Kirkko on lähetys
SUNNUNTAI 25.10.2020
21. sunnuntai helluntaista
Jeesuksen lähettiläät
Ensimmäinen lukukappale: 5. Moos. 31: 6-8
Jumalan lähetys on hyvin selkeä ja suoraviivainen. Jumala lähetti ihmiskunnalle avun. Aluksi hän lähetti Abrahamin, Isakin ja Jaakobin toimimaan uskon isinä, patriarkkoina. Sitten hän lähetti Mooseksen johtamaan kansaansa sekä Joosuan työn jatkajaksi.
Edelleen hän lähetti profeettoja julistamaan kansalleen Jumalan sanaa.
Lopulta Taivaan Isä lähetti ainosyntyisen Poikansa maailman Vapahtajaksi. Jeesus puolestaan lähetti oppilaansa koko maailmaa evankelioimaan. Näiden seuraajina kirkko rakentuu Jumalan lähetyksen varassa profeettain ja apostolien viitoittamalla tiellä.
Kirkko on lähetys ja siksi evankeliumin kuuluu kulkea eteenpäin. Tavoitteena on koko maailman kaikkien kansojen voittaminen Jumalan valtakunnan yhteyteen.
Älkäämme pelätkö vaan olkaamme rohkeita
Kun Jumala on puolellamme, niin meidän ei tarvitse säikkyä vastuksia. Saamme rohkeasti käydä eteenpäin ja pelotta julistaa Jumalan sanaa. Jumala on voimallinen ja siksi hänen sanansa on hyvä ja tuottaa tulosta. Kukin paikallaan, kukin tavallaan, kukin oman elämäntilanteensa mukaan, jokainen meistä saa olla Jumalan asialla, hänen työssään mukana, toinen toistamme tukien ja rohkaisten, yhdessä toimien, yhteisen asian hyväksi, evankeliumin eteen päin saattamiseksi.
”Olkaa vahvoja ja rohkeita, älkää pelätkö älkääkä säikkykö noita kansoja, sillä Herra, teidän Jumalanne, kulkee teidän kanssanne. Hän ei jätä teitä yksin eikä hylkää teitä.”
Vapahtajamme Jeesus on Mooseksen seuraajan Joosuan kaima
Israelin kansan johtajana Mooses oli hyvin vanha. Hänellä oli nuori avustaja Joosua. Kun Mooses saapui elämänsä loppusuoralle, niin hän siunasi Joosuan seuraajakseen.
Vanhassa testamentissa käytetty Joosua on sama nimi kuin Uudessa testamentissa käytetty Jeesus. Vanha testamentti on kirjoitettu hepreaksi. Maailman vanhin tunnettu raamatunkäännös on Septuaginta kreikaksi. Siinä Joosuan nimi esiintyy muodossa Jeesus. Uusi testamentti on kirjoitettu kreikaksi ja siksi nimi on kreikkalaisessa muodossa. Juutalaisten oppineitten eri rabbien teksteissä Vapahtajamme nimi esiintyy muodossa Jesu, heidän aikansa galilean murteen mukaisessa asussa.
Mooses kutsui luokseen Joosuan ja sanoi hänelle kaikkien israelilaisten ollessa läsnä: ”Ole vahva ja rohkea. Sinä viet tämän kansan siihen maahan, jonka Herra esi-isillemme vannomallaan valalla sille lupasi, ja sinä jaat sen maan israelilaisille perinnöksi.
Joosua vei kansan perille luvattuun maahan. Hän täytti sen tehtävän, mihin hänet oli kutsuttu. Rohkeasti hän tunnustautui Jumalan seuraajaksi ja pelkäämättä hän puhui epäjumalanpalvelusta vastaan ja elävän Jumalan palvelemisen puolesta. Niinpä hän saattoi pelkäämättä todeta, että hän ja hänen perheensä palvelevat Jumalaa. Tämän hän todisti koko kansan edessä.
Jeesus on koko maailman Vapahtaja
Jeesus lähetti apostolinsa julistamaan evankeliumia. Parhaimmillaan hänellä on 70 avustajaa julistamassa hänen sanomaansa. Näin evankeliumi meni eteenpäin jo hänen maailmassa ollessaan ja täytti koko maan.
Hänen kuolemansa ja ylösnousemuksensa sovitti koko maailman Jumalan kanssa. Siksi seuraava vaihe työn laajentamisessa ei ollut sen vähäisempi kuin koko maailman kaikkien kansojen voittaminen Jumalan lapseuteen. Kaikki kansat on kasteen välityksellä tehtävä hänen oppilaikseen.
Sovitus koskee koko maailmaa, Jeesuksen työ on jo valmis hänen puoleltaan. Sanoman vieminen kuitenkin on vielä kesken. Siksi tarvitaan alati uusia sanoman eteenpäin viejiä, uusia tapoja tavoittaa koko maailman kaikki kansat, jokainen ihminen maan päällä.
Turha meidän on säikkyä, turhaa arkailla, koska Jumala on kanssamme. Lähetyskäskyyn hän on liittänyt lupauksensa, että hän on alati meidän kanssamme. Saamme siis rohkeasti avata silmämme ja luoda katseemme eteenpäin. Tulevaisuus on Jumalan ja siksi saamme olla Jumalan tulevaisuuden airueina kukin sillä paikalla missä elämme ja olemme, toiset lähellä, toiset kaukana, kukin oman kutsumuksensa ja Jumalan hänelle suomain armolahjojen mukaan. Kenenkään ei tarvitse hävetä, vaan saamme itse kukin, juuri sellaisina kuin olemme, vapautuneesti kertoa Vapahtajamme ihanasta armosta, hyvyydestä ja ihmisrakkaudesta.
Herra itse kulkee sinun edelläsi. Hän on sinun kanssasi, hän ei jätä sinua yksin eikä hylkää sinua. Älä lannistu, älä pelkää.”
Tässä sunnuntain ensimmäinen lukukappale
5. Moos. 31: 6-8
Mooses sanoi israelilaisille:
”Olkaa vahvoja ja rohkeita, älkää pelätkö älkääkä säikkykö noita kansoja, sillä Herra, teidän Jumalanne, kulkee teidän kanssanne. Hän ei jätä teitä yksin eikä hylkää teitä.”
Mooses kutsui luokseen Joosuan ja sanoi hänelle kaikkien israelilaisten ollessa läsnä: ”Ole vahva ja rohkea. Sinä viet tämän kansan siihen maahan, jonka Herra esi-isillemme vannomallaan valalla sille lupasi, ja sinä jaat sen maan israelilaisille perinnöksi. Herra itse kulkee sinun edelläsi. Hän on sinun kanssasi, hän ei jätä sinua yksin eikä hylkää sinua. Älä lannistu, älä pelkää.”
52 kommenttia
Matias
” 6:56 Joka syö minun lihani ja juo minun vereni, se pysyy minussa, ja minä hänessä.”
Tuli mieleen pari lausetta apokryfikirjasta, jeesuksen sanoja nekin.
” Kun olitte yksi, teistä tuli kaksi, mitä teette, kun olette kaksi ? ” ” Kun söitte kuollutta, teitte sen eläväksi, mutta mitä teette kun tulette valoon ”
Matias
Ei tietenkään niillä ole asiaa kirkoon oppiin, mutta ovatpa erittäin osuvia kuitenkin. Eihän tuollaisia voi ottaa kirkon oppiin kumoaisivat koko ruumin syönnin.
Mutta syönnistä puheen ollen, eikö miestä voi syödä myös sanoilla, onhan sanonta, ”Se niin syö miestä. ”
Jeesusta ei ole syöty sanoilla, vaan ylistetty, ikäänkuin lisätty. Juudasta on syöty sanoilla ja samalla koko kansaa, sitä voi sanoa jopa kirkon elinkeinoksi. Viha on liikkeelle paneva voima, se on kuin tuli, joka roihahtaa ja syö lopulta itsensä ja sammuu.
”Tulta minä olen tullut heittämään ja voi miten odotankaan, että se olisi jo syttynyt. ” Apokryfi jeesus.
Paha puhe on aina ihmisen syömistä, tai kansan syömistä.
Matias
’Tuli on hyvä renki, mutta huono isäntä,’ sanoi vanha kansa viisaasti.
Kullä tuli tuhoaa, se on meidän ajalla nähty, kun ympäri maailmaa on suuria tulipaloja ollut. Tuli on polttanut suuria metsäalueita, maan karrelle ja ihmisiltä kodit, ja eläimille niistä on tullut hautausmaita.
” Kirkko on iänkaikkisen elämän antaja.”
Kukaan ei voi antaa Elämälle iänkaikkisuutta, me Emme tiedä säilyykö Elämä maapallolla iänkaikkisesti. Kuuluhan kristinoppiin maailmanlopun odotus, eikä se kerro siitä, että Elämä olisi iänkaikkinen. Itse en ajattele tältä kantilta, mutta muuten kyllä, mehän tuhoamme kaiken aikaa Elämän mahdollisuutta olla edes pitkäikäinen, saati sitten iänkaikkinen.
Matias
Tuossa ajattelussa on kysymys vain ihmisen elämästä, mutta Elämä on paljon muuta, koko tämä Luomakunta, jota meidän pitää viljellä ja varjella. Kasvit, puut eläimet, kaikki mikä täällä elää. Ihminen on riippuvainen luomakunnasta, mutta luomakunta ei ole riippuvainen ihmisestä.
Ei ihminen niin tärkeä ole. Me elämme ikämme kaiken, eli päiviemme määrän, lajina säilymme tai emme säily, se riippuu meistä itsestämme.
Tauno, kiitos kommentistasi. 8) Mielestäni en laittanut ateriayhteyttä ja ehtoollista vastakkain, onhan näillä täysin eri merkitys Raamatussa. ”Jeesus seisoo ovella ja kolkuttaa” merkitsee ennen muuta sitä, että hän haluaa ihmisen avaavan oven hänelle jolloin hän käy sisälle ja aterioitsee tämän kanssa. Tämä on vertauskuvallista puhetta siitä, että ihminen avaisi sydämensä oven Herran sisään käydä. Tässä ei puhuta mitään kasteen kautta automaattisesti sisään tulemisesta vaan ihminen saa valita aukaiseeko vai ei. Joku on joskus sanonut, että ko. ovessa kahva on vain sisäpuolella. Tämä on Raamatun muun ilmoituksen mukaista. Ihminen on vastuussa teoistaan Jumalan edessä. Pelastus on valmistettu kaikille, mutta kaikki eivät halua ottaa sitä vastaan. Mietitäänpä vaikka Jeesuksen vertausta Kuninkaasta, joka laittoi häät pojalleen ja lähetti palvelijansa kutsumaan vieraita häihin ja kuinka kutsutut kieltäytyivät kuka minkäkin syyn nojalla, jolloin Kuningas (Jumala)vihastui heihin.
Ehtoollinen on ymmärtääkseni luonteeltaan toisenlainen kuin em. ateriayhteys. Sehän on nimenomaan muistoateria Jeesuksen kärsimyksestä ja kuolemasta, jonka Herran omat nauttivat Vapahtajansa muistoksi ja pelastuminen vahvistukseksi, johon ulkopuolisilla ei pitäisi olla asiaa, niinkuin edellä kirjoitin. Sakramenteista on tehty monissa kirkoissa pelastuksen edellytys ja tie, mikä on ilmeinen erehdys. Koskaan mikään ulkonainen teko ei voi syrjäyttää sydämen sisäistä tekoa, uskoa, jota Jumala edellyttää ja jonka hän vaikuttaa niiden kohdalla, jotka tahtovat ottaa Hänen Poikansa vastaan. Niille hän antaa voiman tulla Hänen lapsikseen ja iankaikkisen elämän perillisiksi jos pysyvät vahvoina loppuun asti.
9) Mitä Jeesus tarkoittaa lapsen uskolla? Ei ainakaan sitä, että vain lapsi voi saada uskon. Uskohan tulee Raamatun mukaan kuulemisesta, joka myös edellyttää ymmärrystä, jota ei ainakaan sylivauvalla vielä ole. Ei kai Lutherkaan tosissaan väittänyt, että sylivauvalla olisi pelastava usko? Jos väitti niin ihmettelen. Uskon Jeesuksen tarkoittavan lapsen uskolla ainakin sitä, että niinkuin lapsi kuullessaan ei kyseenalaista kuulemaansa vaan uskoo sen mitä sanotaan, niin meidänkin tulisi tehdä ja toisekseen hän varmasti tarkoittaa myös, että meillä tulisi olisi lapsenomainen luottava suhde Jumalaan.
10) Anteeksi, jos olen ymmärtänyt väärin. Tässä ei ole mitään epäselvää sinällään.
Välillä minulle vain on tullut epäilys, että et näe tarpeellisena julistaa sitä, että kasteen armon tulisi elämässä tulla näkyvällä tavalla todeksi ja syntyisi uskon kuuliaisuus Kristusta kohtaan, jolloin Jumala voisi käyttää ihmistä niinkuin tahtoo. Sanoohan sana, että ”sydämen uskolla tullaan vanhurskaaksi ja suun tunnustuksella pelastutaan”. Kuinka moni onkaan valmis tunnustamaan julkisesti, että Jeesus on minun Herrani. Tiedetään, että lopultakaan kovinkaan moni ei niin ole valmis tekemään ja ehkä syy on se niinkuin sana sanoo, ettei kukaan voi sanoa kuin Pyhässä Hengessä, että ”Jeesus Kristus on Herra.” Suora johtopäätös tästä on se, että vain harvalla on Pyhä Henki sisimmässään vaikka sen pitäisi olla kasteen seuraus! Siksi pitäisi ottaa tämä huomioon myös julistuksessa. Sitten on ihan oma asiansa pyhityksen puoli, josta vähemmän kuulee, mutta josta Paavali paljon opettaa.
11) Näinhän asioiden pitäisi ollakin, että voisi aina olla osallinen kirkon yhteiseen uskoon. Kunpa asiat olisivatkin niin, että voisi täysin luottaa omaan kirkkoonsa. Mutta entäpä sitten kun näkee rakkaan kirkon horjuvan kovissa maailman paineissa moniin eri suuntiin. Kun näkee monenlaisten eksytysten virtaavan kirkon sisään ja aivan Jumalan sanalle vieraiden oppien pääsevän valtaan.
Itselleni tämä ainakin on aiheuttanut suurta tuskaa. Olisin mieluummin kuulumatta koko kirkkoon, mutta toisaalta olen ollut mukana niin kauan, jo vuosikymmenten ajan erilaisissa musiikkiin liittyvissä tilaisuuksissa, uskollisesti omalla paikallani laulanut eri kuoroissa ja kvarteteissa ja pienemmissäkin ryhmissä Jumalanpalveluksissa ja muissa tapahtumissa Jumalan kutsumana ja varustamana. Sen vuoksi on vaikea seurata kirkon kompurointia ensin naispappeus-asiassa ja nyt viimeksi tässä avioliittokysymyksessä.
En tiedä, olenko oikeassa jos tulkitsen sinun kantasi niin, että on aivan sama kuinka kirkko toimii ja opettaa, silti vain sen piirissä on pelastus.
Aivan samoin kuin kuka tahansa voi hengellisesti kuolla, voi myös kirkko irrota Kristuksesta ja hänen sanastaan. Nyt juuri näemme miten ev.lut. kirkkommekin on oksana irtoamassa ellei ole jo irronnutkin Viinipuusta. Jumalan sana ei erehdy kun se sanoo lopun aikana tapahtuvasta suuresta luopumuksesta, joka juuri kristillisiä kirkkoja kohtaa ja joka järkyttävästi jo nyt näyttää toteutuvan.
Ilmoita asiaton kommentti