Blameshifting

Europarlamenttiin on tarjolla myös blameshiftingissä kunnostautuneita. Nöyryys taipuu salakavalasti populismin palvelukseen.

Amerikkalaispappi, joka oli ripittänyt satoja ihmisiä, luonnehti turhauttavinta mahdollista potilasta: "Henkilö, joka tulee synnintunnustukselle ja sanoo tehneensä kaikkia syntejä on kuin se, joka ei ole tehnyt mitään pahaa".

Keskustelu isä Leonidin kanssa vei täydelliseen syntiseen kun puhuttiin ihmisistä, jotka ilmoittavat työnkuvakseen ponnistelun "ihmiskunnan", "kansan" tai jopa "kirkon" parhaaksi. Työn onnistumisen esteenä on vain muita ihmisiä.

Politiikan pyörteissä vuosikymmeniä palvellut amerikkalaispappi oli oppinut tunnistamaan turhan puheen ja blameshiftingin, eli omien virheiden siirtämisen muihin.

Blameshiftingin ohella kannattaa kavahtaa populistista nöyryyttä, eli eleitä, joilla huomio viedään pois työstä yksittäisiin tekoihin. Kannattaa arvioida aina kriittisesti puheet "köyhien puolesta" tai lohkaisut "ylellisyydestä" kieltäytymisestä.

Muutosta ei voi aloittaa kaikesta. Ensin on priorisoitava tärkeimmät asiat, sitten arvioitava omat voimat, tehtävä relistinen aikataulu ja vasta sitten lähdettävä liikkeelle. Laaja ja kaikkia syleilevä agenda on kuin synnintunnustukselle tuleva ihminen, joka ei vaivaudu katsomaan, mistä lähteä korjaamaan itseään.

Blameshifting on politiikan arkipäivää. Kristillisessä kontekstissa tällaiseen orientoitunutta voisi kutsua täydelliseksi syntiseksi.

1 kommentti

  • Annikki Salo sanoo:

    Kun sielunvihollinen, valehtelija, langetti Adamin ja Eevan syntiin, meihin tuli valheen ja epäaitouden leima: ihmiset pakenivat ja sitten syyttivät toisia. Raamattu sanoo: ”Katso, totuutta sinä tahdot salatuimpaan saakka, ja sisimmässäni sinä ilmoitat minulle viisauden” (Ps.51:8). Sanan edessä emme voi näytellä emmekä toisia syytellä.Jeesus sanoi, että totuus vie vapauteen (Joh.8:32). Niinpä Jumalan omana voimme olla sydämestämme nöyrän aitoja ja rehellisiä; kuitenkaan emme ole ”rouva Suorasuita.”

    Ilmoita asiaton kommentti