Maria, pisara merta, meren tähti, Jeesuksen äiti.

Kevättalven pakkasilta on mukavaa aikaa kävelyretkille. Yllä kaareutuu tähtitaivas, jota revontulet aika ajoin koristavat. Neitsyt Mariaa kutsutaan rukouksissa myös Meren tähdeksi. Latinankielinen nimi Stella Maris viittaa myös Pohjantähteen. Onkin mieltä lämmittävää muistaa tähtitaivaan korkeuden ja syvyyden äärellä rukousten äitiä, Mariaa.

Meren tähti arvonimensä Maria sai ilmeisesti siitä, että varhaiset latinalaiset käännökset käänsivät nimen heprealaisen muodon, Mirjam, oletetun merkityksen "pisara merta" sanoilla Stilla Maris, josta kopiointivirheenä syntyi Stella Maris.

Kirkossamme kunnioitetaan Raamatun mukaisesti Mariaa Vapahtajan äitinä. Näin uskonelämä koskettaa koko ihmistä, miestä ja naista, äitiä ja isää. Jumala toimii sekä naisten että miesten kautta. Erityisesti Nasaretin miehen äiti muistuttaa meitä ihmiseksi syntyneen Jumalan inhimillisestä äidistä.

Uuden testamentin kokonaissanoman perusteella uskomme, että Kristus oli toisaalta aidosti ihminen ja toisaalta aidosti Jumala. Tästä muistutuksena on Marian kunnioittaminen Herran äitinä. Ymmärrämme, että Vapahtaja todella tuli veljeksemme maailmaan voidakseen auttaa meitä.

Enkeli Gabrielin viesti Marialle ja meille kaikille kuului: "Mutta enkeli jatkoi: Älä pelkää, Maria, Jumala on suonut sinulle armonsa. Sinä tulet raskaaksi ja synnytät pojan, ja sinä annat hänelle nimeksi Jeesus. Hän on oleva suuri, häntä kutsutaan Korkeimman Pojaksi, ja Herra Jumala antaa hänelle hänen isänsä Daavidin valtaistuimen. Hän hallitsee Jaakobin sukua ikuisesti, hänen kuninkuudellaan ei ole loppua." (Luuk. 1:30-33)

Pentti Tepsa

Kemijärven seurakunnan kirkkoherra

———————-

Marian ilmestyspäivän aiheena on enkeli Gabrielin ilmoitus neitsyt Marialle Jeesuksen syntymisestä. Marian saamassa lupauksessa näkyy Jumalan armon koko rikkaus. Maria asettuu kokonaan Jumalan käytettäväksi. Hän tekee sen tietoisesti ja ilmaisee oman suostumuksensa: "Minä olen Herran palvelijatar. Tapahtukoon minulle niin kuin sanoit."

5 kommenttia

 • Seppo Heinola sanoo:

  Maria eli Mir-joom (katkera meri, huoma meri-sanan konsonantit!) on tärkeä symbolinimi Raamatussa. Jeesuksen haudalla ei sattumalta ollut 3 kolme Mariaa. Mooseksen aikaisia kuorojohtajia kutsuttiin marioiksi, jolloin se oli myös tehtävänimike. Merkittävä Maria oli äidin lisäksi Mir-jom Migdol eli Tornin Maria, joka oli Jeesukselle erityisen rakas.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Pentti Tepsa sanoo:

   Tervehdys Seppo, tuo nimen מִרְיָם Mirjam jälkimmäinen osa jam todella tarkoittaa merta ja mir ehkä pisaraa tai katkeraa.

   Hyvin löydät tuon Maria nimisten ryhmän. Olet aika mukavasti päässyt sisälle hepreaan. Koska tavataan?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Terve vaan Pentti. Kyllä minun hepreani varsin heiveröistä on, käytän hyödykseni netin hyviä apuneuvoja. Olen kiinnostunut kielen ideogrammien alkuperäistä monimerkityksellisistä tarkoituksista. Muistan lukeneeni jostain että kielen jokaisella kirjaimella on esim. myös sukupuolinen merkitys. Olisi todella minustakin-kiitos-hauska tavata olen suunnitellut pitkään matkaa pohjoiseen, ja kunhan olen saanut molemmat rokotukseni hyppään junaan tai koneeseen. . Otan sitten yhteyttä ja katsotaan miten aikataulut passaavat,

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Tarja Parkkila sanoo:

  Tornin Maria ????

  Olen lukenut vain Mariamnen tornista. Herodes rakennutti neljä tornia ja yksi niistä oli Mariamnen torni, vaimonsa, jonka hän itse surmasi, muistolle.

  Marian tornista en ole koskaan kuullut.

  Mihin perustuu ajatus Marian tornista, mitä se tarkoittaa? Vai onko se vain siirtokirjoitus ?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Pentti Tepsa

  Olen taustaltani lappilainen teologi, pappi ja uskonnon opettaja, Vanhan testamentin eksegeetti ja Kemijärven seurakunnan kirkkoherra.