f(Betlehemin tähti)
Tänään on vuoden pimein päivä ja kaikki lisävalaistus on tervetullutta. Yksi kaikkein tunnetuimmista jouluun liittyvistä valaisijoista on Betlehemin tähtenä tunnettu ilmiö, jolle on aikojen kuluessa kehitelty selitystä jos toistakin.
Katsoin vähän Raamatusta, mistä tuossa tähdeksi kutsutussa voisi olla kyse. Näin siellä erikoisesta tähti-ilmiöstä kerrotaan Matteuksen evankeliumin 2. luvussa(korjattu27.12.):
”Kun Jeesus oli syntynyt Juudean Betlehemissä kuningas Herodeksen aikana, Jerusalemiin tuli idästä tietäjiä (magos). He kysyivät: "Missä se juutalaisten kuningas on, joka nyt on syntynyt? Me näimme hänen tähtensä nousevan taivaalle ja tulimme osoittamaan hänelle kunnioitustamme."(jakeet 1,2)
Tähti siis johdatti ensin nuo idän miehet kuningas Herodeksen luo. Tämä ei yhtään innostunut saamastaan tiedosta: toinenkin kuningas on siis tullut markkinoille. Raamattu käyttää jälleen kerran hiukan hyperbolaa kertoen, että Herodeksen pelko levisi ”koko Jerusalemiin”.(jae3)
Herodes ei ollut mikään tyhmä mies vaan laati oivallisen taktiikan. Hän puhutteli tuota idästä saapunutta miesjoukkoa varsin ovelasti ja ”lähetti heidät Betlehemiin. ’Menkää sinne’, hän sanoi, ’ja ottakaa asiasta tarkka selko. Kun löydätte lapsen, niin ilmoittakaa minulle, jotta minäkin voisin tulla kumartamaan häntä.’"(jae8)
Miehet noudattivat kuninkaan antamia ohjeita. Raamattu kertoo, että
”Kuninkaan sanat kuultuaan tietäjät lähtivät matkaan, ja tähti, jonka he olivat nähneet nousevan taivaalle, kulki heidän edellään. Kun tähti tuli sen paikan yläpuolelle, missä lapsi oli, se pysähtyi siihen. Miehet näkivät tähden, ja heidät valtasi suuri ilo. He menivät taloon ja näkivät lapsen ja hänen äitinsä Marian. Silloin he maahan heittäytyen kumarsivat lasta, avasivat arkkunsa ja antoivat hänelle kalliita lahjoja: kultaa, suitsuketta ja mirhaa.”(jakeet9-11)
Tässä tilanteessa Jeesuksen taivaallinen Isä puuttui Betlehemin tähden johdatukseen ja kielsi idän miehiä palaamasta Herodeksen luo. Nyt toteltiin sitten Kaikkivaltiasta ja Herodeksen verenpaine tavoitti mittarin punaisen alueen:
”Kun Herodes huomasi, että tietäjät olivat pitäneet häntä pilkkanaan, hän raivostui. Hän antoi käskyn, että Betlehemissä ja sen lähistöllä oli surmattava kaikki kaksivuotiaat ja sitä nuoremmat pojat, sen ajan perusteella, jonka hän oli tietäjiltä saanut selville.”(jae16)
Kokonaisuutena tähden funktio Raamatussa on mielenkiintoinen. Vastoin kaikkia taivaan kiertolaisten lainalaisuuksia se kulkien ja pysähtyen ilmoitti talon tarkkuudella, minkä talon seimestä Jeesus-lapsi oli sisälle taloon tuotu. Ja tähden antamasta informaatiosta hyötyi oikeastaan vain Herodes, joka kauhutekonaan sitten tapatti melkoisen joukon pieniä, viattomia lapsia.
Itse asiassa mitään ei olisi menetetty, jos tuota taivaalla omalaatuisesti liikkunutta valoa ei olisi koskaan ollutkaan. No, Jeesus ja hänen vanhempansa olisivat menettäneet kyllä nuo arvokkaat tuliaiset. Ja eihän meillä silloin olisi noita kauniita tähtiä ikkunoissa valaisemassa tätä kaikkein pimeintä vuodenaikaa.
Joku voi ihmetellä tuota otsikkoani. Selitys tulee tässä.
f(x) tarkoittaa funktion antamaa ”kuvaa” muuttujasta x. Se minun funktioni on tässä ”Mitä Raamattu sanoo?” Tällöin f(Betlehemin tähti) = ”mitä Raamattu sanoo Betlehemin tähdestä?”.
Voipi olla niin, etteivät kaikki pidä käyttämääni otsikointitapaa järin fiksuna. Mutta toivon, että kommentit keskittyvät Betlehemin tähteen ja sen perässä kulkeneisiin ”viisaisiin miehiin” sitäkin fiksummin. Peruskysymyksenä olkoon vaikka: Mitä sinulle Betlehemin tähti merkitsee?
40 kommenttia
En halua tyrmätä Sami sinun komeasti loistavaa tähteäsi, enkä muitakaan vastaavia kauniita koristeita.
Mutta mitä mieltä sinä Sami olet itse tuosta tähdestä? Voidaanko se esimerkiksi selittää taivaankappaleiden normaalina ilmiönä? Ja jos se osoittautuu yliluonnolliseksi tapahtumaksi, kuka on sen takana?
Luin käytännössä tuon saman tekstin päivänavauksena työpaikallani keskusradion kautta. Eräs vanhoillislestadiolainen työkaverini kertoi kuullensa radiosta jokin päivä sitten Betlehemin tähdestä mielenkiintoisen teorian. Ihan hyvä keskusteluhan siitäkin virisi, kun kuuntelin ennen muuta hänen näkemyksiään omiani tuputtamatta.
Erilaiset teoriamallit Betlehemin tähden taustoista toivotan tervetulleiksi plogini alla käytävään keskusteluun.
Tämähän on käsitelty täällä jo aiemminkin. Beth-lechemin eli Leivän talo tähti,oli tähti jonka liikuntoja opetettiin mm. Leivän talossa,joka oli aikansa ’kansalaisopisto’ sillä käsite Leipä oli myös opin symboli, Ensin Bethlechemistä:
Raamatun toisen osan päähenkilön ensimmäiset syntymäpäivävieraat, kolme lahjoja tuovaa miestä olivatkin kotoisin muinaisen Sumerin, nyt Kaksoisvirtojen maasta ; Kaldeasta, he olivat kaldealaisia maagikkoja, eli tähtitieteilijöitä tai noitia, kuinka vaan halutaan kääntää. Heidät oli Jeesuksen syntymäpaikkaan Beth-lechem´iin eli Leivän taloon, johdattanut juuri tähti. Sillä olihan ennustettu, että Kalojen tähtimerkin maassa, Israelissa, tietyn konjunktion ollessa Kalojen – aikakauden hallitsijan – kuviossa, syntyisi kansalle uusi kuningas, Messias, voittamaton aurinko! Ja sijaitsihan luvatun maan kansa, heprealasten heimo, Sumerista katsoen juuri Kalojen suunnassa.
Betlechem mainitaan evankeliumeissa 39 kertaa. Luku on monella tavoin merkityksellinen. Se on 3 x 13 ja 13 on sama kuin rakkaus ahabah. Mutta ahabah on sama kuin ahacd eli yksi. Edelleen 39 on sanan gul arvo ja gul merkitsee ympyrä ja loppuosa sanassa gilgul joka tarkoittaa ympyrää ympyrässä ja siitä johdetusti jälleensyntymää. Luku on myös sama kuin Vanhan testamentin kirjojen määrä. Tällöinkin se viittaa ympyrään, sillä V Mooseksen kirjaa saa nimen Torah joka monikkona on Torat, joka anagrammina on Tarot, joka viittaa heprean 22 kirjaimiseen Tarot ympyrään.
Ja todellakin, Jeesuksen syntymän aikoina onkin taivaalla nähty kolmekin konjunktiota, joita kaikkia voi oikeutetusti pitää Betlechemin tähden esikuvina. Vuonna 7 eKr. Jupiter ja Saturnus kohtaavat Kalojen tähtimerkissä kolmasti eteläisellä Jaakobin taivaalla. Sanon Jaakob, koska tämä Israel nimen sitten saanut kantaisä oli juuri noiden kuuluisien 12 veljen isä, joista jokainen on nimetty yhden eläinradan merkin mukaan. Ja jos nyt joku muistaa, että Israelin taivas oli muinoin jaettu 13 osaan, niin tähän sanon vain, että veljillä oli yksi sisar, neitsyt Dina, joka myöhemmin apostolien 12 lukuiseen joukkoon tuo naisellisen tuulahduksen Maria Magdaleenan hahmossa. Ja on olemassa sekin kiehtova mahdollisuus, että initioitu apostoli, sumerilaisten Oanneksen mukaan nimetty Oannis eli Johannes oli sama kuin Maria. Sillä Oannis ei ole nimi vaan nimitys, joka voitiin suoda antiikissa yhtä hyvin initioidulle naiselle kuin miehellekin. Mutta älkäämme menkö asioiden edelle. Saturnuksen ja Jupiterin kohtaamiset tapahtuvat siis kolmasti, toukokuussa, lokakuussa ja joulukuussa. Pietarille lauloi kolmasti kukko. Ja Golgatalla oli kolme ristiä. Mutta kolmoiskonjunktio oli muutenkin niin astronomiaa kuin astronomiaa rakastaneille, tunteville ja tutkiville Uuden testamentin kirjoittajille tärkeä. Kuvasihan Saturnus nimenomaan Messiasta, Kalat Jaakobia ja Jeesusta, joka oli sama kuin Joshua Nunin eli Kalan poika. Ja Jupiter oli planeettojen kuningas.
17.6. v. 2 iltataivaalla. Jälkimmäiseen tapaukseen löytyy myös raamatullinen viite; Jeesusta tavattiin kutsua ”Juudaan jalopeuraksi”. Jupiter oli vuonna 2 eaa juuri Leijonan eli Jalopeuran tähdistössä. Kyseisenä vuonna Jupiteriin liittyy myös yhteneväisyys jouluevankeliumista tuttuun lauseeseen, ”kun tähti pysähtyi Betlehemin yllä”. Nykytutkimuksessa tämä pysähtyminen onkin tulkittu tähtitieteelliseksi termiksi, sillä Jupiterin liikkuminen suhteessa taustatähtiin pysähtyi vuonna 2 eaa 23. joulukuuta kuuden päivän ajaksi. Johdonmukaista siinä suhteessa, että juutalaisten hanukka-juhla on 25. joulukuuta, josta meidän joulunviettomme periytyy.
Konjunktiot tapahtuvat kolmasti ja kolmiyhteisesti, Jupiter ja Saturnus, Isä ja Poika sulautuvat yhteen kolmannen Suuri Kalan, aikakauden valtiaan merkissä. Ettekö te tiedä, että isä ja minä olemme yhtä, sanoo Jeesus! Mutta yhteys ei ole vielä täydellinen, Saturnus ja Jupiter jäävät näissä kolmessa konjunktiossa vielä liian etäälle toisistaan, että voisivat muodostaa kuin yhden tähden. Ja etenkin on kysyttävä miten kahden maskuliinisen planeetan yhtyminen voisi synnyttää kuninkaan? Vaikka edellä kuvatun tähtinäytelmän suorittajat vastaavatkin mitä sattuvammin tarkemmin heprealaista vertauskuvastoa, on ratkaisu Betlechemin tähteen kuitenkin toinen. Maskuliininen isä, Jod-pater eli Jupiter on sama, mutta nyt hän saa seuraansa naispuolisen daamin, sillä 17 kesäkuuta samana vuonna Jupiter ohittaa Ishtar-Venus-Afroditen niin läheltä, että taivaankappaleet näyttävät todella kuin sulautuvan yhdeksi. Konjunktio tapahtuu lisäksi Leijonassa, myös juutalaisen Messiaan , siis juutalaisen kuninkaan kuviossa. Näin, koska Messias on Juudaan Leijona, uuden aikakauden kuningas. Hänen tähtimerkkinsä nimi on hepreaksi Arieh ja Ariehin lukuarvo on 216 ja 216 jokaiselle astrologiaa harrastavalle tuttu luku, onhan se suuren tähtivuoden 12: ta osan vuosiluvussa 216o, onhan se taivaallisen pallon sisään piirretyn kuution 2160 kulma-asteen luku, onhan se kantaluku puolen vuorokauden sekunneissa, Ja juuri nuo 2160 sekuntia vietti Jeesus ristillä vertauskuvallisesti vanhan auringon 2160 vuoden aikana noustessa keskipäivän korkeuteen ja laskeutuessa uuden auringon tieltä yhden yön, yhden talven tai yhden aionin mittaiseen hautaan. Uudessa auringossa on uusi voima, sen heprealainen nimi on Sorat ja Soratin numeroluku on 666! Näin monta talenttia kultaa sai aurinkokuningas Salomo vuodessa suurta allegorista temppeliään varten vuodessa. Oliko Salomo siis Peto saadessaan pedon luvun edestä kultaa? Sillä Peto on Leijona, Leijona on Aurinko ja auringon kuutonen 666:ssa on kuutiojuuri Leijonan luvusta 216! Juudaan Leijona, Israelin Messias on siis aurinkoallegoria. Nytkö siis myös Jeesus-Leijona on aurinkolapsi? Katsomme Jumalan äidin ikonia, joka kuvaa Mariaa ja Jeesusta. Marian kuin myös lapsen pään päällä ovat sädekehät. Ne leikkaavat toisensa Golgata-ympyrän leikkauspisteessä, pisteessä jonka aikana yö ja päivä ovat tasan, mutta jonka jälkeen uusi aurinko, päivän vanha poika, on yön voittaja. Mutta Suuren Vuoden mittakaavassa, ympyrän kuvatessa taivaallisen sfäärin koko kierrosta 2592o vuotta, on Jeesus Kristhos myös taivaallinen uusi Ihminen, uusi Adam, sillä heprealaisessa numero-kirjain koodissa vastaa nimen Kristhos koodin 888 summa vuorokauden 24 tuntia ja noiden tuntien 2 potenssi Adam koodin 45 kanssa kerrottuna antaa saman suuren kerroksen luvun, luvun 2592o, joka 12 kertaa 216o vuoden välein on uuden auringon synnyttäjä!
24 2 x 45 Kristhos 2 x Adam = 2592o = Suuri tähtivuosi!
Aamuinen aurinko herää Afroditen henkäyksestä. Istar on aamun tähti. Mutta se ei kosketa Herraansa aurinkoa. ”Vaimo, älä minuun vielä koske”, sanoo Marialle herättyään hänen mestarinsa. Muinaisten runoilijoiden kerronta on käännetty päinvastaiseksi. Uusi testamentti ei kerro taivaallisesta näytelmästä maallisin termein, vaan tekee maallisista tapahtumista taivaallisen näytelmän. Jeesus ja Maria ovat siis historian henkilöitä ja tapahtumat ovat heille sattuneet, mutta tapahtumakuvaus on laadittu astrologis-allegoriseseen muotoon
Seppo. Taitaa olla todellakin niin, että aiemminkin olemme Betlehemin tähdestä keskustelleet.
Paljon kiitoksia, että kuitenkin toit esille tavanomaisesta poikkeavan näkemyksesi tapahtumista, joka on varsin perusteellinen. Niinhän sinulla on kyllä tapana. Kenties haluat täsmentää kommenttiasi, kun sinulta seuraavia täsmennyksiä pyydän.
Kirjoitit, että ”Jeesuksen syntymän aikoina onkin taivaalla nähty kolmekin konjunktiota, joita kaikkia voi oikeutetusti pitää Betlechemin tähden esikuvina.”
Mistä ajankohdasta on nyt kyse, kun puhut Jeesuksen syntymävuodesta? Tuskin ainakaan vuodesta nolla, joka ei kai kenenkään asiantuntijan mielestä ole Jeesuksen syntymävuosi?
Käytät ilmausta ”Betlechemin tähden esikuvina”. Tarkoittaako tämä, ettei tuollaista etenevää ja sitten pysähtyvää tähteä ilmiönä ei mikään astronomian teoria voi tukea? Jaatko kanssani sen johtopäätöksen, ettei Matteuksen teksti sovellu taivaankappaleiden liikeratoihin lainkaan, jos tapahtumainkuvaus otetaan sellaisena kuin Raamattu sen kertoo?
Mistä tietolähteestä muuten päättelet, että idästä saapuneita astrologeja oli juuri kolme? Raamattu kun ei kerro heidän lukumääräänsä.
Miksi Luukas on jättänyt tähden pois omassa kertomuksessaan Jeesuksen syntymästä, vaikka hän heti teoksensa alussa kertoo tutkineensa ”kaiken alusta alkaen” ja ”kirjoittaa ne johdonmukaisessa järjestyksessä”?
Kiintoisa ja ajankohtainen aihe! Useimmat joulunviettäjät eivät pohdi ”Betlehemin tähden” alkuperää siitä lähtökohdasta katsoen että tämä tähti olisi paholaisen aikaansaannos vaikka se johdattikin Herodes Suuren hirmutöihin päämääränä surmata syntynyt ”Juutalaisten kuningas”, siis Jeesus Kristus. Herodes Suuren suku oli Idumean alueelta ja kääntynyt juutalaisuuteen, Herodeksilla ei tästä johtuen ollut oletettavasti sukuluetteloita eikä lain tai etenkään progeettojen tuntemusta mutta Herodes Suuri oli ylipapiston ja lainopetajien kanssa tiiviissä yhteistyössä ja tiesi Juudan historian sekä essealaisten että muiden tahojen odotukset noina aikoina ilmaantuvasta Messias-Kuninkaasta. Jokatapauksessa tietäjien käynti Jerusalemissa johti siihen että Herodes toteutti Jer.31:15 profetian. Voidaan kysyä olisivatko tietäjät menneet Jerusalemiin ”Daavidin kaupunkiin” jokatapauksessa sillä Mat.2 luvun kertomus ei varsinaisestu mainitse tähden johtaneen tietäjiä suoraan Jerusalemiin, se onkin meidän lukijoiden kertomuksen tulkintaa; vaan vasta Jerusalemista lähdettäessä Betlehemiin kun kaukaiset vieraat olivat saaneet kuulla Herodeksen kautta kirjanoppineilta ja ylimmiltä papeilta mistä Miikan 5:1 mukaan Ruhtinas tulisi näytti tähti alkavan liikkua Betlehemiä kohden joskin tietäjät olisivat osanneet tuon 8km matkan Jerusalemista Betlehemiin ilman tähteäkin… Jeesus lapsukaisen löytämiseen oikeasta talosta taas tähden apu oli korvaamaton mutta mikä antaa olettaa että tämä oli paholaisen tähti, eikö enemminkin Jumalan järjestämä erityismerkki 4Mos.24:17 täyttymiseksi? Nimitäin tietäjät sanoivat nähneensä ”hänen tähtensä” joka tarkoittaa käytännössä tietoa tähtitaivaan liikkeistä astrologian tietämystä ja astronomian tulkintaa mutta myös ainakin jossakin määrin kirjoitusten eli Pentateukin ja profeettojen tuntemusta, erityisesti 4Mos.24:17 mainintaa ja Danielinkirjan 9-luvun informaatiota Messiaan ilmaantumisesta.
( On myös hyvä muistaa että vaikka Saatana pystyykin käyttämään ihmisiä tarkoitustensa mukaisesti niin luonnonilmiöihin hänellä ei ole valtaa, ei maassa oleviin eikä avaruudessa tapahtuviin jonka osoittaa sekin etteivät Baalin profeetat saaneet tulta uhrialttarilleen mutta hän pystyy kyllä Raamatun mukaan käyttämään eri ilmiöitä ”tunnustekoina” kuten Danielin- ja Ilmestyskirjasta luemme; ”saaden tulenkin lankeamaan taivaasta” …)
Tietäjistä sanottakoon että on epätieteellistä tyytyä ”itämaan tietäjien” kohdalla tulkitsemaan Maagia tarkoittavaa sanaa sen nykyisessä merkityksessä jonkinlaisena velhona josta näiden kohdalla ei ollut kysymys sillä kaikki historiasta saatava tieto viittaa siihen että he olivat Kaldealaisia oppineita, muinaisen jo Akkadista perityn uskonnon ( Sumerin ”teokratia” ) tuntijoita ja Babylonin jalostamia viisaita, ehkä jopa Babylonin pakkossiirrossa sinne jääneitä juutalaisia joka selittäisi osaltaan hyvin arvokkaita lahjoja temppelilahjoiksi ja vaikkei Raamattu kerrokkkaan näiden käymisestä temppelissä on oletettavaa ja jopa todennäköistä että he, elleivät sitten olleet peräti Babylonian juutalaisia, kävivät ainakin temppelin nk. pakanoiden esipihassa ihailemassa Herodeksen aikaansaannosta yhtenä antiikin maailman upeimmista rakennuksista.
Saatanalla ei tähän mennessä näytä edelleenkään olevan suoranaisesti osaa eikä arpaa näiden ”itämaan tietäjien” käynnissä Jerusalemissa mutta jatkakaamme silti tutkisteluamme… Olemme ehkä samaa mieltä tietäjien alkuperästä, siitä että he olivat Kaldeasta ja että he tutkivat astronomiaa, kirjoituksia ja ulkitsivat nämä astrologian avulla. Historiasta tiedämme että Babylonin temppelirakennuksissa oli aina oleellisena osana tarkka tähtitaivaan ja sen ilmiöitä kuvaava kartta jossa planeetat hohtivat jalokivinä vs”tähtinä” koboltin sinisessä holvissa ja jonka ”taivaan” asiantunijoita nämä tietäjät olivat, he olivat siten aikansa oppineita. Näyttää ilmeiseltä että he astronomin ominaisuudessa huomasivat jonkin tähtitaivaan konjuktion kuten jo esitetyn Jupiterin ja Venuksen konjuktion* ja yhdistivät tämän tietämäänsä Juutalaisten kuninkaan syntymästä kertovaan Danielin profetiaan ja lähtivät sitten matkaan kohti Jerusalemia soveltamatta kuitenkaan Betlehemin merkitystä profeetta Miikan henkeytetyn ennusnäyn mukaisesti Messias-Kuninkaan synnyinpaikaksi tai sitten toinen vaihtoehto on että he yksinkertaisesti olettivat Jeesuksen jääneen ympärileikkauksen jälkeen Jeusalemiin sillä he kuitenkin tiesivät Jeesuksen syntymäajan varsin tarkkaan ”tähden ilmaantumisesta” ja tiesivät tämän jo varttuneen useita kuukausia brephosta paidioniksi / vauvasta pojaksi.
– Betlehemin tähdellä ei edelleenkään näytä olevan suoranaisesti ”yliluonnollista” kättä ohjaamassa enempää sen ilmaantumista kuin liikkumistakaan vaan kyseessä näyttää olevan *tähtitaivaan ilmiö, joskin sellaisena hyvin vaikuttava konjuktio ja osoitus Luojan suuresta suunnitelmasta. Itämaantietäjien käynti näyttää olevan linjassa profetioiden kanssa; Hoosianna Daavidin Poika, me näimme hänen tähtensä!
Rauli ” Ja yksi kysymyspari vielä sinulle Nils Petter tähän loppuun: Millainen tarkoitus mielestäsi oli Betlehemin tähdellä Raamatun kuvaamassa lunastusjärjestelyssä? Entä minkälaisena oppaana se olisi jäänyt aikakirjoihin, jos tähden funktio olisi toteutunut ja Jeesus-lapsi olisi jäänyt vaille aikuisuutta?”
1. Lunastusjärjestelyssä!, voi tuli ja leimaus! Voisimme kysyä mikä merkitys predesinaatiolla oli Jobin kirjan ystävien kenkien suhteen.
2. Tähden funktio toteutui hienolla tavalla, se kertoi että Jeesus on syntynyt. Tähti, enkeli, paimenet, itämaa tietäjät ja Herodes, kaikki olivat läsnä ensimmäisessä joulussa.
Rauli: ”” Millainen tarkoitus mielestäsi oli Betlehemin tähdellä Ramatun kuvaamassa lunastusjärjestelyssä? ”” Tuohon saadaan valmis vastaus Justinos Marttyyrilta: ” Ennen kuin tämä lapsi oppii sanomaan ’isä’ ja ’äiti’ , hän saa haltunsa Damaskoksen voiman ja Samarian ryöstösaliin” ( Jes.8:4 ) Ette kykene osoittamaan että kenellekään juutalaissta olisi milloinkaan käynyt näin, mutta me kykenemme osoittamaan että tämä on toteutunut meidän Kristuksessamme. Heti hänen synnyttyään Arabiasta tuli tietäjiä kumartamaan häntä. – – – Herodesta Sana kutsuu Assyrian kuninkaaksi hänen jumalattoman ja laittoman mielenlaatunsa tähden. ( Dial.Tryf.k. 77.3 ) Tietäjät edustivat siis ”Damaskoksen voimaa ja Samarian ryöstösaalista” , siis pakanakansojen rikkauksia.
Entä minkälaisena oppaana se olisi jäänyt aikakirjoihin, jos tähden funktio olisi toteutunut ja Jeesus-lapsi olisi jäänyt vaille aikuisuutta?””
Jos näin olisi ollut käymässä ( hypoteesi ) niin Jumalan olisi ollut tarpeellista estää tietäjien toiminta ja kirjoittaa historia uusiksi, tämä taas ei ole vaihtoehto koskapa Jumala sanoo itsestään: ”Minä en muutu” . Jumala antoi ennakkonäyn eli ennakkotiedon Herodeksen toiminnasta Jer. 31:15 , myös se paljastetaan etukäteen raamatussa että Egyptistä tulee turvapaikka Messiaalle.
Muuten en ole väittänyt nk. Betlehemin tähden olleen Kaikkivaltiaan erityisesti asettama vaan että se oli jokin tähtitaivaan astronomisista ilmiöistä ( konjuktio ), toinen asia on taas se oliko lainkaan ”tähti” se joka johti tietäjiä Jerusalemista Betlehemiin?
Rauli, ” Ehkä Sami panit merkille, että Betlehemin tähti informoi vain noille epäjumalien palveluksessa oleville kaldealaisille tähdistä ennustajille kuninkaan syntymisestä. Raamatun vanhempi osa kertoi sitten Vapahtajamme maan päälle tulosta niille, jotka palvelivat Raamatun Jumalaa Jehovaa.
Ei tässä ole mitään ristiriitaa. Eivät hurskaat juutalaiset olleet sokeita. He näkivät saman tähden.
Rauli, ” Eikö tässä olekin Sami nyt kaksi erilaista tapaa kohdata Jeesuksen syntymä? Se kaldealaisten saama opastus meinasi viedä Jeesukselta hengen ennen kuin hänestä oli ehtinyt edes tulla Kristus/Messias.
Kaldealaiset olivat vilpittömiä, eivät he uhanneet Jeesusta. Tarinan roisto oli Herodes. Ei tähti, ei tähtitieteilijät.
Rauli, ” Nykyisin jouluun kytketään vaihtelevalla menestyksella hieno lause “Maassa rauha ja ihmisillä hyvä tahto”. Kun sinä Sami kutsut ensimmäisten jouluvieraiden joukkoon jopa joukkosurmaaja Herodeksen, olet ilmeisesti ymmärtänyt joiltakin osin Rauhanruhtinaamme ihan väärin?
Raamatun kertomuksessa on joukkosurmaaja Herodes, en minä olen häntä keksinyt. Jos tästä asiasta haluat reklamoida, niin lähetä postisi Jumalalle. Minä en ota mitään ulko -ja sisäpoliittista vastuuta Herodeksen toiminnasta.
” Alussa oli Sana, ja Sana oli Jumalan tykönä, ja Sana oli Jumala. Hän oli alussa Jumalan tykönä. Kaikki on saanut syntynsä hänen kauttaan, ja ilman häntä ei ole syntynyt mitään, mikä syntynyt on.” ( Jh 1:1-3)
” Sillä kenelle enkeleistä hän koskaan on sanonut: “Sinä olet minun Poikani, tänä päivänä minä sinut synnytin”; ja taas: “Minä olen oleva hänen Isänsä, ja hän on oleva minun Poikani”? (Hebr 1:5).”
” Silloin Tuomas sanoi: ”Minun Herrani ja Jumalani!” ( Jh 20:28)
Rauli: ””Ja vastaus on mitä varminta laatua: mistään oikeasta tähdestä ei tietenkään voinut olla kysymys. Jo alakoulun oppimäärään kuuluu jonkin asteinen tähden määritttely, ja siihen ei Matteuksen kertoma anna pienintäkään soveltamismahdollisuutta. Planeettojen konjunktio on sekin varsin heikoilla, kuten jokainen voi Raamatun tekstistä päätellä. ””
Matteuksen kertoma antaa kyllä mahdollisuuden siihen että kyseessä on aito astronominen ilmiö joka nähtiin idästä katsottuna ja jonka tietäjät yhdistivät syntyvään kuninkaaseen. Kyseessä oli poikkeuksellinen tapahtuma siltäkin osin ettei juutalaisille ollut syntynyt Daavidin suvusta kuningasta 6:en vuosisataan. Matteuksen kertoma on tietysti totta koska se kuuluu niihin pyhiin kirjoituksiin yhtenä neljästä Evankeliumikirjasta jotka ovat v.325 Nikean 1:n yleisen eli katolisen kirkolliskokouksen valitsemia ja kanonisoimia. Tämän ei tarvitse merkitä sitä että kun raamattu käyttää jostakin ilmiöstä sanaa tähti että se olisi otettava kirjaimellisesti vrt. esm. Jes.14 ja Dan.12, lisäksi kuten totesit ja mikä on sanomattakin selvää ”Betlehemin tähti” ei voi olla luonnonlakien mukaan oikea tähti vrt aurinko. On mahdollista että Matteus käyttää tässä kuvaannollista kieltä mm. kertomalla tähden ”pysähtymisestä talon ylle” jossa Jeesus oli, on myös mahdollista joskin spekulatiivista tehdä johtopäätös jonka mukaan Jerusalemista Betlehemiin johdattava tähti oli enkeli, – ei siis enää se sama astronominen ilmiö joka oli nähty idästä?
Palaisin vielä tuohon Magos sanan käyttöön ja sen kääntämiseen, kuten totesit se esiintyy mainituissa kolmessa kohtaa jossa se käännetään _tekstiyhteyden_ mukaiseen kontekstiin sopivaan muotoon, näin ymmärtäisin; Matteuksen 2 luvussa viitataan Maagien ammattiin, muinoin kun astronomia ja astrologia olivat yksi ja sama oppi, taas Apt. 13 luvussa tämä Barjeesus / Elymas on vastustaja ja ansaitsee siksi tekstiyhteyden mukaan Maagi-sanan kääntämisen velhoksi taikka noidaksi ( sama käännösperiaatetta näytetään noudatettavan kaikissa suomenkielisissä käännöksissä ml. UMk ). Kun varhaisille uskoville luettiin Matteuksen evankeliumin lukua kaksi tai Apt.luka 13 nämä pystyivät erottamaan asiayhteydestä sen milainen funktio kelläkin kertomuksen henkilöistä on.
Rauli: ””Justinos Marttyyrin antamasta vastauksesta puuttuu muuten kysymykseni kannalta eräs oleellinen asia: siinä ei puhuta lainkaan Betlehemin tähdestä. Jeesuksen rooli Lunastajana kyllä sitten on päivänselvä ilman tähden aikaansaamaa ennenaikaisen kuoleman riskiäkin.””
Siksipä näyttääkin että tähden merkitys on lopulta kuriositeetti…toisaalta sen ”ilmiön” syyksi ei tule lukea Saatanan Herodes Suuren kautta aiheuttamaa Betlehemin poikalasten surmaa, millainen ”ennenaikaisen kuoleman riski” Jeesukseen lityen tähän sisältyy kun Jumala oli jo aikoja sitten profeettojen kautta näyttänyt mitä tuli tapahtua mukaanlukien sen ettei Saatana saisi Jeesusta hengiltä ”koska ei vielä ollut aika” kuten raamatussa myöhemmin kerrotaan kun Jeesuksen vastustajat suunnittelivat hänen tappamistaan. Näyttää siltä että tämä mahdollisuus Jeesuksen ennenaikaiseen kuolemaan on poissuljettu, sen osoittaa osaltaan sekin että Saatanalla ei ollut mitään valtaa Jeesukseen vaikka toki yritti mm.silloin kun kiusasi Jeesusta, raamattu osoittaa myöskin sen että enkelit olivat kaikenaikaa läsnä ja tarkkailivat Jeesuksen tilannetta ja varjelivat hänen elämää määräaikaan saakka.
Tuo Jes.14 luku on muuten kiinnostava, siinä kun Saatana ja Baabelin kuningas rinnastuvat toisiinsa ”taivaalta pudonneina” mutta se on sitten asia erikseen, ”ymmärtäväisten tähdet” taas ”loistavat” eivätkä himmene kuten Danielin teksti kertoo, siitä syystä ja siitä syystä että Jeesus itse käyttää itsestään ilmaisua ”aamutähti” on sopivaa yhtyä Matteuksen kertomaan syntyneestä ”tähdestä”.
Kiitos Rauli ajankohtaisesta blogista. Monissa Suomen kodeissa joulukuusen latvassa on tähti, ja ihmiset eivät tule ajatelleeksi sen merkitystä.
Rauli, autan sinua hieman tämän blogin aiheen käsittelyssä. Vartiotorni-lehdissä on ollut tästä aiheesta kirjoituksia. Tässä ensin ote vuoden 2002 Vartiotornista:
*** w02 15/12 s. 32 Keitä olivat ”itämaan tietäjät”? ***
– – – Herodes oli ottanut Jeesuksen syntymäajan tarkoin selville tähdistäennustajilta. (Matteus 2:16.) Ottaen huomioon, miten paljon heidän käyntinsä aiheutti hankaluuksia, on järkevää päätellä, että heidän näkemänsä tähti sekä sanoma ”siitä, joka – – [oli] syntynyt juutalaisten kuninkaaksi”, olivat peräisin Jumalan viholliselta Saatana Panettelijalta, joka halusi Jeesuksen hengiltä (Matteus 2:1, 2).
Vuoden 1985 Vartiotorni käsitteli samaa asiaa:
*** w85 1/7 s. 9 Jeesus ja tähdistäennustajat ***
Kenen arvelet järjestäneen tuon tähden liikkumaan taivaalla ja opastamaan tähdistäennustajia? Muista, että tähti ei ohjannut heitä suoraan Jeesuksen luo Betlehemiin. Heidät johdatettiin sen sijaan Jerusalemiin, missä he tulivat kosketuksiin kuningas Herodeksen kanssa, joka halusi tappaa Jeesuksen. Ja hän olisikin tehnyt niin, jollei Jumala olisi puuttunut asioiden kulkuun ja varoittanut tähdistäennustajia kertomasta Herodekselle. Jumalan vihollinen, Saatana Panettelija, halusi että Jeesus tapettaisiin, ja hän käytti tuota tähteä yrittäessään toteuttaa tarkoituksensa. Matteus 2:1–12; Miika 5:1.
Joten nämä kaksi lainausta todistavat selvästi, että Vartiotorniseuran varsin looginen selitys tähden alkuperälle on: Joulun tähti oli Saatanan aikaansaama keino Jeesuksen surmaamiseksi.
Kyllähän tämä varmasti saa monen joulukuusen ostajan ajattelemaan, että laitanko Saatanan tunnuksen kuusen latvaan.
Ilmoita asiaton kommentti