Eduskuntavaalit, koti, uskonto ja isänmaa
Edessä ovat todella tärkeät vaalit ja iso joukko kirkon ihmisiä on valmiina astumaan kansan palvelijoiksi. Kun ajatellaan viimeistä 70 vuotta Suomen historiassa, on vaaliasetelma paljon aikaisempaa parempi. Kirkko ja eduskunta, kansanedustuslaitos. Oli aikoja, jolloin vaalissa oli ehdolla lähinnä pappeja, kirkonmiehiä ja lähinnä oikealta. Näissä vaaleissa on kuva paljon monipuolisempi. Kirkon ihmisiksi tunnistettavat ehdokkaat edustavat paremmin kirkkokansan moninaisuutta.
Henkilökohtaisesti olen eniten huolissani Kristillisdemokraattisten ehdokkaitten määrän kasvusta, se tuntuu vaali vaalilta lisääntyvän. Kansanedustajien määrä heillä tuskin kasvaa, mutta kirkon työntekijöiden määrä ehdokkaina herättää huomiota. Jo puolueen nimi on Suomessa harhaanjohtava. ”Kristillisdemokraatit” tarkoittaa Saksassa katolisen kirkon poliittista siipeä. Suomessa pohja on olennaisesti kapeampi: Vapaat suunnat ja viidennen herätysliikkeen jyrkempi siipi.
Luterilaiselle kirkollemme on suuri ongelma, jos kirkko ja KD-liike ihmisten mielikuvissa sekaantuvat. Reaktiot Päivi Räsäsen politiikkaan ovat antaneet tästä esimakua. Kolme arkkipiispaa, Simojoki, Juva ja Vikström ovat vetäneet selvän rajan kirkon ja ”kristillisten” välille. Toivoisin, että piispakunta ei tänäänkään vaikenisi tästä varsin ilmeisestä asiasta. Sekaannuksesta voi olla kirkolle vain vahinkoa. Ensiksi: koska kirkon työntekijöiden määrä ”kristillisten” ehdokkaina näyttää kasvavan. Ja toiseksi: koska Lutherin kahden regimentin oppi on yhä käyttökelpoinen.
Huomaan pääseväni vasta nyt otsikon teemaan. ”Koti, uskonto ja isänmaa.” Kokoomuksen vanha vaaliteema, joka näyttää siirtyneen ”kristillisille”. Koetan sanoa siitä jotakin lyhyesti ja ytimekkäästi.
Jeesus oli vailla kotia ja isänmaata, eikä hän niistä paljon puhunut. Hän joutui jatkuvasti ristiriitaan uskonnon edustajien, uskonoppineiden ja aikansa vanhauskoisten kanssa. Kuinka siis on mahdollista, että paljon käytetty slogan nimenomaan kristittyjen joukossa on voinut olla "koti, uskonto ja isänmaa"? Onko ne keksitty vasta Raamatun kirjoittamisen jälkeen? Kirkko ei ole nationalistinen, vaan kansainvälinen. Ja Uusi testamentti kertoo Jeesuksen lisäksi Paavalista, joka radikaalisti uudisti uskon sisältöä ja vanhaa tapaa tulkita uskon sisältöä.
Tätä on hyvä miettiä edessä olevien linjavaalien alla. Suomalainen yhteiskunta ja koko pohjoismainen hyvinvointivaltio on tullut murroskohtaansa. Ketä me nyt äänestämme? Linjavalinta voidaan tiivistää aika mustavalkoiseen ja yksinkertaiseen kysymykseen: Onko nyt purettava köyhien sosiaaliturvaa, jotta pystyttäisi alentamaan rikkaiden verotusta? Kummalle puolelle tässä linjavalinnassa asettuvat ”kristilliset”?
Kenen joukoissa kirkon ihmiset ja eduskuntaehdokkaat seisovat, tai kenen kuorossa he laulavat? Liittyvätkö he, tai kuka heistä liittyy Jaakko Haavion virteen? (jota muuten olen sen ajankohtaisuuden vuoksi ehdottanut tunnukseksi hengellisille kesäjuhlille): ”Ja murra valta mammonan.” (SV 199)
32 kommenttia
Joka vähääkään evankeliumeja lukee, huomaa kyllä, etteivät koti, uskonto tai isänmaa olleet Jeesuksen elämässä mitenkään ensisijaisia…
Kerran eräs ateistisen ja sosialistisen maailmankatsomuksen omaava ystäväni huomautti minulle, että on kovin ristiriitaista olla sekä tunnustava kristitty että isänmaallisen ideologian kannattaja. Minun oli myönnettävä hänen kritiikkinsä osuvaksi, mutta totesin että sekä kristillisyys että isänmaallisuus ovat niiin syvällä minussa, että kumpaakaan puolta identiteestistäni en voi kieltää. Luulenpa etten ole ainoa tässä asiassa ”epäjohdonmukainen” suomalainen.
Teemu Kaakkuri,
sen ymmärrän, että olet ”Koti, uskonto, isänmaa” kysymyksissä kovasti eri mieltä, joka kohdassa, mutta perustelusi eivät minusta näytä kovin vakuuttavilta.
”Jeesus ei oile näissä vaaleissa ehdokkaana.”
Ei olekaan, mutta hänet tunnetaan myös nimellä Jeesus Kristus, ja kristillisdemokraatit ovat näissä vaaleissa ehdokkaana, vaikka kristillisen puolueen rakentaminen ei saa tukea luterilaisesta teologiasta, minkä arkkipiispat Simojoki, Juva ja Vikström ovat selvästi julki lausuneet.
”Isänmaa-kysymys on Jeesuksen kohdalla anakronistinen, koska hegeliläisen nationalismin perusteet esitettiin vasta 1700 vuotta myöhemmin.”
Todella kummallinen perustelu. Ei Hegel keksinyt nationalismia, se eli kyllä väkevästi jo Jeesuksen aikana. Oli Simon Kiivailija, nationalisti ja Jeesuksen ristin päälle kirjoitettiin INRI, oletko kuullut?
Myös uskonto-kohdassa lyöt kirveesi kiveen. Totta on, että Jeesus puhui Jumalasta ja Jumalan valtakunnasta. Pointti oli kuitenkin siinä, että hän kerta toisensa jälkeen oli eri mieltä uskonoppineiden, aikansa vanhauskoisten kanssa.
Teemu Kakkuri,
ensin anteeksi, että edellä kirjoitin nimesi väärin. Se oli lapsus, kirjasikin minulla on.
Viimeistä kommettiasi minun on vaikea ymmärtää, vaikka yritän. Sinä sidot termejä, sanoja johonkin historian vaiheeseen tai filosofiin, Hegeliin, tai fennomaaneihin. Kyllä termi kansallinen ja kansallisvaltio on ollut olemassa ja käytössä niin kauan, kuin ihmiskunnassa on ollut kansakuntia ja valtioita. Ei se alkanut 1700-luvulla vaan jo kauan ennen Kristusta. Juutalaiset ovat kauan olleet kansa ja myös valtio. Ja yhä tänä päivänä moni juutalainen haaveilee Davidin tai Salomonin ajoista.
Mutta minusta viet asian vielä pitemmälle. Saan kirjoituksestasi sen käsityksen, että meidän on vaikea soveltaa Raamattua omaan aikaamme, koska aika silloin oli niin toinen. Osaksi se on totta. Naisten kivittämiset, moniavioisuus ja moni asia, myös ylipappi Jeesuksen jälkeinen alkukirkon vähitellen muotoutuva, uudestaan palaava pappeus jää historian hämärään, eikä enää sovellu meidän aikaamme. Mutta: Jeesuksen opetus on minusta relevanttia, toimivaa ja myös omaan aikaamme sopivaa.
Jos kategorisesti ajattelisimme, että se oli niin täysin erilaista aikaa, putoaisi Uudelta testamentilta pohja. Ihminen on yhä suunnilleen se sama ja Jeesuksen parannuksen julistus kuuluu ja sopii myös meille.
Imitatio Cristi, Jeesuksen seuraaminen on ollut kristikunnassa alusta asti ja se istuu myös omaan aikaamme. Jeesuksia emme ole, emmekä siksi tule, mutta voimme ja saamme seurata Jeesusta.
TEEMU,
inttämään en rupea, se olisi turhaa, mutta mitä ajattelet siitä, että isänmaallisimmat runot ja laulut on Suomessa tehty ennen itsenäistymistä, 1800-luvulla eli tsaarin alaisuudessa.
Katselin äsken Päivi Räsäsen tentin TV 1:ssä. Hyvin hän pärjäsi ja loppua kohti aina paremmin. Pitkä ura poliitikkona on koulinut häntä parempaan suoriutumiseen. Oli aika, jolloinka Bjarne Kallis oli ”kristillisten” osaava poliitikko, mutta ”uskovaiset” syrjäyttivät hänet. Oli tiukkapipoisten ja viidesläisten ynnä vapaiden suuntien aika, jolloin regimentit olivat puolueessa suloisessa sekamelskassa. Voi olla, etten tiedä enkä ole perillä, koska aina olen katsonut tätä puoluetta kaukaa ulkopuolelta. Joka tapauksessa Varkaudessa puolue menestyi todella hyvin, valtasi perinteisesti vasemmistolaisen kaupungin. Tämän jälkeen seudun ”kristillisten” ykköspoliitikko ja kansanedustaja vetäytyi ja juuri siksi, että Päivi Räsänen veti viidesläistä uskonnollista, ei poliittista linjaa.
Sittemmin, ainakin tuosta yhdestä tv-lähetyksestä päätellen Päivi Räsänen näyttäisi oppineen pitämään hiukan paremmin puurot ja vellit eri kattiloissa.
Se on hyvä, mutta ”kristillinen puolue” ei ole tulevaisuuden malli. Kristityn tulee olla heikon ja köyhän rinnalla. Raamatun, Uuden testamentin ja Jeesuksen antama suunta on tämä. Mutta erillistä puoluetta on Raamatun pohjalle vaikeaa tai mahdotonta rakentaa.
.
Kenen joukoissa seisot?
.
Ilmoita asiaton kommentti