Kuka kelpaa kirkkoon?

Liisa KuparinenOsallistuin Kirkkopäiville Kouvolassa. Heti Kirkkotorille – järjestöjen ja yhteistyötahojen esittelypöytien luo – saapuessani törmäsin teemaan, josta nyt kirjoitan. ”Haluaisitko osallistua vaimosi kanssa avioliittoleirille?” kysyttiin edessäni kulkeneelta mieheltä. Jatkoin eteenpäin ja näin tasa-arvoisen avioliittolain kumoamiseen pyrkivän Aito avioliitto -hankkeen pöydän. Ahdisti. Heräsi tunne, että tämä paikka ei ole seksuaalivähemmistöille.

Kuka kelpaa kristityksi?

Minulle kirkossa luovuttamattominta ovat lähimmäisenrakkaus ja armo. Ihminen kelpaa sellaisenaan. Vaatimuksia ei ole syytä esittää kuin korkeintaan itselleen. Luulisi, että juuri kirkossa tämä muistettaisiin parhaiten. Sen sijaan kirkko onkin taho, joka rakastamisen sijasta lyö.

Miten tähän on ajauduttu? Aiemmin homon oli pakko olla näkymätön. Pikku hiljaa jotkut piispat, papit ja muut kristityt ovat sanoneet ääneen, että homot ovat paitsi totta, myös hyväksyttyjä. On osoitettu hyväksyntää, puolustettu paikkaa kirkon penkissä. Seksuaalivähemmistöt ovat uskaltaneet tulla näkyviksi. Tähän rohkeuteen ja luottamukseen on vastattu lyömällä, henkisesti ja hengellisesti. Se on hirvittävää.

Homoille on kerrottu, että teidän tulee eheytyä sairaudestanne. Halunne solmia avioliitto halventaa meidän heteroiden avioliittoja. Näkymisenne viettelee homoiksi niitäkin, jotka eivät sitä muuten olisi. Kaikki teissä on syntiä. Vanhempanne ovat epäonnistuneet kasvatuksessanne, kun teistä on tullut tuollaisia. Lapsennekin te kasvatatte kieroon. Jos teille avataan ovi, seuraavaksi tulevat sisään moniavioisuus, pedofilia ja eläimiinsekaantuminen.

Olisiko puhumattomuus parempi?

Kirkossa on yritetty keskustella rakentavasti, kuten sivistyneessä yhteisössä kuuluu. Kirkkopäivillä ohjelmaan oli otettu mukaan ”Vihkiikö kirkko?” –paneelikeskustelu, ja panelisteilta oli etukäteen pyydetty toisia kunnioittavaa keskusteluotetta. Panelisteissa oli piispa ja pappeja. Yksi kuului seksuaalivähemmistöön. Yksi vastusti homosuhteita perustaen näkemyksensä luomiskertomuksen pohjalta tulkittuun käsitykseen kahdesta selkeästi erilaisesta, toisiaan täydentävästä sukupuolesta. Avauspuheenvuorot olivat melko asiallisia, tosin oli niissä kivuliastakin kuunneltavaa. Viimeistään kun yleisö päästettiin ääneen, alkoivat jälleen ylilyönnit. Paneelin aikana ja sen jälkeen moni vuodatti kyyneleitä.

Olen uskonut avoimen keskustelun voimaan. Enää en ole varma. Kun kirkon piirissä keskustellaan seksuaalivähemmistöistä, on lopputulos useammin tuhoava kuin rakentava.

Keskustelussa todettiin, että aihetta tullaan puimaan vielä vuosikymmenet. Varmasti näin. Näissä keskusteluissa satutetaan vielä lukemattomia ihmisiä. Mitä jos palattaisiin tilanteeseen, jossa keskustelua seksuaalivähemmistöistä ei käydä? Keskityttäisiin vaihteeksi kirkon ydinsanomaan: lähimmäisenrakkauteen ja armoon.

Ihmisarvon kannalta on ehdotonta, että ihminen hyväksytään sellaisena kuin hän on. Kun kirkossa näin ei tehdä, ymmärrän hyvin, että asianosaiset päätyvät kirkosta eroamiseen, ja että saman ratkaisun tekevät solidaarisuussyistä monet muut. Onko meillä varaa tähän?

Annetaan rakkauden rakentaa

Entä jos kirkko ei muodostaisi omaa kantaa vuonna 2017 voimaan astuvaan tasa-arvoiseen avioliittolakiin? Tämä kysymys nousi keskustelussa esiin yhtenä vaihtoehtona. Jossain vaiheessa joku pappi vain vihkisi avioliittoon samaa sukupuolta olevan parin. Asiasta kohkattaisiin aikansa, siitä kanneltaisiin tuomiokapituleihin. Lopulta todettaisiin, että kyllähän meidän nykyinen kirkkolakimme tämän mahdollistaa. Tämä on mahdollinen tie, ja kelpaisi minulle.

Rakkaus lisää ihmisten hyvinvointia ja maailman hyvää. Kun ihmiset solmivat liittoja ja sitoutuvat toisiinsa, tulee Jumalan rakkaus näkyväksi maailmassa. Annetaan sille mahdollisuus.

Liisa Kuparinen
Kirkkovaltuutettu, Jyväskylä


Tämä on Tulkaa kaikki -liikkeen blogin avauskirjoitus. Blogin perustamisesta päätettiin Jyväskylän seurakunnan vihreiden luottamushenkilöiden kesken ja iloitsimme, kun valtakunnallisessa Tulkaa kaikki -liikkeen tapaamisessa suunnitelmallemme näytettiin vihreää valoa. Jatkossa blogissa tulee kirjoittamaan seurakuntavaikuttajia eri puolilta Suomea, mahdollisesta puoluetaustasta riippumatta. Yhteistä meille on pyrkimys toimia kirkossa avarakatseisesti lähimmäisyyden hengessä. Tulkaa kaikki -liikkeen perusajatuksen mukaisesti haluamme herättää rehellistä keskustelua kirkon perustehtävästä, lisätä kirkollisen päätöksenteon avoimuutta ja luoda siltoja eri tavoin ajattelevien välille.

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli
 1. Olin mukana Kirkkopäivien keskustelutilaisuudsessa ”Vihkiikö kirkko?” ja Yhteys-liikkeen johtokunnan jäsenenä sitä kevättalven mittaan ideoimassakin.

  Ehkä minusta on vuosikymmenten mittaan tullut niin,paksunahkainen, etten kokenut keskustelua pahemmin satuttavaksi. Minusta se oli moniin muihin keskusteluihin, muun muassa eduskunnassa käytyihin, verrattuna varsin maltillinen ja asiallinen.

  Ehkä keskustelu olisi saanut vähän ikävämpää sävyä, jos Aito avioiliitto -yhdistyksen aktivisti olisi pyytänyt puheenvuoroa aikaisemmassa vaiheessa eikä vasta viime muuteilla, jolloin oli varaa enää tiiviisiin repliikkeihin. Keskustelin nimittäin hänen kanssan kahden Kirkkotorilla Kouvolan kaupungintalossa. Jutut olivat uskomattomia – samaa, jota muutkin ko. hankkeen edushenkilöt tarjoilevat.

 2. En oikein ymmärrä, miten Tulkaa Kaikki-liikkeen blogi voidaan päättää perustaa Jyväskylän seurakunnan vihreiden(!!) luottamushenkilöiden kesken, kuten blogisti kirjoittaa.

  Varsinaiselle asialle leimautumisesta yhteen poliittiseen ryhmään on ainoastaan haittaa. Harmillista, että Tulkaa Kaikki-liike on niin vahvasti leimautunut vihreään puolueeseen sekä liberaali”teologiaan”, vaikka ymmärtääkseni kumpikaan ei liity liikkeen varsinaisiin tavoitteisiin.

  Kirkolle tämä on mahdoton rasti. Vaikka professoritasolla pyritään egsegeettis-hermeneuttisesti neliö ympyröimään, Raamatusta ei homomyönteistä saa millään verukkeilla. Rehellisempää olisi myöntää suoraan, että meidän (ts. tk-liikkeen) mielestä esim. Paavali puhuu tässä suhteessa läpiä päähänsä.

  Vastaavasti ”konservatiivi”puolella syyllistytään myös pään pensaaseen piilottamiseen. On äärimmäisen julmaa ja täysin epärehellistä sanoa homoseksuaalille sisarelle tai veljelle, että rakastan sinua ihmisenä, mutta homous on syntiä. Siinäkään ei uskalleta asiaa katsoaa loppuun asti. Ymmärrän, mitä blogisti tarkoittaa ”avoimen keskustelun” julmuudella. Vaihtoehto ei kuitenkaan ole sellainen totalitaarinen demokratia, jossa keskustelu sallitaan sitten kun väärät mielipiteet on karsittu pois.

  • Kyayin Ylläpidolta miten on mahdollista että vihreät noin vain päättävät perustaa tänne blogin.

  • Toiset ovat K24:ssä tasa-arvoisempia kuin toiset.

   Henkilökohtaisesti minulla ei ole mitään sitä vastaan, että Tulkaa Kaikki-liikkeellä on blogi K24:ssä. Sen sijaan vierastan ”puolueblogeja,” kuten tämä.

  • Pyydän tarkkuutta. 🙂 Jyväskylän seurakunnan luottamushenkilöinä toimivat vihreät päättivät perustaa blogin.
   Tulkaa kaikki -liikkeeltä kysyimme sopisiko sen olla Tulkaa kaikki -nimellä toimiva blogi ja saisimmeko tällöin kirjoittajia myös Jyväskylän ulkopuolelta (täysin puoluetaustasta riippumatta). Vastattiin kyllä. Totesimme yhdessä, että kirjoittaa voi sellainen, joka voi allekirjoittaa Tulkaa kaikki -liikkeen ohjelman. Se on ainoa vaadittu kirjoittajia yhdistävä tekijä. Puolueella, paikkakunnalla tms. ei ole väliä.
   Kotimaalta kysyin sopisiko blogia pitää Kotimaa24:n alustalla. Vastattiin kyllä.

   Kuten jo aiemmassa vastauksessani kirjoitin, kirjoittajiksi on lupautunut henkilöitä myös muiden puolueiden riveistä sekä täysin puolueista irrallisiakin henkilöitä. Kyseessä ei siis ole puolueblogi.

   Tulkaa kaikki -liikkeen ohjelmanhan voi lukea täältä: http://tulkaakaikki.net/ohjelma/

   Liisa K.

  • Liisa,
   Kiitos vastauksesta. Minun mielestäni olisi kuitenkin viisainta irrottaa koko blogi ”puolueista.” Jos kirjoittaa Tulkaa Kaikki-liikkeen edustajana/blogistina, silloin kirjoittaa Tulkaa Kaikki-liikkeen edustajana/blogistina, ei vihreiden, ei perussuomalaisten, eikä edes vasemmistoliiton. Tulkaa Kaikki-liikkeen blogi sinällään on mielestäni tarpeellinen.

   Mutta blogin pääasiaan: kuten sanottu, nk. avoin keskustelu voi aika monesta homosta olla todella loukkaavaa. Tai keskustelu siitä, mistä ”homous” johtuu. Monelle homoseksuaalille voi olla niinkin, että ulkoapäin omaan identiteettiin istutettu häpeä tekee äärimmäisen haavoittuvaksi, vaikka ymmärtää, ettei häpeään ole mitään todellista aihetta. Voin aavistaa, millaista on seurata erityisesti kirkollista ”homokeskustelua.” Parasta jatkoa:-)

  • Kari-Matti, lienet hyvinkin oikeassa tässä: ”Minun mielestäni olisi kuitenkin viisainta irrottaa koko blogi “puolueista.” Jos kirjoittaa Tulkaa Kaikki-liikkeen edustajana/blogistina, silloin kirjoittaa Tulkaa Kaikki-liikkeen edustajana/blogistina, ei vihreiden, ei perussuomalaisten, eikä edes vasemmistoliiton.”

   Sinänsä ajattelin, että on avointa, kun kerrotaan myös tuo poliittinen tausta blogin perustamisajatuksen taustalla, vaikka blogi laitettiinkin pystyyn puoluerajat ylittävänä. Allekirjoituksessani esiinnyin ihan vain kirkkovaltuutettuna ilman poliittista taustaa, juurikin, jotta puoluekanta jäisi sivuosaan, ja koska tekstissäni ei mitään nimenomaisesti vihreää ollut.

   Saadun vastaanoton perusteella täällä jatkossa varmaan herkästi tulkitaan kenen tahansa Tulkaa kaikki -blogissa kirjoittavan teksti vihreän tekstiksi, vaikka puoluekanta tai -kannattomuus olisi jotain ihan muuta. Se olisi sääli, ja vaatisi sitten taas täsmentämistä.

   Itse näen, että joka puolueella on tavoitteita, joista voin olla yhtä mieltä. Mielestäni Tulkaa kaikki -liikkeen puoluerajat ylittävä toiminta voi myös vähentää ristiriitoja eri puolueiden välillä ja saada eri taustoista tulevat yhdessä ajamaan kirkon, luomakunnan ja maailman hyvän lisääntymistä.

   Liisa K.

  • ”Minun mielestäni olisi kuitenkin viisainta irrottaa koko blogi “puolueista.”K-M Laaksonen

   Olen samaa mieltä.

 3. Jorma Hentilä Toki tiedän että TK-liikkeessä on muitakin kuin vihreitä. He kuitenkin dominoivat siellä samoin kuin SKP aikanaan SKDL:ssä. Esimerkiksi Sari Roman-Lagerspetz esiintyy nykyään sitoutumattomana vaikka on ollut vihreiden ehdokkaana. Kenties häntä itseäänkin hävettää?

  Vihreät ovat suunnilleen yhtä vaarallisia kuin aikoinaan oli Lapuan liike ja IKL. Silloin suomalainen demokratia voitti. Ehkä niin käy nytkin. Lue Mikko Paunion Vihreä valhe

 4. Edes rakkaalla 1970-luvulla eivät vanhoillislestadiolaiset voineet esiintyä keskustapuolueen nimissä, vaikka Reinikaista suurinpiirtein lukuunottamatta koko SRK:n elliitti puolueeseen lukeutuikin. En oikein ymmärrä, millä mandaatilla poliittinen puolue Vihreät omii Tulkaa Kaikki-liikkeen. Kuten todettua, liikkeen tavoitteille siitä on ainoastaan haittaa. On nimittäin paljon sellaisia kirkkoon kuuluvia tavallisia tallaajia, lähiöissä ja maaseudulla, joiden mielestä homojen oikeuksien ajaminen, myös kirkossa on ok, mutta jotka samalla syvästi vierastavat Vihreät-nimistä poliittista puoluetta.

  • Hyvähän se on että omivat. Päästään koko TK-liikkeestä ehkä eroon jo seuraavissa kirkko vaaleissa ja vihreistä eduskuntavaaleissa. Kohta kukaan ei enää jaksa kuunnella Ville Niinistön horinaa uusiutuvista energioista ja sen oheen muka syntyvistä työpaikoista. Sipilän hallituksen paras puoli on ettei siinä ole vihreitä. On edes mahdollisuus järkevään politiikkaan kun ei ole jarrumiehiä mukana.

  • Malttia. No joo, on stadissa vihreillä kuitenkin näteimmät tytöt poliitikkoina:-) Mutta kun usein tallustelen Pohjois-Pohjanmaan tuulivoimaloilla pilattua rannikkoa, ei se paljoa lohduta. Tämä ei kuitenkaan ole blogin varsinainen aihe.

   Tulkaa Kaikki-liikkeellä on osin samanlainen funktio kuin vihreillä. Ei ne määräänsä suuremmaksi kasva, koska muut puolueet/kirkolliset ryhmittymät pikkuhiljaa ikäänkuin tulkaa kaikkistuvat (ovat vihertyneet).

 5. Onhan se hirmu hyvä tietää, että TK-liikkellä on nimenomaan puoluepolittiset tavoitteet. Kaikki heidän käyttämänsä hengelisyyteen viitavat termit ovat siis, pelkkää silmänlumetta. Mitään niistä ei enää tarvitse ottaa vakavasti. Lähimmäisenrakkaus ja armo merkitsee siis heidän ajattelussaan vihreiden rakastamista ja puolueen tukemista.
  Ovatpa osanneet ovelasti ottaa kirkon omien pyrkimystensä toteuttajaksi.

  • Jokainen lauseesi sisältää faktoista poikkeavia väitteitä. Pyydän malttia ja kunnioitusta.

   Liisa K.

 6. No niin herra(s)väki. Alkuperäisestä blogipostauksestani lyhentelin pois kohdan, jonka nyt näiden kommenttienne lukemisen jälkeen ajattelen olevan entistä enemmän totta:

  ”Olen itse vedonnut usealle kirkosta eroa harkinneelle tuttavalleni pysymistä kirkon jäsenenä sillä perusteella, että kirkko tekee mm. diakoniatyön kautta paljon hyvää ja jäsenenä voi tukea tätä hyvää. Koen kuitenkin, että nyt on entistä vähemmän pelimerkkejä vedota kirkon jäsenenä pysymisen puolesta ja vielä vähemmän aihetta eroamisesta moralisointiin, kun lyönnit eivät vain koskaan näytä loppuvan.”

  Kommenteissa on paljon asiatonta. Jos kirkosta muodostaisi kuvan vain kommenttien perusteella, olisi kuva lohduton. Onneksi kommentoijia on määrällisesti aika vähän ja kuva ei ole likimainkaan kattava.

  Yksityiskohtaisemmin vastailen kommenttien perään.

  Liisa Kuparinen

 7. Armoa ei tarvita ilman tuomiota.

  En ymmärrä mikä sisältö on TK-liikkeen tässä blogissakin viljelemillä käsitteillä ”armo ja lähimmäisenrakkaus.” Toki luulen ymmärtäväni, ja käsitykseni mukaan pohjana on ajatus, että kaikki pääsevät taivaaseen vaikka mitään parannusta ei ikinä olisi tapahtunut. Jumala, jonka sanoja kirkon tulisi julistaa, on kuitenkin käskenyt kaikkien ihmisten kaikkialla maailmassa tehdä parannuksen, ehdottomasti myös homojen.

  Sopiiko esittää blogisteille kysymys, että minkä verran siellä TK:ssa ollaan kiinnostuneita homojen, ja muidenkin, sielujen pelastuksesta ja Jumalan sanasta? Minulla kun on sellainen kuva, että tällaiset seikat ovat liikkeellenne totaalisen toisarvoisia, vaikka kirkossa ne ovat ensisijaisia ja kirkon olemassa olon perusta.

 8. ”Nyt Juhani olet laittanut suuhuni sellaisia sanoja, joita en ole itse kirjoittanut, ja vetänyt jonkin verran mutkia suoriksi. Osin olet kirjoittanut myös aika asiattomasti, halventavasti.”

  Tämä on juuri TK-liikkeelle tyypillistä. Kaikki arvostelu on asiatonta.

  ”Tuo, mitä nimität täydeksi roskaksi, on itse asiassa peräisin paneelista sekin. ”

  Eihän se, että joku on peräisin paneelista, tarkoita sitä, että se ei voisi olla roskaa.

  ”Piispa Kalliala totesi, että nykyinen kirkkokäsikirja antaa mahdollisuuden siunata kahden samaa sukupuolta olevan henkilön avioliitto ja voisi ajatella tämän jo ratkaisevan asian.”

  Näinhän sitä voisi luulla, mutta kun se ei ole näin. Ei tätä asiaa voi kirkkoon ujuttaa ilman päätöksiä.

  ” Samoin kirkkolaki toteaa (2 luku, D. Avioliittoon vihkiminen, §20): “Avioliitto, joka on solmittu muussa kuin evankelis-luterilaisen kirkon käyttämässä järjestyksessä, voidaan pyydettäessä siunata.””

  Siunaaminen on kokonaan eri asia.’

  ”Toki tuota kohtaa muotoillessa tuskin on osattu ajatella samaa sukupuolta olevien avioliittoa. Silti – vuonna 2017 voisi vihkiminen ehkä olla mahdollista.”

  Turha tästä on inttää. Jos näin väität niin todisteet tiskiin.

  ”Tulkaa kaikki -liike puhuu myös muusta kuin seksuaalivähemmistöistä. Tähänkin blogiin on jo tiedossa tekstiä mm. kristityn vastuusta yhteiskunnallisen hyvinvoinnin edistäjänä.”

  En ole kyllä huomannut. Ja mitähän se yhteiskunnallinen vastuu voisi olla? Sama kuin vihreillä?

  ”Jyväskylässä seurakunnan luottamushenkilöinä toimivat vihreät päättivät blogin perustamisesta.”

  Pointti tässä onkin se, että miten te voitte päättää tällaisen blogin perustamisesta. Sehän kuuluisi Kotimaa24:n toimitukselle. Taisitte arvata etukäteen, että ne eivät uskalla kieltäytyä.’

  ”Tulkaa kaikki -liike on yhä poliittisesti sitoutumaton.”

  Eivät 30-luvullakaan kaikki äärioikeistolaiset papit olleet IKL:n jäseniä mutta myötäiljöitä kyllä ja yhtä vaarallisia.

 9. ”Kommenteissa on paljon asiatonta. Jos kirkosta muodostaisi kuvan vain kommenttien perusteella, olisi kuva lohduton. Onneksi kommentoijia on määrällisesti aika vähän ja kuva ei ole likimainkaan kattava.”

  Juuri näin. Totalitaariset ideologiat kuten vihreät ja TK, pitävät kaikkea arvostelua asiattomana. Minunkin mielestäni kuva olisi lohduton jos TK-like olisi enemmistönä kirkossa. Te olette pieni vähemmistö ja hävisitte viime kirkkovaalit. Kotimaa24:n ”uutisissa” tätä ei voinut havaita. Päädytte vielä kirkkohistorian ongelmajätetynnyriin.

 10. Taitaa olla niin, että kun tässä on ollut jonkin aikaa hiljaista tällä seksuaalisella rintamalla, niin nyt Tulkaa kaikki-liike on keksinyt tämän K24 omaksi alustakseen alkaa taas loputon jauhaminen avioliittolaista ja siihen liittyvästä.

  Hyvä, että Liisa K. ilmaisi koko nimensä eli Liisa Kuparinen. Täällä kun kommentoijatkin rohkenevat kertoa koko nimensä.

  Tämä blogi on siis suljettu eli siihen saavat kirjoittaa vain he, jotka ovat samaa mieltä Tulkaa kaikki-liikkeen julistuksen kanssa?

Kirjoittaja

Tulkaa Kaikki
Tulkaa Kaikkihttps://tulkaakaikki.net/
Blogiin kirjoittavat Tulkaa kaikki -henkiset seurakuntavaikuttajat eri puolilta Suomea, kukin omissa nimissään. Yhteistä meille on pyrkimys toimia kirkossa avarakatseisesti lähimmäisyyden hengessä. Tulkaa kaikki -liikkeen perusajatuksen mukaisesti haluamme herättää rehellistä keskustelua kirkon perustehtävästä, lisätä kirkollisen päätöksenteon avoimuutta ja luoda siltoja eri tavoin ajattelevien välille.