UV: Kirkkoon kuulumattoman hautaan siunaaminen
Kirkollisesti haudattujen osuus vuonna 2013 oli noin 93%. Toki kuolleista suurempi osa on kirkon jäseniä kuin suomalaisista keskimäärin, mutta erotusta jää silti. Iso osa kirkkoon kuulumattomista siunataan hautaan.
Kirkkojärjestys kertoo
Kirkkoon kuulumaton henkilö voidaan siunata hautaan, jos omaiset tai muut vainajan hautauksesta huolehtivat henkilöt sitä pyytävät. Siunausta ei kuitenkaan toimiteta, jos vainaja on selvästi ilmaissut tahtovansa toisin tai jos pappi sielunhoidollisessa keskustelussa tai muulla tavoin saamansa käsityksen nojalla katsoo, ettei kirkolliseen hautaan siunaamiseen ole riittäviä perusteita.
Onko säädös ajan tasalla? Itse luen tästä periaatteen "luterilainen kunnes toisin todistetaan". Papilla ei tarvitse olla positiivista syytä olettaa vainajan tahtoneen kirkollista siunasta; riittää, että häneltä puuttuu syy olettaa vainajan sellaista vastustaneen.
Säädös on kirkkojärjestyksessä. Se siis rinnastuu esimerkiksi valtioneuvoston asetukseen säädöstasonsa osalta. Päätösvalta on kuitenkin puhtaasti kirkolla, joka voi itse päättää kaikkien osalta milloin sopii siunata.
21 kommenttia
”Papilla ei tarvitse olla positiivista syytä olettaa vainajan tahtoneen kirkollista siunasta …Päätösvalta on kuitenkin puhtaasti kirkolla, joka voi itse päättää kaikkien osalta milloin sopii siunata.”
Päätösvalta ei ole vähääkään kirkolla. Päätöksen siunaamisesta tekevät käytännössä vainajan omaiset ottaessaan yhteyttä seurakuntaan ja järjestämällä siunaustilaisuuden.
Kirkkojärjestyksen mainitun säädöksen tehtävä on varmistaa, että niissä harvinaisissa tilanteissa joissa omaisten tahto (siunataan) on ristiriidassa vainajan tahdon (ei siunata) kanssa, vainajan tahtoa kunnioitetaan.
Yrjö Sahama 15.01.2015 10:13 ”Olen siunannut hautaan muutamia krkkoon kuulumattomia. Papille se on vaikea ja epämieluisa tehtävä. Vaikeaksi sen tekee se, että toisaalta pappi ei saa valehdella, toisaalta olisi kuitenkin välitettävä lohtua omaisille…..”
Ketä ovat ”kirkkoon kuulumattomat”, siis onko eroa kirkosta eronneiden ja täysin kirkosta erossa eläneiden välillä?
Voiko pappi lausua neutraalilta kuuluvat sanat ”Maasta sinä olet tullut ja maaksi sinun pitää jälleen tuleman. Jeesus Kristus on herättävä sinut viimeisenä päivänä.” Kirkon opn mukaan näin tapahtuu. Tässä ei kuitenkaan kerrota mitään kuoleman jälkeisestä olotilasta tai arvuutella, missä vainaja sen viettää.
Jos haluaa, että hautaansiunaamisessa ei ole mukana mitään kristillistä, niin ehkä silloin ei kannata viettää hautajaisia kirkon yhteydessä. Luulen.
Hautaustoiminta, siunaaminen, on kirkon keksimä täysin teoreettinen rituaali. Sen tarkoitus on hallita ihmistä aina viimeiseen päivään saakka , joka käsite on kirkon ikioma keksintö. Esim. polttosysteemin tuhkastakin kirkolla on omat rituaalinsa, säännöksensä..
Jeesus sanoi : ” Henkeni, Tänä päivänä ”. Kun ruumis on tehtävänsä suorittanut, henki lähtee heti pois, Ei mainintaa ruumiista tai viimeisestä päivästä.. En usko hänen valehdelleen poislähtönsä hetkellä ristillä.
Itse olen lapsilleni sanonut, että ruumiini polton jälkeen taivaan tuulliin, oli kirkko sitten mitä mieltä tahansa. En tarvitse kirkon rituaaleja lähtöni hetkellä. Jos Korkein on olemassa, niin hän päättää henkeni osoitteesta.
Yleensä tarkka ja huolellinen Jori Mäntysalo ei ole nyt lukenut kirkkojärjestystä ja seurakuntien käytäntöä tarkasti. JOS omaiset toivovat, voidaan vainaja siunata. Vähän vaikea kuvitellakin, miten se tapahtuisi. Kirkolla ei ole intressiä siunata kaikkia vainajia, vaan vastata omaisten toiveeseen. Vainajan oma nimenomainen toive ylittää sitten omaistenkin tahdon, kuten oikein onkin. Seurakunta ei hyödy vainajan siunaamisesta mitenkään, siitä tulee ainoastaan työtä ja kustannuksia.
Olen siunannut hautaan muutamia krkkoon kuulumattomia. Papille se on vaikea ja epämieluisa tehtävä. Vaikeaksi sen tekee se, että toisaalta pappi ei saa valehdella, toisaalta olisi kuitenkin välitettävä lohtua omaisille.Toimitushan tapahtuu varsinaisesti omaisia varten, sillä siunauksellahan ei ole mitään vaikutusta vainajan kuolemanjälkeiseen kohtaloon.Vallitseva käytäntö kunnioittaa vainajan viimeistä tahtoa, jos se tiedetään, vaikka siunauksen kieltäminen saattaakin luokata omaisten tunteita. Omaisten tarpeetonta loukkaamista kuitenkin pyritään välttämään, siksi siis siunaus on mahdollinen vaikka vainaja ei kuulukaan krkkoon.
Ilmoita asiaton kommentti