Metsänreunasta ja pilssirajalta vauhtia hallitusvastuuseen

Lännen Median tuoreen puolueiden kenttäväelle tekemän kyselyn tuloksen perusteella maamme tuleva hallitus vaikuttaisi muotoutuvan punamulta pohjalle. Tätä samaa uumoilin jo tammikuun lopulla kirjoittamassani blogikirjoituksessa. Keskusta ja SDP vaikuttavat olevan toisilleen suosituimmat hallituskumppanit. Kokoomus nousee Keskustalle vaihtoehdoksi vain 22,88 % ja sitä suositumpia on peräti neljä muuta puoluetta. SDP:lle Kokoomus vaikuttaisi olevan kaikkein epäsuosituin hallituskuppani.

Tuoreimpien yleisökyselyjen perusteella suurimmaksi puolueeksi olisi nousemassa Suomen Keskusta, jolloin vaalienjälkeisen hallituksen muodostajaksi ja pääministeriksi nousisi Juha Sipilä, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteestä tulisi varapääministeri ja ilmeisesti myös valtionvarain ministeri. Vaalitulos toki näyttää kuinka päin pestit menevät. Kolmanneksi puolueeksi vaikuttaisi nousevan Perussuomalaiset. SDP:lle Vasemmistoliitto ja Vihreät olisivat mieluisempia, mutta kumpikaan ei oikein kelpaa keskustalle. Perussuomalaisille Keskusta ja SDP ovat selkeästi suosituimmat hallituskumppanit, joten tämä kokoonpanot toteutuisi myös vaikka hallituksen muodostamistehtävä tulisi Timo Soinille.

Kokoomuksen kenttäväki toivoisi puhdasta porvarihallitusta jossa olisi mukana Kokoomus, Keskusta ja RKP. RKP:lle tämä kävisi ja Keskusta ehkä lähtisi mukaan pitkin hampain. Kokoonpanosta tulisi heikko, koska RKP ja Perusuomalaiset eivät halua keskenään samaan hallitukseen. Ehkä neljänneksi nousisi KD.

Vaikka KD eivät ole kovin suosittu hallituskumppani SDP:n kenttäväen keskuudessa, olisivat he silti todennäköinen neljäs hallituspuolue myös punamultapohjalla. Vasemmistoliitto ei oikein halua samaan hallitukseen perusuomalaisten kanssa ja vielä vähemmän RKP:n kanssa. RKP ei niin ikään halua hallitusyhteistyöhön vasemmistoliiton eikä perussuomalaisten kanssa. Vihreät olisivat toivottu hallituskumppani vain vasemmistoliiton kannattajien keskuudessa. SDP:tä lukuun ottamatta muiden puolueiden edustajien enemmistö jättäisi vihreät oppositioon.

Vihreiden ja Vasemmistoliiton epäsuosio muiden puolueiden keskuudessa kaventaisi Antti Rinteen vaihtoehtoja mahdollisena hallitustunnustelijana. Vaikka Keskusta myöntyisikin Vasemmistoliiton mukaan ottamiseen, Kokoonpanolla SDP, Keskusta ja Vasemmistoliito he eivät välttämättä saisi enemmistöä eduskunnassa. Siihen Keskusta tuskin enää näillä tiedin myöntyisi, että mukaan tulisi sekä Vasemmistoliitto, että Vihreät. Niinpä myös Rinne voisi päätyä hallitusyhteistyöhön perussuomalaisten kanssa, jolloin sitten myös perussuomalaisilla olisi sanansa sanottavaan mahdollisesta neljännestä hallituspuolueesta. Neljättä ei välttämättä tulisi, mutta jos tulisi niin silloinkin se voisii olla KD, koska muute eivät kelpaisi toisille.

Keskustan, SDP:n ja perussuomalaisten muodostama hallitus olisi nykyistä keskustavasemmistolaisempi, mutta samalla nykyistä konservatiivisempi. Hallitusohjelman yhteinen ydin voisi löytyä sosiaalisesta turvallisuudesta ja muutoksen hallinnasta.  Kyse olisi yhteiskuntarakenteen säilyttämisestä sekä tukeutumisesta tuttuun ja turvalliseen.

Yhteiskunnallinen murros ja nopea muutos kulttuuriympäristössämme aiheuttavat ahdistusta monissa kansalaisissamme. Esimerkiksi nopea kansainvälistyminen koetaan uhaksi. Kaikki eivät ole vielä sinut globalisaation kanssa. Selviytyvät toki lomamatkoillaan tönkköenglannillaan, mutta siihen se omakohtainen kansainvälinen vuorovaikutus sitten jääkin.

Suomessa sentään selviää vielä suomen kielellä, mutta kuinka pitkään? Uskoisin että useimmat toivovat että mahdollisimman pitkään. Myös maahanmuuttajien toivotaan opettelevan suomea.

Yhteiskunnallisille päättäjille on hyväksi korkeakoulutus ja laaja sivistys, mutta sivistyneen päättäjän on oivallettava että kansa on juuri sellainen millainen on, eikä sellainen millainen kansan asenteiltaan ja osaamiseltaan tulisi olla Ellei tätä oivalla, on syytä laskeutua kansan tasalle ja kuten otsikkoon kirjoitin, ottaa vauhtia metsän reunasta ja pilssirajalta, sieltä löytyy ne asenteet joilla kansa äänestää.

http://www.pohjalainen.fi/uutiset/maakunta/l%C3%A4nnen-median-kysely-kentt%C3%A4v%C3%A4elle-kokoomuksen-hallitushaaveille-t%C3%A4ystyrm%C3%A4ys-1.1789595

https://www.kotimaa.fi/paluu-punamultaan-vai-jotain-aivan-uutta/

http://www2.hs.fi/extrat/kotimaa/puoluekentta/

Kirjoittaja

Jukka Kivimäki
Jukka Kivimäki

Aktiiviseurakuntalainen Espoosta. Päivätyössä ammatillisen koulutuksen parissa.