Järkäle-evankelista tuonilmaisiin

Tein aikoinaan juttua Suomen Teologisesta Instituutista. Tutstuimme sen kirjastoon. Minulle esiteltiin kokoelmaa, joka oli juuri saatu lahjoituksena. Suomalainen henkilö oli kerännyt talteen kaiken Billy Grahamista käsiinsä saamansa materiaalin.

Sillä hetkellä STI:ssä oli maamme laajin Billy Graham-kokoelma. Mahtavatko painotuotteet olla vielä tallella - ja onko kokoelma koskaan kiinnostanut ketään.

Billy Graham kuoli 99-vuotiaana. Järkäle-evankelista siirtyi tuonilmaisiin - sallittakoon tässä yhteydessä tämä epäortodoksinen luonnehdinta, sillä Grahamkaan ei ollut pilkun päälle raja-aitojen kanssa. Hänet muun muassa kastettiin kolme kertaa, mikä selviää hänen elämäkerrastaan Just As I Am: The Autobiography of Billy Graham (suomenettu 1997 nimellä Omana itsenään).

Kuoleman jälkeen hänestä on julkaistu runsaasti juttuja ja muisteluita varsinkin Yhdysvalloissa. Katso vaikka Huffington Postin kuvapainotteinen matka Ison Evankelistan vaiheisiin.

Onkohan Billy Graham enää nuorelle polvelle muuta kuin nimi modernin evankelioimisen historiassa ja outo hahmo valokuvissa yhdessä USA:n presidenttien kanssa? Trump ei tainnut ehtiä yhteiskuvaan.

Olli Seppälä

2 kommenttia

 • Antti Hämäläinen sanoo:

  Olli Seppälä on oikeilla jäljillä. Eiköhän Grahamin myötä jonkunlainen aikakausi päättynyt. Sitten täällä Suomessa meidän on kai vaikeaa ymmärtää hänen merkitystään Amerikassa ja varsinkin 1950-60-luvulla. U-tubessa on helposti mahdollista katsoa ja kuunnella hänen saaarnaamistaan. Varmasti hän oli juuri evnkelistana parhaimmillaan Kyllähän tällainen kokouskulttuuri on ehkä vierasta nykynuorille. Tump päätyi yhteiskuvaan Franklin Grahamin kanssa.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Tuula Hölttä sanoo:

   Antti Hämäläinen :”Kyllähän tällainen kokouskulttuuri on ehkä vierasta nykynuorille. Tump päätyi yhteiskuvaan Franklin Grahamin kanssa.”

   Nykynuoret ovat syntyneet ”tämänilmaiseen” ja siiitä he aikuistuessaan toivovat myös paikkansa maanpäällisessä elämässä löytyvän. Se ei ole heille kaikille helppoa, mutta missä on sanottu, että elämän tällä maapallolla pitäisikään olla helppoa.

   Ei se ole ollut helppoa niillekään esivanhemmille tai heidän jälkeläisilleen, jotka yrittivät tehdä Suomesta kuningaskunnan Venäjän bolshevikkivallankumouksen jälkeen. Demarit valmistelivat bolshevikkimallin mukaista proletariaatin vallankumousta myös Suomessa, ja senaattiin jääneet kansanedustajat sovelsivat upouuden valtiollisen itsenäisyyden säilyttämiseksi silloista ”tämänilmaista” lainsäädäntöä vuodelta 1772, joka määräsi, että hallitsijahuoneen sammuttua valtiopäivien oli valittava valtiolle uusi monarkki.

   Ilmoita asiaton kommentti