Kristuksen oppi

Sinä osoitat palvelijallesi hyvyyttä sanasi jälkeen, Herra. Opeta minulle hyvä ymmärrys ja tieto, sillä sinun käskyihisi minä panen uskallukseni. Ennenkuin minut nöyryytettiin, minä eksyin, mutta nyt minä noudatan sinun sanaasi. Sinä olet hyvä, ja hyvin sinä teet; opeta minulle käskysi. Julkeat tahraavat minua valheillansa, mutta minä otan sinun asetuksistasi vaarin kaikesta sydämestäni. Heidän sydämensä on turta kuin ihra, mutta minä iloitsen sinun laistasi. Hyvä oli minulle, että minut nöyryytettiin: niin minä opin sinun käskysi. Sinun suusi laki on minulle kalliimpi kuin tuhannet kappaleet kultaa ja hopeata. (Ps. 119:65-72)

Kristuksen oppi

Miksi koko Pyhä Raamattu (laki ja evankeliumi) kuuluu Kristuksen oppiin?

Miksi uskot (tai et usko), että koko Pyhä Raamattu on kokonaan totta (vert. ps. 119:160 ja Joh. 17:17)?

Mikä meille on tärkeintä Kristuksen opissa?

Miten ymmärrämme lakihenkisyyden; mitä on lain alla oleminen; mitä on omavanhurskaus?

Miksi maailmaa rakastavat vihaavat Kristuksen oppia ja niitä, jotka seuraavat Kristusta?

 

Kaikki julkaistut blogini:

Juhan blogit

Blogiarkisto

202 kommenttia

 • Juha Heinilä sanoo:

  Tähän ketjuun on tullut hienoja kommentteja. Kiitos Teille! Käsiteltiin, miten Jumala on nykyisen maailman kaikkeuden tehnyt. Tämä kaikki mitä me silmillä voimme nähdä kerran hajoaa. Miten on, uskotteko tämän kaiken hajoavan ja odotatteko tulevaa?

  Pyhä Pietari kirjoittaa:

  Tämä on jo toinen kirje, jonka minä kirjoitan teille, rakkaani, ja näissä molemmissa minä muistuttamalla herätän teidän puhdasta mieltänne, että muistaisitte niitä sanoja, joita pyhät profeetat ennen ovat puhuneet, ja Herran ja Vapahtajan käskyä, jonka te apostoleiltanne olette saaneet. Ja ennen kaikkea tietäkää se, että viimeisinä päivinä tulee pilkkapuheinensa pilkkaajia, jotka vaeltavat omien himojensa mukaan ja sanovat: ”Missä on lupaus hänen tulemuksestansa? Sillä onhan siitä asti, kuin isät nukkuivat pois, kaikki pysynyt, niinkuin se on ollut luomakunnan alusta.” Sillä tietensä he eivät ole tietävinään, että taivaat ja samoin maa, vedestä ja veden kautta rakennettu, olivat ikivanhastaan olemassa Jumalan sanan voimasta ja että niiden kautta silloinen maailma hukkui vedenpaisumukseen. Mutta nykyiset taivaat ja maa ovat samalla sanalla talletetut tulelle, säästetyt jumalattomain ihmisten tuomion ja kadotuksen päivään. Mutta tämä yksi älköön olko teiltä, rakkaani, salassa, että ”yksi päivä on Herran edessä niinkuin tuhat vuotta ja tuhat vuotta niinkuin yksi päivä.” Herra viivytä lupauksensa täyttämistä, niinkuin muutamat pitävät sitä viivyttelemisenä, vaan hän on pitkämielinen teitä kohtaan, sillä hän ei tahdo, että kukaan hukkuu, vaan että kaikki tulevat parannukseen. Mutta Herran päivä on tuleva niinkuin varas, ja silloin taivaat katoavat pauhinalla, ja alkuaineet kuumuudesta hajoavat, ja maa ja kaikki, mitä siihen on tehty, palavat. Kun siis nämä kaikki näin hajoavat, millaisia tuleekaan teidän olla pyhässä vaelluksessa ja jumalisuudessa, teidän, jotka odotatte ja joudutatte Jumalan päivän tulemista, jonka voimasta taivaat hehkuen hajoavat ja alkuaineet kuumuudesta sulavat! Mutta hänen lupauksensa mukaan me odotamme uusia taivaita ja uutta maata, joissa vanhurskaus asuu. Sentähden, rakkaani, pyrkikää tätä odottaessanne siihen, että teidät havaittaisiin tahrattomiksi ja nuhteettomiksi, rauhassa, hänen edessänsä; ja lukekaa meidän Herramme pitkämielisyys pelastukseksi, josta myös meidän rakas veljemme Paavali hänelle annetun viisauden mukaan teille on kirjoittanut; niinkuin hän tekee kaikissa kirjeissään, kun hän niissä puhuu näistä asioista, vaikka niissä tosin on yhtä ja toista vaikeatajuista, jota tietämättömät ja vakaantumattomat vääntävät kieroon niinkuin muitakin kirjoituksia, omaksi kadotuksekseen. Koska te siis, rakkaani, tämän jo edeltäpäin tiedätte, niin olkaa varuillanne, ettette rietasten eksymyksen mukaansa tempaamina lankeaisi pois omalta lujalta pohjaltanne, ja kasvakaa meidän Herramme ja Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen armossa ja tuntemisessa. Hänen olkoon kunnia sekä nyt että hamaan iankaikkisuuden päivään. (2. Piet. 3:1-18)

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   ”Mutta Herran päivä on tuleva niinkuin varas, ja silloin taivaat katoavat pauhinalla, ja alkuaineet kuumuudesta hajoavat, ja maa ja kaikki, mitä siihen on tehty, palavat.” Tästä komeasta lauseesta saa helposti käsityksen antiikin ihmisesta, jolle on – mahdollisesti näyssä – kerrottu maapallon tuhoutuminen auringon laajentuessa. Hän ei ole tajunnut kaikkea, mutta on parhaansa mukaan koettanut kuvata asiaa.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Alkuainetahan laskettin tuohon aikaan olevan neljä: maa, vesi, ilma ja tuli. En tiedä, tarkoitetaanko toisessa Pietarin kirjeessä niitä vai jotain muuta. Jaksollisesta järjestelmästä ei kuitenkaan tainnut kukaan osata edes haaveilla.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Heinilä sanoo:

   Martti Pentti, Jumala tietää nämä asiat paljon paremmin kuin ateistisen tieteen palvojat. Apostoli Pietari kirjoitti sen, mitä sai Jumalalta. Pikkasen nöyryyttä peliin.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Sitä juuri tarkoitan. Pietari kirjoitti sen, mitä sai Jumalalta, ei yhtään enempää. Onko sekään nöyryyttä, että sanoo tuhansien totuutta etsivien tiedemiesten tutkimustyötä hömpäksi?

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Martti Pentti sanoo:

  ”Luotan Pyhään Raamattuun ja Jumalaan enemmän kuin ateistiseen tieteeseen.” Raamattu ei ole tiedettä eikä tiede tutki Jumalaa. Sen vuoksi niitä ei tarvitse asettaa vastakkain. Raamatun usein runolliset luonnonkuvaukset palvelevat ilmoitusta Jumalasta. Ne perustuvat kirjoittajiensa käsityksiin ja havaintoihin ja ovat siis meidän näkökulmastamme usein virheellisiä. Pyhä Henki ei ole ilmoittanut biologisia tai fysikaalisia totuuksia vaan totuuden Jumalasta.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Heinilä sanoo:

   Epäilemättä käsityksemme ovat vääriä, jos ne poikkeavat Pyhän Raamatun käsityksistä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Raamattu on kirja eikä henkilö. Ei kirjalla ole käsityksiä. Kirjaan on voitu kyllä tallentaa ihmisten käsityksiä. Pyhä kirja sisältää uskomme mukaan myös Jumalan ilmoituksen itsestään ja pelastussuunnitelmastaan. Se ei tarkoita, että se olisi koko totuus kaikesta.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Martti Pentti sanoo:

  ”Kesällä 1989 tulin uskoon ja jätin hömpät evoluutiouskonnon kannattajille.” Se on harmillista, että moni kuvittelee, että kristilliseen uskoon kääntyessään pitää uskoa myös antiikin maailmankuvaan ja siihen liittyvään hömppään. Ei usko merkitse taantumista tuhansien vuosien takaiseen tietämättömyyteen.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • ismo malinen sanoo:

  Vielä kerran palaan aiheeseen.

  Kun lukee antiikin ajan ihmisien kertomuksia, niin usein huomaa, että viittaavat johonkin kaikkien, sen aikaisten ihmisten tiedossa olevaan informaatioon, joka on jo meiltä kadonnut. Jotain, mikä on ollut heillä tiedossa, mutta meiltä jo kadoksissa. Esim. Puhelin yhteys. Jos tulevaisuudessa löytävät nykyisten ihmisten kirjoituksia ja ihmettelevät mistäköhän puhuvat nuo n.2000v aikoihin, eläneet, kun puhuvat ”kännykästä” ja ”läppäristä”

  Oletamme automaattisesti, että kaukaisen historian takana eläneet ihmiset ovat kulkeneet ”rystyset lattiassa” ja ”otsa kurtussa”, tämä on juurikin nykyisen tekniikan ja älyllisyyden tuomaa harhaa ja turhaa ylpeyttä.

  No lähes mahdotonta sanoa, miten mennyt maailma on käsitellyt asioita, kerran joku oli laskenut, että nykyisen kaltainen auto, häviää pölyksi parissa tuhannessa vuodessa. Olen myös miettinyt, miksi tallensivat kiviin kaiken? Nyt ymmärrän sen, että nykyinen tieto katoaa kovalevyiltä muutamassa sadassa vuodessa. Lapsuudessani otetut väri valokuvat, ovat jo lähes tuhoutuneet, miten käy sähköisen informaation, jota nykyisin käytetään? Paperi on tulossa takaisin arvokkaimman tiedon säilöntään. jne.

  Sain kerran ilmestyksen, jossa Henki ilmoitti, että ”eläimetkin puhuvat toisilleen, mutta kieli tulee Jumalalta.” Tällaista tietoa on ollut maailmassa aina, koska Luojalla on keinot kertoa ne asiat ihmiskunnalle, mitä haluaa meidän tietävän.

  On ihmisen ylpeyttä olettaa, että kaikki on ollut jotenkin vähä-älyisempää menneisyydessä.

  Jos nyt tulisi tarpeeksi suuri katastrofi niin, joutuisimme keksimään tulenteko laitteet luonnon antimista jne. Paluu ns. kivikaudelle voisi tapahtua alta aika yksikön. Muuttuisiko ihminen kuitenkaan tuossa muuksi, kuin mitä on aina ollut?

  Jos ajattelemme, että ihminen on joskus ollut apinan kaltainen ja hiljakseen ruvennut puhumaan ja rakentelemaan palatseja Jumalille, niin haloo! Miksi eivät nykyiset apinat kehity mihinkään? Mutaation vaikutus on perimään tutkitusti aina negatiivinen ja lisääntymiskelvoton. Luonnontiede on jo osoittanut eläinkunnan rajat muutoksen mahdollisuuteen, mutta sitä ei oteta tosissaan, koska ei haluta taipua yksinkertaisen ilmoituksen alle. Tiede tutkii, luotua todellisuutta, mutta ei Luojan todellisuutta. Kuitenkin Luojan ilmoitus pysyy, sillä tiede löytää vain sen, mikä ei ole salattua. Sillä Jumalan Sana tuo esiin sen, mikä on kätkettynä niitä, varten jotka uskovat, kuten on kirjoitettu.

  ”Sillä Jumalan hulluus on viisaampi kuin ihmiset, ja Jumalan heikkous on väkevämpi kuin ihmiset.” 1.Kor.1:25

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Heinilä sanoo:

   Kiitos Ismo. Monet tiedemiehet ovat sokeita, eivätkä tunne taivaan ja maan Luojaa. Onneksi on myös uskovia tiedemiehiä, jotka ymmärtää enemmän ja pääsevät pitemmälle tutkimuksissaan.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Millainen apinoiden asiantuntija mahdat olla? Nykyiset apinat ovat varmaankin erilaisia kuin miljoonien vuosien takaiset edeltäjänsä. Kun rohkenee ajatella paljon pidempiä ajanjaksoja kuin ’raamatullinen’ 6000 vuotta, myös hyödyllisten ja lisääntymiskykyisten mutaatioiden todennäköisyys kasvaa.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Heinilä sanoo:

   Martti Pentti, evoluutiouskovien serkkuja on Korkeasaaressa apinahäkissä. Jumalaan maailman Luojana uskovan veli on Jeesus Kristus.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Korkeasaaren berberiapinat eivät taida olla ihan pikkuserkkujammekaan verrattuna ihmisapinoihin. Ne – gorillat, simpanssit ja orangit – ovat nisäkkäistä lähimpänä ihmistä. Se taas ei riipu siitä, uskooko vai ei evoluutioon. Niin vain on.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Martti Pylkkänen sanoo:

  Raamatusta löydämme ihmisille ohjeeksi annetun oikean ja väärän eron. Se on tarjolla niin selvästi, että lapsikin ymmärtää sen. Jumalan luoma rakkaus toteutuu Jumalan luomistyössä ja hänen luomiensa ihmisten elämässä. Kristillinen sanoma Jumalan ja ihmisten välisestä suhteesta tarjoaa ja lahjoittaa ihmiselle persoonnallisuuden. Evolutionismin maailma vie ihmisiltä yksilöllisyyden, että merkityksen. Miljoonapopulaatiossa yhden eliön merkitys on kadonnut. Ainoaksi hyödyksi jää elämän jatkuminen jossakin muodossa. Evoluutiolla ei jää tilaa syntiinlankeemukselle, eikä Jeesuksen neitseestäsyntymiselle. Näiden kristinuskon peruskysymysten tilalle tulee ihmisten laaatima tiede, ja arvio siitä kuinka maailma on syntynyt, ja miten kaikki on lopulta tapahtunut. Taustalla on halu olla Jumalaakin viisaampi. Mutta näin ei asia ole Raaamatun mukaan: Jumalan sana, Jumalan teko ja Jumalan sälyttämä vastuu antavat yksilölle itsenäisyyden ja täyden ihmisarvon.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • jorma ojala sanoo:

  Minua saa vapaasti pitää huuhaana, mutta en ymmärrä hetikohta miten evoluutio vie pohjan pois syntiin lankeemukselta.En sitäkään ymmärrä, vaikka autuas äitini siitä aina kertoi, että maapallon, sano maailman, luomisesta tuli v, 2000 kuluneeksi 6000 vuotta. Eihän sellaista siellä missään sanota. Kun sumerilaiset kyhnäsivät savitaulujaan kohta 4000 vuotta sitten, on miettimistä, miten sellaista kehitystä on saatu aikaan 2000 vuodessa, kun Nooan jälkeen olisi vielä nuo eri rodutkin pitänyt saada aikaan

  Minua kiinnostaa tuo lain ja evankeliumin ero paljon enemmän kuin nämä toisarvoiset jutut.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Heinilä sanoo:

   Jorma, kiitos hyvistä kommenteista. Autuas äitisi puhui viisaasti, vaikka maailman luomisesta ei ole vielä kulunut 6000 vuotta. 6000 vuotta tulee täyteen kun Jeesuksen ristiinnaulitsemisesta on kulunut 2000 vuotta.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Heinilä sanoo:

   Jorma, mikä merkitys lain ja evankeliumin erolla on alkuräjähdys- ja evoluutiouskovalle? Loppuuko kaikki kuolemaan?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Miten tämän sanoisi niin, että tulisi ymmärretyksi? Tieteellisiin teorioihin ei uskota. Niitä käytetään tutkimusten lähtöolettamuksina, jotka joko tarkentuvat ja vahvistuvat tai kumoutuvat tieteellisen työn edistyessä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Heinilä sanoo:

   Tieteellistä valhetta pitää täydentää ja kehittää koko ajan, mutta sitä kauempana se on totuudesta.

   Martti Luther: “Valhe on kuin lumipallo, mitä kauemmin sitä vieritetään, sitä suuremmaksi se tulee”.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • jorma ojala sanoo:

  En ole juuri keskustellut alkuräjähdys-uskovan kanssa, en tiedä missä he kokoontuvat messuunsa 🙂 Minä pidän tieteen ja uskon eri lokeroissa. Alkuräjähdys, kuten sanoin. alkaa vasta siitä, kun valo tuli. Sen lähemmäs totuutta se ei pääse.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Juha Heinilä sanoo:

  Jorma Ojala ja Martti Pentti, kiitos kommenteista. Alkuräjähdys- ja evoluutio on tullut monille jumalaksi. Jumalan antama ensimmäinen käsky on selkeä ja jotenkin vain tuntuu, että tätä käskyä rikotaan, jos ei pidä Jumalaa Luojana vaan uskoo alkuräjähdykseen ja elämän syntyneen kuten evoluutiouskonon edustajat toitottavat. Tämä alkuräjähdys- ja evoluutiouskonto on korvannut Jumalan ja tätä jumalaa ei saa evoluutiouskonnon kannattajien mielestä kyseenalaista. Jorma, mielenkiintoista, jos sinulla on tiede ja usko eri lokeroissa. Tarkoittaako, että uskot toisaalta Luojaan, mutta pidät evoluutiouskontoa totena vai mitä tarkoita?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Martti Pentti sanoo:

  ”Tieteellistä valhetta pitää täydentää ja kehittää koko ajan, mutta sitä kauempana se on totuudesta.” Jos tieteellinen teoria todetaan vääräksi, siitä luovutaan. Ei tutkimus ole oppijärjestelmien pönkittämistä vaan niiden jatkuvaa uudelleenarvioimista.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Martti Pentti sanoo:

  Tietäminen ja uskominen ovat eri asioita. Tieto perustuu oppimiseen ja havaitsemiseen. Sillä alueella tarvitaan tieteellistä ajattelua, järkeä. Usko syntyy toisenlaisesta vakuuttumisesta, joka voi olla järjen vastaistakin. Usko ei todista tietoa valheeksi eikä tieto uskoa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Juha Heinilä

  Olen IT-suunnittelija Vantaan Rajakylästä. Kuulun Pyhän Kolminaisuuden luterilaiseen seurakuntaan, joka on Suomen evankelisluterilaisen lähetyshiippakunnan Vantaan seurakunta. Luen mielelläni vanhoja hyviä luterilaisia kirjoja. Käsittelen blogissa kristityn elämää unohtamatta Raamattua ja Tunnustuskirjoja.

  Kirjoittajan luetuimmat blogit

  Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit