Forssan lehti 2.4.2019
"Minun kuninkuuteni ei ole tästä maailmasta;”
Otsikko on Kirjojen kirjasta Pyhästä Raamatusta Jh 18:36. Nämä taivaallisen Kuninkaan sanat osoittavat selvästi mihin kategoriaan kuuluvat hengellisen vallan, Kristuksen kirkon asiat. Kristuksen mielen mukaan Hänen valtakuntansa,Hänen kirkkonsa,ei ole sidoksissa tämän maailman valtakuntiin,niihin yhtyneenä tai sekoittuneena,vaan pysyy niistä vapaana.
Luterilainen opetus:Kaikkivaltias Jumala käyttää maailmanhallinnassaan kumpaakin regimenttiä:maallinen on ”Jumalan vasen käsi ja hengellinen ”Jumalan oikea käsi.” (Luther).
Raimo Rintamäki olet samaa mieltä kanssani siitä,että maallinen ja hengellinen valta on pidettävä erillään.(FL 27.3)Siksi Eduskunta on aikoinaan myöntänyt ev.lut.kirkolle autonomian eli itsehallinnon.
Valtio ei hallitse kirkkoa eikä kristittyjen omaatuntoa,uskoa ja jumalanpalvelusta,vaan ainoastaan heidän kuolevaista ruumistaan ja maallista omaisuutta.
Miksi tämä ei riitä Uskonnonvapaus.fi liikkeelle ja Raimo Rintamäelle. Haluaisitte viedä kirkolta ja sen jäseniltä uskonnonharjoittamisen vapauden? Kirkon jäsenyys on vapaaehtoista.
Silti ”ulkopuolella” olevilta on hyvä saada kritiikkiä. Hyvää tekstiä, vähän ”roisia”oli Tuomas Enbuskelta Iltasanomissa 17.12.2018. Jos tulen ”ulos kaapista”otan tähän toimittajaan yhteyttä.
Kaikista kannanotoista uskontoon nähden saa Kristuksen kirkon jäsenenä huomata kuinka taas yksi Raamatun Sanan kohta pitää paikkansa:Saarn. 3:11 ”Kaiken hän on tehnyt kauniisti aikanansa, myös iankaikkisuuden hän on pannut heidän sydämeensä; ” Rintamäelle ja muillekin lukijoille: Muista iankaikkisuus! Muista että sinun pitää kuolla! Mihin joudut kuoleman jälkeen? ”Kirkko on olemassa sen tähden, että täällä kuollaan”(Tiililä)
Jukka Teininen
Forssa
6 kommenttia
En tainnut ymmärtää. Eihän https://uskonnonvapaus.fi ota kantaa kirkon sisäiseen autonomiaan.
Toki yhteiskunnan kannalta on hieman hankalaa, jos kirkko sisäisesti kiistelee ja juttuja päätyy hallinto-oikeuteen. Vaihtoehtoakaan en sille oikein näe. (Mieti mitä itse tekisit, jos jokin samanlainen opin tulkinnan kiista olisi toisessa järjestössä.)
”Minun kuninkuuteni ei ole tästä maailmasta;”
Käsiteellä ’maailma’ tarkoitettiin tuossa kontekstisa ja diskurssissa Rooman valtakuntaa. (vrt. koko maailma oli verolle pantava..) Roomaa ja Rooman asettamaa idumealaista kuninkuutta opponoiva Jeesus-liike oli asettanut Jeesuksen salaiseksi kuningaskandidaatikseen. Tuomiopäivän tullessa kun piti olla daavidilainen eikä idumealainen kuningas Jerusalemin valtaistuimella. Suunnitelma epäonnistui, sitä yritettiin uudelleen mm. Bar Kobkan toimesta. Kaikki päättyi katastrofiin ja lähes 2000 vuotisen diasporan alkuun.
Ilmoita asiaton kommentti