Betlehem - ja se ikuinen kysymys kenelle siellä on tilaa
Vapahtajamme syntyi Betlehemissä, tallinseimessä eläinten keskellä. Ei mitenkään idyllinen ympäristö eikä tunnelma, vaikka monenlaiset koristeseimet siitä sellaisen nykyään leimaakin. Todellisuudessa tämän päivän Betlehem on surullinen kaupunki muurien keskellä, jossa palestiinalaiset elävät loputonta selviytymistarinaansa miehityksen alla. Tämä ei välttämättä näy turistibussin ikkunasta yli miljoonalle turistille pikavierailulla vuosittain Jeesuksen syntymäkirkkoon. Tosin tänä jouluna siellä on ollut vähän hiljaisempaa kuin tavallisesti.
Harvalla kävijällä on aikaa tai edes halua tutustua Betlehemin todellisuuteen. Ja moni matkanjärjestäjä pitää huolen siitä ettei kaupungin todellisuus murra pyhiinvaeltajan idylliä pyhillä paikoilla.
Tuhannet palestiinalaismiehet heräävät aamulla jopa kolmen ja neljän välillä ennen kukon laulua keretäkseen ajoissa töihin Israelin puolelle. Työstä he saavat kohtuullista palkkaa, mutta Israelin armeijan turvatarkastukset tekevät päivittäisestä kulkemisesta tuskallisen kokemuksen. Nöyryytys sotilaiden käsissä saa palestiinalaiset kokemaan itsensä alempiarvoisiksi ja likaisiksi. Mutta kun perhe ja lapset on elätettävä, on vaan lähdettävä huvitti tai ei.
Israelin miehitystä on kestänyt tänä vuonna 50 vuotta. Neljä viidestä palestiinalaisesta ei ole koskaan kokenut muuta elämässään kuin miehityksen todellisuuden; systeemin missä Israelin armeija ja tuvallisuuspalvelu kontrolloivat 2,6 miljoonan arabin elämää.
Monet eivät tunnusta ajatusta, erityisesti kristityt, että kyseessä on miehitys, sillä maa kuuluu Jumalan kansalle. Turvapisteellä palestiinalaisten jonotusta seuratessa turvatarkastukseen, ajatus mietityttää, kun toisen kansan elämä on täysin riippuvainen vahvemman osapuolen päätöksistä.
Miksi tätä kaikkea hulluutta sitten kutsutaankin niin loppua tälle ei ole näköpiirissä. Palestiinalaisen työläisen elämä riippuu Israelin myöntämistä luvista ja niiden saaminen ei ole ihan helppoa.
Matka Betlehemistä rakennustyömaalle Itä-Jerusalemiin n. 25 kilometrin päähän kestää 3-4 tuntia - kuutena päivänä viikossa. Kulkeminen ei ole vain itsestä kiinni.
Palestiinalaisilla ei ole asiaa Israeliin ilman erillistä lupaa, ellei hän satu olemaan Itä-Jerusalemin asukas. Yli 50 vuotiaat naiset ja 55 miehet eivät tarvitse anoa erillisiä lupia. Palestiinalaisten rakennustyöläisten pitää olla 23 vuotiaita, naimissa ja heillä pitää olla vähintään yksi lapsi saadakseen luvan työskennellä Israelissa.
Tänäkin jouluna monet kristityt vaeltavat Betlehemin joulujumalanpalvelukseen. Monilta heiltä jää näkemättä Betlehemin lapsi, jonka elämä ja tulevaisuus riippuvat hänen isästään, joka nousee ylös ennen neljää aamulla, keritäkseen turvatarkastukseen ja töihin rakennustyömaalle Jerusalemiin.
Ja sen kaiken keskellä elää Jumalan seurakunta, jonka väkimäärä vähenee joka vuosi, jakaen kansansa haasteet miehityksen alla. Betlehemissä on arvioitu asuvan vähän yli kymmenen tuhatta kristittyä. Heistä monet pelkäävät, että kymmenessä vuodessa kristityt häviävät Palestiinasta poliittisten paineiden ja miehityksen takia.
Näin jouluna on hyvä miettiä Betlehemin uuden pormestarin Anton Salman ajatusta: Historia on näyttänyt, että toisen ihmisen oikeuksien loukkaamisessa ei ole mitään jumalallista. Osallistumista rikokseen ei tulisi kutsua ”siunaukseksi”.
23 kommenttia
Bethlechem sijaitsee asteella 31,68 ° pohjoista leveyttä ja 35, 2 itäistä pituutta. Sattumaako vai johdatusta että nimike Herra Jeesus Kristus saa lukuarvon 3168 ja Marian muoto μαριας arvon 352…
Lukuihin liittyvät hämmästyttävät inffot eivät lopu tähän. Jos ketä aidosti kiinnosta kannattaa huolella tutustua vielä tähän:
Olli: Olen pahoillani, että omakin edellinen kommenttini ei liittyny blogisi aiheeseen, että antauduin trollin vietäväksi.
Mutta oikeasti: kiitos siitä, mitä kirjoitat tänne. Tunnen palestiinialaisia, tunnen hedän tuskansa, Betlehemin lapsen osa ei ollut hyvä 2000 vuotta sitten eikä se ole hyvä nytkään. Tehdään kaikkemme, että asiat muuttuisivat. Kiitos siitä, mitä sinä käytännössä teet.
Lähtevätkö kristityt Betlehemistä juuri miehityksen tähden pois sieltä? Voihan lähtöön olla muitakin syitä. Vaikkapa muslimien suunnalta tuleva painostus. Kristittyjen asema, kahden uskonnon välimaastossa ei varmaankaan ole helppo.
Kiitos Olli. Kertoisitko saman tien tuosta Jerusalem-jutusta. En oikein käsitä, mistä siinä on kyse. Ei kai rauha ole mahdollinen, jos Israelin pitäisi sinä luopua temppelivuoresta. Eikö ennemminkin rauhansopimuksen edellytys ole siinä, että tunnustettaisiin Jerusalemin asema Israelin pääkaupunkina? Miksi siitä nousi tuommoinen häly?
sinä= siinä
Ok Jään odottelemaan.
Tänään on ajanlaskumme alussa Betlehemissä tapettujen Viattomien lasten muistopäivä. Heille ja kaikkien heidän kohtalotovereidensa muistolle:
https://www.youtube.com/watch?v=Tnj6COmS4ow
https://www.youtube.com/watch?v=D5Bo94_RTlI
Olli Pitkänen :”Miksi tätä kaikkea hulluutta sitten kutsutaankin niin loppua tälle ei ole näköpiirissä. ”
Joku viisas on sanonut joskus, että sitä varten maanpäällinen elämä on näin järjestetty, että meille ei tulisi ikinä ikävä takaisin. Onneksi meillä on kuitenkin oikeus uskoa Jumalaan ja Kirkko, jonka traditio ei muutu puoluepoliittisten turbulenssien korvasyyhyjen mukana.
Bartolomeos, Konstantinopolin, Uuden Rooman, arkkipiispa ja ekumeeninen patriarkka Jumalan armosta, toivottaa Betlehemissä syntyneen Pelastajan armoa ja rauhaa koko kirkon täyteydelle. Hänen sanojaan lainaten: ”Totuus ”jumalihmisestä” on vastine oman aikamme ”ihmisjumalalle” ja todiste ikuisesta kohtalosta, josta suuri ja pyhä Kreetan synodi (2016) julisti seuraavasti: ”Ortodoksinen kirkko asettaa nykyajan ’ihmisjumalaa’ vastaan ’Jumalihmisen’ kaikkien asioiden mittapuuksi. Emme puhu jumalaksi tulleesta ihmisestä, vaan Jumalasta joka on tullut ihmiseksi. Kirkko todistaa jumalihmisen totuudesta ja hänen ruumiistaan, Kirkosta, paikkana ja tapana elää vapaana, ’puhuen totta rakkaudessa’ ja osallisuutena jo nyt täällä maan päällä ylösnousseen Kristuksen elämästä” (ort.fi)
Ilmoita asiaton kommentti