliset, ortodoksit, idän vanhat kirkot jne, ja koska heidän osuutensa senkun kasvaa suhteessa kaikkiin kristittyihin ja myös suhteessa koko ihmiskuntaan, niin sellainen äkkivääryys, missä tuon enemmistön linjauksessa pysyvät työnnetään ulos kirkostamme, vie meitä kristkunnan valtavirrasta sivuun, eristäytymiseen, omaksi lahkokseen ajautumiseen. Tämä on verrattavissa siihen että jos mänty on vuosisatoja kasvanut tiettyyn suuntaan ja kun se olosuhteiden muuttuessa on alkanut kasvaa toiseen suuntaan, niin noiden uusien vuosirenkaiden ei pidä sahauttaa tuon petäjän aikaisempia vuosirenkaita rungostaan muka saadakseen enemmän kasvutilaa, vaan nuo aikaisemmat mukaansa hyväksyen jatkaa omaa kasvuaan.
Uljaalla harjulla kasvavalla mahtavalla hongalla on tilaa kasvaa joka solullaan ilman että solut alkavat syömään toinen toistaan.
Subjektiivinen mielipide:
Erosin hengelliseksi kodiksi kokemastani ortodoksikirkosta puolueisiin ja vallankäyttäjiin sitoutumattoman puolisoni harrastukseen kohdistuvan kollektiivisen julkisen ”mielipidevainon” vuoksi ja liityin evl.kirkkoon, jonka jäsen hän on.
Puolueiden yksilöimättömien syytösten seurauksena hänen työpaikalleen lähetettiin nimetön pommiuhkaus, kun heitä syytettiin mm. pyrkimyksestä tuhota maapallo, saatananpalvonnasta ja osallisuudesta Breivikin tekemään massamurhaan.
Käytännössä olemme ”seka-avioliitossa” eläneinä pitäneet ja pidämme avioliittoa ja pappeutta sakramentteina, jota yhteiskunta ”avarine kansankirkollisuuksineen” ei hyväksy. Kun evl.kirkko nyt ”virallisesti” haluaa pääkaupunkiseudulla juhlistaa ”sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuutta”, niin toivottavasti se on valmistautunut tulevaisuuden huomioiden hyväksymään ”sanallisen sateenvarjonsa” alle ”ketään syrjimättä” kaikki yli 19 000 sukupuolta, jotka ”tiede” on lehtitietojen mukaan tähän mennessä jo ”löytänyt”.
Ilmoita asiaton kommentti