"Korkeimman pyhien kansa"

Tätä päivää monet suomalaiset viettävät pyhäinpäivänä. Kenties on sopiva ottaa tällaisena ajankohtana esille se, mitä Raamattu kertoo heistä, jotka ovat Raamatun mukaan pyhiä. ”Jumalalle erotettuja”, kuten ilmaus ”pyhä” voidaan alkukielen perusteella ymmärtää. (http://www.evl2.fi/sanasto/index.php/Pyh%C3%A4)

Raamatun vanhalla puolella sekä Kaikkivaltiaan palvelijoita että koko Israelia kutsuttiin pyhäksi.(Ps34:9) Erityisen mielenkiintoinen on kuitenkin se ennustus, jonka Danielin kirja pyhistä esittää. Ensin Daniel näki, kuinka Kristuksesta tuli hyvin voimakas vallankäyttäjä:

”Hänelle annettiin valta, kunnia ja kuninkuus, kaikkien kansojen, kansakuntien ja kielten tuli palvella häntä. Hänen valtansa on ikuinen valta, joka ei katoa, eikä hänen kuninkuutensa koskaan häviä.”(Dan7:14)

Joitakin jakeita myöhemmin Raamattu kertoo, että Jeesus-kuningas jakaa valtaansa pyhien kanssa: ” Kuninkuus ja valta ja valtakuntien mahti kaiken taivaan alla annetaan Korkeimman pyhien kansalle. Sen kansan valtakunta on ikuinen valtakunta, ja kaikki vallat palvelevat ja tottelevat sitä.”(Dan7:27)

Danielin kirja ei kerro tietenkään yksityiskohtia siitä, keitä tuohon ”Korkeimman pyhien kansaan” kuuluu. Mutta Uudeksi Testamentiksi kutsuttu osa Raamattua ei jätä meitä siitä tietämättömäksi.

Oletko pannut merkille, että useimmat Paavalin kirjeet on otsikoitu alkuseurakunnan pyhille? Esimerkiksi Roomalaiskirjeen alkulauseessa: ”Paavali, Kristuksen Jeesuksen palvelija… tervehtii kaikkia Roomassa olevia … pyhiä.” On mielenkiintoista, että hän esittää kirjeissään usein tuon ajatuksen hallitsemisesta, siis siitä, johon Danielin kirja ”pyhät” asemoi.  Esimerkiksi:

”Ettekö tiedä, että pyhät tulevat kerran olemaan maailman tuomareina?...Ettekö tiedä, että me tulemme tuomitsemaan enkeleitäkin”(1.Ko6:2,3)

”Kunpa olisittekin kuninkaita, niin että mekin saisimme kuninkaina hallita teidän kanssanne!”(1.Ko4:8)

”Jos kestämme lujina, saamme myös hallita hänen kanssaan.”(2.Tim2:12)

Jeesus Kristus tiesi olevansa se ”Ihmisen Pojan kaltainen”(KR38), jolle globaali kuninkuus annettaisiin yli nykyisten kansallisten rajojen. Erään kerran hänen apostolinsa kysyivätkin tulevaisuudestaan: "Me olemme luopuneet kaikesta ja seuranneet sinua. Mitä me siitä saamme?" Vastauksessaan Messias kertoi heille delegoitavasta hallitusvastuusta: "Totisesti: kun Ihmisen Poika uuden maailman syntyessä istuutuu kirkkautensa valtaistuimelle, silloin tekin, jotka olette seuranneet minua, saatte istua kahdellatoista valtaistuimella ja hallita Israelin kahtatoista heimoa.”(Mat27,28)

Tällainen hallitusvastuu kiinnosti sitten eräitä opetuslapsia liiankin kovasti. Jotkut laittoivat oikein äidin asialle pyytämään: "Lupaathan, että nämä kaksi poikaani saavat valtakunnassasi istua vierelläsi, toinen oikealla ja toinen vasemmalla puolella."(Mat20:21) Jatkokeskustelussa Jeesus osoitti selvästi, ettei hänen tulevassa valtakunnassaan siedetä minkäänlaista korruptiota.

Raamattu osoittaa myös sen, kuinka kauan ”pyhät” tulevat maapalloa hallitsemaan. Ilmestyskirjan luvusta 20 ilmenee hallintoaika: ” Autuaita ja pyhiä ovat ne, jotka pääsevät osallisiksi ensimmäisestä ylösnousemuksesta! Heihin ei toisella kuolemalla ole valtaa, vaan he ovat Jumalan ja Kristuksen pappeja ja hallitsevat Kristuksen kanssa tuhat vuotta.”(Ilm20:6)

Mitä sinä ajattelet niistä pyhistä, joilla ”on ikuinen valtakunta, ja kaikki vallat palvelevat ja tottelevat sitä”? Eikö sellaisten pyhien hallinnon vuoksi kannattaisi jo nyt viettää pyhäinpäivää 365 kertaa vuodessa? Ja sitten heidän alamaisinaan 1000 vuotta?

276 kommenttia

 • Rauli Toivonen sanoo:

  Näyttää siltä, ettei Aila oikein usko Raamatun sanomaan. Nimittäin silloin kun eteen tulee itselle hankala paikka. Kun Niniven kaupunki sai armon Jehovan silmissä ja Kaikkivaltias ei ollutkaan etukäteen nähnyt lopputulosta, Aila loihe lausumaan:

  ”Näin tuon kirjan kirjoittaja on kuvaillut meille sitä, miten hän tuon tilanteen ymmärsi. Mutta on aivan toinen juttu, onko hän osannut kuvata Jumalan täsmällisiä, täydellisiä tunteita ja tietää tämän syvimpiä ajatuksia. Uskotko todellakin että on?”

  Minun uskoni Joonan kirjan tapahtumiin nyt on pikku juttu, mutta kun Jeesuskin näyttää ottaneen Joonan kirjaukset tosiasioina.

  Näin Vapahtajamme luottaa Joonan muistiinpanojen henkeytykseen ja siis paikkansa pitävyyteen: ”Niin kuin profeetta Joona oli meripedon vatsassa kolme päivää ja kolme yötä, niin on Ihmisen Poika oleva maan povessa kolme päivää ja kolme yötä.”(Mat12:40)

  Keskustelun jatkon kannalta olisi oleellista tietää, milloin raamatunkirjoittaja osaa ”kuvata Jumalan täsmällisiä, täydellisiä tunteita ja tietää tämän syvimpiä ajatuksia” ja milloin taas puhuu ihan vain omiaan. Mekö sen päätämme?

  Marjaanan luottamuksen suhteen Raamattuun minulle ei ole jäänyt epäselvyyttä. Tietämys kirjan sisällöstä hänellä ylittää kyllä sitten huomattavasti yleisen osaamisen tason.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Aila Ruoho sanoo:

   Rauli, kirjoitit: ”Näyttää siltä, ettei Aila oikein usko Raamatun sanomaan. – – Näin Vapahtajamme luottaa Joonan muistiinpanojen henkeytykseen ja siis paikkansa pitävyyteen: “Niin kuin profeetta Joona oli meripedon vatsassa kolme päivää ja kolme yötä, niin on Ihmisen Poika oleva maan povessa kolme päivää ja kolme yötä.”(Mat12:40) Keskustelun jatkon kannalta olisi oleellista tietää, milloin raamatunkirjoittaja osaa “kuvata Jumalan täsmällisiä, täydellisiä tunteita ja tietää tämän syvimpiä ajatuksia” ja milloin taas puhuu ihan vain omiaan. Mekö sen päätämme?”

   Ehkä sinusta näyttää siltä etten usko Raamattuun. Siinä asiassa olet kuitenkin 100 % väärässä.

   Se mihin minä en usko, on todistajien tulkinnat Raamatusta. (Esim. sukupolvioppi, Jeesuksen paluu 1874 / 1914, voidellut, karttamisoppi – jossa hylätään omat lapset, ainoa oikea totuus, kaksi laumaa, sielun kuolema … )

   En kiistänyt Joonan kirjan tapahtumia. Jos luit tekstini huolella, niin varmasti ymmärrät sen. Jos et ymmärtänyt, niin kirjoitan sen tähän vielä uudestaan. Uskon, mitä Joonalle tapahtui, vaikka se uskomattomalta kuulostaakin.

   Toin sinulle aiemmassa viestissäni mielestäni aika selvästi esille että, en usko, että yksikään ihminen osaa kuvata täydellisesti Jumalan tunteita taikka tietää Jumalan syvimpiä ajatuksia. Ihminen on luotu ja Jumala on Luoja.

   Voiko luotu selittää Luojansa olemuksen? Jeesus tuli Jumalan kuvaksi, jotta meillä olisi käsitys siitä, millainen Jumala on.

   Pystytte yhteisössänne tietämään ja tuntemaan Jumalan ajatukset, tunteet ja tietämään jopa sen mitä Jumala haluaa tietää ja mitä ei??? Korjaa jos olen väärässä.

   Uskottelemalla osaavansa tulkita Jumalan ajatuksia ja olettavansa tietävänsä tarkkaan mitä Jumala tietää ja mitä ei, liikkuu hyvin oudoilla vesillä.

   Sinä siis uskot Joonan kirjan tulkinneen täsmällisesti Jumalan ajatukset. Et laita perään sanaa mutta tai epäile, että tieto olisi millään tavalla puutteellinen? Minä taas lisään tuossa kohdassa muutaman kysymysmerkin, sillä minulle Jumalan täsmälliset ajatukset ovat mysteeri, enkä lähde tulkitsemaan hänen persoonaansa useammankaan raamatujakeiden kanssa.

   Aiemmin jo mainitsin, että minun mielestäni sellainen on mitä suurinta hengellistä ylpeyttä ja itsensä nostamista asemaan, johon luodun ei ole minusta soveliasta lähteä.

   ”1. Kor. 13: 9. Sillä tietomme on vajavaista, ja profetoimisemme on vajavaista. 10. Mutta kun tulee se, mikä täydellistä on, katoaa se, mikä on vajavaista.”

   UM: ”Sillä meilä on osittainen tieto, ja me profetoimme osittaisesti. Mutta kun saapu se, mikä on täydellistä, poistuu se, mikä on osittaista.”

   Oliko Joonan kirjan tieto ja sen ajan profetointi täydellistä vaiko osittaista /vajaata? Vai oliko Vt:n profetointi ollut täydellistä, mutta tullut vajavaiseksi Jeesuksen aikana? Miten sinä käsität kyseisen sanan merkityksen (vajavainen / osittainen)? Kerro.

   ******************************

   Rauli: ”Keskustelun jatkon kannalta olisi oleellista tietää, milloin raamatunkirjoittaja osaa “kuvata Jumalan täsmällisiä, täydellisiä tunteita ja tietää tämän syvimpiä ajatuksia” ja milloin taas puhuu ihan vain omiaan. Mekö sen päätämme?”

   Raamattua lukiessa voi: a) Haastavien kohtien kanssa nostaa kädet ylös ja myöntää, ettei kaikkea voi ymmärtää. b) Haastavien kohtien kanssa voi lähteä selittelemään ja luoda omia tulkintoja. Jos sanatarkka tulkinta vaikuttaa liian hankalalta – päätetään että kyse on kuvaannollisuudesta ja keksitään jopa selville sanoille uudet merkitykset.

   Itse lukitsen kohdan a.

   Kumman kohdan sinä lukitset, vai onko sinulla vaihtoehto c? Jos on, niin millainen?

   ************

   Mihin tekstiin Sinä Rauli lisäät mutta -sanoja?

   Joh. 3: 16. Sillä niin on Jumala maailmaa rakastanut, että hän antoi ainokaisen Poikansa, ettei yksikään, joka häneen uskoo, hukkuisi, vaan hänellä olisi iankaikkinen elämä.

   Onko tämä sinulle totta? Onko Jeesuksen sanat sinulle selkeät? Uskotko sinä, että Jeesuksen uhrikuolema riittää pelastukseen, vai tarvitaanko joku mutta?

   Onko niin, että Joonan kirjan kirjoittajan sana pitää ottaa sanatarkasti, kun hän puhuu Jumalan aivoituksista, mutta itse Jeesuksen suoraan puhuttua sanaa ei voi?

   Luotatko itse Raamattuun, vai luotatko Vt-seuraan? Ne ovat kaksi eri asiaa.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Aila Ruoho sanoo:

   Korjaus:

   UM: “Sillä meillä on osittainen tieto, ja me profetoimme osittaisesti. Mutta kun saapuu se, mikä on täydellistä, poistuu se, mikä on osittaista.”

   (UM= todistajien Uuden maailman käännös)

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Rauli Toivonen sanoo:

  Ailalle. Nyt meidän tässä keskustelussamme ei ole lainkaan tärkeintä se, mitä Jehovan todistajat opettavat paalusta tai karttamisesta, tai… Olennaista on se, mitä Raamattu opettaa meille tähän pyhien hallintaan liitttyen, josta ennalta näkeminen oli yksi keskustelun sivuhaarake.

  Esille ottamassani esimerkissä Joona kertoi Jehovan ajatuksista ja sinun mielestäsi osasi kertoa oikein siis kyllä tapahtumain kuvaukset. Oikein hyvä tuokin toteamus. Mutta koska ”ihminen on luotu ja Jumala on Luoja” et usko, ”että yksikään ihminen osaa kuvata täydellisesti Jumalan tunteita taikka tietää Jumalan syvimpiä ajatuksia.” Haluat siis Joonan pätevyyden Jumalan ajatusten tulkitsijana nonchaleerata niiltä osin kun hän ne Isoon Kirjaan on tekstannut.

  Olet sitä mieltä, ja niin olen minäkin, ettemme kaikkea voi Tekijämme tahdosta ymmärtää. ”Tietomme on vajavaista”, eikä se ikinä tule Kaikkivaltiaan suhteen täydelliseksi. Opiskeltavaa riittää paratiisimaassakin yllin kyllin. Jeesuksen hallituksella on jo tuhannen vuoden aikana meille paljon opetettavaa, ja sitten ikuisuuden aikana ehtii kyllä melkoisesti.

  Olet Aila vähän samalla linjalla kuin Israelin kansa, joka Jesajan päivinä koki melkoisen moitteen: ”Minun ajatukseni eivät ole teidän ajatuksianne eivätkä teidän tienne ole minun teitäni, sanoo Herra”.(Jes55:8) Silloin Jehovan ajatuksista sanottiin, että ”sillä niin korkealla kuin taivas kaartuu maan yllä, niin korkealla ovat minun tieni teidän teittenne yläpuolella ja minun ajatukseni teidän ajatustenne yläpuolella.” Onko sinulla samankaltainen rimakauhu?

  Jumalan omaisuuskansa oli tuolloin pahasti ottanut takapakkia, ja sanat lausuttiin luopioille. Sinun ja minun mahdollisuudet ovat ratkaisevasti paremmat.

  Koko Raamatun yksi olennainen idea on se, että me tulisimme teoissamme ja ajattelutavassamme mahdollisimman lähelle Luojaamme. Kyseessä on tietenkin eräänlaisen raja-arvon lähestyminen, mutta suunnan pitää olla oikea. Ja ikuisesta elämästä on pohjimmiltaan kyse: ”Ja ikuinen elämä on sitä, että he tuntevat sinut, ainoan todellisen Jumalan, ja hänet, jonka olet lähettänyt, Jeesuksen Kristuksen.(Joh17:3)

  Jumalan tuntemusta, änen tekojaan ja ajatuksiaan saa lukea vain yhdestä primääritietolähteestä: Raamatusta. Monet Jehovan palvelijat tunsivat aika lailla Kaikkivaltiaan ajattelutapaa.

  Kun Abraham anoi armoa parille kaupungille, hän osoitti keskustelussa huomattavaa Juman ajattelutavan tuntemusta: ”On mahdotonta, että surmaisit syyttömät yhdessä syyllisten kanssa ja että syyttömien kävisi samoin kuin syyllisten. Ethän voi tehdä niin! Eikö koko maailman tuomari tuomitsisi oikein?”

  Jeesuksen ajattelutavan me voimme lukea evankeliumikertomuksista ja nähdä niissä yhtäläisyysmerkit Jehovan ajatuksiin. ”Joka on nähnyt minut on nähnyt Isän” ja ”Isä ja minä olemme yhtä” ovat avainlausuntoja Raamatussa, kun puhutaan Jumalan ajatusten ymmärtämisestä.

  Raamatunkirjoittajat saivat tietoa Jehovan ajatuksista ja kirjoittivat niitä meidänkin pohdittavaksi. Daavid herkutteli usein Jumalan ajatusten tuntemisella, hän nautti niiden oppimisesta: ”Mutta kuinka kalliit ovat minulle sinun ajatuksesi, Jumala, kuinka suuri on niitten luku!”(P139:17) Kaikesta päättäen hän oli onnistunut jossakin sellaisessa, jota pidät mahdottomana Joonalle?

  Olisiko nyt kuitenkin niin, että sinun ennakkoajattelusi ja Joonan kirjaama ne oikeasti ristiriidassa olisivat? Eikä Joonan ja Jehovan?

  Pietarin kirjeessä kerrotaan, että ”Yksikään profeetallinen sana ei ole tullut julki ihmisten tahdosta, vaan ihmiset ovat puhuneet Pyhän Hengen johtamina sen, minkä ovat Jumalalta saaneet.”(2.Piet1:21) Onko Joonan kirja mielestäsi tästä poikkeus? Onko Joona kirjoittanut ihan omissa nimissään toteamuksen ”Niin hän muutti mielensä eikä sallinutkaan onnettomuuden kohdata niniveläisiä, vaikka oli sanonut tuhoavansa heidät.”?

  Sinä Aila olet kuitenkin ja kaikitenkin yksi vankimmin Raamattuun uskovia teologisen läpikäyneitä, joiden kanssa olen ollut tekemisissä. Pientä viilausta kohti suurempaan Raamatun sanaan luottamiseen ja löydämme toisemme kohta samasta, hyvin paljon parjatusta uskonnollisesta yhteisöstä.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Aila Ruoho sanoo:

   Rauli, kirjoitit: ”Sinä Aila olet kuitenkin ja kaikitenkin yksi vankimmin Raamattuun uskovia teologisen läpikäyneitä, joiden kanssa olen ollut tekemisissä. Pientä viilausta kohti suurempaan Raamatun sanaan luottamiseen ja löydämme toisemme kohta samasta, hyvin paljon parjatusta uskonnollisesta yhteisöstä.”

   Noup. Tarvittaisiin paljon suurempaa muutosta kuin ”pientä viilausta” jotta minusta tulisi todistaja.

   Tulkintaeromme Raamatun opeista ovat niin suuria, ettei se ole mitenkään mahdollista. Luotan täydellisesti Raamattuun, mutta todistajien järjestöön en valitettavasti luota ollenkaan. 🙁 Siinä on ensimmäinen suuri ongelma. Se vähäinenkin luottamus, joka minulla joskus oli, on haihtunut kahden viimeisen vuosikymmenen varrella.

   Uskon, että useimmat todistajat ovat vilpittömiä ja hartaita ihmisiä, jotka haluavat noudattaa Jumalan tahtoa ja pyrkivät hyvään. Mutta järjestön vilpittömyyteen en enää usko.

   On surullista kuinka suuri määrä vilpittömien todistajien keräämistä lahjoituksista menee esimerkiksi järjestön pedofiliaoikeudenkäynteihin. On hälyttävää, kuinka paljon pedofiliaa on piiloteltu järjestön piirissä (Australiassa on seurakuntien tiedossa ollut yli 1000 tapausta, joita ei ole ilmoitettu viranomaisille). Tunnen henkilökohtaisesti muutaman nuoren suomalaisen naisen, jotka on raiskattu ja joita on syytetty sen vuoksi haureudesta ja hylätty oman peheen taholta. Tunnen entisiä todistajia, jotka ovat yrittäneet ahdistuksissaan itsemurhaa, kun heidän perheensä on alkanut karttaa heitä ja jättänyt heidät yksin (jopa alaikäisiä). Tunnen entisiä todistajia, joiden lähipiirissä olleet todistajat ovat päätyneet itsemurhaan (jopa useita samasta seurakunnasta). Tiedossani on kymmeniä aktiivitodistajia, jotka ovat päätyneet tappamaan itsensä.

   Surullisten ihmiskohtaloiden lisäksi todistajilla on useita oppikysymyksiä, jotka ovat mielestäni raamatunvastaisia. Näistä olen keskustellut paljon jt-siskojeni kanssa ja myös esimerkiksi Johanneksenpojan kanssa, silloin kun hän oli vielä tiukka todistaja.

   Oppeja joita en hyväksy (voinet avata näistä jostain uuden blogikeskustelun, jos kiinnostaa). Osasta olet jo keskustellutkin, mutta en ehtinyt mukaan:

   – Jeesuksen persoona (ei todellakaan ole minun mielestäni enkeli Mikael) – Jeesuksen paluu (1874/1914) – Sukupolvioppi (50 / 60 / 70 / 80/ 90-vuotta / kaksi limittäistä sukupolvea) – Sielun kuolema – Armolahjojen käyttö – Helvetti – Risti / paalu – Jeesuksen kuolema (ruumista ei haihdutettu haudasta) – UM- käännöksen epätarkkuus – Ehtoollisoppi – Ihmisen pelastuminen – Verikysymys – Oppimuutokset (muutoksia ei tarkennusta) – Aikoinaan voimassaolleiden oppien vuoksi tapahtuneet kuolemat (elinsiirrot yms.) – Hallintoelimen asema – Pukeutumissäännökset ym. säännökset (esim. parran kasvatus) – Asepalvelus – Isä meidän rukouksen käyttö – Sanan ”Jumalan lapsi” merkitys – Rahan kerääminen kertomatta mihin sitä käytetään – Luopio-oppi ja sen aiheuttamat inhimilliset kärsimykset – Hyväntekeväsyyskielteisyys (esim. SPR ja muut tahot) – Karttaminen ja oman lapsen hylkääminen – Seurakuntaan palaajan kyykytys (kaukana siitä miten tuhlaajapoika otettiin vastaan)

   jne. jne. jne.

   Nuo kaikki ovat asioita, joissa olemme todennäköisesti täysin eri mieltä. Joten ihan pienellä viilauksella minusta ei saa todistajaa. Tarvittaisiin mittakaavaltaan yhtä ”pieni viilaus” kuin se, että sinusta saisi vaikkapa muslimin.

   Minun todistajuuteni kaatuu jo yksistään siihen, että käytän hametta ehkä noin kerran vuodessa. Tuskinpa yhtäkään pitkiä housuja kokouksissa käyttävää naista kelpuutettaisiin todistajaksi ja hameihmistä minusta ei ikimaailmassa tule. 🙂

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Rauli Toivonen sanoo:

   Hiukan tuossa jo yritin varoitella, ettei keskustelua väännettäisi ohi Raamatun. Mutta itsehän minä tuosta ”pienestä viilauksesta” hiukan jopa kieli poskella kirjoittelin. Se oli paha moka, koska siihen sinun vastauskesi sitten keskittyi. Pedofiileistä mentiin sujuvasti ja mutkattomasti hameen käyttöön.

   Lienee jotakin yhteistä tuossakin.

   Yritin lypsää sinulta keskustelun kannalta ajatusta siitä, onko meidän syytä luottaa Raamatun kirjoittajien tekstiin vai omaan visioomme silloin, kun puhutaan Jumalan ajatuksista.

   Oliko siis Joona oman viisautensa varassa, kun hän Raamattuun kirjoitti Jehovan ajattelun kääntymisestä toiseen suuntaan ja armon osoittamisesta: ”Niin hän muutti mielensä eikä sallinutkaan onnettomuuden kohdata niniveläisiä, vaikka oli sanonut tuhoavansa heidät.”?

   Entä kun Jeesus kertoi Isänsä aivoituksista ja evankelistat kirjoittivat asiat Raamattuun?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Aila Ruoho sanoo:

   Joonasta.

   Rauli, kirjoitit näin: ”Näin Vapahtajamme luottaa Joonan muistiinpanojen henkeytykseen ja siis paikkansa pitävyyteen: “Niin kuin profeetta Joona oli meripedon vatsassa kolme päivää ja kolme yötä, NIIN ON Ihmisen Poika oleva maan povessa kolme päivää ja kolme yötä.”(Mat12:40)” (korostus minun)

   MIten käsität sanat niin on? Tarkoittaako se samalla tavalla kuin Joona? Otatko sen jakeen kirjaimellisesti? Oliko Jeesus vastaavassa tilassa kuin Joona?

   Vai selitätkö niin, että Jeesus tulee olemaan maan povessa kolme päivää ja kolme yötä niin kuin Joona meripedon vatsassa – paitsi ettei ollutkaan? Että Joona oli tilassa jossa saattoi ajatella, mutta Jeesus oli olemattomuudessa? Että hänet hävitettiin kokonaan?

   ******************************************

   PS. Voisitko nyt ystävällisesti vastata Marjaanalle?

   Minuakin kiinnostaa sinun mielipiteesi siitä, mistä voit olla varma että voidellut koostuvat ainoastaan todistajista? Ja mistä voit olla varma, että juuri teidän tulkintanne kyseisistä pyhistä on oikea?

   Marjaanan kysymys menee nähdäkseni huomattavasti enemmän aiheesi ytimeen kuin Joona, joka on jo melkoisen reippaasti sivupolulla.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Aila Ruoho sanoo:

   Rauli, kirjoitit näin: ”Yritin lypsää sinulta keskustelun kannalta ajatusta siitä, onko meidän syytä luottaa Raamatun kirjoittajien tekstiin vai omaan visioomme silloin, kun puhutaan Jumalan ajatuksista.”

   Mihin Sinä Rauli luotat, kun puhutaan Jumalan ajatuksista?

   Oletan vahvasti, että sinä luotat JWORG:in sivustoon. En nimittäin usko, että sinä olisit omin avuin päätynyt niihin johtopäätelmiin joita sinulla on. Oletan, että pohtiessasi jotain hieman hankalampaa asiaa, haet välittömästi apua järjestönne kirjallisuudesta. Ainakin kaikki tuntemani todistajat toimivat siten. Korjaa, jos olen väärässä.

   Kun minä keskustelen sinun kanssasi, niin minulla on käytössä ainoastaan Raamattu sekä Uuden testamentin hakusanakirja, josta voin etsiä valmiiksi tuttuja raamatunkohtia, mutta joiden tarkkaa sijaintia en välttämättä aina muista. Nämä ovat minun ainoat apukeinoni ja lähteeni.

   Minulla ei ole hyllyssä tai netissä mitään kirjastoa, josta haeskelisin selityksiä jakeille. Pyrin selittämään Raamattua Raamatulla ja lukemaan suurempia kokonaisuuksia kuin jae tai pari. Yleensä jakeen ymmärtämiseen tarvitaan koko luvun lukeminen ajatuksella.

   *****************

   Kirjoitit: ”Oliko siis Joona oman viisautensa varassa, kun hän Raamattuun kirjoitti Jehovan ajattelun kääntymisestä toiseen suuntaan ja armon osoittamisesta: “Niin hän muutti mielensä eikä sallinutkaan onnettomuuden kohdata niniveläisiä, vaikka oli sanonut tuhoavansa heidät.”?”

   Vastasin jo aiemmin, että en usko yhdenkään kirjoittajan ymmärtävän täydellisesti Jumalan tekoja, ajatuksia eikä tunteita. En Joonankaan. Joonan kirjan kirjoittaja kirjoitti oman ymmärryksensä mukaan toki Pyhän Hengen johtamana. Mutta tieto ei ole täydellistä vieläkään – eikä ollut sitä Joonankaan aikana. Oletko eri mieltä?

   Ehkäpä sinä voit nyt puolestasi vastata, millä keinoin Jumala voi tietää etukäteen sen, mitä hän haluaa tietää?

   ***********************

   “Niin hän muutti mielensä eikä sallinutkaan onnettomuuden kohdata niniveläisiä, vaikka oli sanonut tuhoavansa heidät.”?

   Jos otat yllä olevan tekstin kirjaimellisesti, niin onko teoriassa mahdollista, että Jumala muuttaa mielensä ihmiskunnan tulevaisuuden suhteen? Kyllä vai ei?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Rauli Toivonen sanoo:

   MUUTAMIA VASTAUKSIA AILALLE:

   1)”Mihin Sinä Rauli luotat, kun puhutaan Jumalan ajatuksista?”

   Onpas erinomainen kysymys, kiitos siitä. Eiköhän vastauskin ole ihan samaa tasoa: Raamattuun.

   Kun joku henkeytetty raamatunkirjoittaja toteaa Luojamme Jehovan olevan pahoillaan, surullinen, tuntevan sääliä, vihaavan tai vaikkapa rakastavan, luotan, että ajatteluanalyysi osuu oikeaan. Miksi minä menisin Joonan raporttia epäilemään siksi, että hän oli vajavainen ihminen? Sillä perusteella voisi heittää kaikki Raamatun tekstit romukoppaan.

   Ikävä kyllä monet juuri tuolla kirjoittajan vajaavaisuuskriteerillä niin tekevätkin. Ja lunastavat ensimmäisen huijauslupauksen, joka Raamatussa esitetään: ”silmänne avautuvat ja teistä tulee Jumalan kaltaisia, niin että tiedätte kaiken, sekä hyvän että pahan.”(1.Mo3:5)

   2) Toinen kysymyksesi oli sitten todella paha: ”Millä keinoin Jumala voi tietää etukäteen sen, mitä hän haluaa tietää?”

   Ehkä tuota pitäisi kysyä Kaikkivaltiaalta itseltään? Minulla on käytössäni ainoastaan ja vain Raamattu. Sieltä sitten näkee, minkä Jumala on etukäteen halunnut tietää, ja jopa päättää. Sinusta ja minusta, meidän kohtalostamme ei sanota suoraan mitään. Voimme Aila valita siis sen, ketä palvelemme.

   Esimerkiksi lunastusjärjestely kokonaisuutena on yksi tuollainen selkeästi jo Eedenissä esitetty, ja sen yksityiskohdat vähitellen on sitten Raamatun lehdillä paljastettu. Ilmestyskirjasta löytyy se viimeinen silaus.

   3) ”Onko teoriassa mahdollista, että Jumala muuttaa mielensä ihmiskunnan tulevaisuuden suhteen? Kyllä vai ei?”

   Ei, ei ja vielä kerran ei.

   Nyt nimittäin Raamattuun on kirjoitettu asiat hiukan yli tuhannen vuoden päähän. Siellä ennustetaan pahuuden hävitys ja maapallon muuttaaminen paratiisiksi. Aika monta sitaattia kirkollisesta raamatunkäännöksestä olen tässä keskustelussa aiheesta vyöryttänytkin sinunkin nähtäväksesi. Sinä päätät kuinka vakavissaan otat Jumalan lupaukset siitä, että ”vanhrskaat perivät maan” jne.

   Raamattu sanoo, että Jehova Jumala, niin kaikkivaltias kun onkin, ei voi tehdä yhtä asiaa. Vaikka se meille ihmisille on hyvin helppoa: ”Apostoli sen iankaikkisen elämän toivon perusteella, jonka Jumala, joka ei valhettele, on luvannut ennen ikuisia aikoja”(Tiit1:2)

   Luotan todella täydelleen Jumalan lupauksiin. Ja niin näyttää tehneen myös Jeesuksen hallitsijatoveri Paavali: ”Sillä niin monta kuin Jumalan lupausta on, kaikki ne ovat hänessä ”on”; sentähden tulee hänen kauttaan myös niiden ”amen”, Jumalalle kunniaksi meidän kauttamme.”(2.Ko1:20)

   Eiköhän sovita Aila, että kyllä ne Jumalan lupaukset Raamatussa pitävät kutinsa.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Aila Ruoho sanoo:

   Rauli, kirjoitit näin: ”MUUTAMIA VASTAUKSIA AILALLE:

   1)”Mihin Sinä Rauli luotat, kun puhutaan Jumalan ajatuksista?”

   Onpas erinomainen kysymys, kiitos siitä. Eiköhän vastauskin ole ihan samaa tasoa: Raamattuun.”

   >>>>> > > >

   Mutta kun Raamatussa ei missään kohdassa lue, että Jumala olisi valinnut voidelluiksi henkilöitä niin ettei välitä valintansa hetkellä tietää, että valitusta saattaa tulla luopio ja että Jumala joutuukin valitsemaan tämän tilalle uuden pyhän. Raamattu ei kerro, että Jumala olisi ajatellut mitään tuollaista.

   Kyseinen tulkintahan sai alkunsa siitä, kun todistajien lukkoon lyömän vuoden 1935 loogisuus alkoi pahasti vuotaa ja piti keksiä uusi selitys sille, miksi voideltuja pulpahteli esiin senkin jälkeen kun ”taivaallinen kutsu” oli tulkinnan mukaan loppunut. Eikö totta?

   Mihin Sinä siis luotat, kun opetat sellaista Jumalan ajattelutavasta, johon ei löydy vastausta Raamatusta?

   Jos vastaat, että järjestöösi, niin kysyn heti perään, että millä perusteella? On hyvin helposti todistettavissa, että esimerkiksi kaikki vuosilukuihin kiinnitetyt odotukset ovat menneet järjestään metsähallituksen puolelle. Mikäli tulkinnat tulisivat Jumalalta, näin ei todellakaan olisi. Eihän? Kyse täytyy olla siis puhtaasti inhimillisistä tulkinnoista. Tästä pästäänkin takaisin kysymykseen, joka myös odottaa vastausta.

   Eli, Rauli . . .

   Mistä me voimme olla varmoja että Jehovan todistajien oppi on tässä voideltujen asiassa oikea, ja että siinä on kysymys nimenomaisesti Jehovan todistajista?

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Marjaana Järvinen sanoo:

  Oliko Rauli nyt niin, että minä mitä ilmeisemmin en saa vastausta muutamaan kertaan kysymääni, blogisi aiheeseen tiukasti liittyvään kysymykseen siitä, että mistä me voimme olla varmoja että Jehovan todistajien oppi on tässä asiassa oikea, ja että siinä on kysymys nimenomaisesti Jehovan todistajista? Kysymyspari on mielestäni varsin oleellinen.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Sami Paajanen sanoo:

  Rauli, tuntuu kyllä kauhealta lukea näitä Jehovan todistajien salaoppeja. Kotimaan sivuilla oli kirjoitus verikysymyksestä teidän puskari tiedottaja veti kyllä aivan vesiperät. Tajuatko missä lahkossa toimit?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Seppo Heinola sanoo:

  Sami Paajanen, oma uskontosi on yhtä kauheita ellei kauheampia opetuksia täynnä. Jehovantodistajat eivät sentää usko rakkauden Jumalan olevan valmis kiduttamaan suurinta osaa luomiaan ihmisiä ikuisesti helvetissä.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Sami Paajanen sanoo:

   Seppo laita nyt hiukan perusteluita. Etkä ole Seppo vielä huomannut, että Jehovan todistajat blufaafat tässä helvettiopisssa. He ovat ottaneet Jumalan kidutustehtävän itselleen. He kiduttavat jo nyt.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Olenaista on Sami se, että kristityillä on hevettioppi ja jehovantodistajila ei. Maanpäällisiä helvettejä ovat kyllä järjestäneet ja järjestävät uskonsisarillen ja veljilleen kristityt aivan yhtä lailla.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Rauli Toivonen sanoo:

  Kyllä se sitten kaikki on niin kauheaa.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Aila Ruoho sanoo:

   Rauli, onko sinulla joku periaatteellinen syy, miksi et voi vastata Marjaanan kysymykseen?

   Marjaana: ”Oliko Rauli nyt niin, että minä mitä ilmeisemmin en saa vastausta muutamaan kertaan kysymääni, blogisi aiheeseen tiukasti liittyvään kysymykseen siitä, että mistä me voimme olla varmoja että Jehovan todistajien oppi on tässä asiassa oikea, ja että siinä on kysymys nimenomaisesti Jehovan todistajista? Kysymyspari on mielestäni varsin oleellinen.”

   Monia varmasti kiinnostaa saada kuulla mielipiteesi tästä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Aila Ruoho sanoo:

   Vielä yksi kysymys pyhistä sinulle Rauli.

   Jos joku todistaja uskoo Jumalaan, Kristuksen lunastusuhriin ja kaikkiin muihin tulkintoihin joita teillä on Raamatusta, mutta hän ei kykene enää uskomaan siihen, että hallintoelimenne jäsenet ovat oikeasti ja aidosti voideltuja. Ja jopa koko oppi voidelluista alkaa tuntua hänestä epäraamatulliselta.

   Mitä tällaiselle henkilölle tapahtuu, erityisesti siinä tapauksessa jos hän kertoo epäilyistään ääneen omassa seurakunnassaan?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Aila Ruoho sanoo:

   Hmm.

   ”Posio vaikeni”. Mutta ehkäpä vain hetkeksi?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Aila Ruoho sanoo:

   Rauli, onko nyt ymmärrettävä, että nämä viimeiset kysymykset ovat niin vaikeita, ettet osaa niihin vastata? Vai ovatko ne niin kiusallisia, ettet halua vastata? Vai tuliko ylemmältä taholta käsky lopettaa bloggaaminen ja vaieta loppullisesti tällä palstalla?

   Odottelen vastauksiasi.

   * * *

   Avoimeksi jääneet kysymykset kun liittyvät aivan olennaisesti liittyvät itse aloittamaasi aiheeseen.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Marjaana Järvinen sanoo:

  Ei kai se ihan kaikki ole niin kauheaa. Uskonnoissa on paljon hyviäkin puolia. Jotkut ihmiset tuntuvat tarvitsevan jonkinlaista toivoa tuonpuoleisesta, johon uskonnot omalta osaltaan vastaavat. Jotkut uskonnot tekevät myös paljon pyyteetöntä hyväntekeväisyyttä.

  Mitä tulee uskonnoissa esiintyviin tiettyihin oppeihin, niin kyllä, osa niistä on varsin kauheita.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Rauli Toivonen

  Olen Jehovan todistaja Pyhäjärveltä. Leipäni olen ansainnut perheelleni viimeiset 35 vuotta opettamalla kemiaa ja matematiikkaa paikallisessa lukiossa. Lokakuun alusta 2017 siirryin eläkkeelle ja opetan nyt kanssaihmisilleni vain Raamattua. Harrastan liikuntaa varsin tarmokkaasti: pallopelejä, kuntosalia ja lenkkejä kuuluu viikottaiseen ohjelmaani. Olen kolmen lapsen isä ja myös kolmen lapsen isoisä. Vaimon kanssa yhteistä taivalta on tänä vuonna 42 vuotta. Voit kirjoitella minulle myös meiliä osoitteseen raulitoivonen1@gmail.com