Lisää kirkollisia juhlapyhiä?
Jos joku esimerkiksi vastustaa kiivaasti kaikkia kuntaliitoksia, on hyvä tehdä vastakysymys: mitä nykyisistä kunnista pitäisi jakaa? Sovellan kysymystä kirkollisiin juhlapyhiin. Varsinkin Keskitalo on voimakkaasti puolustanut loppiaisen ja helatorstain asemaa. Mitään kristillistä taustaa olevaa vapaapäivää ei hänen mukaansa saa poistaa yleisistä vapaapäivistä.
Mitä kristillisiä juhlapyhiä tulisi lisätä kalenteriin yleisiksi vapaapäiviksi?
Vai onko jostain kummallisesta syystä niin, että sattumalta juuri nyt ollaan osuttu siihen täydelliseen tilanteeseen, jossa mitään muutosta mihinkään suuntaan ei pidä tehdä? Näin tuntuu usein olevan -- siihen saakka, että muutoksen jälkeen ollaan taas parhaassa mahdollisessa tilanteessa.
18 kommenttia
Pitäisikö olla niin, että kristillisistä vapaapäivistä saisivat nauttia vain kristityt, muut voisivat tehdä töitä? Jos tilanne olisi näin, niin taitaisi loppua myös nipotus koko asiasta.
Voisiko joku selvittää, mikä periaate Raamatussa velvoittaa säätämään näitä kirkollisia vapaapäiviä koko kansalle? Ja vielä taistelemaan niistä?
Minun on ainakin mahdotonta kuvitella, että Vapahtajamme olisi mukana masinoimassa maallisia vapaapäiväpäätöksiä, jos hänen vierailunsa olisi osunut meidän aikaamme. Jeesuksen johtava ajatus oli kertoa Jumalan valtakunnasta ja kutsua ihmisiä kuninkaan alamaisuuteen. Keisarille piti sitten antaa sille kuuluva.
Eikö siis myös vapaapäivien säätely työelämässä kuulu keisarille eikä kuninkaalle?
Pyhiä päiviä viettivät jo muinaisuuomalaiset. Eivät ne kristinuskon keksintöä ole. Uskonnonollisillekin on muuten myönnetty kymmeniä viikkovapaita yli sen mitä heidän uskontyonsa vaatii…
Saattaa toki olla että tulevaisuudessa kansallisen moniuskontoisuuden lisääntyessa kirkollisten arkipyhien sijaan tulee yrityskohtaiset säännöllisen työajan keskeytyspäivät joiden ajankohta sovitaan paikallisesti. Tällöin ainoastaan uudenvuoden päivä, vappu ja itsenäisyyspäivä olisivat yleisiä vapaapäiviä.
Tähän tarvittaisiin toki perälautapykälä, jonka mukaan ellei muuta sovita, noudatetaan yrityksessä vakiintunutta käytäntöä . Mikäli vakiintunutta käytäntöä ei olisi (uusi yritys), eikä asiasta muuta sovittaisi, sijoitetaisiin keskeytyspäivät sen uskontokunnan pyhäpäiville, johon kuuluvia yrityksen henkilöstössä on eniten.
Vappu, itsenäisyyspäivä ja uusivuosi määriteltävä tavallisiksi työpäiviksi. Ai niin. Sunnuntai meinasi unohtua. Tosin monet joutuvat nykyisinkin kyseisinä päivinä duunia painamaan. Mutta tulevaisuudessa paikallisella sopimisella kaikille yrityksille, siis kaikille, oikeus ihan itse päättää, milloin duunarit saavat vapaansa pitää. Sitten ei tarvitse maksaa mitään pyhäkorvauksia.
Kiinan malliin vaan. Heillä taitaa joissain yrityksissä olla sentään kerran viikossa joku vapaapäivä. Ja kerran vuodessa pari-kolme päivää vuosilomaa, jolloin kaikki saavat pakkautua juniin, autoihinsa ja busseihin päästäkseen sukuloimaan. Loppuisiko sitten työnantajien ikuinen natina? Eli takaisin menneisyyteen vaan. Sehän se oli ihanaa aikaa. Siis niille muutamille, joilla jo oli kaikkea.
Jori Mäntysalo. Jos työntekijällä on lapsia, ei se anna mitään etuoikeuksia. Jos siis todetaan, että puolet työntekijöistä voi pitää vapaata helatorstain jälkeisen perjantain, kaikki ovat samalla viivalla. Sama koskee tietenkin myös muita lomia.
Älä ole huolissasi Jori. En tilastoja tiedä, vaan kuinkahan moni todella edes nykyisin tietää, miksi helatorstaita tai loppiaista vietetään. Surullista sinänsä. Mutta ne ovat sopivasti tarjolla pidennettyjen lomien tai viikonloppujen järjestämiseksi pekkasia, ylityötunteja jne hyväksi käyttäen varsin monelle, joiden työnantajille sellainen järjestely sopii. Kirjoitin tästä toiseen blogiin myös.
Tämä tuntuu vähän Vapaa-ajattelijoiden nipotuksella, jottas pääsisi kirkon kimppuun. Voin olla väärässäkin.
Mitä kristillisiin vapaapäiviin tulee, niin niitä taitaa olla esim. katolisilla enemmän kuin meillä pitkin maailmaa. Toisaalta kyseisissä maissa esim. kesälomat tai lomat yleensä ovat usein paljon lyhyempiä kuin meillä.
Ilmoita asiaton kommentti