"Minä luon uuden maan". Telluksen kohtalo vaakalaudalla?

Raamatun lukijat ymmärtävät sen lupauksia joskus eri tavoin. Eräs esimerkki on odote”meillä on hänen lupauksensa, ja siihen luottaen me odotamme uusia taivaita ja uutta maata.”(2.Piet3:13)

Mihin lupaukseen sinä arvelet tässä viitattavan? Mikä on se ”uusi maa”, josta Raamattu puhuu? Onko kysymys ihan uudesta maapallosta? Vai restauroidaanko Tellus erityisen perusteellisesti?

KR92 monien muiden käännösten ohella viittaa siihen, että Jesajan kirjasta löytyy se alkuperäinen lupaus. Ja Jesajan 65. luvussa Jumala todellakin lupaa: ”Minä luon uudet taivaat ja uuden maan. Entisiä ei enää muisteta, eivätkä ne enää ajatukseen astu.”(Jes65:17)

Alkuperäinen teksti oli kohdistettu Israelille, jolle luvattiin pääsy ”uuteen maahan”, takaisin omaan maahansa Babylonin pakkosiirtolaisuudesta. Tähän viittaa esimerkiksi Jesajan kirjan maininta siitä, että ”iloksi luon minä Jerusalemin, riemuksi sen kansan.”(jae18) Jerusalemhan todella restauroitiin 70-vuotisen autioituksen jäljiltä. Mutta koska Pietari edelleen ”odotti” lupauksen täyttymistä 1. vuosisadalla, ”uusi maa” ei voi olla pelkästään omaisuuskansan historiaa.

Kuten KR92 edelleen viittailee, ilmaus ”uusi maa” esiintyy kolmannenkin kerran Raamatussa. Ilmestyskirjan loppupuolella kuvaillaan olosuhteita varsin hohdokkaina, aivan kuten Jesajan 65. luvussakin. Apostoli Johanneksen kirjaamassa ”uudessa maassa” on Jerusalem jälleen esillä - nyt ”uutena Jerusalemina”.

Näin Ilmestyskirjassa: ”Minä näin uuden taivaan ja uuden maan… Näin, kuinka pyhä kaupunki, uusi Jerusalem, laskeutui taivaasta Jumalan luota. Katso, Jumalan asuinsija ihmisten keskellä! Hän asuu heidän luonaan, ja heistä tulee hänen kansansa… Hän pyyhkii heidän silmistään joka ainoan kyyneleen. Kuolemaa ei enää ole, ei murhetta, valitusta eikä vaivaa, sillä kaikki entinen on kadonnut”(jakeet 3,4)

Toinen Pietarin kirje kertoo myös sen, millaisen tapahtuman myötä ”uusi maa” syntyy. Vaikka Raamattu käyttääkin sanaa ”luoda”, voidaan kertomuksen perusteella puhua ennemminkin perusteellisesta puhdistuksesta, todellisesta syväpuhdistuksesta.

Raamattu paljastaa, että ”uuden maan” synnylle on esikuvallinen tapahtuma muinaisuudessa. Nooa vastaanotti Jumalalta tiedon ”maan hävittämisestä”: "Minä olen päättänyt tehdä lopun kaikesta elollisesta, sillä maa on ihmisten takia täynnä väkivaltaa. Minä hävitän heidät ja maan heidän kanssaan.”(1.Mo6:13). Tuohon ”maan hävittämiseen” viitataan myös 2. Pietarin kirjeessä: ”Vedellä ja sanalla sen ajan maailma myös hävitettiin vedenpaisumuksessa. Ja sen saman sanan varassa ovat nykyiset taivaat ja nykyinen maa tulen tuhoa odottamassa. Niitä säilytetään sitä päivää varten, jona tuomio tulee ja jumalattomat tuhotaan”(2.Piet3:6,7)

Uusi maa tulee siis esille tulen puhdistamana, sanoo Raamattu. Ja tulen kohde on siis ”jumalattomat”, mikä viittaa selkeästi ihmisiin. Eläinkunnan tai kasvikunnan tuhosta ei voi olla kyse, eihän siellä jumalattomuutta esiinny. Pietarin kirje kuivaileekin tilannetta eräänlaisena tilinpäätöksenä: ”Silloin paljastuu maa ja kaikki, mitä ihminen on maan päällä saanut aikaan.”(jae10)

Sellainen Pietarin kirjeen tulkinta, että maapallo poltettaisiin tulella, on suurissa vaikeuksissa muun Raamatun kanssa. Mitä merkitystä silloin olisi Jeesuksen lupauksella ”maan perimisestä”.(Mat5:5). Kuinka paljon se iskisikään korville niitä monia Pyhän Kirjan lupauksia, jotka kertovat maan ikuisesta pysyvyydestä?(Ps104:5;Saa1:4 jne)

Ja ajattelehan: Kun Luojamme Jehova valmisti tämän planeetan ensimmäiselle ihmisparille ja heidän jälkeläisilleen ”viljeltäväksi ja varjeltavaksi”, niin päätyisikö tämä suunnitelma lopulta – ei vain mappi Ö:hön- vaan kokonaan tuhottavaksi? Ei kovin Kaikkivaltiaan arvon mukaista, vai mitä?

 

 

 

33 kommenttia

 • Seppo Heinola sanoo:

  Muinaiskansat pitivät usein taivaankapapleita jumalinaan. Toiset olivat pahoja ja toiset hyviä. Hyvistä joukonsuurin (Aurinko) oili Korkein Jumala. Pahojenpomo oli Saturnus- Sat -ur- nus. Sat onsama kuin Egyptin ja Raamatun Seth ja kertomuksen Seetistä eli Saturnuksesat liittyykin Saturnuksen napahalkaisa 108000 km . Saturnus-Saatana sitominen 1000 vuodeksi Ut:ssa viittaa siihen astronomiseen tosiasiaan, että Saturnus viettää aina noin 1000 vuotta muuhun planeettaperheeseen sidottuna´ mutta muuttuu näkymättömäksi ´’vastapuolelle asetetuksi´ (set-perusmerkitys) ´pimeäksi planeetaksi, kunnes taas palaa 1000 vuodeksi planeettaperheen. Tähtitieteilijä Bentleyn: ” 945 eKr kaikki muut planeetat paitsi Saturnus olivat samalla puolella taivasta kuin Aurinko ja Kuu” Näin myös noin tuhat vuotta myöhemmin ajanlaskumme alussa.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Rauli Toivonen sanoo:

   En mahda mitään sille, että nuo kytkennät Raamatun ja muinaisten uskomusten välillä vaikuttavat lähes aina tekemällä tehdyiltä. On kuin huimimpia evoluutioteorioiden ”oivalluksia” lukisi.

   Raamattu puhuu hyvin yhtenäisesti ”uudesta maasta” ja tuhatvuotisesta kunnostuskaudesta maapallolle. Mutta että periodi olisi kytketty Saturnuksen kytkentöihin…

   Miksi noin mutkikas taustakuvio Raamatun ajanjaksolle? Eikö Ison Kirjan selkeä ”paluu paratiisiin Jumalan valtakunnan avulla”-teema ole riittävä?

   Vai olisko niin, ettei Raamattu ilman saturnusmausteita ole riittävän korkealentoinen niille ihmisille, jotka haluavat mystiikkaa ja eksotiikkaa jumalakäsityksiinsä?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Rauli, tähtitaivan liikeet muinaiskansoille olivat itämaisten öiden pimeydessä ja tähtien kirkkaudesa paljon merkitävimpiä kuin nykyihmiselle. Ja on syytä uskoa että ne myös synnyttivät monia uskontoja, sillä taivaankappeleet jumalistettiin, ne uskottiin jumaliksi. Raamatun Seth,josta tuli myöhemmin Saatana, oli mitä ilmeisemmin astronominen symboli, sillä Genesiksen hänen liittämät luvut 105 ja 807 yhteensä 912 on annettu siten, että niiden numeroiden tulo 5x8x7x9x2 = 5040, toimii näin: But once “a mile” is defined as being, for example, equal to 1/7920 th of the Earth’s diameter, then the unit of a mile is fixed thereafter for other measurements. This means that the product of the first seven numbers (seven factorial) equaling 5040 — which turns out to be equal to the sum of the Earth’s radius (3960 miles) and the Moon’s radius (1080 miles) — is significant! Se että muinaiset sankarinimet liittyivät usein astronomiaan vahvistuu siitäkin, että kolme sumerilaista kuningasta hallitsivat yhteensä 108000 vuotta,mikä on Saturnuksen napahalkaisjan mitta.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • ismo malinen sanoo:

  Tuo tuhat vuotta on ilmeisesti ilmaus, jonka voisi käsittää myös ajanjaksolla kun Kristuksen seurakuntaa koetellaan maan päällä, Kristuksen seurakuntaa, ei ollut ennen Jeesuksen tuloa ja vain Israelin kansalla, Juutalaisilla oli Isakin, Jaakobin ja Aabrahamin Jumalasta tieto. Ajattelen, että Kristuksen ensimmäisen ja toisen tulemisen välinen aika ja tuo on aika jolloin saatana vielä saa riehua täällä ja tietää itsekin ajan käyvän vähiin ja käy siksi ympäriinsä taistellen Herraa ja hänen voideltuansa vastaan, joka on Kristuksen maanpäällinen seurakunta, joka on myös vainottu Kirkko, Kristuksen ruumis.

  Tämä hengellinen näkökulma löytyy kyllä Raamatusta aika selvänä. Vastakristuksen henki on maailmassa vahva ja nousemassa kaiken aikaa. Kristuksen kieltäminen ja Raamatun auktoriteetti on kaikenaikaa yhä vahvempien hyökkäysten kohteena ja en ihmettelisi, jos pian tulee aika, jolloin Raamatun opettaminen Totuutena kielletään kansainvälisillä lailla, koska nähdään ihmisen tulleen jo niin viisaaksi, että voi itse asettua Jumalan paikalle, eikä tarvitse enää Raamattua, joka julistetaan saduksi. Tästä on jo vahvoja merkkejä. Luopumuksen täytyy ensin tulla.

  Tieteelliset teoriat ovat usein ateistisen maailmankuvan esiintuomia ja Raamatun julistaminen saduksi saattaa olla lähempänä kaiken aikaa, kunhan vain poistuu tieltä vielä se, joka pidättää täyden laittomuuden esiinmarssia, joka muuttaa ajat ja lait oman mielensä mukaan.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Rauli Toivonen sanoo:

   Ismo. Esitit ajatuksen siitä, että ”Tuo tuhat vuotta on ilmeisesti ilmaus, jonka voisi käsittää myös ajanjaksolla kun Kristuksen seurakuntaa koetellaan maan päällä.”

   Mielestäni ei voisi. Raamattu nimittäin liittää tuhatvuotisjakson selkeästi Saatanan tuhatvuotiseen vankeudessa oloon, kuten Ilmestyksen 20. luvussa totesimme. Kuka silloin Kristuksen seurakuntaa koettelisi ja mistä syystä?

   Olen kyllä sitten kanssasi aivan samaa mieltä siitä, että ”Kristuksen kieltäminen ja Raamatun auktoriteetti on kaiken aikaa yhä vahvempien hyökkäysten kohteena.” Tämänhän tiedämme johtuvan Raamatun ennustamasta Saatanan loppukiristä ennen kuin häkki Jehovan päävastustajalle heilahtaa. Ja tuskin se päivä kovin kaukana on.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Seppo Heinola sanoo:

  Taidat Rauli sekottaa Raamatun auktoreiteetin sen tulkitsijoiden auktoriteettiin…

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Rauli Toivonen sanoo:

   Voi olla, että tuommoinen vaikutelma joskus syntyy. Näiden keskustelujen tulkitsijoille annan kernaasti oikeuden käyttää sitä Luojan antamaa vapaata tahtoa.

   Raamattua ymmärtämään pyrkivän auktoriteetti on sen ja vain sen varassa, että pyrkii käsittämään sen Kirjoituttajan aivoituksia. Esimerkiksi ”Saturnuksen napahalkaisjan mitta” ei liene Raamatun ymmärtämisen ja tulkinnan kannalta mitenkään tarpeellinen – ja tuo sitä auktoriteettiäkin vain hyvin rajallisen määrän.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Seppo Heinola sanoo:

  “Saturnuksen napahalkaisjan mitta” ei liene Raamatun ymmärtämisen ja tulkinnan kannalta mitenkään tarpeellinen. Raamattuun liittyvä laajan ja yksityiskohtaisen tarkan astronominen tietämyksen havaitseminen ja tutkiminen on minusta mitä tärkeintä k o k o Raamatun ymmärtämiseksi, minkä ei tarvitse rajoittua vain jonkun uskonnollisen ryhmän itseymmärryksen vaatimaan diskurssiin. Jos Rauli muun ohella myös sitä tutkisit tulisit lähelle sitä,mitä Ef. 3:16-19 sanoo ja tarkoittaa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Reino Marjakangas sanoo:

  Sepolle,

  Kirjoitat: ”Raamattuun liittyvä laajan ja yksityiskohtaisen tarkan astronominen tietämyksen havaitseminen ja tutkiminen on minusta mitä tärkeintä k o k o Raamatun ymmärtämiseksi”

  Ei taida, Seppo, homma näin pelata omalla viisaudella!

  Raamatun sana on profeetallista Sanaa. Raamatun kohdan 1. Pt 1:16-21 perusteella profeetallinen Sana ei ole kenenkään omin neuvoin selitettävissä! Monissa käännöksissä tässä kohden (jae 19) sanotaan, että lopuksi kointähti (fosforos = valontuoja) koittaa teidän sydämissänne. Seuraavassa jakeessa (20. jae) ”ja”-sanaa ei alkutekstissä ole ollenkaan! Kointähtähden syttyminen tarkoittaa Kristuksen toista tulemusta eikä mitään jonkun tutkijan näkemystä ja kointähden tapaista oivallusta sydämessään! ”Juutalaiset käyttivät sanontaa ”sydämissänne tietäkää”, mutta eivät koskaan ”kointähti koittaa sydämissänne” (Saarisalo)” Viesti on siis: ”…päivä valkenee ja kointähti koittaa. Sydämissänne tietäkää…”

  HYvä vielä huomata, että Raamatun sana on vahvempi, kuin mikään ilmestys tai jonkin tutkijan oivallus: ”Ja sitä(kin) lujempi on meille nyt profeetallinen sana..(jae 19 alku).”

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Seppo Heinola sanoo:

  Tässä oli Marjakangas kysymys läh innä Saturnuksesta eikä Venuksesta eli Kointähdestä. No molemmatesiintyvät paitsi Kristus- ja Antikristus symboleina myös konkreettisina taivaankappaleina. Geneiksen1. lauseen lukaurvo 2701 on e3sim. 12 Venuksen vuotta a 225 v /kpl. Raamattu siis alkaa ja päättyy Venus viitteillä.

  Saturnuksen yksi nimi Sumerissa oli El ja hepreassa nimi on Kiun. Ei sattuma että Kiun ja EL ohjim saavat saman lukaurvon 86! Ja kenellä on omaa viisautta ja kenellä mahdollisesti joiltain henkiolennoilta saatua on sitten pitkälti juuri ja nimen omaan uskonkysymys…

  Ja jolla ymmärrys on, olkoon sitten omaa tai ei, kertokoon keskenään Set’n numerot 105 ja 807 ja 912 ja ymmärtäköön mitä tulo 5040 merkitsee…

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Reino Marjakangas sanoo:

  Raulille,

  Olen ilolla lukenut bloggiasi! Näin olen minäkin omissa Raamatun tutkailuissani asian ymmärtänyt! Loppuvetona on hyvä huomata, kun Ilmestyskirja esimerkiksi puhuu uusista taivaista ja uudesta maasta, kreikkalainen alkuteksti sanssa -”uusi” käyttää sanaa kainos (sanajuuresta ken, joka merkitsee ”astua esiin uutena, tuoreena” siis uudistettuna, ”siivottuna”) eikä neos-sanaa, joka tarkoittaa sellaista uutta, mikä ei ennen ole ollut olemassa!

  Toisaalta ei Jumala luomistöissään ole epäonnistunut. Heprean baaraa (luoda) tulisi heti Raamatun alussa (Alussa loi Jumala…) kääntää ”Alussa on Jumala luonut…” Baaraa-sana on heprean perfekti, mutta se ei tarkoita vain mennyttä aikaa! Siinä ei puhuta aika- vaan arvokategorioissa. Siinä puhutaan samalla kertaa sekä menneestä, nykyisestä että tulevasta ajasta. Se merkitsee, että Jumala on jo edeltä suunnitellut ja luonut lopputulosta myöten taivaat ja maan ja tulee takuulla viemään luomistyönsä päätökseen. Perkele sotkuillaan on vain pikkupoika ja korkeintaan Jumalan kahlekoira, joka tekee vain sen, mitä sen sallitaan tehdä, ei muuta. Taitaapa olla tämäkin ”papparainen” luotu määrätarkoitusta varten ja poistetaan tehtävänsä tehtyään näyttämöltä!

  Äskettäin sain painosta kirjani ”Avioliitto Raamatun valossa” (sid 228 s). Laajan aineiston keräämisessä ja kirjoittamisessa meni yli 50 vuotta (hitaasti hahmottava kun olen!). Itse asiassa se on selitystä Raamatun alkulukuihin (1 Ms 1-10).

  Jos jotain kiinnostaa tutustua tarkemmin ajatteluuni (esim. blogin aiheista), voi sitä tiedustella allekirjoittaneelta (reino.marjakangas (at)pp.inet.fi), koska kirja ei vielä ole julkisessa myynnissä.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Sami Paajanen sanoo:

  Tärkeä näkökulma on myös se, että tunnustanko Jeesuksen Jumalaksi. Jos näin on, niin on aivan sama minne me joudumme ja mikä on muutto- osoite. Jos Jumala on kanssamme se riittää.

  1. Viimeisenä päivänä Jeesus tulee takaisin (Matt 24,30). 2. Viimeisenä päivänä tapahtuu kaikkien ylösnousemus (1 Kor 15). 3. Viimeisenä päivänä Jumala hävittää nykyisen maailman (2 Piet 3,10). 4. Jumala luo tilalle uuden maailman (Ilm 21,1.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Rauli Toivonen

  Olen Jehovan todistaja Pyhäjärveltä. Leipäni olen ansainnut perheelleni viimeiset 35 vuotta opettamalla kemiaa ja matematiikkaa paikallisessa lukiossa. Lokakuun alusta 2017 siirryin eläkkeelle ja opetan nyt kanssaihmisilleni vain Raamattua. Harrastan liikuntaa varsin tarmokkaasti: pallopelejä, kuntosalia ja lenkkejä kuuluu viikottaiseen ohjelmaani. Olen kolmen lapsen isä ja myös kolmen lapsen isoisä. Vaimon kanssa yhteistä taivalta on tänä vuonna 42 vuotta. Voit kirjoitella minulle myös meiliä osoitteseen raulitoivonen1@gmail.com