Kansankirkko 2020

20.2.2020 Turku, arkkipiiskan kanslia

Kansan kirkon uusi aika

Minulla on arkkipiiskana ilo ilmoittaa teille, että olemme onnistuneet luomaan piiskoina uuden kirkollisen strategian, oikeinuskovan kansankirkon tulevaisuusvision.

Kipeällä ja surullisella tavalla rakasta muterilaista kirkkoäitiämme repineet riidat ovat raastaneet jo liian pitkään monien hyvien paimentemme mieliä, eikä vähiten esipaimenten eli piiskakunnan yhteistä ja jakamatonta sydäntä. Nyt minulla on kuitenkin arkkipiiskana innostava etuoikeus kutsua koko kirkkokansamme uudelle ja elävälle tielle, kirkkomme parhaaksi ja ihmisten iloksi.

Kirkkomme palvelijana minun tulee ensiksi myöntää omat virheeni ja rajallisuuteni tämän jalon viran hoidossa aiempina vuosina. Pitkään luulin, että itseään oikeaoppisina pitävät kristityt olivat kirkkomme hajottajia. Estin tästä joukosta nousseita teologeja saamasta pappisvihkimyksiä ja vartioin, etteivät nämä ihmiset viettäisi keskenään ehtoollishetkiä minkään erityisjärjestelyn keinoin. Nyt olen valaistunut näkemään, että juuri tämä joukko olikin johtamassa meitä kaikkia oikealle tielle…

Nyt ymmärrän, että jokaisella ihmisellä täytyy olla luovuttamaton oikeus pitää kirkossamme itseään oikeauskoisena ja oikeaoppisena. Aiemmin paheksuimme ihmistä, joka väitti olevansa oikeassa. Nyt ymmärrämme koko piiskakunnan suurella ja lämpimällä sydämellä, että kaikkihan me ajattelemme olevamme oikeassa.  Kukaan ihminen ei koskaan julista tai opeta mitään, ilman että ajattelee olevansa siinä itse oikeassa. – Olemme oppineet tästä ja nyt julistamme hyvät uutiset:

Kenkään ei enää tarvitse kärsiä siitä, että hän on oikeassa. Tästä lähtien kaikki kirkkomme veroja maksavat jäsenet, virkoihin, ikään tai erilaisiiin sukupuoliin katsomatta ovat aina oikeassa.  Meidän kirkkomme on todellinen uskonyhteisö. Tämä tarkoittaa sitä, että uskomme ihmisistä hyvää. Uskomme heidän kokemukseensa omasta oikeassa olemisestaan. - Jokaisella on luovuttamaton oikeus henkilökohtaiseen totuuteensa.

Me piiskat tulemme jatkossa kaitsemaan rakasta kirkkoamme niin, että kaikki veronsa maksavat jäsenemme saavat halutessaan tasavertaiset oikeudet omien jumalanpalvelusten, sakramenttien ja muiden pyhien toimitusten toteuttamiseen siihen soveltuvissa sakraalitiloissa, kukin omalla vuorollaan. Myös niin sanotuiksi maallikoiksi kutsutut jäsenet saavat siis toimittaa kaikkia pyhiä toimituksia, kukin oman liturgiansa mukaan!

Suremme tähän asti huvennutta kirkkokansan joukkoa, mutta kutsumme nyt myös kirkostamme eronneita tämän uudistuksemme kautta takaisin kotiin. Uskomme tämän uudistuksen takaavan sen, että kirkossamme on jatkossa monin verroin värikkäämpää ja ihmislähtöisempää ohjelmaa. Pahoittelemme, että joudumme tässä murrosvaiheessa pyytämään (vielä aiemman jäsenkadon takia) kirkkotiloissamme itseään toteuttavilta jäseniltämme melko muodollista 1€/tunti/neliömetri -tilavuokraa. Kuljemme kuitenkin uskossa ja katsomme jo tulevaisuuteen. – Kohta koko kansakuntamme kokee jälleen herätyksen. Se löytää uuden ja innostavan mahdollisuuden luoda omannäköistänsä uskontoa. Pian koko kansamme liittyy yhtenä henkilönä kirkkomme jäseneksi; - sitten pystymme varmasti  vieläkin alhaisempiin tilavuokriin.

Koska kaikki uudistusmieliset hankkeet synnyttävät aina myös huolta siitä, että jokin olennainen olisi kirkossamme muuttunut, haluamme piiskakuntana antaa yhdestä suusta rauhoittavan hyvän paimenen ääneen: Kaikki on ennallaan. Mitään ei ole muutettu. Kirkkomme virallinen oppiperusta on sama, ikiaikainen ja turvallinen muterilainen uskonymmärrys.

 

Tervetuloa siis kaikkien oikeaoppisten yhteiseen kirkkoon, tervetuloa julistamaan oman totuutesi sanomaa!

 

Turussa 2 helmikuuta 2020                                                               Suomen muterilaisen kirkon arkkipiiska

 


 

Mitä ajattelet?

3 kommenttia

 • Tuula Hölttä sanoo:

  Riippakunnan jäsenenä saanen esittää nöyrimmät kiitokset tiedotteesta.

  https://www.youtube.com/watch?v=LNFG3uXdi0Y

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Risto Korhonen sanoo:

  It’s funny ’cause it’s true (Homer Simpson).

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Manu Ryösö
  Manu Ryösö

  Olen Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen pastori. Työskentelen myös Inkerin kirkossa. Lue lisää: https://www.taivaallinenlahja.fi/manu-ryoso