Ihminenkö eläin?
Olen pannut merkille, että etenkin monet luonnontieteilijät samastavat ihmisen eläimeen. Tätä ajattelutapaa on sitten yksi ja toinen ruvennut jäljittelemään. Tosin perustelut ovat harvoin, jos koskaan kovin syväluotaavia.
Mutta mikä on ihminen? Tämä kysymys on synnyttänyt valtaisan määrän uskonnollista, filosofista ja vieläpä taiteellistakin hengenelämää. Huomionarvoista on mielestäni kuitenkin se, että valistus, joka alkoi Euroopassa 1700-luvulla ja jatkuu yhä, pitää ihmisen järkeä ainoana ja riittävänä tiedon ja totuuden lähteenä. Tämän mukaan ihmisen järki on kaiken mitta, enemmän kuin mikään muu.
Entä onko ihminen sitten eläin? Biologisesti kyllä, mutta arvopohjaisesti olen asiasta eri mieltä. Kun vertaan ihmistä eläimeen, huomaan eron. Perustelen väittämääni seuraavilla näkökohdilla.
Toisin kuin eläin, ihminen luo kulttuuria. Eläin saattaa olla utelias, mutta tiedettä se ei pysty tuottamaan. Eläimet voivat olla leikkisiä, mutta taiteen tekijöiksi niistä ei ole. Monilla eläimillä on lauma, mutta onko se samastettavissa ihmisyhteisöön.
Eläimeltä puuttuu myös omatunto, se ei ole moraalisia olento. Eläin ei myöskään harjoita uskontoa, se ei rukoile eikä ole muutenkaan uskonnollinen. Moraalilait pätevät vain ihmisten yhteisöissä. Me arvotamme asioita, luomme normeja, jotka ohjaavat käyttäytymistämme. Meillä on järki ja omatunto
Me ihmiset tiedämme, keitä olemme, olemme itseämme kysyviä ja itsestämme tietoisia. Tuskin susi tietää olevansa petoeläin tai harakka lintu. Kykenemme kielen avulla ilmaisemaan ajatuksiamme, taidamme monia käytännön taitoja, harjaannumme tekemään matemaattisia päätelmiä, opettelemme uusia kieliä, muistelemme menneitä ja hahmotamme tulevaisuutta.
Ihminen on myös ainoa olento maan päällä, joka tietää kuolevansa. Ehkä myös jotkut eläimet vaistoavat lähestyvän loppunsa, mutta vain oireenomaisesti. Olemassaolon ongelmaa ei eläin pohdi kuten ihminen, jonka koko elämä on alusta loppuun keskustelua kuoleman kanssa.
Ihmisinä olemme myös poikkeuksellisen tunneherkkiä, mikä usein on luovan ajattelun ja toiminnan ehto. Kyky käyttää symboleja on sekin leimallisesti ihmisen piirre. Vastapainona voin tietysti todeta, että vaistotoimintamme ovat kovin olemattomat eläimiin verrattuina.
Kun arvioimme ihmistä, riippuu paljon siitä, mihin me vaa´an kallistamme. Evoluution pitkässä prosessissa olemme ikään kuin vasta nyt tänne ilmaantuneet. Olemme nuoria tulokkaita, mutta kaikkein tuhoisimpia.
Kun punnitsen ihmisenä olemista, kallistun vaa`assani siihen, että ihminen on jotain olennaisesti omaansa. Me olemme moraalisia olentoja, ja juuri se erottaa meidät kaikista muista. Tämän takia meillä on myös muusta luomakunnasta poikkeava suuri vastuu, koska moraalisina olentoina ainakin periaatteessa tiedämme, milloin teemme hyvää, milloin pahaa ja mitä teoistamme seuraa.
Kristillisessä käsityksessä puhumme Jumalan varjeluksesta ja johdatuksesta, mutta tällöin liikumme irrationaalin alueella, mikä avautuu vain uskolle. Mutta kun olemme moraalisia olentoja, niin kaikki, mitä teemme, voidaan asettaa suurennuslasin alle.
Voin ihastella ihmisen rakentamia teknisiä innovaatioita ja koko valtaisaa teknokulttuuria. Samalla törmään ympäristöuhkiin ja jopa biosfäärin tuhoutumiseen, ihmisen ja muun luomakunnan perikatoon. Ketä muuta voin tästä syyttää kuin homo sapiensia, jollainen itsekin olen. Yhä todennäköisempää on, että elollinen luonto elää tai kuolee ihmisen toimenpiteiden seurauksena – ellei sitten ulkoavaruudesta tuleva asteroidi ehdi edelle.
65 kommenttia
Valistuksesta puheen ollen, eläimillä ei ole syntiä , ne ovat kuin paratiisissa.
Enimmäkseen Eläimet parittelevatkin vain lisääntymistarkoituksessa, kerran vuodessa, siihen ihminenkin pyrki, mutta ei onnistunut ja löysi mallikseen kanit ja nyt se on ennätysajassa täyttämässä koko maan niin, että ruohokin loppuu.
Kettu loi ihmiselle oveluuden, susi saalistuksen, karhu kömpelyyden, hirvi ylväyden, perhonen keveyden ja moninaiset lintulajit itse kukin tapoja toimia soitimella, pesänrakennuksessa, ja jälkeläisten hoitamisessa. Kyyhkyä pidetään sulouden ja rauhan symbolina, mutta kyyhkyjä seuranneena sanoisin, että ihan on puppua koko puhe, riitelevää sorttia ovat. Muurahaisilta on opittu ahkeruus, hiiriltä ketteryys ja nopeus, oravilta ongelmanratkaisu ja käärmeiltä nahkan luonti, eli uudesti syntyminen. Urosleijonilta on opittu, ’minä teen mitä haluan, syön vaikka pentuni jos panettaa.’ Naarasleijonalta ja naarastiikeriltä taas poikasten kasvatus, ruokkiminen, suojelu ja huolenpito.
Kun kaikille piti olla ravinto luonnosta, oli eräiden osa syödä mahdollisimman korkealta, ja siihen syntyi kirahvi ihan vain sitä varten että ylimmät lehdet tulevat tarpeeseen. Gorillalta opittiin rintoihin lyömistaito ja apinoilta hammaslanka ja ADHD, ja se kuinka naaras voi lepyttää riehuvan uroksen tarjoamlla sille pyllyä. Kyllä, se toimii aina.
Jumala sanoi heille aikoinaan, ” Tehkäämme ihminen kuvaksemme kaltaiseksemme ja tällaisia meistä sitten tuli. ”
Ja norsut ovat tunteneet jo ikiaikaisesti viestinnän keinot, kun he kutsuvat lajitovereita veden äärellä, kun sellainen keidas löytyy. Ne lähettävät kutsun kymmenien kilometsien päähän äänellä joka ei ole meidän kuultavissa, eikä aistittavissa. Meillä telepatia vielä odottaa toteutumistaan.
Eläimillä on hyvin paljon taitoja, joita me emme vielä tunne.
Jos ihminen olisi polveutunut eläimestä, niin silloin olisi pitänyt olla evoluutio mukana, mutta kun evoluutiolla ei ole mekanismia, joka voidaan todistaa. Koko olettamus jää teorian tasolle, minkä varaan rakentuu ihmisen polveutuminen eläimestä.
Mitä enemmän tiede menee menee eteenpäin, niin sitä enemmän ihmisen kehittyminen eläimestä käy mahdottomaksi. Nykyään on jo niin paljon sellaisia todisteita löytynyt evoluutiota vastaan, mikä puolustaa ihmisen syntymisen älykkään suunnittelun tuloksena.
Asioista kannatta ottaa selvä, eikä kaikkea uskoa mitä meille evoluution kannattajat syöttävät, ikävä kyllä siinä on kirkkokin mukana.
Kalevi palautti asian ytimeensä. Ihminen on luotu ihmiseksi ja kaikki eläimet lajinsa mukaan. Evoluutio on edelleen hypoteesi, tämä on hyvä muistaa. Mitään varmaa ei ole. Lajien välistä kehitystä ei ole todistettu, ainoastaan lajin sisäisistä muutoksista on todisteita. Lintu on lintu edelleen, eikä mitään välimuotoja ole, samoin kalat ovat kaloja ja pysyvät kaloina.
Olen monesti ihmetellyt evoluution puolustajien sokeaa uskoa, siihen, että ihminen olisi pitkän kehityksen tulosta, vaikka tälle ei löydy mitään todistetta. On myös hämmentävää, kun fossiileja löydetään, niin ne ovat aina esityksiä hävinneistä lajeista, joiden sukupuutto on ilmeistä.
Outoa on, kun näitä kadonneita lajeja yritetään väkisin sovittaa, joidenkin nykyisten eläinten esi-isiksi. Miksi ei koskaan esitellä niitä fossiileja, jotka ovat prikulleen samanlaisia, kuin nykyisellään elävät lajit, esim. Ampiainen ei ole muuttunut miksikään ajansaatossa, vaan meripihkasta löytyneet yksilöt ovat juuri, kuten nykyisetkin.
Ihmisen perimä ei myöskään kehity paremmaksi, vaan köyhtyy ja yhä useampia sairauksia siirtyy perimäämme. Sairauksien hoito on kehittynyt huimasti, mutta olemme myös paljon sairaampia, kuin esi-isämme.
Kimmo, en tässä väittänyt, että Jumala loi kaiken, vaikka minä uskon Jumalan luoneen. Kerron vain sen että, elämä voi tulla vain älykkään suunnittelun tuloksena.
Usko Jumalaan tai ei, niin mekanismi puuttuu, jolla elämä olisi tullut, sillä elämä niin monimutkainen ja nerokkaasti suunniteltu, jota ei evoluutio tai sattuma selitä.
Ateistien taholta tulee aina varmaa tietoa siitä, ettei ainakaan Jumala ole elämää luonut, kertokaa sitten, mistä niin varman tiedon saatte. Pitäisi olla joku selitys, mutta taitaa olla niin, että selitystä ei löydy.
Lukekaa viimeisiä tutkimustuloksia, niin huomaatte, että jopa oppikirjoissa on syötetty lapsille väärää tietoa, joka on todistettu tutkimusten tuloksena vääräksi, mutta siitä ei paljon hiiskuta, koska se romuttaisi koko evoluution.
En ole koskaan sanonut, että minulla on varmaa tieto, että Jumala kaiken on luonut, mutta minä uskon kumminkin niin. Usko ja varma tieto ovat kaksi eri asiaa. Usko on uskoa ja tieto on sitä, mikä on todistettavissa.
Kimmo, me Kristityt, jotka uskomme Jumalaan, olemme ottaneet vastaan Apostolien todistuksen, jotka omin silmin ovat nähneet Herran ja kuinka Hänen kuolema ja ylösnousemisensa oli Jumalasta. Olemme uskoneet tuon yliluonnollisen mahdollisuuden, vaikka emme tunne ja tiedä miten Jumala on kaiken Luonut.
Blogin aiheeseen palatakseni, ihmisen on Jumala luonut erityiseksi olennoksi luomakunnassa, poikkeukseksi kaikista muista luoduista. Ihminen on asetettu vallitsemaan maata ja kaikkea luomakuntaa. Näin ollen ihminen on erityinen.
Tämä on tietenkin ensisijassa uskon asia, mutta myös kokemus on asian vahvistanut monin tavoin tämän ymmärryksen. Elämä on myös itse opettanut luottamaan Raamattuun ja sen ilmoitukseen, eikä se ole muuttuva Totuus, vaan pysyvä, kuinka voisikaan olla muuten… Mutta laajasti tulee luettua myös tieteen tutkimuksia, eikä vakavasti otettava tiede koskaan julista varmana sellaista, mikä on vasta hypoteesi. Pidän sellaisesta tieteen informaatiosta, joka opettaa: ”Nykyisen uskomuksen mukaan ajatellaan…”
”Mutta me tiedämme, että Jumalan Poika on tullut ja antanut meille ymmärryksen, tunteaksemme sen Totisen; ja me olemme siinä Totisessa, hänen Pojassansa, Jeesuksessa Kristuksessa. Hän on totinen Jumala ja iankaikkinen elämä.” 1.Joh.5:20
Keskustelu Jumalan olemassaolosta on eräässä mielessä tuloksetonta. Näin ainakin silloin, jos Jumalsta puhutaan ikään kuin hän olisi jokin ”olento”. Eli tällaisessa keskustelussa Jumala redusoituu pelkäksi olennoksi, jonka olemassaolosta sitten kinastellaan.
Menemättä syntyihin syviin arvelen kuitenkin, että suomalaisessa Jumala-keskustelun kontekstissa on seikkoja, jotka eivät voi viedä keskustelua eteenpäin. Eli ehkä monkin ajattelee, että Jumala löytyy loogisen päättelyn lopputuloksena. Tilanne saattaa kuitenkin olla kuin aritmeettinen sarja: 1,2,3 … jne. Viimeistä kukua ei koskaan tule vastaan. Samoin, jos ajatellaan Jumalan löytyvän loogisen päättelyn tuloksena, niin lopputulos on vesiperä. Eli jos Jumala on kaiken olemassaolevan Luoja, niin kuka sitten on luonut Jumalan jne? Ei, vaan vastassa on loputon, koskaan päättymätön ”aritmeettinen” lukusarja. Loogisen päättelyn tie ei pysähdy Jumalaan, koska sarja jatkuu ikuisesti.
Toinen näkökohta, jonka haluan tuoda esille, liittyy maailmankuvaamme. Ilmeisesti moni modernin aikamme ihminen hylkää kristinuskon, koska otaksuu, että sen omaksuminen edellyttäisi epäkriittisen maailmankuvan hyväksymisen.
Kun liikumme uskon ja tiedon maaperällä, emme asiallisesti voi sivuuttaa nykyaikaisen luonnontieteen tuloksia. Tieteelle on annettava sille kuuluva autonominen asema. Mutta tiede ei voi olla mitä tahansa, vaan tieteellistä on vain tieteellinen metodi. Myös uskolle on annettava sille kuuluva autonominen asema, ja usko on jotakin olennaisesti eksistentiaalista, eli se on yhteismitaton rationaalisen tiedeargumentoinnin kanssa.
On siis nähtävä, että esimerkiksi Raamatun luomiskertomus ei ole tavanomaisessa mielessä historiallinen kuvaus eikä siihen tule soveltaa nykyajan luonnontieteen mittapuita. Luomiskertomuksen näkökulma on uskonnollinen, ei tieteellinen. Toisaalta jos asetamme Raamatun luomiskertomuksen ja tieteen selitysperusteet maailman synnystä (kosmologia) toisensa poissulkeviksi, niin rörmäämme epäasiallisiin vaihtoehtoihin. Tiede ja usko ovat molemmat oikeassa, mutta eri tavalla: toista ei voi kumota toisella.
Luomisuskon ja tieteen välistä ristiriitaa en siis näe, edellyttäen, että ne pidetään erillään toisistaan. Ja toteampa vielä, vaikka otaksuttavasti saan vastaväitteitä, että Jumala ei löydy logiikan päästä, vaan moraalin. Usko on omantunnon valinta eikä sen oikeellisuutta voida järkiperustein todistaa suuntaan tai toiseen. Eri näkökohtia voidaan tietenkin nostaa esille, mutta koska usko on perusluonteisesti olemaoloa koskeva eli eksistentiaalinen suure, niin rationaaliset argumentit eivät osu maaliinsa.
Tästä ilmeisesti myös johtuu, että uskovien ja ateistien väliset väittelyt eivät yleensä vie Jumala-kysymystä eteenpäin, koska niiden perusteet ovat jo lähtökohdissaan toisensa poissulkevia. Viime kädessä koko kysymys on itse kullekin hyvin henkilökohtainen. Minulle asia näytäytyy uskon horisontissa siten, että Jumala loi maailmaan, jota tiede nyt tutkii.
Raamattua tutkiessa on myös hyvä pitää mielessä sen oma ilmoitus Jumalasta, jolloin tullaan Kristinuskon tai laajemmin Juutalais-Kristillisen käsityksen äärelle, jossa Jumala on persoona, jolloin myös Luojan erityispiirre kulminoituu Hänen omaan ilmoitukseensa. Jos tämä unohdetaan, niin ajaudutaan helposti panteismiin, jota valtaosa maailman uskonnoista edustaa.
Jumalan lihaksi tuleminen Kristuksessa onkin Kirkon luovuttamaton prinsiippi.
kw, Eikö sinua ole opetettu tappamaan varusmiespalvelun aikana?
Turun it-Pstosssa vuonna 1978 minulle opetettiin, että Suomessa on puolustusvoimat, eikä ”hyökkäysvoimat”. Puolustaminen asein on myös tappamista. Olet oikeassa kw.
Tappaminen ei ole hyväksyttävää. Evoluutio sen on meille opettanut?
Ilmoita asiaton kommentti