Mitä kaikkea rukous tarvitsee - vai tarvitseeko?
Olen seurannut, miten rukouksen harjoittaminen on nykyisin muun muassa hiljaisuuden liikkeessä saanut ylleen moninaiset hengelliset harjoitukset. On kaikkea keskittymistä edistävää kuten oikeaa hengitystekniikkaa, mietiskelyä, laulua, tanssia, kehollisia harjoituksia, pyhiivaellusta, kävelyä luonnossa, labyrintteja, maalaamista... Osa on vanhaa hengellistä perintöä kuten rukouksellinen virsilaulu tai rukouksessa tehtävä ikonien maalaaminen, meditointi. Hengittäminen on myötäsyntyistä, mutta nyt sille annetaan erityinen keskittävä rytmi, johon on omaksuttu myös oppia itämaisesta mietiskelystä. Ortodokseille se on tuttua Jeesus-rukouksen harjoituksesta rukousnauhan kera tai ilmankin. Jokaisessa uusvanhassa keksinnössä on hyvää tarjolla, ja se vastaaa nykyhetken uuteen hengellisyyden konkreettisten toimien tarpeeseen.
Mutta miten käy ohjaaminen olennaisimpaan, paljaaseen rukoukseen, joka on kuin monikerroksiseksi kasvaneen sipulin ydin? Miten olisikaan opettaa ja ohjata rukousta yksinkertaisimmassa muodossan, joka toimii kaikkialla kaikessa elämässä! Jopa melussa eikä vain pyhitetyssä hiljaisuudessa tai erikoistilaisuuksissa. Jonka yhteydessä ei tarvita sanontaa rukouksen harjoittaminen. On vain olemassa ilmiö rukous. Niin yksinkertainen, ettei se ole oikein määriteltävissä mihinkään muotoihin eikä ajallisiin kestoihin. Se vain nousee sisimmästä itsestään. Kaipaava mielen ailahdus: "Oletko Sinä?" "Sinäkö?" "Jumala?" Jos kaipaa, kysymys herää kuin itsestääm, sillä loppujen lopuksi kai kaipauksen herättäjä saanut meidät kysymään itseään.
Rukous opettaa itse rukoilemaan, kuten idän kirkon isät opettivat. Se on lohdullinen lause jokaiselle rukoilijalle, etsijälle ja kaipaajalle. Voi olla, että kaipaava rukoilija kaipaa myös tuekseen muotoja, hiljaisuutta, seurakuntaelämää, retriittejä, vaelluksia, tanssia ja muita rituaaleja. Mutta olennaisinta on, että ilman sen kummempia voi myös rukoilla ja saa rukoilla, vaikkei siitä edes syntyisi varsinaista tapaa. Jumala on kuulolla kaiken aikaa. Pienikin ele meiltä on jo kerrassaan kaikki. Tämä on hyvä sanoma evankeliumin ytimestä.
113 kommenttia
Meidän Luterilaisten on vaikea käsittää sitä miten ohut on Katollilaisten väliverho iankaikkisuuden kanssa, jossa kaikki Jumalalle elävät. Me Luterilaiset olemme vähän turhan kiinni tässä maallisessa elämässä.
Totean lyhyesti vielä sen, että Aleksandrian piispa Athanasius määritteli (A.D. 367) Uuden testamentin sisällöksi 27 kirjaa Egyptin seurakunnille ja luostareille lähettämässään 39:ssä kirjeessä. Hippon kirkolliskokous (A.D. 393) ja Karthagon kirkolliskokous (A.D. 397) vahvistivat samaiset 27 kirjaa oikeina. (Valitettavasti tämäkin menee blogin aiheen ulkopuolelle)
Pasi Hyytiäinen toteaa tuossa artikkelissa – Käsikirjoituksista ja Lutherin erehdyksestä mm; ”Uusi testamentti ei ole ikinä ollut monoliittinen kokonaisuus, vaan osa elävää kristillistä traditiota, joka muuttui ajan saatossa. Kaikki kristillinen tieto ei ole ikinä tyhjentynyt kanonisiin teksteihin, vaan sen ohella ja rinnalla on aina elänyt kirkon suullinen traditio, joka on puolestaan vaikuttanut itse teksteihin.” Minua hieman häiritsee tuo Pasi Hyytiäisen 2 kertaa käyttämä ilmaisu – ”ei ole ikinä.”
Pitäisikö edellisestä tehdä sitten sen johtopäätöksen, että Hippon ja Karthagon kirkolliskokoukset – eivät ole ikinä – vahvistaneet UT:n 27 kirjaa oikeina. Viitatessaan Lutherin galatalaiskirjeeseen Hyytiäinen toistaa tuon saman – ei ole ikinä – toteamalla; ”Sellaista puhdasta ilmoitusta Jumalasta, jonka perään Luther niin kovin haikaili, ei ole ikinä ollut olemassa.” Voidaan tietysti kysyä, mitä Pasi Hyytiäinen sitten ajattelee Aleksandrian piispa Athanasiuksen määritettelemästä UT:n sisällöstä. Tässä taidetaan käyttää Lutheria keppihevosena, kun Pasi Hyytiäinen harrastaa käytännössä raamattukritiikkiä koskien myös ortodoksista- ja katolista kirkkoa. Tuo raamattukritiikki ilmenee paitsi Hyytiäisen omassa artikkelissa kuten myös Codex Bezaen tekstien lainauksessa hyvin selvästi.
Sami kirjoittaa:” Riitta nyt tarkkana; vaadit ohjeita, Raamatusta ja samalla kumoat ne. Rukoilet kuolleen puolesta ilman Raamatun selvää sanaa ja kiellät esirukouksen samalla perusteella. Mielenkiintoista.”
En vaadi ohjeita enkä kumoa mitään, vaan yritän sinulle selittää miten ajattelen tästä asiasta Raamatun pohjalta. Juuri sinä näytät minusta käyttävän ohje-kehotus-kielto -metodia. Olen kyllä koko ajan ymmärtänyt mitä ajat takaa ilman että minulle yrität osoittaa kuinka tyhmä olen. Sinusta on olemassa metodi, jolla jokin asia voidaan perustella, jos samalla metodilla jotain toistakin pidetään oikeana. Minun mielestäni tällaisella taktiikalla joudutaan mielettömyyksiin. Siis näin: kun tästä ei ole kieltoa, niin teen näin ja tuonkin toisenkin jutun voin tehdä kun siitä ei ole kieltoa. Siis ikään kuin Raamattu olisi ohjekirja, manuaali.
Minulle Raamattu on kirja Jumalan rakkaudesta. Keskus on Jeesus Kristus. Löydämme hänet VT:sta ja UT:sta. Jeesus puhuu Jumalan tuntemisesta, hänen (Jeesuksen) tuntemisestaan samoin apostolit. Se on kaikista tärkeintä. Minusta näyttää että sinä Sami etsit jonkinlaista täydellistä oppirakennelmaa, jonka omaksuminen pelastaisi ihmisen. Siis oppi pelastaisi ihmisen!? Oppi on tietysti tärkeä, en nyt halua sitä kiistää. Laki ja evankeliumi sekoittuvat sinulla toisiinsa. Pelastukseen tarvitaan hyvät teot jne. Korostat Jaakobin kirjettä ja tekoja etkä välitä Paavalin julistamasta evankeliumista.
Tällaisessa ajattelussa yritetään löytää ikään kuin ”kirjaimesta” se pelastus, ilman eläväksi tekevää henkeä. Paavali: ”kirjain kuolettaa, mutta Henki tekee eläväksi” (2. Kor. 3:6). Jeesus: ”Henki on se, joka eläväksi tekee; ei liha mitään hyödytä. Ne sanat, jotka minä olen teille puhunut, ovat henki ja ovat elämä.” Joh. 6:63 Jeesus sanoi niille juutalaisille, jotka vainosivat häntä ja halusivat tappaa hänet: ”Te tutkitte kirjoituksia, sillä teillä on mielestänne niissä iankaikkinen elämä, ja ne juuri todistavat minusta; ja te ette tahdo tulla minun tyköni, että saisitte elämän”. Joh. 5:39-40
Oppirakennelmat eivät pelasta ketään, vaan Jeesus pelastaa. Raamatusta tulee etsiä ennen kaikkea Jeesusta Kristusta ja evankeliumia hänestä. Teologi ei pelastu teologiallaan, vaan usko ristiinnaulittuun ja ylösnousseeseen Jeesukseen Kristukseen pelastaa.
Jeesus kertoo rikkaasta miehestä ja Lasaruksesta, Luukas 16:10-31. Tästä Jeesuksen kertomuksesta käy ilmi, että maan päällä elävillä ihmisillä ei ole yhteyttä kuolleisiin. Rikas mieshän pyytää ”Niin minä siis rukoilen sinua, isä, että lähetät hänet isäni taloon – sillä minulla on viisi veljeä – todistamaan heille, etteivät hekin joutuisi tähän vaivan paikkaan.” Isä tarkoittaa siis tässä Aabrahamia. Aabraham vastaa näin: ”Heillä on Mooses ja profeetat; kuulkoot niitä” ja ”Jos eivät kuule Moosesta ja profeettoja, niin eivät he usko, vaikka joku kuolleistakin nousisi”.
Voidaan siis päätellä, että tuon puoleisesta eivät edesmenneet ihmiset katsele tänne maan päälle ja pidä meihin yhteyttä. Näin ollen ei meidänkään tule yrittää kohdistaa heihin esirukouspyyntöjä. Nämä ovat Jeesuksen sanoja ja Jeesus Kristus on Jumala ja kyllä varmasti tietää millaista on tuonpuoleisessa elämässä.
Syy yksi: Rukouksemme raukeavat tyhjiin, kun ne eivät ole Jumalan tahdon mukaisia.
Meillä ei ole lupa rukoilla mitä tahansa, mitä itsekkäissä mielissämme syntyy. Meillä ei ole lupa tulla Hänen läsnäoloonsa ja puhua typeryyksiä mielettömyyksiä. Jos Jumala harkitsematta allekirjoittaisi kaikki anomuksemme, Hän joutuisi luopumaan kirkkaudestaan.
On olemassa rukouksen laki! Se on laki, jonka tarkoituksena on kitkeä pois kerjäävät itsekeskeiset rukoukset ja samalla mahdollistaa rehellisille etsijöille luottamuksellinen anominen. Toisin sanoen, me voimme
Kiitos Kosti, että otit tämän artikkelin ja asian esille! Kun tutkin muuten Tarot-korttien papin taustoja ym. Siellä oli juuri puhetta joogasta, taizesta, hiljaisuuden harjoittamisesta ym.
Ennen uskoon tuloani olin hieman sekaantunut esoteerisiin new age -tyylisiin henkisiin juttuihin. Kun tulin uskoon, kävin alussa Taize-hartauksissa ja retriiteissä. Koin ne sitten lopulta vääriksi. Jollain tavalla tuntui, että se kaikki mikä liittyi new age-tyyppiseen ja josta halusin irtautua, olikin nyt kirkon piirissä ja sitä tarjottiin. Irtauduin niistä kokonaan ja löysin vihdoin viimein ristin sanoman, kristinuskon ytimen ja Jumalan armon Kristuksessa, joka on Jeesuksen tuntemisessa ja hänen seuraamisessaan.
Ilmoita asiaton kommentti