Johanneksen evankeliumi.

Perimätiedon oikeellisuuden ja todennäköisyyden tutkimisessa on erittäin ansiokkaan työn tehnyt Jeesus seminaari. Se koostui 1985 Lontoossa noin 200 maailman tunnetuimpien Raamatun eksegetiikan tutkijan voimin syventymään Jeesuksen sanojen uskottavuuteen. Se totesi, että Johanneksen evankeliumin teksteistä noin yksi prosentti on mahdollista Jeesuksen sanomaa.

Heksingin alueella viime vuonna pidettiin noin 1000 tutkijan konferenssi samasta aiheesta. Näilläkin sivuilla on kerrottu kahden tutkijan käsityklset Johanneksen evankeliumista. Se on rakennettu aivan toista tarkoitusta varten kuin Jeessuksen rehellistä sanomaa edistämään. Se on helppo ymmärtää.

Nyt viittaukset Johanneksen evankeliumiin ovat ymmärrettänissä aikanaan eläneen ihmisen Jeesuksen kunnianloukkauksena. Tänä päivänä vastuuttomat kirjoituksen joukun ihmisen käsityksistä johtavat todennäköisesti oikeuteen ja tuomioon.

3 kommenttia

 • Juha Heinilä sanoo:

  Apostoli Johannes, joka oli Jeesuksen rakkain opetuslapsi tiesi kaiken mitä Jeesus on opettanut. Kaikki neljä Raamatussa olevaa Jeesuksen evankeliumia ovat aitoja ja ne täydentävät hyvin toisiaan. Nämä myöhemmät tutkijat, jotka luulevat tietävän Johanneksen kertovan omiaan ovat väärässä. Luotan apostoli Johannekseen 100%.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Bror Osvald Nyman sanoo:

  Voi tosiaankin olla, että Johanneksen muutamat kohdat evankeliumissa ovatkin ironiaa. Enpä ole tätä ennen tullut ajatelleeksi. Tällaisia kohtia ovat mielestäni ainakin viinin valmistus vedestä ja Lasaruksen henkiinherättäminen.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Markku Hirn sanoo:

  Tutkijatkin voivat olla suuren oppineisuutensa sokaisemia. Synoptiset evankeliumit ovat selvästi kansan suussa kulkeneita meemejä. Ei sillä ole väliä jos ne eivät sananmukaisesti ole Jeesuksen sanoja ,mutta ne ovat selvästi Jeesuksen opetuksen hengen mukaista. Alkuseurakunta tunnisti ne omakseen . Se tekee niistä aitoja ja alkuperäisiä.

  Johanneksen evankeliumi on enemmän kirjallisuutta. Mutta sekin on selvästi Jeesuksen hengen mukaisesti kirjoitettu. Se on kirjoitettu toisenlaisesta näkökulmasta verrattuna synoptisiin, mutta se rikastuttaa kokonaiskuvaa. Jollei se niin olisi tehnyt ,niin alkuseurakunta olisi hylännyt sen.

  Vastamyöhemmät ajat ovat kokeneet ongelmaksi sen että mitkä sanat ja lauseet ovat säilyneet sellaisenaan Jeesuksen suusta lähteneenä.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Reino Suni
  Reino Suni

  Uskon rehelliseen ja realistiseen Jeesuksen sanomaan. Kirjoitin kirjan " Kristinuskon kirja " 2010, josta käsitykseni ovat huomattavasti tarkentuneet perustan ollessa sama. Minusta saatietoa Googlesta haulla " Reino Suni ", josta osoite muuttunut ja yritykseni lopetettu. Koulutukseltani Ekonomi ja minua voi lähestyä e-mailin kymp.net kautta. Elämäni hallinnassani aktiivisen liikuntaharrastuksen myötä mutta yksinelo ei sovi minun mentaliteettiin etenkään kun lapset perheineen asuvat muualla.

  Kirjoittajan viimeisimmät blogit

  Katso kaikki

  Kirjoittajan luetuimmat blogit

  Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit