Medialähetystutkimuksen ja Sley:n medialähetyksen saralta

Mediatutkimus tehostaa lähetystyötä

 

Ingr. Eila Murphylla, 64, on kaksi työidentiteettiä: Hän on Medialähetys Sanansaattajien (Sansa) lähetti, joka tekee mediatutkimusta, jotta lähetystyö olisi entistä vaikuttavampaa. Toisessa roolissa hän on tutkija, jonka kirjoituksia julkaistaan säännöllisesti akateemisissa julkaisuissa.

 

Akateemisessa maailmassa Eila Murphy tunnetaan Eila Romo-Murphyna. Lähettinä nimi on lyhyempi.

– Olen Sansan lähetti, mutta olen myös kriittinen tutkija, hän toteaa.

Häntä tuskastuttaa toisinaan kristillisten piirien vanhoillisuus ja homogeenisuus, jotka tekevät uudistumisen vaikeaksi. Usein kristilliset toimijat tulevat jälkijunassa mitä tulee esimerkiksi teknologisten innovaatioiden hyödyntämiseen.

– Ei ole herätty ajoissa eikä hiottu taitoja. Jotkut miettivät vieläkin, miten voisivat käyttää uutta mediaa.

– Kristityillä ei ole luovuutta, Eila täräyttää.

 

Hänen mielestään tarvittaisiin enemmän uutta ajattelua ja luovaa hulluutta. Jos ihmiset eivät enää kuuntele lyhytaaltoradio-ohjelmia, miksi niihin edelleen panostetaan, Eila ihmettelee.

 

– Mongoliassa on tehty hulluja ratkaisuja. Siellä tehdään nuorille mielenkiintoisia kristillisiä Whisper-ohjelmia, joissa puhutaan rohkeasti esimerkiksi seksistä, ja nuoret kuuntelevat.

 

Jos Eila saisi päättää, mediatutkimukseen osoitettaisiin kristillisissä järjestöissä enemmän varoja. Kun tiedetään, millaisella sisällöllä ja välineillä työ kannattaa kohdentaa, tulokset paranevat. Toisinaan hänestä tuntuu kuin työssä tuudittauduttaisiin liiaksi pelkkään julistamiseen ja rukoukseen, jotka ovat toki tärkeitä asioita, mutta jotta ihmiset tavoitettaisiin entistä tehokkaammin evankeliumille, pitää olla siellä, missä ihmiset ovat ja tarjota heille sisältöjä, jotka liittyvät heidän elämänsä kysymyksiin.

 

Kangasniemeltä Kaukoitään

 

Eila on tehnyt elämässään monenlaisia töitä. Nuorena hän opiskeli lastentarhanopettajaksi ja toimi muun muassa perhepäivähoidon ohjaajana. Sitten hän jatkoi kasvatustieteiden maisteriksi ja vuonna 2014 hän väitteli filosofian tohtoriksi. Onpa työuraan mahtunut myös periodi emeritaprofessori Lea Pulkkisen tutkimusassistenttina.

 

Kangasniemellä Etelä-Savossa varttunut Eila kutsuttiin Sansan työhön 1980-luvun lopulla. Hän aloitti tänä vuonna 50-vuotista taivaltaan juhlivan järjestön palveluksessa vuonna 1987. Seuraavana vuonna hänet lähetettiin Sansan kumppanijärjestön Kaukoidässä kristillistä mediatyötä tekevän FEBC:in (Far East Broadcasting Company) palvelukseen Manilaan Filippiineille. Kangasniemen seurakunta oli ensimmäinen seurakunta, joka lähti tukemaan Eilan työtä ja tukee sitä edelleen.

Seurakuntavierailut kuuluvat lähettien työhön, mutta Eilasta ne eivät tunnu työltä. Hän nauttii, kun voi tavata ihmisiä, kertoa työstään ja nähdä ihmisten innostuvan.

–  Eilen vierailin Turun Katariinanseurakunnassa Varissuolla. Yleensä käyn kerran pari vuodessa niissä seurakunnissa, joiden lähetti olen.

 

Yllättävä käänne

Mutta palataan vielä Manilaan, sillä siellä Eila tutustui Patrickiin, jonka kanssa hän avioitui vuonna 1991 ja heille syntyi kaksi nyt jo aikuisikään ehtinyttä lasta. Patrick työskenteli Eilan kanssa saman järjestön palveluksessa radio- ja tv-toimittajana. FEBC on toiminut Kaukoidässä jo vuodesta 1948, jolloin se alkoi lähettää raamattuohjelmia Kiinaa. Ohjelmat tulivat tarpeeseen, sillä lähetystyöntekijät olivat joutuneet jättämään maan Maon noustua valtaan.

 

Haastattelussa Eila kertoo, ettei ole nähnyt miestään puoleen vuoteen, mutta yhteyttä on toki pidetty päivittäin WhatsAppilla.

Viime kesänä Patrick ja Eila olivat Yhdysvalloissa lomamatkalla. Kun Eila palasi Suomeen, Patrick jäi sinne vielä joksikin aikaa. Mutta siellä ollessaan mies sai sydänkohtauksen ja hänelle tehtiin pallonlaajennus. Operaation jälkeen hän jäi vielä siskonsa luokse toipumaan. Puoliso on kuulemma lentämässä takaisin Suomeen haastattelua seuraavana päivänä.

Patrick Murphy, 75, on ollut eläkkeellä jo yli kymmenen vuotta. Eilakin lähestyy eläkeikää, mutta ajatus eläkkeelle jäämisestä ei ole ajankohtainen.

– Niin kauan kuin on virtaa ja minusta on hyötyä, olen töissä. Pelkään, että tylsistyn, jos jään eläkkeelle.

 

Vaikuttavaa tutkimusta

Eila tekee mediatutkijan työtä Säynätsalosta Keski-Suomesta käsin, missä hän asuu Patrickin kanssa. Työhön kuuluu median käyttöön liittyvien tutkimusten seuraaminen. Kristillisillä mediajärjestöillä on yhteinen yhteenliittymä, Intersearch, johon kootaan laajasti tutkimustietoa. Eri maissa tehdyt tutkimukset löytyvät palvelusta.

– Lisäksi yritän tehdä FEBC:illä myös omaa tutkimusta kouluttamalla sitä varten ihmisiä. Valitettavasti minulla on ollut huono tuuri. Juuri, kun olen saanut jonkun koulutettua, hän lähtee paremmin palkattuihin töihin.

– Edelleen on pieniä virityksiä. Olemme tehneet kyselylomakkeita eri kartoituksia varten.

Eilan työhön kuuluu myös tilattujen tutkimusten toteutusta. Hän on esimerkiksi tehnyt Luterilaiselle maailmanliitolle Kamerun-työn arviointitutkimuksen, joka valmistui ennen koronaa 2019.

Yksi mediatutkimuksen sektori on yleisövuorovaikutuksen seuranta ja arviointi. Dataa analysoimalla saadaan tietoa muun muassa siitä, miten eri yleisöt ovat reagoineet mediasisältöihin, mitä kanavia he ovat käyttäneet ja mitä kautta he kuuntelevat ohjelmia.

Työn vaikuttavuudesta Eilalla on useita esimerkkejä. Kiinassa taannoin toteutettu radion kuuntelemiseen liittynyt tutkimus auttoi suuntaamaan resursseja tehokkaammin.

– Se oli minulle henkilökohtaisesti rohkaisevaa, että tutkimuksestani saatu tieto auttoi FEBC:iä muuttamaan suuntaa.

Burmassa (nykyinen Myanmar) selvitettiin aikoinaan kyselyn avulla, mitkä ovat perheiden ja yhteiskunnan tyypillisimmät ongelmat. Vastauksia saatiin yli kuusituhatta ja niiden pohjalta toteutettiin ohjelmasisältöjä, jotka toivat ratkaisuja ihmisten ongelmiin.

Mediatutkimuksella on myös ollut iso merkitys kristillisyyden kasvulle Mongoliassa, kun radioasema WIND-FM:n ohjelmatarjonta on muokattu vastaamaan kuuntelijoiden tarpeita.

 

Teksti: Sari Savela

 

 

Sleyn lähetyksen mediatyö tavoittaa laajalti

Sleyn lähetystyön ja raamattukoulutuksen yhteistyönä syntynyt Bible Toolbox-sivusto kertoo kristillisen uskon perusasiat yhdeksällä kielellä. Sivustolta löytyy eri kielillä myös Lutherin Vähä katekismus, luku-luvulta raamattuopetuksia ja lyhyet vastaukset 50 yleisesti esitettyyn kysymykseen kristinuskosta.

- Bible Toolbox vastaanotti viimeisen vuoden aikana noin 131 000 kävijää. Se tarkoittaa keskimäärin 358 kävijää päivässä

- Lukijoista 57 % (76214) tuli Japanista

- Sivuston japanin-, englannin- ja swahilinkielisiä opetustekstejä luetaan eniten

- Bible Toolboxin ylivoimaisesti luetuin teksti on japaninkielinen artikkeli "Miksi Jeesus kuoli ristillä?", jota on luettu viimeisen vuoden aikana 13609 kertaa.

bibletoolbox.fi

 

Sanansaattaja N:o 6/2023 s. 11-12.

 

Lisäinformaatio www.sley.fi

 

 

 

 

3 kommenttia

 • Matias Roto sanoo:

  Mikko

  Kiitos blogistasi

  On ilo lukea terveisiä Eilan työstä.

  Toimin Kangasniemen seurakunnan nuorisopappina 1971-75. Tuon ajan nuoret olivat ihania. Oli ilo palvella tuossa aktiivisessa seurakunnassa kauniin luonnon keskellä. Suomen kaunein kirkonkylä kilpailun kakkonen tuohon aikaan.

  Kiitos myös Kamerunin terveisistä. Kirkko on kasvanut siellä valtavasti. Kun SLEY alkoi siellä, niin kirkossa oli alle 100 000 jäsentä nyt jo yli kolminkertainen määrä. Silloin kirkkomme eli kahden maakunnan kymmenestä alueella. Lähtiessämme meillä oli seurakuntia jo yhdeksän maakunnan alueella. Pappeja on saatu lisää koko ajan. Vuonna 2004 pääsimme sadan papin yli, Vuonna 2006 pappeja oli 156 ja pois lähtiessämme vuonna 2007 heitä oli jo 177.

  Viimeisimmät saamani uutiset ovat täynnään uusien kirkkojen rakentamisesta, uusien pappien vihkimisestä ja valtavista väkijoukoista mitä erilaisimmista tilaisuuksista. Uutisia saan seampia kertoja viikossa. Oli ilo nähdä ihmisten uuttera työ kirkkomme eteenpäin menoksi.

  Sawtu Linjiila on ollut Sansan tukema. Sen lähetyksiä on paljon seurattu varsinkin fulanien keskuudessa. Ennen maasta lähtöämme aikoina heillä oli maan laadukkaimmin varustettu studio. Heidän huoneistonsa on meidän kirkkomme suurimman lähetysaseman yhteydessä Ngaunderessa.

  Kiitos hyvästä tekstistäsi..

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Mikko Suni sanoo:

  Tämä vuosi on juhlavuosi sekä Sley:lle että Sansalle. Sley täyttää 150 vuotta ja Sansa 50 vuotta.

  Sley:n juhlavuoden teema on ”Armo kuuluu kaikille”, ja tätä sanomaa haluaa Sley olla edelleen viemässä eteenpäin monin eri tavoin niin lähellä kuin kaukanakin.

  Ilmoita asiaton kommentti