Avoin kirje Tuomas Enbuskelle

 

Morjesta Tuomas

Hieno homma, kun ilmoittauduit vapaaehtoiseksi käännytettäväksi. Viime aikoina onkin ollut tässä suhteessa vähän hiljaisempaa, joten pyyntösi tuo mukavasti äksöniä.

[Tästä kirjoituksestasi oli kyse: https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2e2d2964-1276-46af-9341-57cb65df47d0 ]

Ollakseni rehellinen, kuten sinäkin kolumnissasi olit, - sinä Tuomas olisit aika ”iso kala narrattavaksi”, varsinainen nykyajan epäilevä Tuomas! Olen konservatiivisen luterilaisen lähetysjärjestön pastori ja huomasin miettiväni, että olisi myös julkisuuskuvamme kannalta aika hyvää peeärrää, jos juuri me saisimme osaksemme sinun kääntymyksestäsi seuraavan kunnian ja maineen. Voisit sitten kiertää tilaisuuksissamme pitämässä todistuspuheenvuoroja. Tämä olisi hieno win-win –tilanne. Sinä löytäisit jotain kultaakin kalliimpaa, ja me saisimme vaikeassa taloustilanteessamme vähän enemmin kolehtituloja lisääntyneiden kuulijoiden kautta. – Toivottavasti en loukkaa sinua, kun myönnän tämän raatorehellisesti heti alkuun.

Toiseksi lobbaan nyt myös hieman järjestöämme muiden kustannuksella. Luin joku aika sitten edellisen kolumnisi, jossa kaipasit vanhaa kunnon helvettipuhetta. Me olemme tässäkin suhteessa oikea valinta, sillä uskomme yhä helvetin olemassaoloon, ja sen voi yhä kuulla myös julistuksessamme.

Kolmanneksi taisit mainita jotakin henkilökohtaisesti ongelmallisesta suhteesta lapsikasteeseen ja sympatioistasi juutalaisuuden suuntaan. – Meidän porukastamme löytyy eturivin teologeja, jotka osaavat selittää sinulle lapsikasteen ja juutalaisuuden välisen luontevan suhteen toisiinsa, ikään kuin ympärileikkauksesta seuraavana jatkumona (mutta jos tykkäät ympärileikkauksesta, sekin ehkä jotenkin vielä järjestyy, riippuen vähän sukujuuristasi). - Meidän kääntymyspaketissamme sinun ei siten tarvitse heittää kokonaan sivuun juutalaisuuteen liittyviä sympatioitasi, vaan voit pikemminkin kokea olevasi The Real Jew.

Mitäpä olisi tarpeen sanoa vielä näin myyntipuheeksi? Ai niin. Olet varmaan saanut monia käännytystä lupaavia tarjouksia, ehkä jopa aivan riesaksi asti. Mieti silti juuri tätä tarjousta. Kerroin aivan alkuun itsekkäät vaikuttimeni, jotta tiedät mihin sinua tullaan kääntymyksesi jälkeen retuuttamaan. Olisi varmaan myös syytä mainita, että meidän porukassamme saat myös naisten vihaajan maineen, koska seuraamme Jeesuksen mallia kutsua seurakunnan apostoliseen virkaan vain miehiä. Pääset myös homofoobikkojen kerhoon, koska meille saman sukupuolen seksisuhteet ovat yhä kauhistus, ja lapsen ihmisoikeuksiin kuuluu oikeus isään ja äitiin.

En vielä ehtinyt kysyä johtoryhmältämme, miten muu työntekijäkuntamme sitoutuu tähän lupaamaani käännytysprojektiin, mutta uskoisin ainakin kaikkien pastoriemme lähtevän siihen mukaan, koska olemme periaatteessa kaikki pappislupauksessa luvanneet olla käytettävissä, kun joku haluaa kääntyä Raamatun mukaiseen uskoon. Meidän järjestössämme pappislupaukseen suhtaudutaan aika vakavasti, etkä juuri löydä piireistämme pastoria, joka kiistäisi älyllisesti haastavia uskontunnustuksen kohtia kuten Jeesuksen neitseestäsyntymisen tai ylösnousemuksen. – Meitä saa siis haastaa ilman, että pakenemme paikalta soperrellen jotakin postmodernia kahdesta eri kielipelistä uskon ja tieteen alueella.

Mieti nyt tarjoustani. Olen ymmärtänyt, että sinun duuniisi ja bisnesideaasi kuuluu kirjoitella provosoivia kolumneja julkisesti. Haastat vuorotellen kaikenlaisia viiteryhmiä melko tasapuolisesti. Olet itse omine henkilökohtaisine prosesseinesi kuin tämän bisneksen instrumentti, mutta rönsyilet taitavasti niin paljon, ettei sinusta saa oikein kunnolla minkään ryhmän julistustyöntekijää. - Nyt kuitenkin ilmoittauduit julkisesti käännytettäväksi. Julkinen käännytysprojekti on toki melko vieras muoto normaalille pastoraalisesti luottamukselliselle sielunhoidolle. Minulle kuitenkin sopii henkilökohtaisesti käydä sinun kanssasi keskustelua, vaikka sitten (anteeksi vain) osana hieman sosiaalipornolta vaikuttavaa reality-kolumnihommeliasi.

Saat valita keskustelemmeko julkisesti vai yksityisesti. Se on kääntymystä pohtivan etuoikeus. - En ehkä tosin ehdi kovin aktiiviseen kirjeenvaihtoon, koska teen nykyään pastorin työn lisäksi myös toista työtä, ja aikani on kortilla. Laita rohkeasti viestiä, jos tämän blogin perusteella syntyi riittävä kiinnostus ja luottamus käydä kääntymishommiin...

Ja nyt Tuomas, en vielä ehtinyt lyödä sinua kunnolla Raamatulla päähän. Sen sijaan olen vasta keskittynyt ensisijassa oman porukkamme kehumiseen. Tässä oli siis vähän blogini viihteellisyyttä luovaa pakinaa mukana. Itse asiassa, eli ihmisen pääsemisessä pelastavan uskon osallisuuteen, aion mahdollisessa jatkossa olla tosissani ja sitoutua Pyhään Kirjaan…

 

Kunnioittavasti

Konservatiivinen pastori ja moderni linja-autonkuljettaja Manu Ryösö

Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys

www.sley.fi

 

 

42 kommenttia

 • Pentti S. Varis sanoo:

  Metanoia, mielen radikaali muuttuminen, lienee välttämätön ehto oikeamman jumalakäsityksen omaamiselle. Metanoian voi Jumala aiheuttaa monella tavalla. Yksi niistä on synnin tunto ja synnistä pääsy esimerkiksi pahan synnin tekemisen muistuessa mieleen ja tullessa Jumalan anteeksi antamaksi.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Reijo Mänttäri sanoo:

  Manu,,

  Enbusken vilpittömyyteen en usko, ellei hän tätä epäilystäni kumoa,

  Sensijaa, sinun vilpittömyytesi on Jumala huomioinnut. Näin uskon, – ja tätä edeltävä aika ja nyt tämän jälkeinen aika sen vahvistaa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Manu Ryösö sanoo:

  Kiitos Pentti ja Reijo! God bless You!

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Manu Ryösö

  Olen pastori, joka haluaa sitoutua Pyhään Raamattuun ja sen perustalle rakentuvaan luterilaiseen tunnustukseen. [Kuva Nasaretin kadulta Israelista]