Avioliittolain kynnyksellä? Luulokristittyjä ja stressileluja...

Perjantai lähestyy... On aika kaivaa esiin stressilelut. Tasa-arvoinen avioliittolaki on aiheuttanut "mielenkiintoista" kommentointia netissä ja seurakunnissa...

En kerennyt seurailemaan sitä kommentointia, kun Hengen Uudistus kirkossamme ry:n ja Kalajoen kristillisen opiston kurssi (Sovintoon elämän kanssa) täytti viikonloppuni ja sain viettää aikaa ihanien kristittyjen kanssa. ;) Mikä johti siihen, että menin tällä viikolla intoa puhkuen Sanan ja rukouksen iltaan erääseen ev.lut seurakuntaan. Sujautinpa jopa hieman meikkiä luomille, että olisi vähän juhlavampaa ja erilaista. ;)

Sielläpä sitten keski-ikäinen mies-puhuja alkoi saarnata. Ja mistä? ”Luulokristityistä”, jotka on kastettu useaan otteeseen ja jotka vääristelevät Raamattua ja Jumalan Sanaa. Arvata saattaa viihdyinkö siellä? Lähden kesken pois ja aika surkeana... Miksi tässä taas näin kävi, kun luulin meneväni viettämään hyvääkin aikaa muiden kristittyjen kanssa?

En ole aina ollut hyvä sisar itsekään muille kristityille. Olen haukkunut, arvostellut, ollut julma, ennakkoluuloinen ja välinpitämätön. (Pyydän sitä anteeksi ja jos joku sellainen lukee tämän, jota olen loukannut ja jolta en ole vielä pyytänyt anteeksi, niin haluan sanoa: Anteeksi ja ehkä sitten Taivaassa paremmin. Yritän muuttua...)

En voi väittää olevani parempi kuin tämän Sanan ja rukouksen illan puhujat, eikä se ollut täysi pohjanoteeraus. Mutta niitäkin on nähty.

Tällaiset puheet tuntuvat olevan vakio kristittyjen keskuudessa. Arvostelemme toisia kristittyjä erilaisilla nimityksillä ja lajittelemme heidät eri kategorioihin. Pahinta, mitä toiselle kristitylle voi sanoa on väittämä, ettei hän ole edes kristitty ja pelastettu. Hän on vääränlainen. Itsekin olen käyttänyt tällaista haukkumaa sisartani vastaan ja kadun sitä "pyhästi". Jumala rakastaa jokaista, eikä kenestäkään voi tietää, onko hän pelastettu tai juuri muitakaan henkisiä asioita. Eikä niistä pitäisi juuri hypoteeseja kai tehdäkään?

Onko tarpeellista ja oikein taistella siitä, kuka lukee oikein sekä tarpeeksi hurskaasti tai tarpeeksi alkuperäisesti Raamattua välittämättä siitä, miten satuttaa uskonsisaria ja -veljiä siinä ohessa?

Aina voisi miettiä, että minkälaiset omat mielipiteet olisivat... jos vaikka oma sisar olisikin lesbo? Tai äiti naispastori? Tai suku SLEY:n jäseniä? Jos olisi syntynyt ihan eri perheeseen...

Missä ovat hyväksyvät ja suvaitsevat kristilliset piirit, joissa on myös nuorempiakin kristittyjä äänessä ilman, että tilaisuus on kategorisoitu nuorten tai nuorten aikuisten illaksi? Ei kirkossa voi täydellistä olla, mutta miksi niin usein tehdään täysiä pohjanoteerauksia juuri siellä ja juuri muita kristittyjä vastaan? Olenko hakoteillä, kun tuntuu, että erityisesti jotkut keski-ikäiset ja sitä vanhemmat mieshenkilöt ovat erityisen agressiivisesti äänessä julistamassa muita kristittyjä hornantuuttiin?

Uskon oman kokemuksen kautta, että toisia kristittyjä mollataan senkin takia, että juuri he ovat tärkeitäkin. Heidän mielipiteillään on arvoa KOSKA hekin ovat kristittyjä. Menossa samoille huudeille kuoleman jälkeen... Ehkä tämän tiedostaminen auttaa löytämään uusia kanavia ärsyyntymiselle. Aina voi aloittaa vaikka stressileluilla leikkimisen tai potkunyrkkeilyn. Kunhan ei tao sen kanssakristityn päätä, vaan nyrkkeilysäkkiä.

En aio tulla perjantaina internettiin ollenkaan, jos TIETTY laki ei muutu... En kestä lukea ilonhuutoja ja riemunlausahduksia kanssakristityiltä suuttumatta. Mahdollisia väittämiä, että oikeus on voittanut. Että ”oikeat kristityt” ovat voitolla... (stressilelut on jääneet hankkimatta.)

Jos tasa-arvoinen avioliitto toteutuu en aio kommentoida itse missään: en livenä, enkä netissä. Kunhan juon kahvini ja syön vähän vähän suklaakonvehteja. Ne saattavat tosin maistua hieman makeammilta kuin yleensä sinä päivänä...

DSC_0707

22 kommenttia

 • Samuel Kettunen sanoo:

  Otat kuitenkin selvästi kantaa, miten haluat asian etenevän. Voi olla että monikin vaikenee perjantaina, mutta kaikkein pahinta jos Jumalakin tuntuu vaienneen kansakunnan kohtalossa. Hän kyllä pysyy, mutta jos tietty kynnys ylitetään, kuka saa palaamisen armon?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Milla Hillberg sanoo:

  Muutama roskaposti korjattu…

  Toivon mahdollisilta kommenteilta…

  -sisällöllisyyttä

  -hyvää henkeä

  -mieti sisältääkö kommenttisi jotakin uutta edellisiin kommentteihin verraten

  -älä kohdista sitä ”blogistiin”

  -jos tuomitset sitä sun tätä Helvettiin, niin tee se jossain muussa blogissa

  Loput deletoidaan. Ennemmin tai myöhemmin. Nollatoleranssi. Stressilelut jääneet kauppaan ”blogistilta”…

  Kiitos! 🙂

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Eero Juhani Koskela sanoo:

  Kiitos ehkä ei tarvitse enää tämän blogistin blokeja komentoida kun ei kritiilkiä kestä…

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Milla Hillberg sanoo:

  Saa kommentoida ja kritisoida, jos ei tuomitse ketään pelastuksen ulkopuolelle, armon ulkopuolelle tai muutenkaan mitään vastaavaa. En jaksa lukee, eikä moni mukaan semmosta…

  Kiitos ja hyvää yötä Eero-heppu! 🙂

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Jukka Kivimäki sanoo:

  Eihän tuo laki muutos niin järistyttävä ole suuntaa eikä toiseen jos niin yhdessä päätetään. Tilanne on kokonaan toinen, jos 51 % päättää pistää lopun 49% :n maailman mukkelis makkelis.

  Jos sovitaan että lain muutuessa muutosta vastustavat saavat edelleen pitää entisen avioliittokäsityksensä tai jos laki ei muutu, niin sovitaan että yksityiselämässä kukin saa pitää rekkaria avioliittona. niin kansakunta pysyy kyllä kasassa.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Antero Kangasluoma sanoo:

   Millä tavalla maailma menee mukkelis makkelis? Sinä Jukka koko ajan puhut siitä, että jotain kamalaa tapahtuu mutta missään ei ole tällaisten lakien myötä niin tapahtunut. Annatko nyt omien ennakkoluulojesi altistaa sinut aiheettomille pelkotiloille?

   Kyllä minun käsitys omasta avioliitostani pysyy ihan samana kuin aikaisemmin. Oletatko oikeasti, että jonkun heteroavioliitto hajoaa, koska homoillakin on oma avioliitto?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Jukka Kivimäki sanoo:

   Antero

   ”Oletatko oikeasti, että jonkun heteroavioliitto hajoaa, koska homoillakin on oma avioliitto?”

   En todellaan, sitä vastoin maailma menee mukkelis makkelis jos sen ssijaan että homotkin saavat ”oman avioliittonsa” kaikki lakimme ja kulttuurimme muutetaan ”sukupuolineutraaliksi”

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antero Kangasluoma sanoo:

   Huolestut nyt turhaan. Tässä tapauksessa A:sta ei seuraa automaattisesti B. En ainakaan keksiä mekanismia, jolla se toimisi.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Kari Virtanen sanoo:

  Oikeastaan perjantaita ei kannata netissäkään jättää väliin. Perjantain äänestys nimittäin ei välttämättä jää viimeiseksi. Jos lopputulos on niukka voitto sukupuolineutraalin lain kannattajille, asiassa voi olla uusi ratkaiseva äänestys joulukuussa. Jos lakivaliokunnan mietintö voittaa, ainakin ponsista voidaan vielä äänestää. Joka tapauksessa tiedossa on hyviä keskustelunaiheita tulevillekin vuosille, ellei sitten homojen naimahalut yllättäen hiivu tappion jälkeen.

  Keski-ikäisten miesten puolesta pitää sanoa, että tutkitusti miehen aivotoiminnassa painottuvat iän myötä loogiset toiminnot oikeaan aivopuoliskoon liitettyjen ominaisuuksien kustannuksella. Tosin myös taipumus mustavalkoiseen ajatteluun vähenee nuorempiin verrattuna. Keski-ikäsen miehen ajatukset voivat kuitenkin pyrkimyksessään johdonmukaisuuteen kuullostaa kylmiltä ja kolkoilta nuoremmista, joilla mielikuvitus on enemmän pinnalla ja ihmiset siltä pohjalta jaettavissa selkeisiin ryhmiin, kuten vaikka keski-ikäisiin miehiin ja syvästi inhimillisiin muihin ihmisiin.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Milla Hillberg sanoo:

  Oo, vau. 🙂

  Thank you. Nyt ymmärrän….

  Siellähän on psykologiaa luettu. <3

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Ari Lahtinen sanoo:

  Mitä uutta blogisi toi keskusteluun? (Julistamasi karsimisperuste kommenteille.)

  Mitä muita argumentteja sinulla on kannallesi, kuin mutu?

  Kommentteja voit toki poistaa, mutta se kertoo, ettet haluakaan keskustelua, haluat vain julistaa omaa kantaasi.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Antero Kangasluoma sanoo:

   Ari, oletko tuonut viimeisen parinkymmenen kommentin aikana yhtään varsinaista argumenttia? Jätä jälkeesi vain pilkkaa ja Youtube propagandaa.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Markku Rustholkarhu sanoo:

  Eikö täällä ollut kommentointi rauha? Ari Lahtinen heitti aivan asiallisen kysymyksen blogistille, ei Antero Kangasluomalle. Kangasluoma kuitenkin katsoi asiakseen hyökätä väliin, ja lytätä Lahtista.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Antero Kangasluoma sanoo:

   Kiitos Markku valistavasta kommentista, jossa toteat, että ei kannata hyökätä väliin ja lytätä kommentoijia. Toimit esimerkillisesti. Lupaan etten tee niin enää. Pahoittelen virhettäni.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Markku Rustholkarhu sanoo:

  Niin Antero, kysymykseni oli ylläpidolle, ei sinulle.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Antero Kangasluoma sanoo:

   Kiitos Markku valistavasta kommentista, jossa toteat, että et kysynytkään minulta. Toimit esimerkillisesti. Lupaan jatkossa kommentoida samalla tavoin kuin sinä.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Milla Hillberg

  Teologian maisteri, jonka kiinnostuksenkohteita ovat kulttuurintutkimus, lähetystyö, hermeneutiikka ja uskontodialogi.