”Koko maailma on ——– vallassa”

Yksi maailman huomattavista vallankäyttäjistä aloitti sitten eilen tehtävässään. USA:n presidentti Trump ilmaisi ensi sanoissaan nojaavansa Raamattuun muutoinkin kuin vain pitämällä sormeaan sen päällä: ”God bless you” oli sekä lauseena että ajatuksena virkaanastujaisissa vahvasti esillä.

Miten Jumalan pitäisi Trumpin luotsaamaa kansaa sitten siunata? Tilaisuuden pääpuheen perusteella Kaikkivaltiaan tulisi olla takuumiehenä esimerkiksi ulkopolitiikassa, jonka otsikkona näyttää olevan ”America First”. Nähtäväksi jää, kuinka paljon siunausta ylhäältä tulee – ja mitä se maksaa niille kansakunnille, jotka eivät ole se ensimmäinen.

Itäisessä naapurimaassamme on myös presidentti, joka painottaa kansalleen ”me ensin”-näkemystä. Ja Putin on myös usein mukana tilaisuuksissa, joissa Jumalalta siunauksia hamutaan. Hänen hallintonsa diplomaattiset suhteet taivaallisiin hoidetaan käytännössä vain yhden kirkon, Venäjän ortodoksisen välittämänä. Trumpilla oli virkaanastujaisissa monin eri tavoin Raamattua tulkitsevia uskonnollisia vaikuttajia.

Takaakohan siunauspyytelijöiden suuri lukumäärä varmemman vastauksen? Rohkenen epäillä.

Me näemme todella monia erilaisia vallankäyttäjiä nykymaailmassa. Ja uskonnolliset piirit pyörivät vallankahvan läheisyydessä edelleen, vaikka kansalaisten uskonnollisuus on yleisesti ottaen hiipumaan päin. Olisikohan asia juuri siten kuin Raamattu kauan sitten visioi: ”Heissä on jumalisuuden ulkokuori, mutta he kieltävät sen voiman.”(2.Tim3:5)

Kun Jeesus oli maan päällä pari vuosituhatta sitten, hänelle oikein tyrkyttämällä tyrkytettiin yhteisten asioiden hoitamistehtävää. Kerran kun hän teki nälkäongelman näppärästi ratkaisevan ihmeen, lähtivät tuon ajan headhunterit liikkeelle. Miten Jeesus reagoi?

Raamattu kertoo: ”Mutta Jeesus tiesi, että ihmiset aikoivat väkisin tehdä hänestä kuninkaan, ja siksi hän vetäytyi taas vuorelle. Hän meni sinne yksin.”(Joh6:15) Melkoinen vastakohta sille afrikkalaiselle päämiehelle, joka vaalit hävittyään irrotti otteensa presidentinjakkarasta vasta naapuriarmeijoiden uhatessa. Ja onhan se monelle muullekin maalliselle vallanpitäjälle ollut luopuminen pelkkää tuskaa.

Raamattu paljastaa hyvin selkeästi sen, kuka on nykymaailman suurin päällikkö. Hän on sen verran ujo persoona, että ei niin sanotusti halua nimeään mielellään julkisuuteen. On kivampi sotkea asioita taustalla tuntemattomana. Kaikki eivät edes usko hänen olemassaoloonsa!

Jeesus joutui palveluksensa aluksi tuon Kaikkivaltiaan Jumalan päävastustajan Saatanan kiusaamaksi. Tarkoituksena oli saada Jumalan Poika lipeämään tehtävästään. Näin olisi viety Jehova Jumalan ihmiskunnan pelastusoperaatio siihen samaan sammumattomaan tuleen, mihin Saatana itse tulee aikanaan päätymään.(Mat25:41)

Jeesukselle esitettiin varsinainen ”lehmäkauppojen lehmäkauppa”: ”Paholainen vei Jeesuksen hyvin korkealle vuorelle, näytti hänelle maailman kaikki valtakunnat ja niiden loiston ja sanoi: ’Kaiken tämän minä annan sinulle, jos polvistut eteeni ja kumarrat minua.’”(Mat4:9) Tarjous oli vakavasti otettava, kuvaileehan Luukkaan rinnakkaiskertomus Paholaisen valtaa tähän maailmaan, että ”Se on annettu minun haltuuni ja minä voin antaa sen kenelle tahdon. ”(Lu4:6)

Olisi täysin mahdotonta edes kuvitella Jeesus Kristus rukoilemassa siunauksia jonkun nykyisen vallanpitäjän politiikalle. Vaikka poliittinen ohjelma olisi epäitsekkäämpi kuin nämä ”me ensin”- rykäisyt, jotka vallitsevat käytännössä kaikkialla. Miksi Raamatun mukaan näin?

Jeesus nimittää Isänsä arkkivihollista Saatanaa ”tämän maailman ruhtinaaksi” siinä missä Paavali käyttää samasta ilkiöstä nimikettä ”tämän maailman jumala”(Joh14:30;2.Ko4:4)Vapahtajamme lausui edelleen, että ”tämän maailman ruhtinas on jo tulossa. Mitään valtaa ei hänellä minuun ole.”(Joh14:39) Voisiko Jeesus antaa pientäkään tukea sille maailmalle, jota masinoi Saatana? Ei uskottavaa, vai mitä?

Otsikko oli otettu 1Johanneksen kirjeen kohdasta 5:19. Tässä lainattu osa on sitten kokonaisena paljastaen tämän maailman suurimman vallankäyttäjän: ”koko maailma on Pahan vallassa”.

Mutta onneksemme Saatana ei pyöritä ihmiskuntaa täällä maapallolla enää kauan. ”Pahan” hallinta-aika loppuu hyvin, hyvin voimakkaaseen manööveriin, jonka Jumalan valtakunnan kuningas tulee toteuttamaan. Saatana ei toki vapaaehtoisesti luovu vallasta, mutta kuninkaansa johdolla Jumalan valtakunta ”on musertava kaikki ne muut valtakunnat ja tekevä niistä lopun, mutta se itse on pysyvä iankaikkisesti.”(Dan2:44)

Odotatko sinä noita virkaanastujaisia? Sellaisia, joita kristityt ovat jo yli kaksi vuosituhatta rukoilleet.(Mat6:10)

 

 1. ”a) Miksi siis Saatana ylipäätään lähti kapinoimaan Jumalaa vastaan?”

  Olemme vain ja ainoastaan sen varassa, mitä Raamattu asiasta kertoo. Tällaista informaatiota sieltä meille annetaan.

  Kaikkivaltias Jumala Jehova ei luo sekundaa, vaan Hän on ”teoissaan täydellinen”(5.Mo32:4) Oli siis aika, jolloin Saatanaa ei ollut olemassa, tottelevainen henkipersoona kylläkin oli luotu taivaaseen. Yhtenä Jumalan Jumalan älyllisenä luomuksena hänelle oli annettu moraalinen toimintavapaus, etu ja vastuu ratkaista itse, miten haluaa Luojansa ohjeita noudattaa.

  Hesekielin kirja kertoo sen, kuinka tottelevaisesta tuli tottelematon kapinallinen: ”Olit Eedenissä, Jumalan puutarhassa, ja sinua koristivat kalliit kivet… Moitteen sijaa ei sinussa ollut siitä päivästä, jona sinut loin, siihen päivään, jolloin lankesit pahaan…Kauneutesi houkutti sinut korskeuteen, loistosi sokaisemana haaskasit viisautesi… Sinä olet kammottava varoitus. Sinä olet iäksi poissa.”(Hes28:13-19)

  Raamatun antama vastaus on siis: ylpeys ja halu saada valtaa ”haaskasi viisauden”. Ei ole kovin vaikea löytää tästä Saatanan hallitsemasta maailmasta yksilöitä, jotka myös tietävät lopputuloksen, mutta eivät sen paljon anna menoon vaikuttaa.

  ”b) Edes yrittää taistella maailmankaikkeuden Luojaa vastaan, jolle mikään ei ole mahdotonta, ja jota vastaan ei ole mitään mahdollisuuksia taistella?”

  Älä muuta sano. Epätasaistahan se kamppailu tulee olemaan lopputuloksen kannalta, mutta yksittäisiä taisteluvoittoja Paholainen on kyllä onnistunut saamaan, ilmeisesti suurtakin riemua tuntien.

  Jobin kirjan alussa kerrotaan, miten Saatana esitti väitteitä varakkaasta ja vanhurskaasta Jobista tyyliin ”kun miestä riittävästi kiusataan, kyllä Luoja saa kuulla kunniansa.” Toisin kävi. On loogista päätellä, ettei Job suinkaan ole ainut ihminen, jonka kuuliaisuus on asetettu kyseenalaiseksi maailmassamme, joka on ”pahan vallassa”.

  Jeesustakin Saatana päätti houkutella puolelleen. Raamatussa mainittu ”toinen Aadam” oli kuitenkin asenteeltaan lujempi kuin se surullisenkuuluisa ensimmäinen(1.Ko15:45)

  Saatanan tietää lopputuloksena olevan kutistuminen olemattomuuteen kuvaannollisessa tulijärvessä(Ilm20:10). Hänelle selvästikin tuottaa mielihyvää saada ihmisiä mukaan tuhoon. Tästä asenteesta kertoo Ilmestyskirja näin: ”Se on raivon vallassa, sillä se tietää, että sen aika on lyhyt”(Ilm12:12). Muun muassa se, että tämän maailman ”kuninkaat” sotajoukkoineen joutuvat Harmagedonissa lintujen ruuaksi, tuottaa Saatanalle selvästi mielihyvää. Sellaisen eteen hän kovasti on nähnyt vaivaa.

  ”c) Saatanan kuvaillaan olevan kovin viisas, mutta lähtee silti taisteluun, jota ei ole mahdollista voittaa. Miksi?”

  Ehkä sait tuosta aiemmasta vastauksen tynkää. Mutta eikös ole ollut niin, että moni tappaja ihmishistoriassakin on halunnut vetää oman tuhoutumisensa pyörteisiin mahdollisimman monta muuta? Ei siinä silloin järki suurvoittoa saa. Eräskin ”maan kuningas” 1945 keväällä Berliinissä on erinomainen esimerkki aidon saatanallisesta toiminnasta. Tuskin pikkupoikien värväämisellä liittoutuneiden joukkoja paljon hidastettiin.

  Ikävä kyllä maapallolla saattaa olla myös sellaisia, jotka Mikko Alatalon laulun sanoin ”hamuavat sitä viimeistä kahvaa”. Raamattu antaa kuitenkin vakuutuksen siitä, ettei sellaista Saatanan maailman vallanpitäjää koskaa tule, joka viedä mukanaan kaiken muunkin elämän. Melkoisen hyvä uutinen meille nykypäivän ihmisille kautta maapallon, eikö vain?

 2. Rauli -> ”Kaikkivaltias Jumala Jehova ei luo sekundaa, vaan Hän on ”teoissaan täydellinen””

  Täydellisyyteen ei mielestäni kuulu suunnitella ihmiselle esimerkiksi viisaudenhampaita, joista ei ole kuin haittaa. Eli menisivätkö viisaudenhampaat ehkä kuitenkin sinne sutta ja sekundaa -osastoon? Eivätkä toki suinkaan ole ainoa osoitus siitä ettei kaikki ”tekonsa” ole täydellisiä.

  Rauli -> ”Jobin kirjan alussa kerrotaan, miten Saatana esitti väitteitä varakkaasta ja vanhurskaasta Jobista tyyliin ”kun miestä riittävästi kiusataan, kyllä Luoja saa kuulla kunniansa.” Toisin kävi.”

  Kiusaaminen on terminä ehkä hieman laimea, kun otetaan huomioon että Jumala tappoi Jobin perheenkin ihan vain pikku vedon takia.

  Mitä mieltä muuten olet, kun itsekin olet vahvasti sitä mieltä että jos esitetään syytöksiä, yleisen oikeustajun mukaisesti tulisi kuulla aina myös syytettyä (lukuun ottamatta tietenkin entisiä Jehovan todistajia, heillä ei ole kuulluksi tulemisen oikeutta), niin miten Raamattu mielestäsi täyttää yleisen oikeustajun mukaisen vaatimuksen Saatanan kohdalla? Saatana ei saa Raamatussa mahdollisuutta puolustaa itseään ja meillä on kaikesta vain Jumalan toimittama sana. Jos tarkoitus on päätyä oikeudenmukaiseen ratkaisuun, missä Saatanan polustuspuheenvuoro? Ja vastaus ei voi olla, että täällähän tuo puuhastelee maan päällä ja vastauksen voivat kaikki lukea siitä. Kun ei voida. Maailma on hyvin monisyinen paikka täynnä niin pahaa kuin hyvääkin.

  • Oletko lukenut Jobin kirjaa? Tuli mieleeni siitä, että toistat sellaista aiemmin jo täälläkin kohtaamaani väitettä kuin että ”Jumala tappoi Jobin perheenkin”. Raamatun mukaan kun ei tappanut.

   Jobin 1:12 kertoo seuraavaa: ”Herra sanoi Saatanalle: ”Hyvä on. Saat tehdä mitä haluat kaikelle mitä hänellä on. Mutta häneen itseensä et saa koskea.” Ja sitten tuli sitä jobinpostia läheisistä.

   Kumpiko siis Jobin perheen surmasi? Niin, aika helppoa tuo Raamatun teksti on ymmärtää.

   Suurin osa on ihan yhtä tietämättömiä Saatanan toiminnasta kuin sinä ja Job: Jumalan piikkiin laitetaan tekosensa. Näkymätön vihollinen on tietysti se tehokkain. Ja etenkin kun vielä ”maailma on hyvin monisyinen paikka täynnä niin pahaa kuin hyvääkin”, kuten hyvin asian ilmaiset. Hämäävän monisyinen, sanoisin.

   Oletko käynyt keskitysleirimuseoissa? Minä olen vieraillut kahdesti Auschwitzin alueella. Monet ovat sitä mieltä, ettei ihmisen oma pahuus ole voinut riittää noihin julmuuksiin. Vaikuttava näyteikkuna tämän maailman jumalan todellisen minän sisälle.

   Saatana todellakin saa käyttää puolustuspuheenvuoronsa tätä maailmaa riepotellessaan ihan siihen katkeraan loppuunsa saakka. Eli Raamatun sanoin: ”Hän otti kiinni lohikäärmeen, tuon muinaisaikojen käärmeen, jonka nimet ovat Paholainen ja Saatana, ja pani sen kahleisiin tuhanneksi vuodeksi syöksi sen syvyyteen ja lukitsi ja sinetöi sen jäljestä syvyyden oven. Enää ei käärme saa johtaa kansoja harhaan, ennen kuin tuhat vuotta on tullut täyteen.”(Ilm20:3)

 3. Rauli -> ”Kumpiko siis Jobin perheen surmasi? Niin, aika helppoa tuo Raamatun teksti on ymmärtää.”

  Teknisesti ottaen olet oikeassa. Antaessaan Saatanalle luvan tehdä Jobin läheisille mitä tämä halusi, Jumala on luonnollisesti myös vastuussa siitä mitä tapahtui. Ei taideta päästä siitä mihinkään, että Jumala tiesi millaiseen vetoon ryhtyi ja mitä siitä seuraisi Jobille ja tämän läheisille.

  Rauli -> ”Suurin osa on ihan yhtä tietämättömiä Saatanan toiminnasta kuin sinä ja Job: Jumalan piikkiin laitetaan tekosensa.”

  Suurin osa uskovista näyttää olevan Jumalan toiminnasta yhtä tietämättömiä kuin sinä: Jumala tappoi pelkästään Raamatun sivuilla miljoonia ihmisiä, Saatanan uhrimäärän jäädessä kymmeniin.

  Who has killed more, Satan or God?

  http://dwindlinginunbelief.blogspot.fi/2006/08/who-has-killed-more-satan-or-god.html

  Rauli -> ”Oletko käynyt keskitysleirimuseoissa? Minä olen vieraillut kahdesti Auschwitzin alueella. Monet ovat sitä mieltä, ettei ihmisen oma pahuus ole voinut riittää noihin julmuuksiin. Vaikuttava näyteikkuna tämän maailman jumalan todellisen minän sisälle.”

  Ihminen pystyy mihin tahansa, niin hyvässä kuin pahassa. Natsisaksan hirmuteot pystytään selittämään yleisesti tunnetuilla psykologisilla ilmiöillä ja tehokkaalla agendalla, ei siihen mitään saatanoita tarvita. Tarvitaan vain autoritäärinen johtohahmo (tai johtajia), hedelmällinen maaperä, oikeat olosuhteet, eikä pelon ilmapiiristäkään ole haitaksi.

  Aivan samalla tavalla kuin ihmiset olivat natsisaksassa osa isompaa kokonaisuutta ja pystyivät toteuttamaan epäinhimillisiä tekoja, eivätkä välttämättä osanneet nähdä toiminnassaan mitään eettisesti arveluttavaa, myös Jehovan todistajat toteuttavat johtajiensa epäinhimillistä agendaa silloin kun johtajat niin haluavat. Eivätkä Jehovan todistajatkaan osaa nähdä toiminnassaan mitään eettisesti arveluttavaa, vaikka se tarkoittaa sitä, että siitä [karttamis- eli hylkäämissäännöstä] seuraa äärimmäisen surullisia ihmiskohtaloita, perheitä hajoaa ja jotkut hylätyt tekevät jopa itsemurhan.

  Sosiaalisen eristämisen on todettu tutkimuksissa olevan joiltain osin jopa stressaavampaa ja rankempaa kuin fyysinen väkivalta.

  Rauli -> ”Saatana todellakin saa käyttää puolustuspuheenvuoronsa tätä maailmaa riepotellessaan ihan siihen katkeraan loppuunsa saakka.”

  Oikeudenmukaisuusperiaatteen mukaan Saatanalle on varattu puolustuspuheenvuoro siellä missä häntä syytetään, eli Raamatussa. Mielelläni sellaisen lukisin, jos sellaisen minulle sieltä näytät.

 4. Itse asiassa Raamatun mukaan Saatanan tappamia ovat jopa kaikki sen niin kutsutun ”luonnollisen kuoleman” kokeneet. Näin menee tuon hengen riistäjän cv: ”Saatana on ollut murhaaja alusta asti.”(Joh8:44)

  Missä merkityksessä ja mistä ”alusta” on kyse, kun kerran Panettelija aikanaan oli ihan asiallinen enkeli taivaassa?

  Roomalaiskirje auttaa ymmärtämään tilannetta jossakin määrin: ”Yhden ainoan ihmisen teko toi maailmaan synnin ja synnin mukana kuoleman. Näin on kuolema saavuttanut kaikki ihmiset, koska kaikki ovat tehneet syntiä.”(Ro5:12). Kun katsotaan Raamatun ensimmäisiä lukuja paljastuu kaiken pahan alkuunpanija, se varsinainen elämänriistäjä, jota myöhemmin kutsutaan ”alkuperäiseksi käärmeeksi”(Ilm12:9)

  Ymmärrätkö Raamatun kokonaissanoman: Kuolemaan johtava ihmiselämä on Saatanan aikaansaannosta aivan täysin, joten laskun valitsevasta tilasta voi lähettää hänelle. Ja se on iso.

  On totta, että Jehova on ollut pakotettu aikaistamaan joidenkin kuolemaa ääritilanteissa. Nyt vain on niin, että ihmiselämän antajana Hänellä on siihen oikeus. Ja Kaikkivaltias voi herättää kaikki Saatanan tappamat ihmiset. Esimerkiksi ne Jobin läheiset, jotka tuskin ylösnousemuksen saatuaan harmittelevat Haadeksessa(tuonelassa) viipymistään.

  Otat myös ihmisjuridiikkaa mukaan keskusteluun: ”Oikeudenmukaisuusperiaatteen mukaan Saatanalle on varattu puolustuspuheenvuoro siellä missä häntä syytetään, eli Raamatussa.”
  Raamattu kertoo koko Saatanan uran kaikki olennaiset vaiheet. Myös sen vääjäämättömän lopputuloksen. Siihen on tyytyminen.

  Näyttää siltä, ettei Saatana edes kaipaa mitään erityisiä puolustuspuheenvuoroja. ”Se tietää, että sen aika on lyhyt, kerrotaan Panettelijasta”(Ilm12:12) Jopa hänen ei-inhimilliset kätyrinsä tietävät, mitä on tulossa. Tämä voidaan lukea heidän Jeesukselle sanomastaan: ”He huusivat: ’Mitä sinä meistä tahdot, Jumalan Poika? Oletko tullut tänne kiduttamaan meitä jo ennen määräaikaa?’”(Mat8:29)

  Saatana on saanut nyt tuhansia vuosia aikaa näyttää kykynsä maailman hallitsijana. Näyttöjen mukaan mennään, ei vuolaiden puolustuspuheenvuorojen tässä kaikkien aikojen oikeudenkäynnissä. Saatanan ja hänen joukkojensa toimintaperiaatteet onneksi on kerrottu niille, jotka ne Raamatusta haluavat lukea.

 5. Rauli -> ”Itse asiassa Raamatun mukaan Saatanan tappamia ovat jopa kaikki sen niin kutsutun ”luonnollisen kuoleman” kokeneet. Näin menee tuon hengen riistäjän cv: ”Saatana on ollut murhaaja alusta asti.””

  Ai ai sentään. Tämä on varmasti kovin tavallinen johtopäätös uskovien keskuudessa, mutta Raamatun todellisuudessa vain yksi on vastuussa koko maailmankaikkeudesta, eikä se suinkaan ole Saatana. Tämän lisäksi se oli vain ja ainoastaan Jumala, joka määräsi että ihminen potkittiin paratiisista. Ei kukaan muu. Jumala on näin ollen vastuussa myös kaikista luonnollisista kuolemista, sen lisäksi mitä Jumalan kerrotaan ihmisiä tappaneen Raamatussa ennenaikaisesti. Siinä sitä on Jumalalla cv:tä kerrakseen.

  Rauli -> ”Roomalaiskirje auttaa ymmärtämään tilannetta jossakin määrin: ”Yhden ainoan ihmisen teko toi maailmaan synnin ja synnin mukana kuoleman. Näin on kuolema saavuttanut kaikki ihmiset, koska kaikki ovat tehneet syntiä.”(Ro5:12). Kun katsotaan Raamatun ensimmäisiä lukuja paljastuu kaiken pahan alkuunpanija, se varsinainen elämänriistäjä, jota myöhemmin kutsutaan ”alkuperäiseksi käärmeeksi”(Ilm12:9)”

  Ymmärrän, että uskovasta se on vaikea tunnustaa tosiasioita, mutta näitä pyöritellessä kannattaa aina edes yrittää muistaa ettei lopputulemaan vaikuttanut tarinan mukaan kukaan muu kuin Jumala. Saatana ei riistänyt ihmisiltä mitään, sen teki yksin Jumala.

  Joskus Raamattua lukiessa on tullut mieleen, että lieköhän se jokin älykkyystesti. Siis siinä mielessä, että kaikkein pahin, joka vieläpä vaatii yksinomaista alituista palvontaa, kuten kaikki muutkin häiriintyneet hallitsijat, esitetään hyviksenä, ja katsotaan moniko menee halpaan ja tosiaan palvoo tällaista hirmuhallitsijaa. Melko moni, jos maailman uskovaisuustilastoja katsotaan. Toisaalta Raamattu vihjaa myös että harvat hiffaavat mistä on todella kyse, eikö totta.

  Rauli -> ”Ymmärrätkö Raamatun kokonaissanoman: Kuolemaan johtava ihmiselämä on Saatanan aikaansaannosta aivan täysin, joten laskun valitsevasta tilasta voi lähettää hänelle. Ja se on iso.”

  Niin, siis Raamatun, joka ei anna syytetylle osapuolelle mahdollisuutta puolustaa itseään. Ihmettelisin, jos sanoma olisi joku toinen. Etenkin kun Raamattua lukemalla ei voi tulla mihinkään muuhun perusteltuun johtopäätökseen, kuin että kaikista pahin paha on Jumala itse. Jumala keksi kuoleman ja langetti sen kaikkien meidän päälle. Kukaan muu ei sitä tehnyt.

  Rauli -> ”Otat myös ihmisjuridiikkaa mukaan keskusteluun: ”Oikeudenmukaisuusperiaatteen mukaan Saatanalle on varattu puolustuspuheenvuoro siellä missä häntä syytetään, eli Raamatussa.” Raamattu kertoo koko Saatanan uran kaikki olennaiset vaiheet. Myös sen vääjäämättömän lopputuloksen. Siihen on tyytyminen.”

  Näin esittäisi eittämättä kuka tahansa jolla ei olisi puhtaat jauhot pussissa, ja jonka edunmukaista olisi, ettei vastapuoli pääsisi sanomaan mitään. Objektiivisina me emme tietenkään voi luottaa ainoastaan toisen osapuolen näkemykseen, kuten itsekin tämän tästä tähdennät (paitsi jos on kyse Jehovan todistajien näkemyksestä, se pitäisi hyväksyä aina sellaisenaan, tai muuten).

  Rauli -> ”Näyttää siltä, ettei Saatana edes kaipaa mitään erityisiä puolustuspuheenvuoroja. ”Se tietää, että sen aika on lyhyt, kerrotaan Panettelijasta”(Ilm12:12) Jopa hänen ei-inhimilliset kätyrinsä tietävät, mitä on tulossa. Tämä voidaan lukea heidän Jeesukselle sanomastaan: ”He huusivat: ’Mitä sinä meistä tahdot, Jumalan Poika? Oletko tullut tänne kiduttamaan meitä jo ennen määräaikaa?’”(Mat8:29)”

  Tämäkin on vain yhden osapuolen näkemys. Emmehän me sen perusteella voi vetää johtopäätöstä siitä, että ”näyttää siltä, ettei…” Ainakaan jos me haluamme olla objektiivisia. Muussa tapauksessa toki voimme.

  Rauli -> ”Saatana on saanut nyt tuhansia vuosia aikaa näyttää kykynsä maailman hallitsijana. Näyttöjen mukaan mennään…”

  Toistaiseksi meillä ei kuitenkaan ole ensimmäistäkään näyttöä siitä, että minkäänlainen Saatana vetäisi minkäänlaisista naruista verhon takana. Kaikki osoittaa päinvastoin, että me olemme olleet täällä aina ominemme, ja pärjäämme tai olemme pärjäämättä sen mukaan. Tästä on todisteita satoja tuhansia vuosia. Kehityksemme on aina pohjannut elämän realiteetteihin, ei henkiolentojen äkkinäisiin oikkuihin.

  • Nyt ilmeisesti keskustelemme siitä, miten Raamattu jakaa vastuun kaikista luonnollisista ja luonnottomista kuolemista. Muut teoriarakennelmat ja kauhistelut eläkööt omina tarinoinaan.

   Annan sinulle tietenkin oikeuden olla uskomatta siihen, mitä Raamattu opettaa. Kummalliselta tuntuu kuitenkin vain ja ainoastaan Raamatun perusteella ajatella jotakin muuta kuin että Saatana on todellakin ”tappaja alusta asti”.

   Raamattu kertoo, että Jehova Jumala on luonut ihan kaiken. Ensimmäisen ihmisparin ohella myös sen henkipersoonan, joka teki itsestään ”Vastustajan”, kuten erisnimi Saatana voidaan kääntää.

   Ensimmäinen ihmispari yhtyi kapinaan, jonka Saatanaksi itsensä tehnyt taivaallinen henkipersoona aloitti: ”kyllä te itse tiedätte hyvän ja pahan, ei siihen mitään Jumalaa tarvita”. Tottelemattomuudesta tuli tietenkin rangaistus, ja kuolema tuli ihmiselämään kylkiäisenä. Ja sinun mielestäsi ihmisparin Luojalla ei ollut oikeutta rangaista ihmisparia, jolle oli kerrottu selkeästi Raamatun sivuilla pelisäännöt? Nehän olivat varsin yksinkertaiset: Tottelevaisuus ja ikuinen elämä, tottelemattomuus ja ”maaksi jälleen”. Eikö sellaisella, joka on elämän antanut, ole myös oikeus se ottaa takaisin?

   Jos luvattua kuolemanrangaistusta ei olisi tullut, olisin se minä, joka kummeksuisin ja ihmettelisin. Ja syystäkin oikeudenmukaisuuden perään huutelisin. Mitä voidaan vaatia tämän leväperäisyyden jälkeen keneltäkään?

   Oletko sinä sitä mieltä, että kun rikollinen saa sen rangaistuksen, minkä ihmislaki hänelle langettaa, vika on tuomarissa ja tuomion täytäntöön panijassa? He ovat ”keksineet” sanktion? Entisenä vankina tiedän, että vankilassa on tuolla sinun ajatussuunnallasi paljon kannatusta. ”Jumalan vika” mielletään hyvn usein käsitteenä ”yhteiskunnan vika” tai ”tuomarin vika”.

   ”Kehityksemme on aina pohjannut elämän realiteetteihin, ei henkiolentojen äkkinäisiin oikkuihin.”

   Niin, siinähän se temppu seisoo ja häntäänsä heiluttaa. Saatana on osannut tehdä itsensä varsin näkymättömäksi. Moni jakaa jopa sen mielipiteen, joka nuhteettomalla mutta kovin tietämättömällä Jobilla oli: ”Herra antoi, Herra otti, kiitetty olkoon Herran nimi!”. Sinulta se tulee sitten vielä väkevämmässä muodossa: ”kaikista pahin paha on Jumala itse”. No, tässä et varmaan edes väitä tukeutuvasi johon Raamatun tekstiin.

 6. Rauli -> ”Kummalliselta tuntuu kuitenkin vain ja ainoastaan Raamatun perusteella ajatella jotakin muuta kuin että Saatana on todellakin ”tappaja alusta asti”.”

  Ihan vain ja ainoastaan Raamatun perusteella käy ilmi, että varsinainen tappaja on Jumala. Kuten antamastani linkistäkin voit todeta, Saatanan tappoluvut on pientä hyttysen ininää Jumalan vastaavaan verrattuna. Kyse on yksinkertaisesta faktasta. Jos fakta ei maistu, niin sille ei kai voi mitään.

  Kukas se loihe lausumaan myös ihan ensimmäisen tappouhkauksen? Ja myös toteutti uhkauksensa. Aivan niin. Ei ainakaan Saatana.

  Rauli -> ”Ensimmäinen ihmispari yhtyi kapinaan, jonka Saatanaksi itsensä tehnyt taivaallinen henkipersoona aloitti: ”kyllä te itse tiedätte hyvän ja pahan, ei siihen mitään Jumalaa tarvita”.”

  ”Kapina” on varsin rohkea ilmaisu yhden vaivaisen hedelmän maistamisesta. Erityisesti kun otamme huomioon jo aikaisemmin todetun: ensimmäisellä ihmisparilla ei ollut mitään käsitystä rangaistuksen laajuudesta.

  Rauli -> ”Ja sinun mielestäsi ihmisparin Luojalla ei ollut oikeutta rangaista ihmisparia, jolle oli kerrottu selkeästi Raamatun sivuilla pelisäännöt?”

  Pelisääntöjen mukaan rangaistus koski vain ja ainoastaan ensimmäistä ihmisparia. Rangaistuksen todellisesta laajuudesta ja vaikutuksista ei kerrottu mitään. Näin ollen pelisäännöt eivät olleet selkäet, koska niitä ei koskaan edes kerrottu sellaisena kuin ne olivat.

  Rauli -> ”Nehän olivat varsin yksinkertaiset: Tottelevaisuus ja ikuinen elämä, tottelemattomuus ja ”maaksi jälleen”. Eikö sellaisella, joka on elämän antanut, ole myös oikeus se ottaa takaisin?”

  Eettisesti tarkasteltuna asia ei ole ollenkaan näin yksinkertainen. Antamalla elämän Jumala antaa myös itsemääräämisoikeuden. Jos ihminen sitten käyttää itsemääräämisoikeuttaan, se ei anna Jumalalle moraalista oikeutta tappaa. Vielä vähemmän se antaa oikeuden tappaa kymmeniä miljardeja ihmisiä eli rankaista kaikkia yhden ihmisparin hairahduksesta. Tällaisen oikeuttamiseen tarvitaan kaikkien oikeuskäsitysten yliajamista. Useaan kertaan.

  Rauli -> ”Oletko sinä sitä mieltä, että kun rikollinen saa sen rangaistuksen, minkä ihmislaki hänelle langettaa, vika on tuomarissa ja tuomion täytäntöön panijassa? He ovat “keksineet” sanktion?”

  En suinkaan. Mutta mikäli rangaistus yletettäisiin kaikkiin rikollisen jälkeläisiin, tuomaristo pääsisi – ainakin länsimaissa – pakkohoitoon.

  Rauli -> ”Niin, siinähän se temppu seisoo ja häntäänsä heiluttaa. Saatana on osannut tehdä itsensä varsin näkymättömäksi.”

  Tai sitten, koska Saatanan olemassaolosta ei ole mitään todisteita, mitään Saatanaa ei ole olemassakaan. Terveisiä occamin partaveitseltä.

  Rauli -> ”Sinulta se tulee sitten vielä väkevämmässä muodossa: ”kaikista pahin paha on Jumala itse”. No, tässä et varmaan edes väitä tukeutuvasi johon Raamatun tekstiin.”

  Nimenomaan Raamatun teksti osoittaa meille, että yksin Jumala on kaiken pahan takana. Jumalan pelisäännöt, Jumalan aiheuttamat kärsimykset.

 7. Sinun ajattelusi menee siis näin:
  ”Antamalla elämän Jumala antaa myös itsemääräämisoikeuden. Jos ihminen sitten käyttää itsemääräämisoikeuttaan, se ei anna Jumalalle moraalista oikeutta tappaa.”

  Myönnät tietenkin siis sen, että elämä on Luojalta saatu lahja Raamatun mukaan: ”Puhalsi hänen sieraimiinsa elämän henkäyksen.”(1.Mo2:7) Tekijällä on tuotteeseensa tekijänoikeudet, kuten me nykyisin asian ymmärrämme. Ja oikeus asettaa käyttöön liittyvät rajoitukset.

  Ajattelehan, että sinä olisit ollut se ensimmäinen ihminen, täydellisesti rakennettu kestämään ikuisesti ja edessä pelkkää paratiisia. Vain ja ainoastaan yhdestä puusta ei saisi poimia. Sitten joku esittäisi sinulle, että tuosta puusta syöminen avaisi oikeudentuntosi ymmärtämään asioita paremmin.

  Kumpi painaisi sinun vaakakupissasi enemmän, kiitollisuus ja rakkaus Elämänantajaan vai halu testata esitetyn väitteen paikkansa pitävyyttä? Hän, joka antoi sinulle elämän, kertoi hyvin selväsanaisesti, että puusta syömisen seurauksena menettäisit tuon elämän lahjan. Epäoikeudenmukainen ehto? Ei minusta.

  Raamatun syntiinlankeemuskertomus on oikeudenmukaisuudessaan täydellinen. Ensimmäisen ihmisen puolustuspuheenvuoro Raamatussa onkin varsin onneton: ”vaimon vika”. Saatanalle ei puolustuspuheenvuoroa annettu, mitä nyt työnäytettä on saanut antaa tuhansien vuosien ajan. Tappajana sukupolvi toisensa jälkeen.

  Aika monet ihmisvanhemmat ovat pilanneet jälkeläistensä elämän myös meidän aikanamme, esimerkiksi elämäntavoillaan. Jotkut ihmiskunnan keinot ovat vaikuttaneet jopa jälkikasvun geneettiseen perimään yli seuraavan sukupolven. Laajamittaisimmin tämän tekivät Raamatun mukaan Aadam ja Eeva. He eivät kuitenkaan onnistuneet pilaamaan sitä lopullisesti. Näiden muutaman tuhannen vuoden kuluttua tulee se aika, jolloin voidaan elää sitä ”todellista elämää”, jolla nimikkeellä Raamattu kutsuu ikuista olemassaoloa(1.Tim6:12,19)

  Raamattu kertoo tulevaisuuden olevan todella valoisa, vaikka kaikki eivät Luojaan tahtoon tänäkään aikana halua alistua. Luuletko, että esimerkiksi 10000… vuoden kuluttua enää paratiisiksi ennallistetulta maapallolta asuu niitä, jotka valittaen sepittävät tarinoita julmasta Kaikkivaltiaasta, joka tappoi ihmisiä? Eiköhän iloita siitä, että se varsinainen tappaja kohtasi loppunsa siellä tulijärvessä.

 8. Rauli -> ”Jotkut ihmiskunnan keinot ovat vaikuttaneet jopa jälkikasvun geneettiseen perimään yli seuraavan sukupolven. Laajamittaisimmin tämän tekivät Raamatun mukaan Aadam ja Eeva. He eivät kuitenkaan onnistuneet pilaamaan sitä lopullisesti.”

  En tiedä miten sen teet, mutta onnistut sivuuttamaan oleelliset asiat vaikka niitä toistaa kuinka monta kertaa tahansa. Aletaan hivuttautua jo huvittavuuden tasolle.

  Kerrataan nyt kuitenkin edelleen: Aadam ja Eeva eivät tienneet yhtään mitään siitä että heille langetettava rangaistus koskisi kymmeniä miljardeja ihmisiä. He ovat alkeellisenkin oikeuskäsityksen mukaan syyntakeellisia omasta toiminnastaan, mutta syyntakeettomia esimerkiksi siihen, että Jumala päätti ylettää heidän rangaistuksensa koskemaan koko ihmiskuntaa. Rangaistuksen, josta Jumala ei maininnut Aadamille ja Eevalle sanaakaan.

  Tämä olisi aikaisemmin käyttämääsi logiikkaa mukaillen sama kuin maallinen oikeuslaitos pimittäisi kansalaisilta rangaistusasteikon olellisimmat kohdat, ja rangaistusten todellinen luonne selviäisi rikkeen tehneille aina vasta oikeudenkäynnissä. Puhumattakaan siitä, että rangaistus yletettäisiin myös rikkeen tehneiden jälkeläisille.

  Rauli -> ”Raamatun syntiinlankeemuskertomus on oikeudenmukaisuudessaan täydellinen.”

  Tämän todetessa joutuu venyttämään kaikkia tunnettuja oikeuskäsitysten määritelmiä eikä kädet edes riitä. Mikä tahansa maallinen oikeus määräisi samanlaisia rangaistuksia kuin Jumala, sitä pidettäisiin äärimmäisen epäinhimillisenä. Näin ollen toteamuksesi on sekä epätosi, että epärehellinen.

  Rauli -> ”Luuletko, että esimerkiksi 10000… vuoden kuluttua enää paratiisiksi ennallistetulta maapallolta asuu niitä, jotka valittaen sepittävät tarinoita julmasta Kaikkivaltiaasta, joka tappoi ihmisiä?”

  Luulen että sepittäjiä riittää niin kauan kuin ihminen maan päällä tallustelee. Jos taas paratiisi olisi totta, sekään ei voisi olla ikuinen. Ihmiset tekisivät lopulta syntiä myös siellä (johtopäätös on ilmeinen, kun kerran täydellinen ihmispari ja enkelitkin tekivät syntiä) ja Jumala joutuisi tappamaan ihmiset sieltä yksitellen pois.

  • Hyvin usein rikoksentekijä on tyytymätön saamaansa kohteluun. Valituksia sinkoilee ja kitkeryyttä on ilma sakeana. Niin se oli siellä vankilassakin.

   Joskus on vaikea ymmärtää sitä, että Raamatun Jumalaa syytetään ensimmäisen ihmisparin töppäyksestä. Yksi tekniikka on juuri tuo sinun käyttämäsi: kyllä heille olisi pitänyt kertoa enemmän. Keskitysleirit, inkvisitio, meidän aikamme uskonnollinen sekamelska ja huomattava määrä niitä, jotka eivät usko edes Jumalan olemassaoloon olisi saanut ensimmäisen ihmisparin toisiin aatoksiin kielletyn puun juurella?

   Raamatun mukaan Kaikkivaltias kertoi asiat yksinkertaisesti ja selkeästi: ”Syö vapaasti kaikista muista paratiisin puista. Vain siitä puusta, joka antaa tiedon hyvästä ja pahasta, älä syö, sillä sinä päivänä, jona siitä syöt, olet kuoleman oma.”(1.Mo2:16) Ja tämä sanottiin vain ja ainoastaan aviomiehelle, vaimoahan ei vielä tuossa vaiheessa ollut edes olemassa. Varmasti tämänkin joku halutessaan voi nähdä yhtenä ”mutku”-puutteena.

   Toki muukin ohjeistus Eedenissä on ollut mahdollista, mutta sellainen menee spekulaaatiolähteenä ohi Raamatun. Taisi meillä jo tuossa aiemmin olla puhetta siitä, että kannattaa pitäytyä Raamatun tekstissä eikä siinä, mitä kirja jättää sanomatta.

   Myöhempi Raamattu paljastaa sitten sen, miksi ei tarvittu perusteellisempaa selvitystä. Otan tähän nyt vain yhden esimerkin Ilmestyskirjasta.

   Ilmestyksen 20. luku kertoo tuhatvuotiskaudesta, jonka aikana maailmaa hallitsee Kristus ja hänen hallitsijatoverinsa(Ilm20:6) Ja mitä tapahtuukaan sen lopussa: ”Kun tuhat vuotta tulee täyteen, päästetään Saatana vankilastaan, ja se lähtee liikkeelle, kiertää maan neljä kolkkaa ja johtaa kansat harhaan.”

   Tuhat vuotta opetusta on saatu ja Aadamin saappaisiin hypätty, mutta kaikki eivät tottele: ”Se eksyttää niin Gogin kuin Magogin ja kokoaa kansat sotaan, ja joukkoja on kuin meren rannalla hiekkaa.”(Ilm20:7,8)

   Eikö näytä siis siltä, että vain ihmisten sisin, Raamatussa sydämellä symboloitu ratkaisee tottelevaisuuden? Vaikka ensimmäiselle ihmisparille olisi kerrottu niinkin merkittävä tieto, että Marjaana ja Rauli siellä kovasti pohdiskelevat Eedenissä tehtyjä ratkaisuja vielä 6000 vuoden kuluttua, ei sekään väärästä puusta syömistä olisi todennäköisesti hidastanut. Tämä nyt tietysti nyt puhtaasti spekulatiivisena lausumana.

   Voisin vyöryttää melkoisen joukon esimerkkejä Raamatusta siitä, kuinka jotkut epätäydelliset ihmiset ovat kovasti vähin tiedoin olleet uskollisia Jehovan tahdolle. Kiitollisuudesta ja rakkaudesta Luojalleen, kuten juuri tuo puheena ollut Job. Ja sitten on niitä, jotka erittäin tietoisina yksinkertaisesti halusivat toimia väärin. Huippuesimerkkinä apostoli-statusta kantanut, mutta itse uransa hirteen päättänyt Juudas Iskariot.

   Jokainen voi vapaata tahtoaan käyttäen päättää, kenen esimerkkiä noudattaa. Eikä haikailla sen perään, mitä ensimmäiselle ihmisparille olisi pitänyt kertoa, jotta MINUN MIELESTÄNI oikeus olisi toteutunut.

   Ja sitten vielä: Esivanhempiemme virhe ei riistänyt yhdeltäkään heidän jälkeläiseltään mahdollisuutta elää maan päällä ikuisesti. Tämän voit lukea aika monta kertaa siitä omasta Raamatustasi.

 9. Maailman hallitsijasta ja tämän aseman oikeutuksesta kun on nyt puhe, niin kertaisitko pääpiirteet Jehovan todistajien näkemyksen mukaisesta kiistakysymyksestä (jota ei edes sellaisenaan Raamatussa ole olemassa), niin katsotaan miten perusteltu se on?

 10. Rauli -> ”Hyvin usein rikoksentekijä on tyytymätön saamaansa kohteluun. Valituksia sinkoilee ja kitkeryyttä on ilma sakeana. Niin se oli siellä vankilassakin.”

  Miten ajattelisit vankien suhtautuvan, jos istuisivat elinikäistä kakkua vain koska joku heidän esivanhemmistaan meni pihistämään pormestarilta yhden hedelmän?

  Rauli -> ”Joskus on vaikea ymmärtää sitä, että Raamatun Jumalaa syytetään ensimmäisen ihmisparin töppäyksestä. Yksi tekniikka on juuri tuo sinun käyttämäsi: kyllä heille olisi pitänyt kertoa enemmän. Keskitysleirit, inkvisitio, meidän aikamme uskonnollinen sekamelska ja huomattava määrä niitä, jotka eivät usko edes Jumalan olemassaoloon olisi saanut ensimmäisen ihmisparin toisiin aatoksiin kielletyn puun juurella?”

  Lopputuloksesta ei tietenkään voi varmaksi sanoa, mutta silloin he olisivat ainakin olleet tietoisia mitä teosta seuraa. Nyt he eivät sitä tienneet. Voi myös kysyä miten syyntakeellisia ovat sellaiset ihmiset, jotka eivät tiedä että käärmeet eivät osaa puhua, ja voiko tällaisten ihmisten tekemisien pohjalta rankaista kaikkia muita.

  Rauli -> ”Myöhempi Raamattu paljastaa sitten sen, miksi ei tarvittu perusteellisempaa selvitystä. Otan tähän nyt vain yhden esimerkin Ilmestyskirjasta. Ilmestyksen 20. luku kertoo tuhatvuotiskaudesta, jonka aikana maailmaa hallitsee Kristus ja hänen hallitsijatoverinsa(Ilm20:6) Ja mitä tapahtuukaan sen lopussa: “Kun tuhat vuotta tulee täyteen, päästetään Saatana vankilastaan, ja se lähtee liikkeelle, kiertää maan neljä kolkkaa ja johtaa kansat harhaan.””

  Miten tämä vaikuttaa perusteellisemman selvityksen tarpeellisuuteen? Riippumatta siitä mitä tarinan mukaan tulevaisuudessa tapahtuu, tarinassa jää silti jäljelle vuosituhansien ja kymmenien miljardien ihmisten kärsimykset, jotka perustuvat epäoikeudenmukaiseen oikeusperiaatteeseen.

  Tähän liittyy myös eilen vilauttamani kiistakysymys. Senkin koeasetelma on pelattu suoraan Jumalan pussiin ilman yritystäkään selvittää kysymystä puolueettomalta pohjalta.

  Rauli -> ”Vaikka ensimmäiselle ihmisparille olisi kerrottu niinkin merkittävä tieto, että Marjaana ja Rauli siellä kovasti pohdiskelevat Eedenissä tehtyjä ratkaisuja vielä 6000 vuoden kuluttua, ei sekään väärästä puusta syömistä olisi todennäköisesti hidastanut. Tämä nyt tietysti nyt puhtaasti spekulatiivisena lausumana.”

  Nimenomaan puhdasta spekulointia. Kyse on oikeudenmukaisuudesta ja siitä toteutuiko se Jumalan toiminnassa. Sinun mielestäsi on oikein rankaista kymmeniä miljardeja ihmisiä ensimmäisen ihmisparin rikkeestä, jonka rangaistuksen laajuutta ensimmäinen ihmispari ei edes tiennyt. Jostain muusta tällainen on lähinnä oikeusperiaatteiden halventamista ja äärimmäinen rimanalitus.

  Rauli -> ”Jokainen voi vapaata tahtoaan käyttäen päättää, kenen esimerkkiä noudattaa. Eikä haikailla sen perään, mitä ensimmäiselle ihmisparille olisi pitänyt kertoa, jotta MINUN MIELESTÄNI oikeus olisi toteutunut.”

  Tämä varmasti lohduttaa niitä jotka istuvat elinikäistä kakkua esivanhempiensa rötöksestä.

  Rauli -> ”Ja sitten vielä: Esivanhempiemme virhe ei riistänyt yhdeltäkään heidän jälkeläiseltään mahdollisuutta elää maan päällä ikuisesti. Tämän voit lukea aika monta kertaa siitä omasta Raamatustasi.”

  Itse asiassa riisti, ja monilta. Ilman ensimmäisen ihmisparin virhettä, ja siitä seurannutta Jumalan ylireagointia, kaikki olisivat eläneet ikuisesti. Nyt on tarinan mukaan niin, että miljardit ihmiset menettävät sen mahdollisuuden epätäydellisinä ihmisinä tekemiensä ratkaisujen johdosta.

  • Ensimmäinen ihmispari oli Luojalleen tottelematon, siitä ei kaiketi voi Raamatun alun luettuaan jäädä epätietoiseksi. Kuolema käsitteenä oli Aadamille ja Eevalle tuttu, koska ympärillähän kuoli koko ajan eläimiä. Mitään ajatusta jostakin elämästä kuoleman jälkeen heille ei kukaan ollut vielä voinut opettaa, kaikki oli siinä ja nyt.

   Eedenin asukkaat eivät tienneet kaikesta päättäen tekonsa laajamittaisia seuraamuksia. Miksi olisi pitänyt? Heidän tehtävänsä oli ainoastaan totella yhtä annettua määräystä. Ja se meni pieleen.

   Fyysinen kuolema ei tullut Raamatun mukaan ”saman päivänä” sanan nykyaikaisessa merkityksessä. Ensimmäinen ihmispari eli vielä kauan, mutta elinkaari oli heti alkuun nykyistä mallia. Ja tämän geneettisen, itse hankitun perinnön esivanhempamme välittivät sitten lapsilleen. Ja heillä alkoi sitten vähän muukin kuin viisaudenhampaat temppuilla.

   Eikö olekin aika vaikea kuvitella, että meidän geneettisellä perustallamme elettäisiin ikuisesti? Vaikka solujemme telomeerit eivät liian kovaa vauhtia lyhenisikään vuosien kuluessa. Tästä syystä ensimmäiset jälkeläiset eivät olleet sen kummempia, isä ja äiti olivat myyneet heidät synnin orjuuteen, kuten Raamattu asian ilmaisee. Gentiikkahan kun on niin kovin lahjomatonta.

   Lauseesi ”Ilman ensimmäisen ihmisparin virhettä, ja siitä seurannutta Jumalan ylireagointia, kaikki olisivat eläneet ikuisesti” osa I on aivan oikein. Kyseessä ei ollut mikään ylireagointi vaan etukäteen kerrotun tuomion toimeenpano: kuolema tuli juuri niin kuin pitikin tulla.

   Jälkeläisistä kaikilla, ihan jokaisella, on ollut ja on edelleen tilaisuus elää ikuisesti. Niinhän se Raamattu opettaa vai oletko muuta koskaan edes kuullut? On kyllä ihan totta, että ”miljardit ihmiset menettävät sen mahdollisuuden epätäydellisinä ihmisinä tekemiensä ratkaisujen johdosta”. Ei olisi kuitenkaan pakko, sanoo Raamattu.

   Näin yksi lukuisista kaikille Aadamin jälkeläisille mahdollisuuden ikuiseen elämään takaavista jakeista Raamatussa: ”Pane toivosi Herraan(alkutekstissä Jehovaan), kulje hänen tietään! Hän korottaa sinut, sinä saat periä maan ja nähdä jumalattomien tuhon.”(Ps37:34)

Rauli Toivonen
Rauli Toivonen
Olen Jehovan todistaja Pyhäjärveltä. Leipäni olen ansainnut perheelleni viimeiset 35 vuotta opettamalla kemiaa ja matematiikkaa paikallisessa lukiossa. Lokakuun alusta 2017 siirryin eläkkeelle ja opetan nyt kanssaihmisilleni vain Raamattua. Harrastan liikuntaa varsin tarmokkaasti: pallopelejä, kuntosalia ja lenkkejä kuuluu viikottaiseen ohjelmaani. Olen kolmen lapsen isä ja myös kolmen lapsen isoisä. Vaimon kanssa yhteistä taivalta on tänä vuonna 42 vuotta. Voit kirjoitella minulle myös meiliä osoitteseen raulitoivonen1@gmail.com