Katoava kristillinen maailmankuva?
Törmäsin pari vuotta sitten siihen, että Suomessa yhä vähemmän puhutaan kristillisestä maailmankuvasta. Sana on kuitenkin yleisessä käytössä katolisessa ja ortodoksisessa kirkossa sekä USA:n evankelikaalissa kirkoissa. Miksi näin?
Jokaisella ihmisellä on maailmankuva. Se on uskomuksiemme summa todellisuudesta. Maailmankuva kertoo mm. sen, mistä tulemme, minne menemme, mikä on ihminen ja mikä on meille elämässä tavoiteltavaa ja arvokasta.
Kristillinen maailmankuva sisältää mm. opetuksen luomisesta, lankeemuksesta, lunastuksesta, ja uudesta elämästä Kristuksessa. Myös opetuksen kerran tulevasta Kristuksen valtakunnasta, joka on ikuinen valtakunta. Miksi siksi uskomme määrittelyä kristillisen maailmankuvan kautta vältellään?
Tutkimukset viittaavat siihen. että vain noin 5% kirkkojen jäsenistä Suomessa näkevät Kristuksen ja Raamatun ainutlaatuisuuden, ts. heillä on perinteinen kristillinen maailmankuva. Kasvava määrä kirkon jäseniä ja työntekijöitä edustaakin siksi mielestäni sekulaaria kristillisyyttä, jossa ne kohdat, jotka tuntuvat Raamatussa olevan ristiriidassa vallitsevan humanistisen ihmiskuvan kanssa, voidaan ohittaa. Käytän “sekulaari kristitty” -ilmaisua siinä mielessä, että yksilö näkee olevansa kristitty, mutta pitää itseään samalla riittävänä auktoriteettina päättämään, mitkä Raamatun kohdat ovat vanhentuneita ja mitkä todesta otettavia. Siksi heille ei myöskään perinteinen kristillinen maailmankuva ole se, johon he haluavat identifioitua.
Tässä mielessä arkkipiispa Luomakin, kertoessaan viime kuussa avautuneensa avioliiton laveammalle määrittelylle, näyttäytyy minulle sekulaarina kristittynä, jolle hänen oma ymmärryksensä rakkaudesta on riittävä Raamatun tulkintaprinsiippi.
Ilmaisu sekulaari juutalainen kuvaa juutalaista, joka on sitä kulttuurisesti, mutta ei harjoita uskontoa. Sekulaari muslimi taas on luopunut Islamin alkuperäisestä poliittisesta ulottuvuudesta. Siksi sekulaari kristillisyys olisi minusta selkeyttävä ilmaisu niille, joille kristinusko on tarvittaessa, yhteiskunnan mukana muuttuva uskomusjärjestelmä, mutta jotka esim. hylkäävät ajatuksen kaikkien ihmisten syntisyydestä ja Kristuksen sovitustyön välttämättömyydestä. Itse taas liittyisin perinteiseen kristinuskoon, joka ei muutu.
Tämä kirjoitukseni raapaisi vain hieman pintaa. Näyttää siltä, että Suomen kirkon johdossa ei ole ketään, joka haluaisi ääneen puhua tästä kirkon sisällä olevasta hengellisestä jännitteestä. Jännittestä, joka jakaa piispakunnan, papiston ja työntekijät. Ja jonka laajuutta tavallinen seurakuntalainen ei edes ymmärrä. Moni minulle sekulaariksi kristityksi näyttäytyvä teologi identifioi itsensä käytännössä “progressiivisen kristillisyyden edustajaksi”, joka yhdistää liberaaliteologian ja new-age ajattelun vaikutteita. USA:ssa on julkaistu tutkimus (One Faith no Longer, Yancey & Quosigk, ), joka pohtii ns.progressiivisen ja perinteisen kristillisyyden suhdetta ja toteaa, että on perusteita pitää niitä jopa eri uskontoina.
Samalla kun teologien parissa on kasvava haluttomuus identifioitua perinteisen kristillisen maailmankuvan edustajaksi, on minusta juuri ruohonjuuritasolla monilla kristityillä kaipaus olla osa joukkoa, jolla on selkeä raamatullinen maailmankuva. Mitä tehdä? Vai onko edes aihetta toimia? Entä miten sinä näet todellisuuden?
48 kommenttia
Ei ole ”sekulaareja” juutalaisia. Juutalainen on juutalainen, vaikka ei harjoittaisi uskontoaan. Juutalaisuus perustuu liittoon, jota ei ihminen riko.
Itselläni on tieteellinen ”maailmankuva” (mitä sillä sitten tarkoitetaankin). Toisten synnit, kuten eivät omatkaan, kiinnosta. Kristinuskossa on syvempi merkitys.
Luther kysyi aikoinaan, miten minä löytäisin armollisen Jumalan? Nyt vaikuttaa siltä, että ekoteologia ja tasa-arvo ovat uskon ytimessä.
Kovin on kapea käsitys maailmankuvaksi kun maailma (maailmankaikkeus, kosmos. universum)on paljon paljon laajempi kuin ihminen maapallolla kummallisessa suhteessaan uskomaansa Jumalaa. Mitä sanoo kristillinen maailmankuva esim. miljardien galaksien ja biljoonien tähtien tarkoituksesta?
”Toisten puolesta ajattelu” on mahdotonta, mutta hedelmällistä. ”Uskovillakin” on monenlaisia ajatteluita. Toinen toistaan, no, etten sanoisi hullumpia. Raamatun kirjaimellinen uskominen on eräs laji sitä. Raamatun luomiskertomus on ihmisen kuvitelma siitä, mitä kenties tapahtui, eihän sitä kukaan tiedä. Kuten ei sitäkään, miten kaikki loppuu.
Hannu Vuorinen osuu hyvin ilmeiseen blogissaan, jota kuvaa hyvin nykyinen sekularisaatio. Samalla voisi myös peräänkuuluttaa Kristillistä ihmiskuvaa. Onko ihminen kuten Raamattu kuvaa? Vai olemmeko vain pölyä jota sattuma ohjaa? Opettaako Kirkko enää Raamatullista ihmiskuvaa?
Onneksi Jumala pitää huolen omista lapsistaan.
Hannu Vuorinen oi oikeilla jäljillä: kristillinen maailman- ja ihmiskuva on evlut kirkossamme aika paljolti paitsiossa: siihen ei vedota – vedotaan enemmänkin ns. tieteelliseen tietoon; kuitenkaan suhtautumatta tieteeseen siten, että valitun tiedekäsityksen taustalla on käsitys (tai oletus) tietynlaisesta maailmasta; siis uskonvarainen maailmankatsomus. Ääripäänä on ”vakaumuksellinen tiedeuskovaisuus”, mutta toki on paljon ”sekulaareja” tieteeseen luottaviakin.
Kirkkomme edustajat eivät kovinkaan usein perustele käsityksiään kristinuskon perusteista lähtien vaan yhteiskuntamme sekularisoituneilla käsityksillä, joita kenties nimitetään ”tieteelliseksi tosiasiaksi”. Kristinuskosta on tullut (uus)moralistista. Tai sitten keskitytään ”äärikirjaimellis-äärikonservatistisiin” ajatuksiin, mikä ei toki koske kirkon ”silmäätekeviä”. Kristinuskosta on hävinnyt ”synti, vanhurskaus ja tuomio”, ”luominen, lankeemus ja lunastus”. Keskustelu on ikäänkuin tiede vastaa (klassinen) kristinusko, jolla viittaan lähinnä uskontunnustuksiin sitoutumiseen. Kristinuskon klassisen sisällön on korvannut eettisyys – kuka sen perusteet sitten saakin määritellä ja perustella ”tieteellä”. (Lähteekä tiede eettisyydestä vai eettisyys tieteestä?)
Mielipiteitä on monia, ja toki saakin olla. Kristinusko ajatellaan nykyään ensisijaisesti yhteisöllisyyden kautta, hiukan kuin ”etnisyytenä”; juutalaisuushan on usein ajateltu ja ymmärretty etnisyytenä tai ”perintönä siirtyneenä” – se ei siis aina ole ajateltavissa varsinaisena uskonnollisuutena sanan varsinaisessa merkityksessä. Toki uskonto on ilmiönä vaikeasti määriteltävä asia. Onhan jopa kommunismissa uskonnollisia piirteitä ollut, ja äärimmilleen vietdyssä uskossa tieteeseen. Tieteenfilosofiassahan tunnetaan useita tapoja suhtautua tieteen ja todellisuuden suhteeseen, mitä harvoin tuodaan julki. Ehkä pelätään, että se jotenkin heikentäisi tieteen (yhteiskunnallista) vaikutusvaltaa tai sen oletettua yhtenäisyyttä.
Maailma on moninaisempi kuin moninaisuuden nimissä annetaan ymmärtää.
Mikä on Kristillisen maailma syvempi tarkoitus ? Onko se ikuinen sunnuntain lepo, kun työs raskaan ies raukeaa, huolet ja kivut katoaa, syyllisyys, häpeä ja helvetin pelko sulavat kuin voi auringonpaisteessa ja jäljelle jää vain suloinen vajoaminen ikuiseen uneen. Valkoinen puku ja nilkkasukat, ruumistemppeli ja hiekkainen risti. Peittona nurmen nukka ja muutama punainen kukka.
Kysymys on pohjimmiltaan siitä, kuka ja millainen Jumala on. Jos siihen osataan antaa Raamatun mukainen vastaus, niin silloin maailmankuva selkeytyy Raamatun mukaiseksi. Jo pelkkää tähtitaivasta katsellessa pitäisi jokaisen tajuta, että Jumala on paljon suurempi, kuin kykenemme koskaan tajuamaan. Siksi Hän on ilmoittanut itsensä vain Jeesuksessa. Jeesukseen tutustumalla evankeliumien kautta saamme hyvän kuvan siitä kuka ja millainen Jumala on. Tämä kuva kirkkaana ja selkeänä voimme katsella taivasta ja kaikkiea luomakuntaa todeten siinä Jumalan valtavan suuri valta ja voima.
Hannu Vuorinen: ”Käytän “sekulaari kristitty” -ilmaisua siinä mielessä, että yksilö näkee olevansa kristitty, mutta pitää itseään samalla riittävänä auktoriteettina päättämään, mitkä Raamatun kohdat ovat vanhentuneita ja mitkä todesta otettavia.”
Sellaista kristittyä ei ole olemassakaan, joka ei tulkitsisi Raamattua eli pitäisi itseään riittävänä auktoriteettina päättämään, mitkä Raamatun kohdat ovat vanhentuneita ja mitkä todesta otettavia.
Siinäpä kysymystä. Samalla tuli esille suuresti valitettava seikka, että ketkä sitä pohjaa itse nakertavat, eikä syy ole suinkaan vain liberaali on media tms, vaan juuri itse kansankirkko tai sen sanasta irtautuneet papit ja piispat. Vastineeksi on myös maassamme sanan tunnustukseen pitäytyä herätysliikkeitä ja yhteisöjä. Jos autuuden asia on kallis, silloin ei jää vaihtoehtoja kuin etsiytyä sellaiseen seurakuntaan, missä autuudesta opetetaan.
Ilmoita asiaton kommentti