Jumalan lapseksi tuleminen
Opetuslapset kysyivät kuka on suurin taivasten valtakunnassa. Jeesus näyttää lasta ja antaa opetuksen, joka luotaa syvälle. Pienen ihmisen arvo on mittaamattoman suuri Jumalan edessä. Kaikkein heikoimman ihmisen suojelusenkeli on kaikkein korkeimmassa asemassa taivaan valtaistuimen edessä. Lapsen enkeli on sijoitettu Jumalan kasvojen eteen Ikikuninkaan valtaistuinsalissa taivaan kirkkaudessa.
Puheensa aikana Jeesus jatkaa aiheen käsittelyä ajallisista taivaallisiin. Maallisen elämän kiihkosta löytää valtaa ja suuruutta mennään elämän suurten perusteiden alueelle. Pienet sanat ja vaatimattomat vihjeet avaavatkin suuren oven avaruuksien yli menevän suuren tulevaisuuden näköaloihin. Hän siirtää puheen siihen miten päästään sisälle Jumalan valtakuntaan.
Lapsen läsnäolosta siirrytäänkin Jumalan lapseksi tulemisen kysymykseen. Samaa aihetta Jeesus oli käsitellyt Nikodemuksen kanssa erään vesperin aikana käymässään opetuskeskustelussa. Nikodemukselle Jeesus oli sanonut että uudesti Jumalasta syntyminen oli välttämätöntä Jumalan valtakuntaan pääsemiseksi. Sitten hän vielä täsmensi että tämä tapahtui pyhän kasteen välityksellä, vedestä ja Hengestä syntymisessä.
Nyt Jeesus siirtyy samaan aiheeseen pienen lapsen ollessa läsnä. Paikalla olleesta pienestä lapsesta puhe siirtyi kasteessa tapahtuvaan uuden elämän alkuun. Kasteessa ihminen saa kokonaan uuden alun. Perkeleen lapsesta tulee Jumalan lapsi, kadotuksen alaisesta taivaan perillinen, pakanasta kristitty. Kastettuaan ensimmäisen lapsensa Luther sanoi, että nyt yhdestä pakanasta oli tullut kristitty.
Juutalaisilla oli tapana sanoa kääntymyksen kasteen jälkeen että entisestä pakanasta oli tullut ”yhden päivän ikäinen” eli he tarkoittivat että tästä lähtien kasteen saanut aloitti yhtä lailla uuden elämän kuin mitä vauvan syntymässä hän oli saanut ensimmäisen elämänsä. Tämä uuden elämän alkaminen Jumalan kansan yhteydessä, pyhän kansan jäsenenä oli toinen elämän alku, uudestisyntyminen, uuden elämän ensimmäinen hetki. Pakanalla ei ollut osaa pyhän kansan pyhiin toimituksiin, kasteen jälkeen hän oli arvollinen osallistumaan Pyhän Jumalan palvontaan. Kasteessa hän oli saanut Pyhän Hengen, Jumalan kansan täyden osallisuuden.
Jeesuksen opetus taivasten valtakuntaan sisälle käymisestä kertoo lapseuden syvimmästä asteesta, Jumalan lapseksi tulemisesta.
Pieni kielellinen huomio. Jeesus on puhunut arameaksi. Tämä tulee esille Uuden testamentin alkukielen kreikkalaisesta sanamuodosta jossa ”kääntymys” ja ”lapseksi tuleminen” mainitaan samassa yhteydessä. Esimerkiksi Pyhän Pietarin helluntaisaarnassa sama ajatus on sanottu sanoin ”kääntymys” ja ”kasteen vastaanottaminen”. Kummassakin tapauksessa on taustalla sama ajatus siitä että ihminen siirtyy Jumalan valtakuntaan ja näin hän saa uuden elämän alun. Kaste on uuden elämisen syntymähetki. Hän on siirtynyt ensimmäisen syntymänsä aikaisesta elämästä uuteen, kasteesta alkaneeseen elämään Jumalan kansan jäsenenä, Jumalan lapsena, hän on syntynyt uudesti elämään Jumalan yhteydessä.
Nämä ajatukset ovat nousseet Mikkelinpäivän evankeliumista Matt. 18:1-10.
Tuossa olisi montakin valtavaa aihetta käsiteltäväksi. Tässä on kuitenkin näytetty vain yksi tekstin sisältämistä avauksista.
119 kommenttia
Matias Roto kuinka sinä ajattelet kun vielä tuot esille samaa “tuomitsemista”?
Pelastuuko ne joita “tuomitset”?
Eikä pelkästään “rangaistuksena SAATTOI olla kuolema” vaan myös oli. Arviot roviolla poltetuista, hukutetuista, mestatuista tai muuten hyvinkin raa’asti surmatuista anabaptisteista vaihtelevat muutamasta tuhannesta jopa 30 000. Sama sinänsä, kumpi luku on lähempänä. Luterilainen maailmanliitto jo pyysi anteeksi osallisuuttaan siihen. Nyt odotan enää, että LML joskus myöntää , että anabaptisteilla oli raamatullisempi teologiakin. Niinhän asia on. Ja kyllä se päivä tuleekin.
Tässä on niin pitkästi perisynnistä, että en yritä kommentoida kaikkea, mutta kysyn tämän.
Lähden siitä, että vesikaste on syntien anteeksisaamiseksi ja pelastukseksi ja se todella olemuksellisesti voi välittää niitä pelastumattomalle ihmiselle, kun hän evankeliumin kuulemisen ja uskomisen jälkeen menee kasteelle. Mutta kuten aina toistan, niin niitä voivat välittää synninpäästö ja suorakin lähestyminen Jumalaa. Oleellista on, että katuva syntinen lähestyy Jumalaa tunnustaen syntinsä ja Jeesuksen.
Kun monet ajattelevat, että vauvakin pitää kastaa perisynnin takia hänen pelastamisekseen, niin eikö teistä ole outoa, ettei Raamatussa sitten ole ainoatakaan selvää kehotusta sellaiseen tai ainoatakaan esimerkkiä sellaisesta. Päinvastoin sanotaan, että ne, jotka ottivat sanan vastaan, ne kastettiin. Ja sanotaan, että Samariassa kastettiin miehet ja naiset eikä mainita vauvoja. Ja niin edelleen. Jeesus vielä sanoo, että heidän kaltaistensa on taivasten valtakunta. Ja sanotaan, että kukin saa TEKOJENSA mukaan, joita vauvalla ei ole.
Jos vauva olisi kadotettu ilman kastetta – mikä hullu ajatus sinänsä mutta jos niin olisi – niin eikö luulisi, että Jeesus ja apostolit olisivat antaneet yksiselitteisen selkeät ohjeet heidän kastamisekseen? Ja eivätkö he olisi selkeästi selittäneet, että he olisivat muuten ilman pelastusta ja syntien anteeksisaamista eli kadotettuja tms. Eivätkö he silloin olisi kirjoituttaneet sanan perisynti Raamattuun? Sitähän ei siellä ole. Eikö tämä olisi loogista?
Risto
Turhaan odotat että joku luterilainen alkaisi ihan virallisesti luopumaan Raamatun pohjalta ja vastoin Pyhää Jumalan sanaa opettamaan että anabaptistien oppi muka olisi raamatullinen.
Että siellä täällä joku yksittäinen henkilö luopuu Raamatun kasteopetuksesta ja vastain Raamatun sanaa ottaa toisen kerran kasteen ei muuta sitä Raamatun sanaa että kaste on _ y k s i _.
Matias Roto entä kun luterilaisten kaste ei olekkaan Jumalasta ja näin ei olekkaan mainitsemaasi “toista” kastetta vaan ainostaan parannuksen jälkeen otettava kaste. En minä ainakaan ole vauvana tehnyt parannusta ja ottanut kastetta niinkuin Pietari sanoo helluntai saarnassaan.
Roto ei ole kommentoinut väärää opetustaan, jota ilmeisesti on jatkanut koko ikänsä, koskien kirjoitustaan “Markuksen evankeliumi:16:16 Joka uskoo ja kastetaan, se pelastuu; mutta joka ei usko, se tuomitaan kadotukseen.”
Lupasin käydä lävitse Roton esiin nostamia Ut:n jakeita, mutta se on turhaa, kun rehellistä vuoropuhelua ei saa millään aikaiseksi.
Kun ei löydy rehellisyyttä tutkia opetusta Raamatun valossa, niin mikä on ihmisen arvopohja? Ainakin se on selvää, että arvopohja on jossain muualla kuin yksin pyhissä kirjoituksissa.
“Mutta vaikka me, tai vaikka enkeli taivaasta julistaisi teille evankeliumia, joka on vastoin sitä, minkä me olemme teille julistaneet, hän olkoon kirottu. Niinkuin ennenkin olemme sanoneet, niin sanon nytkin taas: jos joku julistaa teille evankeliumia, joka on vastoin sitä, minkä te olette saaneet, hän olkoon kirottu (Gal.1:8-9)
Minkä galatalaiset saivat, oli täysi evankeliumi. Se on kätkettynä Raamattuun ja varsinkin Vt:n esikuviin, joiden perusteella Paavali muotoili Herralta saamansa evankeliumin.
Tarkoitukseni on löytää galatalaisille julistetusta evankeliumista edes palasia, mitään poistamatta ja siihen mitään lisäämättä pyhiin kirjoituksiin. Tämä vuoropuhelu ei palvele sitä tarkoitusta.
Kiitos keskustelusta ja hyvää jatkoa.
Matias Roto väitteesi olisi helposti kumottavissa Raamatun Sanalla, jos meillä olisi vain yhteinen kieli ja kielioppi. Nyt väität asioita täysin vastoin suomen kieltä, siis tunget kasteeseen parannuksen eli “tehkää parannus ja ottakaa kaste” on mielestäsi pelkkä kaste eikä sitä edes tarvitse itse tehdä kun sen voi pappi tehdä tiedostamattomalle vauvalle.
Matias Roto,kenelle käsky : ‘Tehkää’ on osoitettu? Eiköä se ole osoitettu ihmisille eikä Jumalalle. Siis ihmisiä kehotetaan t e k e m ä ä n parannus. Selvää suomea…
Matias Roto mitä ihmettä kirjoitat:””Parannuksesta seurakuntamme opettavat, että ne, jotka ovat kasteen jälkeen langenneet, voivat saada syntien anteeksiantamuksen milloin tahansa, kun he kääntyvät, ja että kirkon tulee antaa synninpäästö niille, jotka näin palaavat tehdäkseen parannuksen. “”
Ei kai vaan ihminen itse tee parannusta? Eikö tällainen pitäisi kastaa kun kerran kaste sisältää parannuksen? Ei kaiketi ihminen itse voi mitään tehdä ja kun kerran opetat selkeästi että vain ja ainoastaan kasteessa on sisällä parannus.
Matias Roto mitä tarkoittaa”me tuomitsemme” esim “uudestikastajat”?
Mitä siis tuomitseminen käytännössä on?
Ilmoita asiaton kommentti