Kansanedustaja Päivi Räsänen edustaa suurta joukkoa meistä

[Mirjam, naisprofeetta. Anselm Feuerbachin maalaus.]

 

Kansanedustaja Päivi Räsänen saa nyt ilmaisunvapaudelleen tukea arvovaltaisilta tahoilta. On tärkeää, että peräti 32 eri taustoista tulevaa asiantuntevaa kirkolliskokousedustajaa on ilmaissut tukensa Päivi Räsäselle. He vetoavat:

”Jos kansalaiset eivät voi ilmaista toisistaan poikkeavia mielipiteitä esimerkiksi eettisistä ja elämäntyyliä koskevista kysymyksistä pelkäämättä rikkovansa lakia tai syyllistyvänsä vihapuheeseen, se on omiaan tukahduttamaan demokraattiseen yhteiskuntaan kuuluvaa vapaata keskustelua.”

https://www.seurakuntalainen.fi/uutiset/32-kirkolliskokousedustajaa-vetoaa-vapaan-keskustelun-puolesta/

Edellä mainitun huolensa ilmaisevien joukosta löytyy monia teologian tohtoreita, mutta myös maallisen puolen intelligentsian kärkinimiä yliopistomaailma mukaan lukien.

Kirkolliskokouksen edustajien lisäksi yhden merkittävän puheenvuoron käytti myös rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen Itä-Suomen yliopistosta. Tolvanen on lukenut itsekin Päivi Räsäsen kohua nostattaneen pamfletin ja katsoo, ettei Räsäsen kirjasta ole tehty halventamistarkoituksessa.

Tolvasen mukaan oikeusprosessissa olisi huomioitava konteksti. Päivi Räsänen on huolissaan perhemoraalin murenemisesta. Kansanedustajana ja kirkon vaikuttajana hänellä on aito huoli perheistä. Kansanedustajilla on erityinen velvollisuus ottaa vaikeita kysymyksiä tarkasteluun.

https://www.seurakuntalainen.fi/uutiset/rikos-ja-prosessioikeuden-professori-matti-tolvanen-ei-ole-rikos-siteerata-raamattua/

Lisäksi professori Tolvanen sanoo sen tärkeän asian, mikä jäi ilmeisesti esim. Suomen evl-kirkon piispa Seppo Häkkkiseltä huomaamatta. Häkkinen antoi näet vähän aikaa sitten Kotimaa24:lle ymmärtää, ettei Päivi Räsäsen jutussa ole kyse kristittyjen vainosta, ja kuvaa nyt käytävää kriittistä keskustelua vapaan yhteiskunnan merkkinä.

Professori Tolvanen puolestaan arvioi, että valtakunnansyyttäjän käynnistämä oikeusprosessi pikemminkin ehkäisee kuin edistää yhteiskunnallista keskustelua. Professori Tolvasesta on huolestuttavaa, jos rikoslakia käytetään yhteiskunnan arvoja punnitsevan keskustelun hillitsemisen apuvälineenä. Hän toivoo, että yhteiskuntamme säästyisi mielipidevainolta, josta Räsäsen tapauksessa on merkkejä.

https://www.seurakuntalainen.fi/uutiset/rikos-ja-prosessioikeuden-professori-matti-tolvanen-ei-ole-rikos-siteerata-raamattua/

 

Näiden näkökulmien valossa jokainen järkevä ihminen tajuaa, miten vakavasta asiasta kansanedustaja Päivi Räsäseen kohdistetussa ajojahdissa on kysymys. Välillä joku aina väittää, että Päivi Räsänen vastaa nyt vain yksityishenkilönä sanomisistaan. Rikos- ja prosessioikeuden professori Tolvasen mukaan asia ei ole näin. Päivi Räsänen on myös kansanedustaja. Kansanedustajilla on virkansa puolesta erityinen velvollisuus ottaa vaikeita kysymyksiä tarkasteluun. Päivi Räsänen ei näin ollen edusta vain itseään, vaan häneen kohdistuva ajojahti osuu myös kaikkiin meihin kansalaisiin, jotka olemme antaneet hänelle tukemme omaksumiemme kristillisten arvojen äänenä. Valtakunnansyyttäjä on siten nyt myös meitä vastaan, vaikka kansanedustaja Päivi Räsäseen henkilöityykin kaikki oikeusprosessin mukana tuoma julkinen yhteiskunnallinen epäluottamus.

Oikeusprosessit ovat usein pitkiä ja voimia kuluttavia. Ne ovat sellaisia siitä huolimatta, vaikka olisitkin oikealla asialla.

Siksi toivotan tänään isänpäivän aattona voimia Päiville ja Niilolle, ja koko Räsäsen perheelle!

”Sillä Jumala ei ole antanut meille pelkuruuden henkeä, vaan voiman ja rakkauden ja raittiuden hengen. Älä siis häpeä todistusta Herrastamme äläkä minua, hänen vankiaan, vaan kärsi yhdessä minun kanssani vaivaa evankeliumin tähden, sen mukaan kuin Jumala antaa voimaa,” (2Tim.1:7-8).

___________________________________________

Lue myös:

https://www.seurakuntalainen.fi/blogit/myos-mina-uskon-ja-opetan-etta-roomalaiskirjeen-1-luku-on-jumalan-sanaa/

Manu Ryösö
Manu Ryösö
Olen pastori, joka haluaa sitoutua Pyhään Raamattuun ja sen perustalle rakentuvaan luterilaiseen tunnustukseen.