Marian tunnustus päivittää Augsburgin tunnustuksen ja kristillisen teologian nykyaikaan

On aika uudistaa Wittenbergin teesit. Marian tunnustus päivittää Augsburgin tunnustuksen ja kristillisen teologian nykyaikaan ja antaa kirkolle vahvemman teologisen perustan vastata myös yhteiskunnallisiin kysymyksiin. Samalla teos on vahva ekumeeninen kannanotto kirkon yhtenäisyyden puolesta ja sillanrakentaja eri uskontojen välille. Luterilaisten on aika palata takaisin kotiin, katoliseen kirkkoon. Marian tunnustus ja siihen liittyvä Marian evankeliumi löytyy blogistani eli verkkopäiväkirjastani: https://kaulahuiviblog.wordpress.com. Sieltä löytyvät aina uusimmat versiot digikirjoistani jatkossakin. Digikirjat on julkaistu myös Applen Bookstoressa. Digikirjat on lahjoitettu kaikille luterilaisen kirkon papeille.

17 kommenttia

 • Kari Roos sanoo:

  Luin juuri pikaisesti kirjoittamasi ”Marian” tunnustuksen, en tosi ihan kokonaan enkä kovin ajatuksella enkä kriittisesti. Periaatteessa se vaikuttaa varsin hyvältä tekstiltä ja pyrkii nimenomaan nähdäkseni esittelemään uskomme sellaisena kuin se kaikessa moninaisuudessaan tänä päivänä todellisuudessa on.

  Kehottaisin kuitenkin ottamaan otsikosta pois Marian nimen, koska se harhauttaa heti ajatukset ihan muualle. Konservatiivit joka kirkossa luultavasti tuomitsevat tekstisi täysin. Itsekin muuttaisin siitä varmasti paljon muutakin kuin otsikon. Mutta siis ajatus on mielestäni hieno ja kannatettava. Jos haluamme kristittyinä olla yhtä, kuten Jeesus tietenkin toivoi, on kyllä välttämätöntä esittää asiat jotenkin tähän suuntaa. On ihan typerää, että kaikilla suunnilla on omat ”luovuttamattomat”, hiukan toisistaan poikkeavat oppinsa, joista sitten lähes verisesti kiistellään ja ollaan valmiita tuomitsemaan ja kiroamaan toiset. Ymmärtääkseni luterilaista kirkkoakaan ei olisi syntynyt ellei ”oikeaoppiset” katoliset olisi heittäneet taas omasta mielestään ”oikeaoppista” Lutheria ja kannattajiaan kirkosta pihalle. Väistämätön seuraushan oli uuden kirkon synty.

  Ehkä joku tämänsuuntainen saattaisi aikaisintaan 100 vuoden kuluttua olla virallista todellisuutta, nämä ”kirkkolaivathan” tunnetusti kääntyvät Titaniciakin hitaammin… Jäävuoria on jo iskeytynyt kylkiin aika runsaasti aikojen kuluessa…

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Pasi Toivonen

  Olen kasvatuksen ammattihenkilö ja tietotekniikan käyttäjä Suomesta. Harrastuksia ovat liikunta, tietotekniikka, valokuvaus ja teologia.