Mitä kaikkea rukous tarvitsee - vai tarvitseeko?

Olen seurannut, miten rukouksen harjoittaminen on nykyisin muun muassa hiljaisuuden liikkeessä saanut ylleen moninaiset hengelliset harjoitukset. On kaikkea keskittymistä edistävää kuten oikeaa hengitystekniikkaa, mietiskelyä, laulua, tanssia, kehollisia harjoituksia, pyhiivaellusta, kävelyä luonnossa, labyrintteja, maalaamista... Osa on vanhaa hengellistä perintöä kuten rukouksellinen virsilaulu tai rukouksessa tehtävä ikonien maalaaminen, meditointi. Hengittäminen on myötäsyntyistä, mutta nyt sille annetaan erityinen keskittävä rytmi, johon on omaksuttu myös oppia itämaisesta mietiskelystä. Ortodokseille se on tuttua Jeesus-rukouksen harjoituksesta rukousnauhan kera tai ilmankin. Jokaisessa uusvanhassa keksinnössä on hyvää tarjolla, ja se vastaaa nykyhetken uuteen hengellisyyden konkreettisten toimien tarpeeseen.

Mutta miten käy ohjaaminen olennaisimpaan, paljaaseen rukoukseen, joka on kuin monikerroksiseksi kasvaneen sipulin ydin? Miten olisikaan opettaa ja ohjata rukousta yksinkertaisimmassa muodossan, joka toimii kaikkialla kaikessa elämässä! Jopa melussa eikä vain pyhitetyssä hiljaisuudessa tai erikoistilaisuuksissa. Jonka yhteydessä ei tarvita sanontaa rukouksen harjoittaminen. On vain olemassa ilmiö rukous. Niin yksinkertainen, ettei se ole oikein määriteltävissä mihinkään muotoihin eikä ajallisiin kestoihin. Se vain nousee sisimmästä itsestään. Kaipaava mielen ailahdus: "Oletko Sinä?" "Sinäkö?" "Jumala?" Jos kaipaa, kysymys herää kuin itsestääm, sillä loppujen lopuksi kai kaipauksen herättäjä saanut meidät kysymään itseään.

Rukous opettaa itse rukoilemaan, kuten idän kirkon isät opettivat. Se on lohdullinen lause jokaiselle rukoilijalle, etsijälle ja kaipaajalle. Voi olla, että kaipaava rukoilija kaipaa myös tuekseen muotoja, hiljaisuutta, seurakuntaelämää, retriittejä, vaelluksia, tanssia ja muita rituaaleja. Mutta olennaisinta on, että ilman sen kummempia voi myös rukoilla ja saa rukoilla, vaikkei siitä edes syntyisi varsinaista tapaa. Jumala on kuulolla kaiken aikaa. Pienikin ele meiltä on jo kerrassaan kaikki. Tämä on hyvä sanoma evankeliumin ytimestä.

 

 

 

 

113 kommenttia

  • Riitta Sistonen sanoo:

    Kiitos Kosti, että otit tämän artikkelin ja asian esille! Kun tutkin muuten Tarot-korttien papin taustoja ym. Siellä oli juuri puhetta joogasta, taizesta, hiljaisuuden harjoittamisesta ym.

    Ennen uskoon tuloani olin hieman sekaantunut esoteerisiin new age -tyylisiin henkisiin juttuihin. Kun tulin uskoon, kävin alussa Taize-hartauksissa ja retriiteissä. Koin ne sitten lopulta vääriksi. Jollain tavalla tuntui, että se kaikki mikä liittyi new age-tyyppiseen ja josta halusin irtautua, olikin nyt kirkon piirissä ja sitä tarjottiin. Irtauduin niistä kokonaan ja löysin vihdoin viimein ristin sanoman, kristinuskon ytimen ja Jumalan armon Kristuksessa, joka on Jeesuksen tuntemisessa ja hänen seuraamisessaan.

    Ilmoita asiaton kommentti
    • Sami Paajanen sanoo:

      RIitta kirjoitat; Sami, etkö ymmärrä että se että jos pyydän vaikka Paavalia tai Pietaria rukoilemaan puolestani, on eri asia kuin se että rukoilen Jumalaa kuolleen omaiseni tai ystäväni sielun puolesta? Kaksi täysin eri asiaa. Tietenkin.

      POINTTI ON JUURI TÄSSÄ; “ Kun jonkun omainen tai ystävä kuolee, on luonnollista että tämä ihminen (jos on kristitty) siunataan haudan lepoon. Ei tästäkään ole suoranaista ohjetta Raamatussa.” Ja Riitta nyt tarkkana; vaadit ohjeita, Raamatusta ja samalla kumoat ne. Rukoilet kuolleen puolesta ilman Raamatun selvää sanaa ja kiellät esirukouksen samalla perusteella. Mielenkiintoista.

      Riitta, luterilaiseen uskoon on sisään rakennettu “ pommin purkausjärjestelmä” se on tunnustuksessa mainittu muotoperiaatteena. Tätä olen harjoittanut. Näistä asioista ei tietysti ole kiva kuulla, koska on helpompi olla ilman niitä.

      Kirkossa voi olla vääriäkin traditioita, niitä nyt ei ole minulla kovin montaa tullut vastaan, ( ehkä jotkut kanoniset lait), näissäkin kirkko harrastaa ekonomiaa ja lopulta kirkko korjaa ne, koska sitä ohjaa itse Jumala.

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Kosti Vasumäki sanoo:

      Niin Riitta, Tarot-kortit – ”armon kortit.” Lienevät myös rukouksen kortit. Aikamoinen yhdistelmä viranhaltijan käsissä. Esoteerisuus sekoittaa evankeliumin pakkaa, kuten tapahtui 1900-luvun taitteen molemmin puolin.

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Marko Sjöblom sanoo:

      Sami P. Ymmärrän, että olet vaikuttunut itäisen kirkon näkemyksistä ja uskollisuudesta monille asioille ja kritisoit varsin rankasti luterilaisuutta. Olen sitä mieltä, että vain lahkot ja ääriprotestanttiset ryhmittymät yrittävät mieletöntä hyppyä omasta ajastamme ”yksin Raamattuun” unohtaen kirkon tradition ja historian. Tästä syystä pidän itsekin kiinni traditiosta mutta arvioimalla sitä Raamatun ja pelastusopin valossa: Raamattu on ylin ja ratkaiseva normi mutta ei ainoa normi.

      Samalla on syytä huomata pari asiaa: Ensiksikin: Kaikki ”apostoliseksi traditioksi” sanottu ei teologianhistorian tutkimuksen valossa ole välttämättä osoitettavissa apostolien aikaan palautuvaksi. Tällöin me kaikki joudumme arvioimaan erilaisten esitettyjen väitteiden todennäköisyyttä ja mielekkyyttä sekä oikeutusta (klassinen esimerkki: lapsikasteen apostolinen alkuperä). Kriittisiä kysymyksiä ovat mm. ikonien kunnioittaminen, ortodoksisen liturgian ja kolminaisuusopin monet piirteet ja tässä keskusteltu aihepiiri pyhien kunnioittamisesta ja rukoilemisesta sekä mariologia. Jos halutaan, myös kirkon virka(hierarkia) kuuluu tähän. Toivon, että myös vastaisit Sinulle esittämiimme kysymyksiin etkä vain laukoisi, että ne ovat outoja tai harhautuneita protestantismin ilmentymiä.

      Toiseksi: Raamatusta löytyy myös esimerkki kirkon sisäisestä harhautuneesta traditiosta, joka lopetettiin: Hiskia löi rikki Mooseksen valmistaman vaskikäärmeen, jolle oli siihen saakka – satoja vuosia – poltettu uhreja. Niin ikään löytyy esimerkki uudesta ja pakanallisesta traditiosta, joka johti lopulta Pyhän Hengen poistumiseen (!) kirkosta kuten Hesekiel todistaa: Jerusalemin temppelissä oli epäjumalien alttareita. Kun nyt puhutaan rukouksesta, voidaan mielestäni vakavasti kysyä: onko kirkon sisällä nyt sellaisia rukoilemisen tapoja, jotka johtavat Pyhän Hengen menettämiseen tai sellaisia, jotka pitäisi lopettaa? Nämä ovat vakavia KYSYMYKSIÄ.

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Sami Paajanen sanoo:

      Marko, vastaan kyllä kysymyksiin, mutta onko minulla mennyt nyt ohi joku?

      Marko kirjoitat; ” Samalla on syytä huomata pari asiaa: Ensiksikin: Kaikki ”apostoliseksi traditioksi” sanottu ei teologianhistorian tutkimuksen valossa ole välttämättä osoitettavissa apostolien aikaan palautuvaksi.”

      Varmasti on näinkin. Monet dogmit ovat syntyneet prosessin tuloksena, se ei toki tee niistä epäuskottavia tai epäraamatullisia. Mainitset sitten esimerkkejä kriittisistä kysymyksistä. Kyllä Marialogian, pyhien kunnioittamisen ja vaikka suitsutuksen historia tunnetaan, liturgiset kaavat. Protestanttiselle traditiolle ne ovat tosin ongelma. Marialogian häviäminen on ollut yksi kehityssuunta luterilaisuudessa, joka on häivytetty vaiheittain.

      Esimerkkisi Vt;stä kertoo enemmän väärästä uskonnollisuudesta kuin kirkollisista traditiosta. Israelin kansa ja Uuden testamentin kirkko ovat vähän eri asioita.

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Marko Sjöblom sanoo:

      Sami P. Haluaisin kuulla kantasi ikonien kunnioittamiseen, alkuun ja siihen, onko mariologia jossakin vaiheessa mennyt yli sen, mikä on sopivaa? Jos muistan oikein, ortodoksinen liturgia on omaksunut paljon Bysantin keisarillisen hovin seremonioista. Onko siis ajateltava niin, että tämäkin on meitä kristittyjä sitovaa Pyhän Hengen johdatuksessa kehittynyttä traditiota (luterilaisillehan kyse on ehdonvallan asioista). Miten suhtaudut siihen näkemykseen, että pyhien rukoilussa olisi itse asiassa kysymys varhaisemman pakanuuden paikallisjumaluuksien kunnioittamisen kristillistetystä versiosta?

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Sami Paajanen sanoo:

      Marko, ikonien kunnioittaminen on vaihdellut kristikunnassa, osittain islamin myötä. Ekumeeniset Kanonit vaativat ikonien kunnioittamista, niille jotka eivät kunnioita lausutaan anateema. Läntisen Marialogian traditiota en tunne. Mutta idässä ei ole mielestäni ylilyöntejä. Bysantin vaikutus oli merkittävä ja on edelleen. Tässä hyvä kirja suositus https://www.adlibris.com/fi/kirja/bysantti—tuhat-draaman-vuotta-9789510444658.

      Ekumeeniset kanoniset lait sitovat kirkkoa, näin idässä. Kirkolla on tulkinnan oikeus ja näin yksilön vapaus on tietyssä mielessä rajoitettu. Kristinusko omaksui paljon silloisesta filosofiasta, suoranaisia käsitteitä, tosin muokattuna. Liturgiaa voidaan ja pidetään Pyhän Hengen ohjaamana. Liturgioita on useita ja liturgiassa käytetään konstattinopolin uskontunnustusta. Apostolinen tunnustus on myös ok, mutta sitä ei liturgiassa käytetä. Entä onko esirukousten pyytäminen edesmenneiltä pyhiltä pakanuutta? Joka on omaksuttu kristinuskoon?” Mielestäni yhtä paljon kuin pakanoiden käveleminen.” Eli toisin sanoen kristityt eivät jaa kirkon elämää tämän ja tuonpuoleisuuteen, vaan kirkko on yksi, yksi orgaaninen kokonaisuus, jossa pyhät ovat osa kokonaisuutta, heitä ei jätetä syrjään.

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Marko Sjöblom sanoo:

      Sami P. Tiedän, että nyt liikutaan alueella, joka käsitetään helposti toisen uskoa loukkaavaksi. Sitä en tarkoita. Mutta muistelen, että Pelikanin teologianhistoriakin ajoittaa ikonien kunnioittamisen tunnistettavan alun jonnekin 200-luvun loppupuolelle ja että esikuvat olisivat myöhäisantiikin pakanuudessa. En muista, mistä olen lukenut, että useamman idän kirkossa kunnioitetun pyhän taustalla olisi tunnistettavalla tavalla jokin paikallinen (puoli)jumala, jonka ominaisuudet ovat siirtyneet paikallisesti kunnioitetulle pyhimykselle. Olen sillä kannalla, että ns. kristillinen tulkinta on monissa tapauksissa aivan hyväksyttävää. Eräiden pyhien historiallisuus voidaan valitettavasti kyseenalaistaa. Ymmärrän kyllä sen, että pyhiä kunnioitettaessa ja heidän puoleensa käännyttäessä halutaan lähestyä viime kädessä heidän Jumalaansa ja kunnioittaa Häntä. Mutta minusta nämä kysymykset ovat olennaisia Raamatun valossa.

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Sami Paajanen sanoo:

      Marko, pelikan voi olla oikeassa. Ei tuossa sinänsä mitään erikoista ole. Kaikki ei ollut heti valmiina. Pakanallinen yhtymäkohta on aika paksua. Ortodoksi teologiassa lähinnä hymähdetään tuolle.

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Marko Sjöblom sanoo:

      Sami, mielekäs keskustelu ei edelleenkään synny siitä, jos toisen kirkkokunnan traditiokäsityksestä poikkeava raamattuperiaate todetaan harhautuneeksi ja toinen osapuoli pitää vastaavasti jonkun traditiokäsitystä ja opinkäsityksiä epäraamatullisina. Kristikunta lienee onneksi laajalti yksimielinen Raamatun ainutlaatuisuudesta, vaikka asiat muuten sanoitettaisiin ja ilmaistaisiin eri tavoin. Tältä pohjalta pitäydyn rukouksen osalta siihen, että pyhiä tulee kunnioittaa, mutta ei rukoilla. Pitkään traditioon, jossa monet ovat kasvaneet, tulee kuitenkin suhtautua avarasti. Tämä pätee niin rukoukseen kuin moneen muuhunkin asiaan. (Vrt. Lutherin Invocavit-saarnat messun radikaaleja uudistajia vastaan).

      Olen jo aiemmin muistuttanut siitä, että puhe uskonpuhdistuksen muoto- ja sisältöperiaatteesta on vasta 1800-luvun puolivälissä muotoiltu ”työkalu”, joka ei vastaa vanhan luterilaisuuden itseymmärrystä. Kritisoit siis Lutheria, Melanchthonia ja muita 1500-luvun kristittyjä teologeja 300 vuotta myöhemmästä yksinkertaistavasta näkemyksestä. On oikein, että myös luterilaisuutta tarkastellaan kriittisesti. Mutta samalla periaatteella pitäisi voida suhtautua muihinkin kristillisiin kirkkokuntiin. Ei tuomion ja riitelyn halusta vaan ihan vain asioita eritellen. Siunausta elämääsi!

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Sami Paajanen sanoo:

      Marko, luterilaisen muotoperiaate on kyllä luettavissa tunnustuskirjoissa, joten miten se olisi syntynyt 300 vuotta myöhemmin. Ja toiseksi mikä on sitten mielestäsi luterilaisen näkemys jos se ei ole muotoperiaate. Ja missä ko. Näkemys on luettavissa jos ei tunnustuksesta. Luterilaisilla myös kaanon on suppeampi kuin vanhoissa kirkoissa.

      Lutherin Invocavit-saarnat messun radikaaleja uudistajia vastaan, voidaan nähdä jatkumona, puhtaaksi viljeltynä uskonpuhdistuksen opetuksista. Käytännössähän luterilaisuus poisti hyvin radikaalilla tavalla melkein kaiken. Tälle tosiasialle emme voi mitään. Lisäksi Luther kumppaneineen perusti uuden kirkon. Aika isoja linjoja silloin vedettiin. Nämä on vaan rehellisesti kohdattava. Mutta nyt olemme jo kaukana joidenkin mielestä blogin aiheesta.

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Marko Sjöblom sanoo:

      Sami P. Handbuch der Dogmen- und Theologigeschichte Band 3, (1998), s. 170 – 173: pikasuomennos: ”Keskeinen välitysteologinen oppi, että protestantismi suhteessaan uskoon, kirkkoon ja teologiaan nojaisi ”kahteen periaatteeseen” on dogmihistoriallisesti syntynyt välitysteologian piirissä… Tämä distinktio, josta virheellisesti pian luultiin, että se palautuisi Lutherin teologiaan tai luterilaisen ortodoksian prinsiippioppiin, merkitsee uutta muotoilua, ja on syntynyt ilmeisesti vasta 1700- ja 1800- lukujen vaihteessa.” Oppi omaksuttiin laajasti, koska se sopi aikakauden kirkkopolitiikkaan. – Kyllä tuo erottelu toki minullekin opetettiin ja moni muukin sitä tuntuu käyttävän.

      Totta kai Luther sinun näkökulmastasi katsottuna perusti uuden kirkon. Me näemme asian toisin: Luther kannattajineen joutui kirkonkiroukseen eikä heitä enää vihitty papeiksi. Kun Kristuksen laumaa ei voitu jättää ilman sanaa ja sakramentteja, jokin ratkaisu oli tietysti löydettävä. Minä näen noissa Invocavit-saarnoissa aivan toisenlaisen painotuksen: kuvainraaston ja liturgisen elämän silpomisen asemesta jatkuvuuden ja sielunhoidollisuuden korostamisen. Kiitoksia keskustelusta.

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Sami Paajanen sanoo:

      Marko, suomennoksessa ei kyllä puhuta mitään Raamattuperiaatteesta, muotoperiaatteesta. En kyllä keksi mistä hän puhuu. Toiseksi hän sivuttaa tunnustuskirjojen maininnat. Löytyykö vertaisarviota josta näkemystä voisi peilata.

      Luther kumppaneineen rupesi vihkimään pappeja ja perustamaan seurakuntia, aivan kuten Suomessa lähetyshiippakunta. Noissa ei ole eroa. Tämäkin periaate löytyy luterilaisesta tunnustuksesta.

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Marko Sjöblom sanoo:

      Sami P, lyhensin käännöstäni, alkutekstissä ovat kyllä termitkin: Formalprinzip, Materialprinzip. Tekijä on Gottfried Hornig, jakson nimi ”Lehre und Bekenntnis im Protestantismus”. Kirjallisuusviitteet löytyvät ao. käsikirjasta.

      On tullut selväksi, että käytät Lutherin ja luterilaisuuden arvioinnin mittapuuna idän kirkon linjauksia ja teologiaa. Voimme tuskin löytää yhteistä säveltä, koska minä pitäydyn siihen, että Raamattu yksin on kristillisen uskon ja elämän ylin ohje ja normi, jonka valossa kaikkea traditiota – myös rukousta – arvioidaan. Se, että tämä raamattuperiaate on lausuttu selkeästi julki vasta 1577, ei tietenkään tarkoita, etteikö itse ajatus olisi kulkenut julki lausumattomana ja ehkä himmentyneenäkin osana kristikunnan monisäikeistä traditiota. Tämä ajatus ei myöskään ole ristiriidassa sen kanssa, että moni dogmi on muotoutunut pitkähkössä prosessissa. Jos asia sen sijaan kiikastaa siitä, että asiasta ei ole ekumeenisen kirkolliskokouksen päätöstä, sille emme voi toistaiseksi mitään.

      Pyhät elävät – näinhän se on. Mutta huomaa toki, että silloin on oltava varmuus siitä, että juuri he ovat päässeet perille kirkkauteen poikkeuksena heistä, jotka nyt ovat ns. välitilassa. Voidaan tietysti ajatella, että pyhien puoleen kääntyminen koituu Kristuksen kunniaksi. Miksipä ei. Mutta jos pyhien puoleen kääntyminen tosiasiallisesti johtaa Kristuksen sivuuttamiseen, on mielestäni voitava kysyä, onko käytännössä jotakin korjattavaa. Nyt .

      Ilmoita asiaton kommentti
  • Pekka Veli Pesonen sanoo:

    Meidän Luterilaisten on vaikea käsittää sitä miten ohut on Katollilaisten väliverho iankaikkisuuden kanssa, jossa kaikki Jumalalle elävät. Me Luterilaiset olemme vähän turhan kiinni tässä maallisessa elämässä.

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Kosti Vasumäki sanoo:

    Totean lyhyesti vielä sen, että Aleksandrian piispa Athanasius määritteli (A.D. 367) Uuden testamentin sisällöksi 27 kirjaa Egyptin seurakunnille ja luostareille lähettämässään 39:ssä kirjeessä. Hippon kirkolliskokous (A.D. 393) ja Karthagon kirkolliskokous (A.D. 397) vahvistivat samaiset 27 kirjaa oikeina. (Valitettavasti tämäkin menee blogin aiheen ulkopuolelle)

    Pasi Hyytiäinen toteaa tuossa artikkelissa – Käsikirjoituksista ja Lutherin erehdyksestä mm; ”Uusi testamentti ei ole ikinä ollut monoliittinen kokonaisuus, vaan osa elävää kristillistä traditiota, joka muuttui ajan saatossa. Kaikki kristillinen tieto ei ole ikinä tyhjentynyt kanonisiin teksteihin, vaan sen ohella ja rinnalla on aina elänyt kirkon suullinen traditio, joka on puolestaan vaikuttanut itse teksteihin.” Minua hieman häiritsee tuo Pasi Hyytiäisen 2 kertaa käyttämä ilmaisu – ”ei ole ikinä.”

    Pitäisikö edellisestä tehdä sitten sen johtopäätöksen, että Hippon ja Karthagon kirkolliskokoukset – eivät ole ikinä – vahvistaneet UT:n 27 kirjaa oikeina. Viitatessaan Lutherin galatalaiskirjeeseen Hyytiäinen toistaa tuon saman – ei ole ikinä – toteamalla; ”Sellaista puhdasta ilmoitusta Jumalasta, jonka perään Luther niin kovin haikaili, ei ole ikinä ollut olemassa.” Voidaan tietysti kysyä, mitä Pasi Hyytiäinen sitten ajattelee Aleksandrian piispa Athanasiuksen määritettelemästä UT:n sisällöstä. Tässä taidetaan käyttää Lutheria keppihevosena, kun Pasi Hyytiäinen harrastaa käytännössä raamattukritiikkiä koskien myös ortodoksista- ja katolista kirkkoa. Tuo raamattukritiikki ilmenee paitsi Hyytiäisen omassa artikkelissa kuten myös Codex Bezaen tekstien lainauksessa hyvin selvästi.

    Ilmoita asiaton kommentti
    • Sami Paajanen sanoo:

      Itse pidän tuota Hyytiäisen artikkelia oikean suuntaisena.

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Kosti Vasumäki sanoo:

      Ehkä perustelet myös, millä tavalla se on mielestäsi oikean suuntainen.

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Sami Paajanen sanoo:

      Hyytiäisen kirjoitus, ei synny tuosta vaan, sen taustalla on perehtyneisyys luterilaiseen tradition tulkintaan. Tämän lisäksi täytyy ymmärtää yhtenäisen kirkon tradition merkitys. Hyytäiselle on avautunut tämä luterilaisen tradition ongelmallisuus, joka kulminoituu useamman katolisen luostarin esimieheen Martti Lutheriin. Hyytiäinen kritiikki osuu juuri tähän ongelma kenttään ja purkaa sitä. Mielestäni hän osuu oikeaan.

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Kosti Vasumäki sanoo:

      Lutherin lisäksi Pasi Hyytiäiselle näyttää avautuneen myös Aleksandrian piispa Athanasiuksen kirjeen, Hippon – ja Kartagon kirkolliskokouksien ongelmallisuus UT:n osalta.

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Sami Paajanen sanoo:

      Kosti, tuota artikkelia en ole lukenut, joten en osaa ottaa kantaa.

      Ilmoita asiaton kommentti
  • Riitta Sistonen sanoo:

    Sami kirjoittaa:” Riitta nyt tarkkana; vaadit ohjeita, Raamatusta ja samalla kumoat ne. Rukoilet kuolleen puolesta ilman Raamatun selvää sanaa ja kiellät esirukouksen samalla perusteella. Mielenkiintoista.”

    En vaadi ohjeita enkä kumoa mitään, vaan yritän sinulle selittää miten ajattelen tästä asiasta Raamatun pohjalta. Juuri sinä näytät minusta käyttävän ohje-kehotus-kielto -metodia. Olen kyllä koko ajan ymmärtänyt mitä ajat takaa ilman että minulle yrität osoittaa kuinka tyhmä olen. Sinusta on olemassa metodi, jolla jokin asia voidaan perustella, jos samalla metodilla jotain toistakin pidetään oikeana. Minun mielestäni tällaisella taktiikalla joudutaan mielettömyyksiin. Siis näin: kun tästä ei ole kieltoa, niin teen näin ja tuonkin toisenkin jutun voin tehdä kun siitä ei ole kieltoa. Siis ikään kuin Raamattu olisi ohjekirja, manuaali.

    Minulle Raamattu on kirja Jumalan rakkaudesta. Keskus on Jeesus Kristus. Löydämme hänet VT:sta ja UT:sta. Jeesus puhuu Jumalan tuntemisesta, hänen (Jeesuksen) tuntemisestaan samoin apostolit. Se on kaikista tärkeintä. Minusta näyttää että sinä Sami etsit jonkinlaista täydellistä oppirakennelmaa, jonka omaksuminen pelastaisi ihmisen. Siis oppi pelastaisi ihmisen!? Oppi on tietysti tärkeä, en nyt halua sitä kiistää. Laki ja evankeliumi sekoittuvat sinulla toisiinsa. Pelastukseen tarvitaan hyvät teot jne. Korostat Jaakobin kirjettä ja tekoja etkä välitä Paavalin julistamasta evankeliumista.

    Tällaisessa ajattelussa yritetään löytää ikään kuin ”kirjaimesta” se pelastus, ilman eläväksi tekevää henkeä. Paavali: ”kirjain kuolettaa, mutta Henki tekee eläväksi” (2. Kor. 3:6). Jeesus: ”Henki on se, joka eläväksi tekee; ei liha mitään hyödytä. Ne sanat, jotka minä olen teille puhunut, ovat henki ja ovat elämä.” Joh. 6:63 Jeesus sanoi niille juutalaisille, jotka vainosivat häntä ja halusivat tappaa hänet: ”Te tutkitte kirjoituksia, sillä teillä on mielestänne niissä iankaikkinen elämä, ja ne juuri todistavat minusta; ja te ette tahdo tulla minun tyköni, että saisitte elämän”. Joh. 5:39-40

    Oppirakennelmat eivät pelasta ketään, vaan Jeesus pelastaa. Raamatusta tulee etsiä ennen kaikkea Jeesusta Kristusta ja evankeliumia hänestä. Teologi ei pelastu teologiallaan, vaan usko ristiinnaulittuun ja ylösnousseeseen Jeesukseen Kristukseen pelastaa.

    Jeesus kertoo rikkaasta miehestä ja Lasaruksesta, Luukas 16:10-31. Tästä Jeesuksen kertomuksesta käy ilmi, että maan päällä elävillä ihmisillä ei ole yhteyttä kuolleisiin. Rikas mieshän pyytää ”Niin minä siis rukoilen sinua, isä, että lähetät hänet isäni taloon – sillä minulla on viisi veljeä – todistamaan heille, etteivät hekin joutuisi tähän vaivan paikkaan.” Isä tarkoittaa siis tässä Aabrahamia. Aabraham vastaa näin: ”Heillä on Mooses ja profeetat; kuulkoot niitä” ja ”Jos eivät kuule Moosesta ja profeettoja, niin eivät he usko, vaikka joku kuolleistakin nousisi”.

    Voidaan siis päätellä, että tuon puoleisesta eivät edesmenneet ihmiset katsele tänne maan päälle ja pidä meihin yhteyttä. Näin ollen ei meidänkään tule yrittää kohdistaa heihin esirukouspyyntöjä. Nämä ovat Jeesuksen sanoja ja Jeesus Kristus on Jumala ja kyllä varmasti tietää millaista on tuonpuoleisessa elämässä.

    Ilmoita asiaton kommentti
    • Sami Paajanen sanoo:

      Riitaa, luterilaisille Raamattu yksin on elämän ja uskon korkein ohje, mittatikku jolla asiat arvioidaan. Se on siis manuaali jolla arvioit, esirukoukset kuolleille pyhille, ja kiellät ne. Samalla voit rukoilla kuolleen puolesta, koska Raamattu ei kiellä sitä, eikä siitä ole ohjeita. Se sijaan pyhiltä esirukouksen pyytämisen se mielestäsi kieltää. Näin siis tulkitse Raamattua. Kun luterilaisen mielestä kummastakaan ei ole kieltoa ja ohjetta, olet valinnut toisen ja toista pidät epäraamatullisena. Minun käsitys ei yllä tälle tasolle.

      Ilmoita asiaton kommentti
  • Erkko Järvinen sanoo:

    Syy yksi: Rukouksemme raukeavat tyhjiin, kun ne eivät ole Jumalan tahdon mukaisia.

    Meillä ei ole lupa rukoilla mitä tahansa, mitä itsekkäissä mielissämme syntyy. Meillä ei ole lupa tulla Hänen läsnäoloonsa ja puhua typeryyksiä mielettömyyksiä. Jos Jumala harkitsematta allekirjoittaisi kaikki anomuksemme, Hän joutuisi luopumaan kirkkaudestaan.

    On olemassa rukouksen laki! Se on laki, jonka tarkoituksena on kitkeä pois kerjäävät itsekeskeiset rukoukset ja samalla mahdollistaa rehellisille etsijöille luottamuksellinen anominen. Toisin sanoen, me voimme

    Ilmoita asiaton kommentti
    • Martti Pentti sanoo:

      ”Meillä ei ole lupa rukoilla mitä tahansa, mitä itsekkäissä mielissämme syntyy.” Saisimmeko sitten rukoilla yhtään mitään? Miten pääsisimme itsekkyydestämme eroon?

      Ilmoita asiaton kommentti
  • Kirjoittaja

    Päivi Huuhtanen-Somero

    Eläköitynyt estetiikan, kirjallisuustieteen ja taidekasvatuksen dosentti. Retriitinohjaaja. Hengellinen ohjaaja. Useita rukoukseen ja hengelliseen harjoitukseen liittyviä kirjoja ja kirjoituksia 1985-. Esseitä kristillisestä taiteesta ja kulttuurista. Runoja, aforismeja.