John Simon, Mahdoton sota (kirjavinkki)

Oletko koskaan ajatellut, miten pieni juutalainen väestönosa on syntynyt Suomeen? Suurin osa heistä on Venäjän armeijaan 1800-luvulla pakolla otettujen sotilaitten jälkeläisiä. Yleensä juutalaiset ovat itse muuttaneet jonnekin sen johdosta, että heitä on jossakin toisaalla vainottu tai he ovat muutoin etsineet parempia elinoloja. Suomeen juutalaiset ovat enimmäkseen tulleet pakotettuina, pakolla armeijaan otettuina. He ovat jääneet tänne, koska muita järkeviä vaihtoehtoja ei pitkän palvelusajan jälkeen ole ollut.

Tsaarien hallitsemalla Venäjällä juutalaiset saivat asua vain tietyillä alueilla. Sotapalvelus saattoi kestää jopa 25 vuotta. Aleksanteri II antoi Suomeen sijoitetuille juutalaisille sotilaille luvan armeijasta vapauduttuaan jäädä entiselle varuskuntapaikkakunnalleen. Näin Suomeen syntyi pieniä juutalaisyhteisöjä mm. Helsinkiin, Turkuun ja Viipuriin, vaikka juutalaisten asuminen Suomessa oli Ruotsin vallan perintönä edelleen periaatteessa kokonaan kiellettyä.

Kirjan alaotsikko on Kun suomenjuutalaiset taistelivat Natsi-Saksan rinnalla. Se kertoo, mistä kirjoittaja sai kimmokkeen kirjalleen. Suomessa tiedottajana työskennelleelle amerikkalaistaustaiselle kirjailijalle oli käsittämätöntä, miten juutalaiset ovat jossakin maailmankolkassa voineet taistella natsien rinnalla ja Natsi-Saksa oli jopa muutamille juutalaisille sotilaille ja lotille myöntänyt korkean kunniamerkin, Rautaristin. Selvää lienee, että kunniamerkkiä ei kuitenkaan otettu vastaan.

Simonin kirja kertoo sotatapahtumien lisäksi ja niiden taustaksi seikkaperäisesti suomenjuutalaisten historiasta, esimerkiksi siitä, että he saivat täydet kansalaisoikeudet vasta 1918. Lisäksi kuvataan Suomen valtiollista historiaa. Tältä osin näkökulmassa ja painotuksisa joskus näkyy mielenkiintoisella tavalla se, että kirjoittaja ei ole kantasuomalainen.

Simon havainnollistaa suomenjuutalaisten historiaa lomittamalla runsaaseen faktamateriaaliin kertomuksen fiktiivisestä juutalaisperheestä, jonka vaiheita seurataan kolmen polven ajan vuodesta 1842 alkaen aina nykypäivään asti.  Tämän kuvitteellisen perheen hän on luonut tekemiensä haastattelujen perusteella. Tällainen perhe olisi siis voinut olla, ja sen vaiheet voisivat olla totta.

Kuvitellun perheen henkilöiden ajatuksissa tiivistyvät myös ne pelot ja ristiriidat, joita suomenjuutalaiset joutuivat kokemaan sota-aikana ja pitkästi vielä sen jälkeenkin. Esimerkiksi kansainvälisissä yhteyksissä jatkosodassa Suomen rintamalla taistelleita juutalaisia saatettiin syyttää osallisuudesta holocaustiin. Aika rankka syytös.

Kirjassa on mielenkiintoisia valokuvia. Lisäksi lukujen alussa on huolella valittuja sitaatteja kaunokirjallisuudesta, tietokirjallisuudesta ja haastatteluista.

Jos historia kiinnostaa, kannattaa tämä painavaa tekstiä sisältävä painava kirja vaikka tilata kirjastosta. Hyvä vaihtoehto on kuunnella YLE Areenasta vuonna 2017 julkaistu radio-ohjelma, Suomen juutalaiset sodassa, jossa Kalle Haatanen haastattelee John Simonia. Ohjelma tuli hiljattain uusintana, ja sen johdosta innostuin lukemaan kirjankin.

John Simon, Mahdoton sota. Kun suomenjuutalaiset taistelivat Natsi-Saksan rinnalla. Siltala 2017.

1 kommentti

 • Misku Välimäki sanoo:

  Kiitos blogista, olipas kiinnostavaa luettavaa!

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Pirjo Pyhäjärvi

  Kotipaikka Rovaniemi. Eläkkeellä oleva riviseurakuntalainen. Entinen kirkkovaltuutettu ja kirkolliskokousedustaja. Työura hallinto-oikeudessa esittelijänä, tuomarina ja ylituomarina. Harrastuksena monivuotiset kukat, kompostointi ja kirjat, muun muassa.

  Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit