Lakia säätämässä
Myllynkävijän valitus! Isäntä lähti jyväsäkkeineen myllyyn. Palattuaan alkoi sättiä vaimoaan! sidoit säkit niin huonosti, että seitsemästi jouduin uusimaan.Suomi itsenäistyi aikanaan ja sai myös perustuslain. K J Ståhlberg oli perustuslain isä, näin muistelen kuulleeni. Hän muotoili vallanjaon ja käytön rajat. Ne rajat kestivät sodan ja rauhan aikoja aina UKK:n ajan loppuun saakka. Oliko laki huono? Ei ollut.mutta näytti antavan liikaa tilaa yksilön vallankäytölle. Siksi korjattiin. Korjaamisen katalysaattori on mielestäni ennen poismenoaan todennut, että vähän liioiteltiin!
Joskus käy niin, että eheää korjatessa saadaan haittoja aikaan. Äskettäin hallituspiireistä tiedotettiin, että monta vireillä olevaa asiaa jää ajan puutteen takia raukeamaan. Kun tilanne on tämä, niin kai silloin tartutaan tärkeimpiin asioihin? Nyt me tiedämme mikä oli tärkeää. Luulisi, että tärkeä asia olisi tärkeä enemmistölle kuin vaikkapa ruuan tuotanto. Me kaikki syömme niin kauan kuin elämme. Nyt esillä oleva asia on varmasti tärkeä ihmisille joille se on tärkeä suuruusluokkaa en tiedä enkä ala arvailla. Itse en tunne muuttuvani miksikään lain voimaan tulon myötä.
Demokratiasta olen huolissani, miten kohta saadaan parhaita päättäjiä, jos täytyy olla norsun nahka kestääkseen. Kun näyttäisi siltä silmissäni, että joku ministeri on työpaikkakiusattu jatkuvasti, kun yrittää toteuttaa edustajalle tarkoitettua omantunnon vapautta. Itse olen tehnyt urani puolustusvoimissa, jolloin ei voinut sitoutua mihinkään puolueeseen, joten minulla ei ole erityistä lukkarinrakkautta mihinkään suuntaan. En siksi kirjoita, että itse kärsisin tilanteesta.
26 kommenttia
Unkarin kohdalla on toinenkin syy. Eli hirmuinen kasa euroja on jäänyt saamatta, kun Suomen varsin uusi hallitus alkoi ajaa sanktioita niitä maita kohtaan, jotka eivät hyväksy yhteistä aborttilakia.
Pitää vähän tarkentaa. Silloin olivat ne lait esillä ja alkoi puhe oikeusvaltioperiaatteesta. Tapetilla oli silloin Puola ja Unkari . Voi olla että on muutakin syytä, mutta Nuo lait oli silloin esillä. Alettiin puhua, että ei makseta osuuksia maille, jotka eivät täytä kriteerejä. Kaikkea en tietenkään tiedä, mutta tämä vaikutelma on jäänyt.
Oikeusvaltioperiaate tarkoittaa siis sitä, että oikeuslaitosta ohjaa vain maan lait. Herää kuitenkin kysymys miten pätevöidytään vaikkapa korkeimman oikeuden tuomariksi ja kuka tai mikä uudet jäsenet valitsee? Ettei vain olisi ihmiset valitsemassa toisia ihmisiä?
Meille taidetaan Unkarista syöttää aika yksipuolista mielikuvaa ja näyttää siltä, että täällä pidetään kaikkea täytenä totuutena, mitä meille Unkarin tilanteesta kerrotaan. Olen jopa kateellinen siitä perhepolitiikkaan keskittymisestä, jota siellä menestyksellisesti harjoitetaan. Jospa meilläkin olisi hallituksessa samaa viisautta, kuin Unkarissa, niin syntyvyyskään täällä ei laskisi, kuin lehmän häntä. Unkariin verrattuna Suomi on jopa lapsi vihamielinen kansa. Syntyvyytemme romahtaminen romuttaa lopulta koko hyvinvointivaltiomme.
Olen sitä mieltä, että Euroopassa ei ole yhtään valtiota, joka toimisi aina oikein. Idässä oli erilainen yhteiskuntajärjestys eikä se muutu yhtenä yönä enkä ole ihan varma kannattaako kaikkein läntisimmäksi edes muuttua. Minusta kumminkin se 10 miljardin panttaus on aika rankka eikä asiat taida muuttua kansaa rankaisemalla. Tässä toimii: Sitä saa mitä tilaa! Kannattaa varmaan polttaa Koraaneja. Jäämme hylkiöiksi tähän väliin. Venäjän olemme hylänneet ja nyt Nato hylkää meidät.
SEIJA: en muistaakseni kirjoittanut mitään tuosta oikeusvaltioperiaatteesta ja sen puutteesta. Kirjoitin vain aika yksipuolisesta uutisoinnista Unkarista. Lähteenä käytän TV: uutislähetyksiä.
En voi tietää, ovatko Unkaria koskevasta yksipuolisesta uutisoinnista kirjoittavat tietoisia esimerkiksi siitä, että Orbánin puolue Fidesz joutui jokunen vuosi sitten vaikeuksiin EPP:ssä (European people´s party) juuri oikeusvaltioperiaatteen rikkomisen vuoksi. Fidesziltä poistettiin toistaiseksi äänioikeus puolueen sisäisessä päätöksenteossa. Tästä kimmastuneena Orbán päätti, että Fidesz eroaa EPP:stä.
EPP on keskustaoikeistolainen puolue, johon mm. kokoomus ja Saksan CDU ja CSU kuuluvat. EPP on Euroopan parlamentin suurin ryhmä. Myös Britannian konservatiivit kuuluivat siihen ennen maan eroa EU:sta.
Jos tahtoo löytää esimerkin yksipuolisesta uutisoinnista, se löytyy Unkarin mediasta. Televisio ja uutistoimisto MTI siirrettiin 2011 medianeuvoston alaisuuteen. Neuvoston kokoonpanosta päättään tavalla, joka sementoi Fideszin vallan neuvotossa vuosiksi eteenpäin, vaikka puolue häviäisi vaalit.
Maan suurilevikkisin lehti, Népszabadság, entinen ammattiliittojen 1956 perustettu lehti, joutui 2016 osakwekaupalla Orbánin uskottujen halttuun ja lopetettiin. Samalla 12 maakuntalehteä, joilla on iso alueellinen levikki, joutui Orbánin liittolaisten haltuun. Viimeinen riippumaton päivälehti, Magyar Nemzet, lakkautettiin 2018. Jäljellä on joitakin nettilehtiä, joissa muiden kuin hallituksen ja sille uskollisten ääni pääsee kuuluviin.
Jorma tuossa jos vastasikin Laurille, Pekalle ja Jukalle.
Luulisi kuitenkin, että tekin mieluummin elätte länsimaisessa demokratiassa, jonka päätöksentekoa, päättäjiä, uutisointia , oikeuslaitosta ja ihan kaikkea yhteiseksi hyväksi järjestettyä toimintaa saatte ihan vapaasti arvostella. Vaihtoehtona teille on tietysti esim. Venäjä, osin Unkari ja Puola, joissa kaikissa kyseisistä toimenpiteistä voi häkki heilahtaa aika pitkäksi aikaa, jos ei sitten ”vahingossa” putoa kerrostalon ikkunasta, laivasta tms.
Ja jos nuo aborttikysymykset koskevat herroja läheisesti, niin roomalaiskatolinen kirkkohan on teille turvasatama. Eli on teillä vaihtoehtoja.
Tavallaan ymmärrän, että voi saada kicksejä, kun täällä periaatteessa Suomen ev.lut. kirkkoon aika läheisesti liittyvällä alustalla halutaan levittää venäläisten masinoimia salaliittoteorioita. Surullista kuitenkin.
Senverran väsähtänyt olen, että kirjoitaan vain lyhyesti menemättä kovin tarkoihin määrittelyin. Vaatisi ”paneutuvamman” kirjoitusrupeaman, jotta ei syntyisi turhia väärinymmärryksiä, saatan hiukan turhan yleistäenkin kirjoittaa.
Ehkä arvaatkin, että esim. aborttilysymys ja muut ns. ”perimmäisiin” ja syvän eettisiin tms asioihin liittyvät kysymykset käsitellään päämedioissa pääsääntöisesti jo valitusta näkemyksestä. Olen useammalta henkilöhohtaisesti kuullut, etttä eivät uskalla mielipiteitään enää ilmaista kuin ehkä kahden kesken. En ala tarkemmin kertomaan asian tarkempaa sisältöä.
Ihmettelin myös paljonkin Trump-uutisoinnin pinnallisuutta: keskittymistä lähinnä vain edesottamuksiin, oli erikseen haettava muualta taustatietoa. Valitettavssti muualta löytyvä tieto sitten usein oli toinen ääripää. Olisin avoimesti ”ei-trumppilaisena” toivonut eräissä yhteyksissä pientä keskustelua ja pohdintaa käydä ilmiön tausta-asioista mutta jo pelkkä moinen ajatus antoi ”trumpistileiman” ja vyörytyksen samoista edesottamuksista, joita uutisissa päivittäin lueteltiin. Tuo vyörytys olis se, joka herätti kiinnostukseen muihin lähteisiin. Tämä ei siis ole minkäänlainen kannanotto hra Trumpiin ja hänen edesottamuksiinsa tai tekesiinsä sinänsä. Uutosinti keskittyi lähes kauttaaltaan henkilöön, varsin vähän taustoihin, niihin pinnallisesti, ei monipuolisesti.
On ollut myös tilanteita, joissa toimittajat ovat selvästi ilmaisseet ”antipatiansa” tiettyihin poliitikkoihin jopa haastattelutilanteissa (en tarkoita tässä nyt Halla-Ahoa), mikä sekin viestii siitä, että asenne ei ole neutraali. Masentaa.
Polarisoitumista on nykyisin enemmän, ja se näkyy mediassakin. Toisaalta nyt internetistä alkaa jo löytää monipuilkisempaakin tietoa ja erilaisia näkemyksiä. Mutta vaatii aikaa ja vaivaa. En ole ajatuksinani yksin. EIkä tässä ole nyt kyse poliittisesta kannanotosta.
Poliitikot ovat kyllä kovassa paineessa. Julkiset tiedotusvälineet ruotivat kaiken, somesta puhumattakaan. Vaikeisiin asioihin pitäisi heti olla mielipide ja ratkaisu. Tällä hallituskaudella korona, Ukrainan tilanne ja Nato-kiemurat ovat lisänneet vaikeuskerrointa.
On helppoa yhtyä blogistin toiveeseen, että saataisiin hyviä päättäjiä ja mieluusti kaikkiin puolueisiin.
Ilmoita asiaton kommentti