Mitä, mekö muka epäempaatisia?
Turun Sanomat referoi tutkimusta, jossa vertailtiin 63 maata siitä näkökulmasta, kuinka empaattista väki niissä on. Vertailussa Suomi sijoitui hännille. Mitä tästä pitäisi ajatella?
"Maailman vähiten empaattisimmaksi maaksi paljastui Liettua, jonka jälkeen huonoimmat empatiapisteet saivat Venezuela, Viro, Puola ja Bulgaria. Suomi sai 63 maan vertailussa kuudenneksi kehnoimmat empatiapisteet."
Vastaavasti maailman empaattisimpia maita ovat tutkimuksen mukaan Ecuador, Saudi-Arabia ja Peru.
Uskonto ei selvästikään ole selittävä tekijä.
Tutkimus johon uutisessa viitaaan julkaistiin tiedelehdessä nimeltä Journal of Cross-Cultural Psychology.
Olli Seppälä
7 kommenttia
Tutkimus vaikuttaa pätevältä. Hofsteden jalanjäljissä mennään. Sitäpaitsi Journal of Cross-Cultural Psychology on tunnettu/arvostettu julkaisu kulttuurien välisessä psykologiassa.
Jonkin maan poliittis-uskonnollinen konservatiivisuus on on eri asia kuin sen kansalaisten keskimääräinen empaattisuus eikä niillä välttämättä ole mitään tekemistä keskenään. Kulttuurien välinen psykologia tutkimussuuntauksena on siitä kova juttu, että se kyseenalaistaa monta naivia kulttuurista stereotypiaa ja ennakkoasennetta.
Koska työnkuvaani kuuluu mm. tieteellisen kirjallisuuden seuraaminen, katsoin alkuperäisen tutkimuksen läpi kriittisesti (Differences in Empathic Concern and Perspective Taking Across 63 CountriesJournal of Cross-Cultural Psychology – William J. Chopik, Ed O’Brien, Sara H. Konrath, 2017 [Internet]. [viitattu 17. lokakuuta 2017]. Saatavissa: http://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/0022022116673910 ).
Tutkimuksen aineisto oli kerätty nettilomakkeella (“who completed a survey online (via the third author’s website).”). Siihen osallistui mm. 428 suomalaista. Kyse ei siis ole missään mielessä edustavasta otoksesta sen enempää suomalaisista kuin minkään muunkaan maan väestöstä.
Aineiston keruutavasta johtuen tutkimuksen tulokset ovat siis epäluotettavia, eikä niiden perusteella ole syytä vetää mitään yleisempiä johtopäätöksiä.
PS. Tällaisissa jutuissa olisi hyvä antaa alkuperäinen lähde. Olisi myös hyvä, että journalistit tuntisivat edes hieman tieteellisten artikkeleiden kriittisen arvioimisen perusteita. Artikkelin julkaiseminen arvostetussakaan tieteellisessä lehdessä ei nimittäin takaa tutkimuksen laatua.
“Vastaavasti maailman empaattisimpia maita ovat tutkimuksen mukaan….., Saudi-Arabia,,,,”
Saudi-Arabia on todella empaattinen naisia sekä toisinajattelevia kohtaan. Ruoskaa ei säästetä.
Tutkimus on vitsi. Varmaan Saudi-Arabia tilannut. Jottei kukaan tajuaisi, niin saudeja ei ihan empaattisimmaksi maaksi listattu.
Päivän naurut 🙂
Ilmoita asiaton kommentti