Miksi, miksi ja miksi?

Miksi uskonyhteisöt satuttavat niin paljon jäseniään? Olen taas niin surullinen asian johdosta.

"Tuotteen" myyntipuheet ovat kyllä loistavia ja lupaavat paljon ja sitten kun saadaan "asiakas" koukkuun, häntä saa kohdella kuinka vaan. Tuotteen sivuvaikutukset ja heikot kohdat, puhumattakaan turmiollisista seuraamuksista, jätetään kokonaan kertomatta. Jos joku valveutunut asiakas sattuu kysymään jostain kuulemastaan ikävästä asiasta tuotteen tiimoilta, se kuitataan epätotena tai entisen asiakkaan katkerana puheena ja mustamaalaamisena.

Olen saanut niin paljon kuulla taas ikäviä tarinoita uskonyhteisöistä, jotka sulkevat muut pois pelastuksesta, että mieleni tekisi kirjoittaa joka paikkaan varoituskylttejä niistä.

Älä liity yhteisöön, joka rajaa pelastuksen tai paremman elämän itsensä ja muun maailman välille.

"Vain me", "Vain meidän kauttamme on mahdollista pelastua" - ovat lausahduksia, jolloinka hälytyskellojesi olisi hyvä soida kilkattaa oikein kunnolla.

"Vain Kristuksen kautta" - kuulostaa jo ihan eriltä. Tai vaikkapa "uskon kautta". Silloin ei oteta kunniaa ja valtaa itselle, niin kuin se ei kuulukaan. Ja silloin on edes jotenkin mahdollista säästyä henkiseltä ja hengelliseltä väkivallalta.

Mutta aina se oma erinomaisuus ja ihmisnäppien mukanaolo pelastuksen yhteydessä, se sisältää jo itsessään ihmisen valtarakennelman.

1 kommentti

  • Kirjoittaja

    Vuokko Ilola
    Vuokko Ilola

    Vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen suvanteissa, pyörteissä, myrskynsilmissä ja sen opetuksen läpivärjäyksessä rapiat nelikymppiseksi kasvanut naisimmeinen.

    Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit