Joulu kertoo elämän tarkoituksesta

”Tämä on se yö, jona kristityt kaikkialla maailmassa kokoontuvat kuulemaan, mitä tapahtui kerran pienessä Betlehemin kaupungissa”, sanoo pappi jouluyön messussa. Vähäisen majatalon eläinsuojassa syntynyt Jeesus-lapsi on joulun keskipiste ja itse asiassa järisyttävä uutinen.
Paimenet lähtivät siitä kuultuaan kiireesti kohden Betlehemiä. Siellä selvisi, että kaikki oli juuri niin kuin heille oli kerrottu. Uutinen piti paikkansa ja lähti leviämään ympäri Välimeren piirin.

Meidän aikanamme uutiset leviävät ajantasaisesti ympäri maailman. Mutta tunnistammeko me suuren uutisen? Se ei ehkä tulekaan sieltä, mistä kuuluu kovin huuto tai missä mainokset ovat kirkkaimmat.
Löydämmekö seimen äärelle? Etsimmekö Jeesus-lasta oikeasta paikasta? Hän saattaa olla lähempänä kuin aavistammekaan: perheen jäsenten kesken, ystävän kohtaamisessa tai apua tarvitsevassa lähimmäisessä. Jumala lähestyy meitä toisissa ihmisissä.
Emeritus piispa Eero Huovinen totesi kerran, että Jumalaa pitää etsiä alhaalta, ei ylhäältä.

Eteläafrikkalaisen vapaustaistelija ja presidentin Nelson Mandela muistetaan muun muassa siitä, että kokemastaan vääryydestä ja kovasta kohtelusta huolimatta, hän ei jäänyt vihan valtaan, vaan antoi anteeksi. Aidossa anteeksiannossa on suuri voima.
Maailman konfliktipesäkkeissä joudutaan usein kostonkierteeseen, josta on vaikea päästä pois.

Mandela toteutti Jeesuksen vuorisaarnassa esittämää kehotusta: ”rakastakaa vihamiehiänne ja rukoilkaa vainoojienne puolesta”.

****

Kirjailija Joel Haahtela pohtii tämän päivän (23.12.2023) Hesarissa elämän tarkoitusta. Voisiko se olla jotain enemmän kuin vain kaikenlaisen haluamisen pakon sijaan luopuminen ja uhrautuminen. Haahtelan mielestä se voisi olla kaikkensa tekeminen jonkin suuremman idean eteen.

Hän ottaa esimerkiksi taiteilija van Goghin, meidän ajaltamme voisi mainita ukrainalaiset. Jouluun liittyen kirjailija mainitsee Jeesuksen, joka antoi kaikkensa meidän puolestamme. ”Voiko luopumisen kautta syntyä jotain hyvin tärkeää?” Luopuminen ja uhrautuminen eivät tosin nykyään ole tosin kovin suuressa suosiossa.

Jouluna jaamme sitä, mitä olemme saaneet. Autamme ja rakastamme lähimmäisiämme. Emme vain odota armoa vaan osoitamme sitä. Olisiko siinä elämän tarkoitus, josta joulun sanomakin kertoo.

Kirjoittaja

Markku Jalava

Olen kirkosta, historiasta, kulttuurista ja yhteiskunnasta (muun muassa) kiinnostunut toimittaja-viestintäpäällikkö. Virasta irti, mutta luottamustehtävissä jatkan innolla, ja kirjoittamista. Olen kirkkovaltuutettu Nurmijärven seurakunnassa ja kirkolliskokouksen jäsen. Kokemusta on suntionkin tehtävästä.